Постанова
від 29.04.2010 по справі 2а-3168/10/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

 ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД  міста КИЄВА

01025,  м. Київ,  вул. Десятинна,  4/6, тел. 278-43-43

 

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

м. Київ

29 квітня 2010 року           < Час проголошення >           № 2а-3168/10/2670

  Окружний адміністративний суд міста Києва у складі:

головуючого судді  Кочана В.М.,

секретаря судового засідання  Іщук А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративний позов

Управління пенсійного фонду України в Голосіїівському районі м. Києва

 

до

Товариства з обмеженою відповідальністю науково-впрорваджувальний центр "Вотол"

 

про

стягнення заборгованості по внескам на загальнообов"язкове державне пенсійне страхування

 

В С Т А Н О В И В:

  Управління Пенсійного фонду України в Голосіївському районі м. Києва звернулося до суду з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю науково-впроваджувальний центр "Вотол" з вимогами про стягнення заборгованості в розмірі                     15 478, 01 грн.

Представник Управління Пенсійного фонду України в Голосіївському районі м. Києва в судовому засіданні позовні вимоги підтримав та пояснив наступне.

 Товариство з обмеженою відповідальністю науково - впроваджувальний центр "Вотол" є платником страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування відповідно до Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" та Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування ".

 Відповідач у строк визначений ч. 6 ст. 20 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" самостійно не сплатив суму страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

Враховуючи те, що заборгованість перед Пенсійним фондом України виникла в зв'язку з несплатою Товариства з обмеженою відповідальністю науково - впроваджувальний центр "Вотол" внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, Управлінням виписані та вручені вимоги про сплату боргу .

Таким чином, сума простроченої заборгованості по внесках на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування станом на дату звернення до суду з позовом у Товариства з обмеженою відповідальністю науково - впроваджувальний центр "Вотол" становить                    15 478, 01 грн.

 Представники відповідача в судове засідання не з"явилися, про причини неявки в судове засідання не повідомили, письмових пояснень по суті спору не подали, про час та місце судового засідання повідомлені належним чином.

 Вислухавши пояснення представника позивача, дослідивши письмові докази по справі, суд вважає, що позовну заяву слід задовольнити з наступних підстав.

 Як встановлено в судовому засіданні, Товариство з обмеженою відповідальністю науково - впроваджувальний центр "Вотол" є платником страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування відповідно до Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" та Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

 Відповідно до абз. 1 ст. 1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є суб'єкти підприємницької діяльності, незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти   підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників.

 Cтаттею 1 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" передбачено, що страхувальники - це роботодавці та інші особи, які відповідно до цього  Закону  сплачують  страхові  внески  на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

 Судом встановлено, що у відповідача існує заборгованість із страхових внесків у сумі       15 478, 01 грн., які він повинен сплатити до Управління пенсійного фонду України в Голосіївському районі м. Києва.

 Відповідно до ч. 6 ст. 20 Закону страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

 Відповідно до частин 2, 3 ст. 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені ст. 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених ч. 3 ст. 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (далі - недоїмка) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій. Територіальні органи Пенсійного фонду за формою і у строки, визначені правлінням Пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату.

 Оскільки сума страхових внесків у строки, встановлені ч. 6 ст. 20 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" та Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженою постановою Правління Пенсійного фонду України № 21-1 від 19.12.2003 р., відповідачем самостійно не сплачена йому направлено вимоги про сплату боргу.

 Відповідно до ч. 3 ст. 106 зазначеного закону протягом десяти робочих днів із дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальник зобов'язаний сплатити суми недоїмки та суми фінансових санкцій. Страхувальник у разі незгоди з розрахунком суми недоїмки, зазначеної у вимозі про сплату недоїмки, узгоджує її з органами Пенсійного фонду в порядку, встановленому правлінням Пенсійного фонду, а в разі неузгодження вимоги із органами Пенсійного фонду має право на оскарження вимоги в судовому порядку.

 Відповідно до ст. 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки  і  збори  в порядку і розмірах, встановлених законом.

 Відповідно до абз. 8 ч. 3 ст. 106 Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" у разі якщо страхувальник, який одержав вимогу територіального органу Пенсійного фонду про сплату недоїмки і протягом десяти робочих днів після її отримання не сплатив зазначену у вимозі суму недоїмки разом з застосованою до нього фінансовою санкцією, включеної до вимоги, або не узгодив вимогу з відповідним органом Пенсійного фонду, або не оскаржив вимогу в судовому порядку, а також у разі якщо страхувальник узгодив вимогу, але не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих днів після отримання узгодженої вимоги, відповідний орган Пенсійного фонду звертається в установленому законом порядку і подає вимогу про сплату недоїмки до відповідного підрозділу державної виконавчої служби. У зазначених випадках орган Пенсійного фонду також має право звернутися до суду з позовом про стягнення недоїмки. У разі звернення органу Пенсійного фонду з позовом про стягнення недоїмки до господарського суду передбачені законодавством заходи досудового врегулювання спорів не застосовуються.

 Враховуючи те, що Товариство з обмеженою відповідальністю науково-впроваджувальний центр "Вотол" не оскаржувало вимоги про сплату боргу, а також не сплатило внесків, суд вважає позов обґрунтованим, а позовні вимоги доведеними та такими, що підлягають задоволенню.

 На підставі ст.ст. 20, 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", ст. 1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування", керуючись ст.ст. 2, 7, 17, 94, 158, 161, 162, 163 Кодексу адміністративного судочинства України,  суд

П О С Т А Н О В И В:

Позовні вимоги задовольнити.

 Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю науково-впроваджувальний центр "Вотол" (03680, м. Київ, вул. Боженко, 84, ідентифікаційний код 22917236) на користь Управління Пенсійного фонду України в Голосіївському районі м. Києва (р/р № 256093012601, МФО 322669 в Головному управлінні Ощадбанку м. Києва та Київської обл.) заборгованість у розмірі 15 478 (п"ятнадцять тисяч чотириста сімдесят вісім ) грн. 01 коп.

  Постанова відповідно до ч. 1 ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, встановленого цим Кодексом, якщо таку заяву не було подано.

Постанова суду може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції шляхом подання заяви про апеляційне оскарження постанови суду та апеляційної скарги. Заява про апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. Якщо постанову було проголошено у відсутності особи, яка бере участь у справі, то строк подання заяви про апеляційне оскарження обчислюється з дня отримання нею копії постанови. Апеляційна скарга на постанову суду подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Заява про апеляційне оскарження та апеляційна скарга подаються Київському апеляційному адміністративному суду через Окружний адміністративний суд міста Києва.

  Суддя                                                                                                                       В.М. Кочан

Дата ухвалення рішення29.04.2010
Оприлюднено12.07.2010
Номер документу9649904
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3168/10/2670

Ухвала від 11.10.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Лисенко В.І.

Ухвала від 30.12.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Балась Т.П.

Ухвала від 28.12.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Балась Т.П.

Ухвала від 22.10.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Балась Т.П.

Ухвала від 15.10.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Балась Т.П.

Ухвала від 03.03.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кочан В.М.

Ухвала від 05.03.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кочан В.М.

Постанова від 29.04.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кочан В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні