Постанова
від 23.04.2010 по справі 2а-5083/10/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

 ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД  міста КИЄВА

01025,  м. Київ,  вул. Десятинна,  4/6, тел. 278-43-43

 

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

м. Київ

23 квітня 2010 року           < Час проголошення >           № 2а-5083/10/2670

За позовом

Державної податкової інспекції у Деснянському районі м. Києва

 

до

третя особа

Товариства з обмеженою відповідальністю “Сталкер”

Деснянська районна у м. Києві державна адміністрація

 

про

припинення юридичної особи

Суддя Бачун О.В.

Секретар Рисик Р.М.

Представники:

Від позивача: Петренко Р.О. (від 17.11.09р. №6335/9/10-017)

Від відповідача: не з’яв. вдруге

Від 3-ї особи:           не з’яв. вдруге

  Обставини справи:

Позивач звернувся з позовом про припинення  юридичної особи Товариства з обмеженою відповідальністю “ Сталкер ” (код ЄДРПОУ 23159594).

Ухвалою суду від 31.03.10 р. відкрито провадження у справі та призначено її до розгляду у судовому засіданні на 13.04.10 р.

До судового засідання 13.04.10 р. представник відповідача не з'явився; судові матеріали були скеровані відповідачу за адресою, що зазначена у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців –02222, м. Київ, вул. Сабурова, 13.

До судового засідання 23.04.10 р. представник відповідача повторно не з'явився.

В судовому засіданні 23.04.10 р. оголошено вступну та резолютивну частину постанови про задоволення позову.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, суд, -

В С Т А Н О В И В:

Відповідач зареєстрований Деснянською районною у м. Києві державною адміністрацією як суб’єкт підприємницької діяльності 07.09.1995 р. за адресою: 02222, м. Київ, вул. Сабурова, 13.

Відповідно до п.2 ст.9 Закону України “Про систему оподаткування в Україні” №1251 від 25.06.1991р. зобов’язано платників податків подавати до державних податкових органів та інших державних органів відповідно до законодавства декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов’язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов’язкових платежів) у встановлені законам терміни.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач не виконує обов’язки передбачені ст.9 Закону України “Про систему оподаткування в Україні”, з січня 1999 року по теперішній час податкові декларації та бухгалтерські звіти не подає, а саме: розрахунок сплати єдиного податку суб’єктом малого підприємництва-юридичною особою, декларацію про прибуток підприємства, податкову декларацію по податку на додану вартість.

Згідно діючої на той час редакції п.15 ст. 58 ГК України державної реєстрації суб’єкта господарюванню здійснюється на підставі рішення суду у випадках, передбачених законом.

Відповідно до ст. 238 ГК України за порушення встановлених законодавчими актами правил здійснення господарської діяльності, до суб‘єктів господарювання можуть бути застосовані уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування адміністративного-господарські санкції, тобто заходи майнового характеру, спрямовані на припинення правопорушення суб‘єкта господарювання та ліквідацію його наслідків.

Ст. 239 ГК України передбачено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування відповідно до своїх повноважень та у порядку, встановленому законом, можуть застосовувати до суб‘єктів  господарювання адміністративно-господарські санкції, однією з яких є скасування державної реєстрації та ліквідація суб‘єкта господарювання.

Згідно ст. 247 Господарського кодексу України у разі здійснення суб’єктом господарювання діяльності, що суперечить закону чи установчим документам, до нього може бути застосовано адміністративно-господарську санкцію у вигляді скасування державної реєстрації цього суб’єкта та його ліквідації.

Відповідно до вимог п. 2 ст. 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" однією з підстав для постановлення судового рішення про припинення юридичної особи, що не пов’язано з банкрутством юридичної особи, є не подання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Відповідно до п 6 ст. 38 "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" у разі,  якщо в судовому рішенні щодо припинення юридичної особи у зв'язку з її ліквідацією не призначена комісія з припинення (ліквідаційна комісія), державний реєстратор не пізніше трьох робочих днів від дати надходження такого судового рішення вносить до Єдиного державного реєстру запис, в якому вказує як голову комісії з припинення (ліквідаційної комісії) юридичної особи керівника органу управління або засновника (учасника) юридичної особи, якщо інше не встановлено судовим рішенням.

За таких обставин судом встановлено, що відповідач з січня 1999 року податкові декларації та бухгалтерські звіти не подавав, чим порушував вищезазначені норми законодавства.

Згідно п. 4 ч. 1 ст. 17 КАС України компетенція адміністративних судів поширюється на спори за зверненням суб'єкта владних повноважень у випадках, встановлених законом.

Право органу державної податкової служби звертатися до суду з заявою (позовною заявою) про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності передбачене п. 17 ст. 11 Закону України "Про державну податкову службу в Україні".

Таким чином, суд приходить до висновку про необхідність задоволення позовних вимог в повному обсязі.

На підставі вищевикладеного, ст.ст. 160-163, 186 КАС України, ст.ст. 238, 239, 247, п.15 ст.58 Господарського кодексу України, ст.9 Закону України “Про систему оподаткування в Україні”,  ст. 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців", п. 17 ст. 11 Закону України "Про державну податкову службу в Україні",  суд, -

  ПОСТАНОВИВ:

1. Позовні вимоги задовольнити.

2. Припинити (скасувати) державну реєстрацію юридичної особи - Товариства з обмеженою відповідальністю “ Сталкер ” (код ЄДРПОУ 23159594).

3. Зобов’язати державного реєстратора Деснянської районної у м. Києві державної адміністрації не пізніше наступного робочого дня з дати надходження судового рішення щодо припинення (скасування) державної реєстрації юридичної особи - Товариства з обмеженою відповідальністю “ Сталкер ” (код ЄДРПОУ 23159594) внести до Єдиного державного реєстру запис щодо цього судового рішення та в той же день повідомити органи статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування та юридичну особу, щодо якої було прийнято судове рішення, про внесення до Єдиного державного реєстру такого запису. Вказати як голову комісії з припинення (ліквідаційної комісії) юридичної особи керівника органу управління або засновника (учасника) юридичної особи.

4. Постанову надіслати сторонам по справі,  державному реєстратору для здійснення заходів по ліквідації юридичної особи у встановленому законом порядку.

5. Постанова може бути оскаржена в порядку ст. 186 КАС України.

  Суддя                                                                                                          О.В. Бачун

Дата ухвалення рішення23.04.2010
Оприлюднено22.07.2010
Номер документу9649731
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-5083/10/2670

Ухвала від 31.03.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Бачун О.В.

Постанова від 23.04.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Бачун О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні