Постанова
від 17.03.2010 по справі 2а-15208/09/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

 ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД  міста КИЄВА

01025,  м. Київ,  вул. Десятинна,  4/6, тел. 278-43-43

 

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

м. Київ

17 березня 2010 року           16:46           № 2а-15208/09/2670

  Окружний адміністративний суд міста Києва у складі головуючого судді  Федорчука А.Б. при секретарі судового засідання  Гальченко О.В.  розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом

Державної податкової інспекції у Шевченківському районі м. Києва

 

до

третя особа

Товариства зобмеженою відповідальністю "КС-МДМ"

Шевченківської районної у м. Києві державної адміністрації

 

про

скасування державної реєстрації

 

за участю представників сторін:

від позивач: Болох В,В,.

від відповідача: не з’явився

від третьої особи: не з’явився

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Державна податкова інспекція у Шевченківському районі міста Києва звернулась до суду з позовом про припинення (скасування) юридичної особи Товариства з обмеженою відповідальністю  «КС-МДМ».

Свої позовні вимоги позивач обґрунтовує тим, що відповідач встановленої звітності про фінансово-господарську діяльність не подавав звіти з 2007 року.

Позивач зазначає про порушення відповідачем статті 9 Закону України „Про систему оподаткування”, згідно якої передбачено обов’язки платників податків і зборів (обов’язкових платежів) вести бухгалтерський облік, складати звітність про фінансово-господарську діяльність і забезпечувати її зберігання у терміни, встановлені законами, подавати до державних податкових органів та інших державних органів відповідно до законів  декларації, бухгалтерську звітність  та інші документи і відомості, пов’язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов’язкових платежів), сплачувати належні суми податків і зборів (обов’язкових платежів) у встановлені законами терміни.

Пунктом 2 статті 46 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців” передбачено, що неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону є підставою для постановлення судового рішення  щодо припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця.

З урахуванням зазначеного, позивач просить припинити підприємницьку діяльність відповідача та скасувати його державну реєстрацію.

Ухвали про відкриття провадження у справі та призначення її до судового розгляду, а також повістки –виклики направлялися відповідачу за наявною у матеріалах справи адресою.

Відповідач до суду не з’являвся, хоча був належним чином повідомлений про судовий розгляд справи, відповідно до вимог статей 35, 37 Кодексу адміністративного судочинства України. Заперечень проти позову до суду не надавав.

Розглянувши подані позивачем документи і матеріали, заслухавши пояснення представника позивача, всебічно і повно з’ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об’єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмежено відповідальністю «КС-МДМ»(код ЄДРПОУ 30552062) зареєстрований Шевченківською районною у місті Києві державною адміністрацією 18.10.1999 р. Не подає до державної податкової інспекції документи податкової та фінансової звітності з 2007 року.

Відповідно до статті 9 Закону України «Про систему оподаткування»платники  податків  і   зборів   (обов'язкових   платежів) зобов'язані:

1) вести бухгалтерський облік, складати звітність про фінансово-господарську діяльність і забезпечувати її зберігання  у терміни, встановлені законами;

2) подавати до  державних  податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларації,  бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів);

3) сплачувати належні суми податків  і  зборів  (обов'язкових платежів) у встановлені законами терміни;

4) допускати посадових осіб державних податкових  органів  до обстеження приміщень, що використовуються для одержання доходів чи пов'язані  з  утриманням  об'єктів  оподаткування,  а  також   для перевірок   з   питань  обчислення  і  сплати  податків  і  зборів (обов'язкових платежів).

Пунктом 17 статті 11 Закону України „Про державну податкову службу в Україні” встановлене право органів державної податкової служби звертатися у передбачених законом випадках до суду з заявою (позовною заявою) про скасування державної реєстрації суб'єкта  підприємницької  діяльності.  

Згідно із статтею 247 Господарського кодексу України у разі здійснення суб'єктом господарювання діяльності, що суперечить закону чи установчим документам, до нього  може бути застосовано адміністративно-господарську санкцію у вигляді скасування державної реєстрації цього суб'єкта та його ліквідації.

Відповідно до статті 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців»реєстрація припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця проводиться, зокрема, у разі постановлення судового рішення про припинення такої діяльності з підстав неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Відтак, датою вчинення правопорушення, за яке може бути застосовано адміністративно-господарську санкцію у вигляді скасування державної реєстрації, слід вважати наступний день після спливу річного терміну з моменту неподання відповідних податкових декларацій та іншої фінансової звітності.

Як свідчать матеріали справи, згідно довідки позивача відповідач не подає документи податкової та фінансової звітності з 2007 року, заборгованості перед бюджетом не має.

Відповідно до частин 1 та 6 статті 59 Господарського кодексу України припинення діяльності суб'єкта господарювання здійснюється шляхом його ліквідації за рішенням суду з підстав скасування державної реєстрації такого суб'єкта господарювання.

Враховуючи, що відповідачем більше року не подаються органам державної податкової служби документи фінансової звітності, а також право органів державної податкової служби звертатися до суду з заявою (позовною заявою) про скасування державної реєстрації суб’єкта підприємницької діяльності, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись статтями 69, 70, 71, 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

  П О С Т А Н О В И В:

1.Позов задовольнити.

2. Товариства з обмеженою відповідальністю «КС-МДМ»(03057 м. Київ, вул. Дехтярівська, буд. 31 код ЄДРПОУ 30552062) та скасувати його державну реєстрацію.

3.Постанову надіслати державному реєстратору Шевченківського району міста Києва для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення та для здійснення заходів з припинення підприємницької діяльності юридичної особи у встановленому законом порядку.

Постанова відповідно до вимог ч. 1 ст. 254 КАС України набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, встановленого цим Кодексом, якщо таку заяву не було подано.

Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції протягом десяти днів з дня її складення в повному обсязі за правилами, встановленими ст. ст. 185-187 КАС України, шляхом подання через суд першої інстанції заяви про апеляційне оскарження з наступним поданням протягом двадцяти днів апеляційної скарги. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

  Суддя                                                                                                А.Б. Федорчук

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення17.03.2010
Оприлюднено21.07.2010
Номер документу9649287
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-15208/09/2670

Постанова від 17.03.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Федорчук А.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні