Постанова
від 27.05.2010 по справі 2а-1906/10/2370
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

№ 2а-1906/10/2370

27.05.2010 р. м. Черкаси

Черкаський окруж ний адміністративний суд в с кладі:

головуючого - судді Гайдаш В.А.,

при секретарі - Зубалію В.Ю .,

за участю представників: по зивача - Охват В.П. (за дов іреністю), відповідача - не з 'явився, розглянувши у відк ритому судовому засіданні в м. Черкаси адміністративну с праву за позовом управління Пенсійного фонду України в П ридніпровському районі м. Че ркаси до товариства з обмеже ною відповідальністю «Вторм а-Черкаси» про стягнення заб оргованості по сплаті страхо вих внесків на загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування,-

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фо нду України в Придніпровсько му районі м. Черкаси звернуло ся до суду з адміністративни м позовом до товариства з обм еженою відповідальністю «Вт орма-Черкаси»про стягнення з аборгованості по сплаті стра хових внесків на загальнообо в'язкове державне пенсійне страхування.

Позивач стверджував, що за л ютий 2010 року відповідач мав сп латити страхові внески на за гальнообов'язкове державн е пенсійне страхування в сум і 6 682 грн. 69 коп.

Оскільки сума страхових вн есків в розмірі 6 682 грн. 69 коп. у с троки, встановлені п.6 ст. 20, ст. 10 6 Закону України "Про загально обов'язкове державне пенсі йне страхування" від 09.07.2003 р. № 1058 -XIV (надалі за текстом Закон № 1058- XIV) та Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхув альниками та застрахованими особами внесків на загально обов'язкове державне пенсі йне страхування до Пенсійног о фонду України, затверджено ю постановою Правління Пенсі йного фонду України № 21-1 від 19.12. 2003 р., відповідачем не сплачена , позивач просив стягнути її у судовому порядку.

Представник позивача в суд овому засіданні підтримала п озовні вимоги в повному обся зі та просила суд задовольни ти позов в повному обсязі.

Відповідач заперечень про ти позову не надав, в судове за сідання не з'явився, свого п редставника не направив, хоч а був повідомлений про дату, ч ас і місце судового розгляду справи в установленому поря дку.

Розглянувши подані докуме нти і матеріали, оцінивши нал ежність, допустимість, досто вірність кожного доказу окре мо, а також достатність і взає мний зв'язок доказів у їх су купності, суд приходить до на ступного.

Частиною першої статті 67 Ко нституції України (№254к/96-ВР) за кріплено обов"язок кожного с плачувати податки і збори в п орядку і розмірах, встановле них законом.

Відповідно до статті треть ої Закону України "Про збір на обов"язкове державне пенсій не страхування" від 26.06.1997 р. № 400/97-В Р (надалі за текстом - "Закон № 400/97-ВР"), збір на обов'язкове де ржавне пенсійне страхуванн я платники збору сплачують д о Пенсійного фонду України в порядку, визначеному законо давством України.

Частиною першою статті пер шої Закону № 400/97-ВР визначено, щ о платниками збору на обов' язкове державне пенсійне стр ахування є суб'єкти підприє мницької діяльності незалеж но від форми власності, їх об' єднання, бюджетні, громадськ і та інші установи та організ ації, об'єднання громадян т а інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти п ідприємницької діяльності, я кі використовують працю найм аних працівників.

Спеціальним законом, який в изначає принцип, засади і мех анізми функціонування систе ми загальнообов'язкового д ержавного пенсійного страху вання, призначення, перераху нку і виплати пенсій, надання соціальних послуг з коштів П енсійного фонду, що формують ся за рахунок страхових внес ків роботодавців, бюджетних та інших джерел, передбачени х цим Законом, а також регулює порядок формування Накопичу вального пенсійного фонду та фінансування за рахунок йог о коштів видатків на оплату д оговорів страхування довічн их пенсій або одноразових ви плат застрахованим особам, ч ленам їхніх сімей та іншим ос обам, є Закон України "Про зага льнообов'язкове державне п енсійне страхування " від 09.07.2003 р. № 1058-IV (далі за текстом - «Зак он № 1058»).

Статтею першою Закону № 1058-IV в изначено, що страхувальникам и є роботодавці та інші особи , які, відповідно до цього Зако ну, сплачують страхові внеск и на загальнообов'язкове де ржавне пенсійне страхування .

Статтею 14 Закону № 1058-IV встано влено, що страхувальниками, в ідповідно до цього Закону, є роботодавці: підприємства, у станови і організації, створ ені відповідно до законодавс тва України, незалежно від фо рми власності, виду діяльнос ті та господарювання, об'єд нання громадян, профспілки, п олітичні партії (у тому числі філії, представництва, відді лення та інші відокремлені п ідрозділи зазначених підпри ємств, установ, організацій, о б'єднань громадян, профспіл ок, політичних партій, які маю ть окремий баланс і самостій но ведуть розрахунки із заст рахованими особами), фізичні особи - суб'єкти підприємн ицької діяльності та інші ос оби (включаючи юридичних та ф ізичних осіб - суб'єктів пі дприємницької діяльності, як і обрали особливий спосіб оп одаткування (фіксований пода ток, єдиний податок, фіксован ий сільськогосподарський по даток, придбали спеціальний торговий патент), які викорис товують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умова х, передбачених законодавств ом, або за договорами цивільн о-правового характеру.

Відповідно до статті 15 Зако ну № 1058-IV платниками страхових внесків до солідарної систе ми є страхувальники , зазначе ні в статті 14 цього Закону.

Товариство з обмеженою від повідальністю «Вторма-Черка си»є суб'єктом підприємниц ької діяльності та з 17.03.2003 р. обл іковується в Єдиному держав ному реєстрі підприємств та організацій України ( іденти фікаційний код 32415078).

З огляду на викладені вище н орми Закону № 1058-IV відповідач є страхувальником, в розумінн і цього Закону та платником с трахових внесків.

Відповідно до частини шост ої статті 17 Закону № 1058-IV страху вальник зобов'язаний нара ховувати, обчислювати і спла чувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески. Частиною другою стат ті 20 зазначеного Закону встан овлено, що обчислення страхо вих внесків застрахованих ос іб здійснюється страхувальн иком на підставі бухгалтерсь ких та інших документів, відп овідно до яких проводиться н арахування (обчислення) або я кі підтверджують нарахуванн я заробітної плати, на які від повідно до цього Закону нара ховуються страхові внески.

Пунктом шостим статті 20 Зак ону № 1058-IV передбачено, що стра хувальники зобов'язані спл ачувати страхові внески, нар аховані за відповідний базов ий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього пері од, незалежно від виплати зар обітної плати (доходу), на суми яких нараховуються страхов і внески. Для страхувальникі в, що мають найманих працівни ків, базовим звітним періодо м є календарний місяць. Згідн о частини 12 статті 20 вищезазна ченого Закону страхові внеск и підлягають сплаті незалежн о від фінансового стану плат ника страхових внесків.

Згідно із частиною четверт ою статті 18 Закону № 1058-IV страхо ві внески не включаються до с кладу податків, інших обов' язкових платежів, що складаю ть систему оподаткування.

Відповідно до статті 4 Закон у № 400/97-ВР страхувальники повин ні сплачувати внески на зага льнообов'язкове державне пе нсійне страхування в розмірі 33,2% від фонду оплати праці підп риємства та відрахування на загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування в роз мірі 1-5% сукупного оподаткован ого доходу фізичних осіб, які працюють на підприємстві за трудовим договором.

Судом встановлено, що за лют ий 2010 року відповідачем подан о до управління Пенсійного ф онду України у Придніпровськ ому районі м. Черкаси розраху нки суми страхових внесків н а загальнообов'язкове держав не пенсійне страхування, із с амостійно визначеними розмі рами страхових внесків, що пі длягають сплаті. Згідно вказ аного розрахунку відповідач зобов'язаний був сплатити до Пенсійного фонду України вн ески на пенсійне страхування в розмірі 33,2% від фонду оплати праці в розмірі 6 682 грн. 69 коп. - за лютий 2010 року.

За цей період відповідач ст рахові внески на загальнообо в'язкове державне пенсійне с трахування не сплатив. Таким чином, у відповідача утворил ася недоїмка у розмірі 6 682 грн. 69 коп.

У зв'язку із порушенням відп овідачем платіжної дисциплі ни позивачем, на підставі час тини 3 статті 106 Закону № 1058-IV, напр авлялась вимога про сплату б оргу N Ю 34 від 01.04.2010 р.

Зазначена вимога отримана відповідачем 08.04.2010 р., проте на ч ас розгляду справи в суді не о плачена, у передбаченому зак онодавством порядку оскарже на не була.

Абзацом 8 частини 3 статті 106 З акону № 1058-IV визначено, що у разі якщо страхувальник, який оде ржав вимогу територіального органу Пенсійного фонду про сплату недоїмки і протягом д есяти робочих днів після її о тримання не сплатив зазначен у у вимозі суму недоїмки разо м з застосованою до нього фін ансовою санкцією, включеної до вимоги, або не узгодив вимо гу з відповідним органом Пен сійного фонду, або не оскаржи в вимогу в судовому порядку, а також у разі якщо страхуваль ник узгодив вимогу, але не спл атив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих дні в після отримання узгодженої вимоги, відповідний орган Пе нсійного фонду звертається в установленому законом поряд ку і подає вимогу про сплату н едоїмки до відповідного підр озділу державної виконавчої служби. У зазначених випадка х орган Пенсійного фонду так ож має право звернутися до су ду чи господарського суду з п озовом про стягнення недоїмк и.

За цих обставин, суд знаход ить вимоги позивача обґрунто ваними та такими, що підлягаю ть задоволенню.

Відповідно до частини четв ертої статті 94 КАС України суд ові витрати, здійснені позив ачем - суб'єктом владних по вноважень, з відповідача не с тягуються.

Керуючись ст.ст. 86, 94, 159, 162 К АС України,

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов у правління Пенсійного фонду У країни у Придніпровському ра йоні м. Черкаси до товариства з обмеженою відповідальніст ю «Вторма-Черкаси»про стягне ння заборгованості по страхо вих внесках на загальнообов' язкове державне пенсійне ст рахування - задовольнити п овністю.

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю «Вт орма-Черкаси»(18022, м. Черкаси, ву л. Горького, будинок 27, ідентиф ікаційний код 32415078) на користь у правління Пенсійного фонду У країни в Придніпровському ра йоні м. Черкаси (18016, м. Черкаси, в ул. Героїв Сталінграда, 10, код Є ДРПОУ 21366934) заборгованість по с трахових внесках на загально обов'язкове державне пенс ійне страхування в сумі 6 682 (ші сть тисяч шістсот вісімдесят дві) грн. 69 коп.

Постанова може бути оскарж ена до Київського апеляційно го адміністративного суду че рез Черкаський окружний адмі ністративний суд шляхом пода ння заяви про апеляційне оск арження протягом 10 днів з дня її проголошення, а в разі скла дення постанови у повному об сязі відповідно до статті 160 ц ього Кодексу - з дня складення в повному обсязі. Якщо постан ову було проголошено у відсу тності особи, яка бере участь у справі, то строк подання зая ви про апеляційне оскарження обчислюється з дня отриманн я нею копії постанови. Апеляц ійна скарга на постанову суд у першої інстанції подається протягом двадцяти днів післ я подання заяви про апеляцій не оскарження.

Апеляційна скарга може бу ти подана без попереднього п одання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга пода ється у строк, встановлений д ля подання заяви про апеляці йне оскарження.

Суддя В.А. Гайдаш

Дата ухвалення рішення27.05.2010
Оприлюднено12.07.2010
Номер документу9648838
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1906/10/2370

Постанова від 27.05.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.А. Гайдаш

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні