Постанова
від 17.05.2010 по справі 2а-4002/10/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИ ВНИЙ СУД міста КИЄВА

01025, м. Київ, вул. Десятинна, 4/6, тел. 278-43-43

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

17 травня 2010 року 11:14 № 2а-4002/10/2670

Окружний адміністративн ий суд міста Києва у складі су дді Савченко А.І., при секретар і Красновій І.А., розглянувши у відкритому судовому засідан ні адміністративну справу

за позовом Управління Пенсійного фон ду України у Шевченківському районі міста Києва

до Товариства з обмеженою ві дповідальністю «Торговий ді м «Деліс»

про стягнення заборгованості в розмірі 24 050,03грн.

за участю представників с торін:

від позивача - Нестеренк о Д.О.

від відповідача - не з' яв ився

На підставі частини 3 статт і 160 Кодексу адміністративног о судочинства України в судо вому засіданні 17 травня 2010 року проголошено вступну та резо лютивну частини постанови.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Управління Пенсійного фо нду України в Шевченківськом у районі міста Києва звернул ось до Окружного адміністрат ивного суду міста Києва з поз овом до Товариства з обмежен ою відповідальністю «Торгов ий дім «Деліс»про стягнення заборгованості за страховим и внесками на загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування в розмірі 24 050,03 грн., з я ких 14 235,79грн. - борг по страхови м внескам, 4 122,97грн. - сума фінан сових санкцій та 5 691,27грн. - пен я.

В обґрунтування позовних в имог позивач зазначив, що у ві дповідача наявна заборгован ість по сплаті страхових вне сків на загальнообов' язков е державне пенсійне страхува ння за період з вересня 2009 року по грудень 2009 року в сумі 24 050,03 гр н. Вказана заборгованість пі дтверджується даними картки особового рахунку страхувал ьника.

Ухвалою Окружного адмініс тративного суду міста Києва від 16 березня 2010 року відкрито провадження в адміністратив ній справі та призначено спр аву до судового розгляду на 8 к вітня 2010 року.

У судове засідання, признач ене на 8 квітня 2010 року, відпові дач або його уповноважені пр едставники не з' явились, в з в' язку чим та враховуючи пр иписи пункту 3 частини 1 статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України суд від клав розгляд даної справи на 17 травня 2010 року.

В судовому засіданні предс тавник позивача позовні вимо ги підтримав.

Відповідач відзиву на позо в не надав, явку своїх предста вників в судове засідання не забезпечив, хоча про час та мі сце розгляду справи був пові домлений належним чином. У зв ' язку з нез' явленням предс тавників відповідача та нена данням витребуваних доказів розгляд справи відкладався, ухвала про призначення розг ляду справи та повістки напр авлялися відповідачу за адре сою, внесеною відповідачем д о Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних о сіб-підприємців. Відповідно до змісту частини другої ста тті 17, частини першої статті 18 З акону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців ” та з урахуванням положень ч астини восьмої статті 35 Кодек су адміністративного судочи нства України така адреса вв ажається достовірною, а пові стка, направлена за нею, вруче ною юридичній особі.

Відповідно до положень ста тті 128 Кодексу адміністративн ого судочинства України спра ва вирішується на підставі н аявних в ній доказів.

Розглянувши подані докуме нти і матеріали, заслухавши п ояснення представника позив ача, всебічно і повно з' ясув авши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об ' єктивно оцінивши докази, я кі мають юридичне значення д ля розгляду справи і вирішен ня спору по суті, Окружний адм іністративний суд міста Києв а, -

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою ві дповідальністю «Торговий ді м «Деліс»зареєстровано в Упр авлінні Пенсійного фонду Укр аїни в Шевченківському район і міста Києва за № 04-20992 як платни к страхових внесків на загал ьнообов' язкове державне пе нсійне страхування, а отже є с трахувальником в розумінні п оложень Закону України від 09.0 7.2003р. № 1058 - IV «Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування»(далі - Закон Україн и від 09.07.2003р. № 1058 - IV).

Частиною 1 статті 15 Закону Ук раїни від 09.07.2003р. №1058-IV «Про загаль нообов' язкове державне пен сійне страхування»визначен о, що платниками страхових вн есків до солідарної системи є страхувальники, зазначені в статті 14 цього Закону, зокре ма, роботодавці - підприємст ва, установи та організації, с творені відповідно до законо давства України, незалежно в ід форми власності, виду діял ьності та господарювання, об 'єднання громадян, профспілк и, політичні партії (у тому чис лі філії, представництва, від ділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підпр иємств, установ, організацій , об' єднань громадян, профсп ілок, політичних партій, які м ають окремий баланс і самост ійно ведуть розрахунки із за страхованими особами), фізич ні особи - суб' єкти підприє мницької діяльності та інші особи (включаючи юридичних т а фізичних осіб - суб' єктів підприємницької діяльності , які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований п одаток, єдиний податок, фіксо ваний сільськогосподарськи й податок, придбали спеціаль ний торговий патент), які вико ристовують працю фізичних ос іб на умовах трудового догов ору (контракту) або на інших ум овах, передбачених законодав ством, або за договорами циві льно-правового характеру, - дл я осіб, зазначених у пунктах 1, 10, 15 статті 11 цього Закону, є стр ахувальниками відповідно до положень цього Закону.

Відповідно до абзацу 6 части ни 2 статті 17 та частини 6 статті 20 Закону України від 09.07.2003р. № 1058 - I V, страхувальник, яким є відпов ідач, зобов' язаний нарахову вати, обчислювати і сплачув ати в установлені строки та в повному обсязі страхові вне ски.

Обчислення страхових внес ків здійснюється щомісячно з а ставками, визначеними пунк тами 4.1., 4.2. Інструкції про поряд ок обчислення і сплати страх увальниками та застраховани ми особами внесків на загаль нообов' язкове державне пен сійне страхування до Пенсійн ого фонду України, затвердже ної Постановою правління Пен сійного фонду України від 19.12.20 03 № 21-1 та зареєстрованої в Міні стерстві юстиції України 16.01.200 4 за № 64/8663 і статтею 4 Закону Укра їни від 26.06.1997 року № 400/97-ВР «Про зб ір на обов' язкове державне пенсійне страхування».

Згідно зі статтею 14, частина ми шостою та дванадцятою ста тті 20 Закону України від 09.07.2003 № 1 058-IV платники збору на обов' яз кове пенсійне державне страх ування зобов' язані сплачув ати страхові внески, нарахов ані за відповідний базовий з вітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із д ня закінчення цього періоду, при цьому, страхові внески сп лачуються незалежно від фіна нсового стану платника.

Відповідно до частини 2 стат ті 106 Закону України від 09.07.2003 № 1058 -IV суми страхових внесків своє часно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 ц ього Закону, в тому числі обчи слені територіальними орган ами Пенсійного фонду у випад ках, передбачених частиною т ретьою статті 20 цього Закону, вважаються простроченою заб оргованістю із сплати страхо вих внесків і стягуються з на рахуванням пені та застосува нням фінансових санкцій.

Відповідно до Положення пр о Пенсійний фонд України, зат вердженого Указом Президент а України від 01.03.2001 №121/2001, Пенсійн ий фонд України є центральни м органом виконавчої влади, щ о здійснює управління фінанс ами пенсійного забезпечення , діяльність якого спрямовує ться і координується Кабінет ом Міністрів України.

Пунктом 3 названого Положен ня передбачено, що основними завданнями Пенсійного фонду України є: участь у формуванн я та реалізації державної по літики у сфері пенсійного за безпечення та соціального ст рахування, забезпечення збир ання та акумулювання коштів, призначених для пенсійного забезпечення, повного і своє часного фінансування витрат на виплату пенсій та інших со ціальних виплат, що здійснює ться з коштів Пенсійного фон ду України.

Згідно пункту 15 цього Полож ення Пенсійний фонд України здійснює свої повноваження б езпосередньо та через утворю вані в установленому порядку головні управління Пенсійно го фонду України в АРК, област ях, містах Києві та Севастопо лі, та управління Пенсійного фонду України в районах, міст ах і районах у містах.

Територіальні органи Пенс ійного фонду за формою і в стр оки, визначені правлінням Пе нсійного фонду, надсилають с трахувальникам, які мають не доїмку, вимогу про її сплату.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідачем до Упра вління Пенсійного фонду Укра їни в Шевченківському районі міста Києва подано розрахун ки сум страхових внесків на з агальнообов' язкове держав не пенсійне страхування, що п ідлягають сплаті за вересень -грудень 2009 року, які підписані керівником та скріплені печ аткою підприємства. У вказан их розрахунках відповідач са мостійно визначив суму страх ових внесків в розмірі 3215,52 грн . за вересень 2009р.; 3238,40 грн. за жовт ень 2009р.; 3764,99 грн. за листопад 2009р.; 4 026,88 грн. за грудень 2009р., однак у в становлені строки відповіда чем дані суми не сплачені.

Таким чином, з огляду на те, щ о відповідачем не було сплач ено у встановлені законодавс твом строки недоїмку по стра ховим внескам на загальнообо в' язкове державне пенсійне страхування, позивачем на пі дставі частини 3 статті 106 Зако ну України від 09.07.2003р. № 1058 - IV напра влено відповідачу вимогу про сплату боргу № Ю-543/1304 від 1 лютог о 2010 року. Належним чином засві дчена копія вказаної вимоги наявна в матеріалах даної сп рави.

При цьому, вимога про сплату боргу відповідачем у встано вленому законом порядку не о скаржувалась.

Відповідно до пункту 2 части ни 9 статті 106 Закону України «П ро загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування» (в редакції на момент винесен ня рішення) за несплату (непер ерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перераху вання) страхувальниками стра хових внесків, у тому числі до нарахованих страхувальника ми або територіальними орган ами Пенсійного фонду, наклад ається штраф у розмірі 10 відсо тків своєчасно не сплачених сум.

Одночасно на суми своєчасн о не сплачених (не перерахова них) страхових внесків і фіна нсовий санкцій нараховуєтьс я пеня в розмірі 0,1 відсотка за значених сум коштів, розрахо вана за кожний день простроч ення платежу.

На підставі пункту 4 частини 9 статті 106 Закону України «Про загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування»УП Ф України в Шевченківському районі м. Києва прийнято ріше ння від 28 вересня 2009 року № 2093, яки м до відповідача застосовано фінансову санкцію у розмірі 121,07грн. за донарахування орган ом Пенсійного фонду України або страхувальником сум своє часно не обчислених та не спл ачених страхових внесків.

На підставі пункту 2 частини 9 статті 106 Закону України «Про загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування»УП Ф України в Шевченківському районі м. Києва прийнято ріше ння від 28 вересня 2009 року № 2094, яки м до відповідача застосовано штраф у розмірі 5 019,18грн. та нар аховано пеню у розмірі 7 137,99грн . за несплату (неперерахуванн я) або несвоєчасну сплату (нес воєчасне перерахування) стра хувальниками страхових внес ків, у тому числі донарахован их страхувальниками або орга ном Пенсійного фонду за пері од з 20 вересня 2006 року по 14 верес ня 2009 року. Належним чином засв ідчені копії вказаних рішень з відміткою про їх отримання наявні в матеріалах даної сп рави.

В матеріалах справи відсут ні докази оскарження рішень УПФ України в Шевченківськом у районі м. Києва від 28 вересня 2009 року № 2093 та від 28 вересня 2010 ро ку № 2094 до органів Пенсійного ф онду або суду.

Відповідно до абзацу 8 части ни 3 статті 106 Закону України ві д 09.07.2003 № 1058 - IV, у разі якщо страху вальник, який одержав вимог у територіального органу Пе нсійного фонду про сплату н едоїмки і протягом 10 робочих д нів після її отримання не спл атив зазначену у вимозі суму недоїмки разом з застосован ою до нього фінансовою санкц ією, включеної до вимоги, або не узгодив вимогу з відповід ним органом Пенсійного фонд у, або не оскаржив вимогу в су довому порядку, а також у разі якщо страхувальник узгодив вимогу, але не сплатив узгодж ену суму недоїмки протягом 10 р обочих днів після отримання узгодженої вимоги, відповідн ий орган Пенсійного фонду зв ертається в установленому з аконом порядку і подає вимог у про сплату недоїмки до відп овідного підрозділу державн ої виконавчої служби. У зазна чених випадках орган Пенсійн ого фонду також має право зве рнутися до суду чи господарс ького суду з позовом про стяг нення недоїмки.

Таким чином, загальна сума з аборгованості по сплаті стра хових внесків на загальнообо в' язкове державне пенсійне страхування з урахуванням ч асткової сплати суми у розмі рі 2 464 грн. складає 24 050,03 грн., яка п ідлягає сплаті відповідачем за вересень - грудень 2009 року.

Наявність у відповідача вк азаної заборгованості підтв ерджується, також, даними кар тки особового рахунку страху вальника, належна копія якої міститься в матеріалах спра ви.

Згідно зі ст. 67 Конституції У країни кожен зобов' язаний с плачувати податки і збори в п орядку і розмірах, встановле них законом.

При цьому, на час розгляду с прави та прийняття рішення п о суті заявлених позовних ви мог доказів про сплату зазна ченої суми відповідачем суду не надано.

Відповідно до частини 1 ст. 9 К одексу адміністративного су дочинства України, суд при ви рішенні справи керується при нципом законності, відповідн о до якого органи державної в лади, органи місцевого самов рядування, їхні посадові і сл ужбові особи зобов'язані дія ти лише на підставі, в межах по вноважень та у спосіб, що пере дбачені Конституцією та зако нами України.

Згідно частини першої стат ті 71 Кодексу адміністративно го судочинства України кожна сторона повинна довести ті о бставини, на яких ґрунтуютьс я її вимоги та заперечення, кр ім випадків, встановлених ст аттею 72 цього Кодексу.

Доказів, які б спростовувал и доводи позивача, відповіда ч суду не надав.

За таких обставин, виходячи з меж заявлених позовних вим ог, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими, а позов таки м, що підлягає задоволенню.

Відповідно до часини друго ї статті 94 Кодексу адміністра тивного судочинства України якщо судове рішення ухвален е на користь сторони - суб' єкта владних повноважень, су д присуджує з іншої сторони в сі здійснені нею документаль но підтверджені судові витра ти, пов' язані із залученням свідків та проведенням судо вих експертиз.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб' єкта владних пов новажень, звільненого від сп лати судового збору, а також з а відсутності витрат позивач а - суб' єкта владних повнов ажень, пов' язаних із залуче нням свідків та проведенням судових експертиз, судові ви трати стягненню з відповідач а не підлягають.

Враховуючи викладене, керу ючись статтями 69, 70, 71, 158-163 Кодексу адміністративного судочинс тва України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю «Т орговий дім «Деліс»(04053, м. Київ , вул. Артема, 37-41, код 30187648) на корис ть Управління Пенсійного фон ду України в Шевченківському районі м. Києва (01050, м. Києва, вул . Воровського, 29, р/р № 256093122614 в ГУ Ощ адбанку по м. Києву та Київськ ої області ВАТ «Державний Ощ адбанк України», МФО 322669) забор гованість по страхових внеск ах на загальнообов' язкове д ержавне пенсійне страхуванн я у сумі 24 050 (двадцять чотири ти сячі п' ятдесят) грн. 03 коп.

Постанова набирає зак онної сили відповідно до ста тті 254 Кодексу адміністративн ого судочинства України.

Постанова може бути оскарж ена до суду апеляційної інст анції протягом десяти днів з дня її складання в повному об сязі за правилами, встановле ними статтями 185-187 Кодексу адмі ністративного судочинства У країни, шляхом подання через суд першої інстанції заяви п ро апеляційне оскарження з н аступним поданням протягом д вадцяти днів апеляційної ска рги. Апеляційна скарга може б ути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга пода ється у строк, встановлений д ля подання заяви про апеляці йне оскарження.

Суддя А.І. Савченко

Дата виготовлення та підпи сання повного тексту постано ви 21 травня 2010 року.

Дата ухвалення рішення17.05.2010
Оприлюднено15.07.2010
Номер документу9650499
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4002/10/2670

Постанова від 17.05.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Савченко А.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні