Постанова
від 13.04.2010 по справі 2а-4288/10/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИ ВНИЙ СУД міста КИЄВА

01025, м. Київ, вул. Десятинна, 4/6, тел. 278-43-43

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

13 квітня 2010 року 15:27 № 2а-4288/10/2670

Окружний адміністрати вний суд міста Києва у складі головуючого судді Федорчук а А.Б. при секретарі судового з асідання Савчук Г. П. розглян увши у відкритому судовому з асіданні адміністративну сп раву

за позовом Управління Пенсійного фон ду України в Подільському ра йоні міста Києва

до Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Буд Ліс 2005"

про стягнення заборгованості по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове держа вне пенсійне страхування в р озмірі 3 659,80грн.

за участю представників ст орін:

від позивача : Ду това І.М.

від відповідача: не з' яви вся

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Управління Пенсійного фон ду України в Подільському ра йоні міста Києва звернулося до Окружного адміністративн ого суду міста Києва з позово м до Товариства з обмеженою в ідповідальністю «Буд Ліс 2005»п ро стягнення 3659,80 грн. заборгов аності по внесках на загальн ообов' язкове державне пенс ійне страхування.

Позовні вимоги обґрунтова но тим, що Товариство з обмеже ною відповідальністю «Буд Лі с 2005» у строки, встановлені ста ттею 20 Закону України «Про заг альнообов' язкове державне пенсійне страхування»не спл атило внесків на загальнообо в' язкове пенсійне страхува ння, в сумі 3659,80 грн., які виникли у зв' язку з винесенням пода ткової вимоги № Ю 0214 від 02.02.2010 р. не сплачено.

В судовому засіданні предс тавник позивача позовні вимо ги підтримав повністю та про сив суд задовольнити адмініс тративний позов у повному об сязі.

Відповідач до суду не з' яв ився, хоча був належним чином повідомлений про судовий ро згляд справи, відповідно до в имог статей 35, 37 Кодексу адміні стративного судочинства Укр аїни. Заперечень проти позов у до суду не надавав.

Відповідно до частини вось мої статті 35 Кодексу адмініст ративного судочинства Украї ни вважається, що повістку вр учено юридичній особі, якщо в она доставлена за адресою, вн есеною до відповідного держа вного реєстру, або за адресою , яка зазначена її представни ком, і це підтверджується під писом відповідної службової особи. Позивачем надано витя г з Єдиного державного реєст ру юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців, відпов ідно до якого відповідач зна ходиться за адресою, на яку су дом надсилались ухвали про в ідкриття провадження у справ і та призначення її до судово го розгляду, а також повістки - виклики. Розглянувши пода ні документи і матеріали, зас лухавши пояснення представн ика позивача, всебічно і повн о з' ясувавши всі фактичні о бставини, на яких ґрунтуєтьс я позов, об' єктивно оцінивш и докази, які мають юридичне з начення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Окр ужний адміністративний суд м іста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фон ду України в Подільському ра йоні міста Києва звернувся д о Окружного адміністративно го суду міста Києва з позовом про стягнення заборгованост і в розмірі 3659,80 грн. з Товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Буд Ліс 2005».

Позивач зазначив, що Товари ство з обмеженою відповідаль ністю «Буд Ліс 2005»не виконала зобов' язань зі сплати 3659,80 гр н. внесків до Пенсійного фонд у.

Відповідач - Товариство з об меженою відповідальністю «Б уд Ліс 2005»- ідентифікаційний к од 33549230 перебуває на обліку в У правлінні Пенсійного фонду у Святошинському районі міста Києва.

Відповідно до статті 106 Зако ну України «Про загальнообов 'язкове державне пенсійне ст рахування»у разі виявлення с воєчасно не сплачених сум ст рахових внесків страхувальн ики зобов'язані самостійно о бчислити та сплатити їх з нар ахуванням пені в порядку і ро змірах, визначених цим Закон ом.

Суми страхових внесків сво єчасно не нараховані та/або н е сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, в тому числі обч ислені територіальними орга нами Пенсійного фонду у випа дках, передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону , вважається простроченою за боргованістю із сплати страх ових внесків і стягується з н арахуванням пені та застосув анням фінансових санкцій.

Як вбачається з матеріалів справи податковою вимогою № Ю 0214 від 02.02.2010 р. було визначено зо бов' язання відповідача по с платі внесків до Пенсійного фонду в сумі 3659,80 грн.

Для стягнення боргу позива чем на адресу відповідача бу ла направлена вимога про спл ату недоїмки за № Ю 0214 від 02.02.2010 р.

Відповідно до частини трет ьої статті 106 Закону України П ро загальнообов'язкове держа вне пенсійне страхування» те риторіальні органи Пенсійно го фонду за формою і у строки, визначені правлінням Пенсій ного фонду, надсилають страх увальникам, які мають недоїм ку, вимогу про її сплату. Вимог а про сплату недоїмки є викон авчим документом. Протягом д есяти робочих днів із дня оде ржання вимоги про сплату нед оїмки страхувальник зобов'яз аний сплатити суми недоїмки та суми фінансових санкцій. У разі незгоди з розрахунком с уми недоїмки, зазначеної у ви мозі про сплату недоїмки та с уми фінансових санкцій, стра хувальник узгоджує її з орга ном Пенсійного фонду, а в разі неузгодження має право на ос карження вимоги в судовому п орядку.

Оскільки відповідач не оск аржував надіслані позивачем вимоги ні в адміністративно му, ані в судовому порядку, бор г по вимогам вважається узго дженим.

Відповідно до Положення пр о Пенсійний фонд України, зат вердженого Указом Президент а України від 01.03.2001 №121/2001, Пенсійн ий фонд України є центральни м органом виконавчої влади, щ о здійснює управління фінанс ами пенсійного забезпечення , діяльність якого спрямовує ться і координується Кабінет ом Міністрів України.

Пунктом 3 даного Положення п ередбачено, що основними зав даннями Пенсійного фонду Укр аїни є: участь у формування та реалізації державної політи ки у сфері пенсійного забезп ечення та соціального страху вання, забезпечення збирання та акумулювання коштів, приз начених для пенсійного забез печення, повного і своєчасно го фінансування витрат на ви плату пенсій та інших соціал ьних виплат, що здійснюється з коштів Пенсійного фонду Ук раїни.

Відповідно до пункту 15 Поло ження Пенсійний фонд України здійснює свої повноваження безпосередньо та через утвор ювані в установленому порядк у головні управління Пенсійн ого фонду України в АРК, облас тях, містах Києві та Севастоп олі, та управління Пенсійног о фонду України в районах, міс тах і районах у містах.

Згідно із статтею 106 Закону У країни «Про загальнообов'язк ове державне пенсійне страху вання»якщо страхувальник, як ий одержав вимогу територіал ьного органу Пенсійного фонд у про сплату недоїмки і протя гом десяти робочих днів післ я її отримання не сплатив заз начену у вимозі суму недоїмк и разом із застосованою до нь ого фінансовою санкцією, вкл юченою до вимоги, або не узгод ив вимогу із відповідним орг аном Пенсійного фонду, або не оскаржив вимогу в судовому п орядку, а також у разі якщо стр ахувальник узгодив вимогу, а ле не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти ро бочих днів після утримання у згодженої вимоги, відповідни й орган Пенсійного фонду має право звернутись до суду з по зовом про стягнення недоїмки .

Відповідно до частини перш ої статті 19 Закону України «Пр о загальнообов'язкове держав не пенсійне страхування»стр ахові внески до солідарної с истеми нараховуються: для ро ботодавця - на суми фактичних витрат на оплату праці (грошо вого забезпечення) працівник ів, що включають витрати на ви плату основної і додаткової заробітної плати та інших за охочувальних та компенсацій них виплат, у тому числі в нату ральній формі, які визначают ься згідно з нормативно-прав овими актами, прийнятими від повідно до Закону України "Пр о оплату праці", виплату винаг ород фізичним особам за вико нання робіт (послуг) за угодам и цивільно-правового характе ру, що підлягають обкладенню податком на доходи фізичних осіб, а також на суми оплати п ерших п'яти днів тимчасової н епрацездатності, яка здійсню ється за рахунок коштів робо тодавця, та допомоги по тимча совій непрацездатності.

Згідно з частиною шостою ст атті 20 наведеного Закону стра хувальники зобов'язані сплач увати страхові внески, нара ховані за відповідний базови й звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів і з дня закінчення цього періо ду.

Частиною першою статті 5 Зак ону України «Про загальнообо в'язкове державне пенсійне с трахування»встановлено, що цей Закон регулює відносини , що виникають між суб'єктам и системи загальнообов'язко вого державного пенсійного страхування. Дія інших норма тивно-правових актів може по ширюватися на ці відносини л ише у випадках, передбачених цим Законом, або в частині, що йому не суперечить.

Згідно пунктом 11.11 Інструкці ї про порядок обчислення і сп лати страхувальниками та зас трахованими особами внесків на загальнообов'язкове держ авне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, за твердженої постановою правл іння Пенсійного фонду Україн и від 19.12.2003 № 21-1, платники, зазначе ні в підпунктах 2.1.1 та 2.1.2 пункту 2.1 цієї Інструкції, щомісяця складають у двох примірника х розрахунок суми страхових внесків на загальнообов'язко ве державне пенсійне страхув ання, в якому зазначають само стійно обчислені суми страхо вих внесків. Розрахунки пода ються зазначеними платникам и до органу Пенсійного фонду для реєстрації за базовий зв ітний період, що дорівнює кал ендарному місяцю, - не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього пері оду.

Як вбачається з матеріалів справи відповідач регулярно подавав встановлену звітніс ть де самостійно визначав су ми страхових внесків на зага льнообов' язкове державне п енсійне страхування, але не с плачував їх.

У відповідності до пункту 8. 1 вказаної Інструкції, суми ст рахових внесків, своєчасно н е нараховані та/або не сплаче ні страхувальниками у строки , визначені пунктами 5.1, 5.2, 5.3 ці єї Інструкції, у тому числі об числені органами Пенсійног о фонду, вважаються простроч еною заборгованістю із сплат и страхових внесків (далі - н едоїмка) і стягуються з нарах уванням пені та застосування м фінансових санкцій.

Відповідно до статті 106 Зако ну України «Про загальнообов 'язкове державне пенсійне ст рахування»у разі виявлення с воєчасно не сплачених страхо вих внесків страхувальники з обов' язані самостійно обчи слити ці внески і сплатити їх з урахуванням пені в порядку і розмірах, визначених цією с таттею. Територіальні органи Пенсійного фонду за формою і в строки, визначені правлінн ям Пенсійного фонду, надсила ють страхувальникам, які маю ть недоїмку, вимогу про їх спл ату. Протягом 10 робочих днів з дня одержання вимоги про спл ату недоїмки страхувальник з обов' язаний сплатити суми н едоїмки та суми фінансових с анкцій.

У разі якщо страхувальник, я кий одержав вимогу територіа льного органу Пенсійного фон ду про оплату недоїмки і прот ягом 10 днів після її отримання не сплатив визначену у вимоз і суму недоїмки разом з засто сованою до нього фінансовою санкцією, включеної до вимог и, або не узгодив вимогу з відп овідним органом Пенсійного ф онду, або не оскаржив вимогу, а ле не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом 10 днів післ я отримання вимоги, відповід ний орган Пенсійного фонду в установленому законом поряд ку звертається і подає вимог у про сплату недоїмки до відп овідного підрозділу виконав чої служби. У вказаних випадк ах орган Пенсійного фонду та кож має право звернутися до с уду з позовом про стягнення н едоїмки.

З матеріалів справи вбачає ться, що відповідачу відомо п ро суму заборгованості з вне сків на загальнообов' язков е державне пенсійне страхува ння, оскільки зазначена сума є у звітності яку регулярно п одавав відповідач, проте від повідач самостійно не сплати в грошові кошти відповідно д о вимог позивача.

Розмір недоїмки підтвердж ується розрахунками суми стр ахових внесків на загальнооб ов' язкове державне пенсійн е страхування, що підлягають сплаті.

Доказів сплати зазначеної суми станом на день розгляду спору суду не надано.

Враховуючи всі наведені об ставини в їх сукупності, суд д ійшов висновку, що позовні ви моги підлягають задоволенню в повному обсязі.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб'єкта владних повн оважень, звільненого від спл ати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважен ь, пов'язаних із залученням св ідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (су довий збір) стягненню з відпо відача не підлягають.

Керуючись статтями 69, 70, 71 та 158- 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

1. Адміністративний позов з адовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю «Б уд Ліс 2005»(вул.О. Терьохіна,8 м. Ки їв 04080 ідент. код 33549230) на користь У правління Пенсійного фонду У країни в Подільському районі міста Києва борг у сумі 3659,80 грн . (три тисячі шістсот п' ятдес ят дев' ять грн. 80 коп.) на рахун ок 256013012610 в Головному управлінн і Ощадбанку по місту Києву та Київській області, МФО 322669 ЄДР ПОУ 26087978.

Постанова відповідно до ви мог ч. 1 ст. 254 КАС України набира є законної сили після закінч ення строку подання заяви пр о апеляційне оскарження, вст ановленого цим Кодексом, якщ о таку заяву не було подано.

Постанова може бути оскарж ена до суду апеляційної інст анції протягом десяти днів з дня її складення в повному об сязі за правилами, встановле ними ст. ст. 185-187 КАС України, шля хом подання через суд першої інстанції заяви про апеляці йне оскарження з наступним п оданням протягом двадцяти дн ів апеляційної скарги. Апеля ційна скарга може бути подан а без попереднього подання з аяви про апеляційне оскаржен ня, якщо скарга подається у ст рок, встановлений для поданн я заяви про апеляційне оскар ження.

Суддя А.Б. Федорчук

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення13.04.2010
Оприлюднено21.07.2010
Номер документу9649598
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4288/10/2670

Постанова від 13.04.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Федорчук А.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні