Постанова
від 29.04.2010 по справі 2а-3990/10/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИ ВНИЙ СУД міста КИЄВА

01025, м. Київ, вул. Десятинна, 4/6, тел. 278-43-43

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

29 квітня 2010 року 13:27 № 2а-3990/10/2670

Окружний адміністратив ний суд міста Києва у складі:

головуючого судді Шейко Т .І.

при секретарі судового зас ідання Деруга Н.О.,

у відкритому судовому засі данні вирішив адміністратив ну справу

за позовом Управління Пенсійного фон ду України в Шевченківському районі м. Києва

до Товариства з обмеженою від повідальністю «Інтелвіт»

про стягнення заборгованості

за участю представників сторін:

від позивача - Польовчук О.Б.

від відповідача - не з' яв ився

встановив:

Позивач, Управління Пенсі йного фонду України в Шевчен ківському районі м. Києва, зве рнувся до Окружного адмініст ративного суду міста Києва з позовом до Відповідача, Това риства з обмеженою відповіда льністю «Інтелвіт», про стяг нення простроченої заборгов аності по внескам на загальн ообов' язкове державне пенс ійне страхування в сумі 5 244,36 гр н.

Позовні вимоги вмотивован і тим, що Відповідач у строк, в изначений ч.6 ст. 20 Закону Украї ни «Про загальнообов' язков е державне пенсійне страхува ння» самостійно не сплатив с уму страхових внесків на заг альнообов' язкове державне пенсійне страхування, внасл ідок чого виникла заборгован ість у розмірі 5 244,36грн.

Позивач, в судовому засідан ні виклав зміст позовних вим ог та просив суд стягнути з Ві дповідача заборгованість по сплаті страхових внесків на загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування.

Відповідач в судове засіда ння не з' явився. Судовий вик лик, направлений на адресу Ві дповідача повернувся з відмі ткою відділення поштового зв ' язку «за зазначеною адресо ю не зареєстрований».

Відповідно до Витягу з Єдин ого державного реєстру юриди чних осіб та фізичних осіб - підприємців від 01.04.2010 року місц езнаходження Відповідача: 04050 , вул. Глибочицька, 33-37, м. Київ, Ук раїна. Зазначена адреса спів падає з адресою Відповідача, вказаною у позовній заяві та з адресою, на яку направлявся судовий виклик.

Інформації щодо зміни місц езнаходження Відповідач до д ержавного реєстратора не над авав.

В силу ч. 8 ст. 35 КАС України вва жається, що повістку вручено юридичній особі, якщо вона до ставлена за адресою, внесено ю до відповідного державного реєстру.

З огляду на зазначене, суд в важає, що Відповідач повідом лений належним чином за адре сою, внесеною до державного р еєстру. За таких обставин, неп рибуття в судове засідання п редставника Відповідача не є перешкодою для розгляду спр ави.

Суд, дослідивши матеріали с прави, заслухавши пояснення Позивача, вважає, що позов під лягає задоволенню з огляду н а наступне.

Відповідач, Товариства з об меженою відповідальністю «І нтелвіт»реєстраційний номе р 10001421111, зареєстрований в Управ лінні Пенсійного фонду Украї ни в Шевченківському районі м. Києва і є платником страхов их внесків на загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування, відповідно до Зако ну України «Про загальнообов ' язкове державне пенсійне страхування»від 09.07.2003 року № 1058- IV.

Відповідно до абз. 1 ст. 1 Зако ну України "Про збір на обов'яз кове державне пенсійне страх ування" платниками збору на о бов'язкове державне пенсійне страхування є суб'єкти підпр иємницької діяльності незал ежно від форм власності, їх об 'єднання, бюджетні, громадськ і та інші установи та організ ації, об'єднання громадян та і нші юридичні особи, а також фі зичні особи - суб'єкти підприє мницької діяльності, які вик ористовують працю найманих п рацівників.

Абзацом 1 статті 14 Закону Укр аїни "Про загальнообов'язков е державне пенсійне страхува ння" від 9 липня 2003 року N 1058-IV (далі - Закон N 1058-IV) встановлено, що стр ахувальниками відповідно до цього Закону є роботодавці: п ідприємства, установи і орга нізації, створені відповідно до законодавства України, не залежно від форми власності, виду діяльності та господар ювання, об'єднання громадян, п рофспілки, політичні партії (у тому числі філії, представн ицтва, відділення та інші від окремлені підрозділи зазнач ених підприємств, установ, ор ганізацій, об'єднань громадя н, профспілок, політичних пар тій, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розраху нки із застрахованими особам и), фізичні особи - суб'єкти під приємницької діяльності та і нші особи (включаючи юридичн их та фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності , які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований п одаток, єдиний податок, фіксо ваний сільськогосподарськи й податок, придбали спеціаль ний торговий патент), які вико ристовують працю фізичних ос іб на умовах трудового догов ору (контракту) або на інших ум овах, передбачених законодав ством, або за договорами циві льно-правового характеру, - дл я осіб, зазначених у пунктах 1, 10, 15 статті 11 цього Закону.

Статтею 1 Закону "Про загаль нообов'язкове державне пенсі йне страхування" передбачено , що страхувальники - це робото давці та інші особи, які відпо відно до цього Закону сплачу ють страхові внески на загал ьнообов'язкове державне пенс ійне страхування.

Відповідно до вказаної ста тті страхові внески - це кошти відрахувань на соціальне ст рахування та збір на обов'язк ове державне пенсійне страху вання, сплачені згідно із зак онодавством, що діяло раніше ; кошти, сплачені на загальноо бов'язкове державне пенсійне страхування відповідно до ц ього Закону.

Згідно з ч. 1 статті 15 Закону "П ро загальнообов'язкове держа вне пенсійне страхування" пл атниками страхових внесків д о солідарної системи є страх увальники, зазначені в статт і 14 цього Закону, і застрахова ні особи, зазначені в частині першій статті 12 цього Закону.

Частинами 3 та 4 цієї статті в становлено, що страхувальник и набувають статусу платникі в страхових внесків із дня їх реєстрації у територіальном у органі Пенсійного фонду, а о соби, визначені частиною пер шою статті 12 цього Закону, - з дн я набрання чинності договоро м про їх добровільну участь; п латникам страхових внесків у десятиденний термін після ї х реєстрації видається повід омлення про реєстрацію платн ика страхових внесків за фор мою, встановленою правлінням Пенсійного фонду.

Як вбачається з наведених н орм та підтверджується матер іалами справи, Відповідач є п латником страхових внесків д о солідарної системи Пенсійн ого фонду України.

Станом на 15.03.2010 р. за Відповіда чем обліковується заборгова ність по страхових внесках д о Пенсійного фонду України.

Відповідно до п. 4.1 ст. 4 Інстру кції розміри страхових внеск ів на загальнообов'язкове де ржавне пенсійне страхування встановлюються відповідно д о Закону України "Про збір на о бов'язкове державне пенсійне страхування" за ставкою 32 від сотки суми фактичних витрат на оплату праці (грошового за безпечення) працівників, що в ключають витрати на виплату основної і додаткової заробі тної плати та інших заохочув альних та компенсаційних вип лат, у тому числі в натуральні й формі, які визначаються згі дно з нормативно-правовими а ктами, прийнятими відповідно до Закону України "Про оплату праці".

Частиною 6 статті 19 Закону "Пр о загальнообов'язкове держав не пенсійне страхування" пер едбачено, що страхові внески нараховуються незалежно від джерел їх фінансування, форм и, порядку, місця виплати та ви користання, а також незалежн о від того, чи були зазначені с уми фактично виплачені після їх нарахування до сплати.

Відповідно до ч. 6 ст. 20 Закону "Про загальнообов'язкове дер жавне пенсійне страхування" страхувальники зобов'язані с плачувати страхові внески, н араховані за відповідний баз овий звітний період, не пізні ше ніж через 20 календарних дні в із дня закінчення цього пер іоду.

Відповідно до пп. 5.1.4 Інструк ції нараховані за відповідни й базовий звітний період стр ахові внески сплачуються пла тниками шляхом перерахуванн я безготівкових сум з їх банк івських рахунків не пізніше ніж через 20 календарних днів і з дня закінчення цього періо ду незалежно від виплати зар обітної плати (доходу), на суми яких нараховуються страхові внески.

У відповідності до вищенав едених норм розрахована сума страхових внесків, що не спла чена Відповідачем за період з жовтня 2007 року по грудень 2010 ро ку складає 5 244, 36 грн.

Наведенні розрахунки відп овідають положенням законод авства, фактичним обставинам справи та Відповідачем не сп ростовані.

Наявність у Відповідача вк азаної заборгованості підтв ерджується власними розраху нками суми страхових внесків на загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування, картками особового рахунку с трахувальника юридичної осо би або фізичної особи, яка має найманих працівників.

Абзацом 6 частини 2 статті 17 З акону "Про загальнообов'язко ве державне пенсійне страхув ання" встановлено, що страхув альник зобов'язаний нарахову вати, обчислювати і сплачува ти в установлені строки та в п овному обсязі страхові внеск и.

Відповідно до ч. 10 ст. 20 Закону "Про загальнообов'язкове дер жавне пенсійне страхування" якщо страхувальники несвоєч асно або не в повному обсязі с плачують страхові внески, до них застосовуються фінансов і санкції, передбачені цим За коном, а посадові особи, винні в порушенні законодавства п ро сплату страхових внесків, несуть дисциплінарну, адмін істративну, цивільно-правову або кримінальну відповідаль ність згідно із законом.

Згідно зі статтею 23 Закону "П ро загальнообов'язкове держа вне пенсійне страхування" сп ори, що виникають із правовід носин за цим Законом, вирішую ться органами Пенсійного фон ду та в судовому порядку.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 та 3 Закон у "Про загальнообов'язкове де ржавне пенсійне страхування " у разі виявлення своєчасно н е сплачених сум страхових вн есків страхувальники зобов'я зані самостійно обчислити ці внески і сплатити їх з нараху ванням пені в порядку і розмі рах, визначених цією статтею .

Суми страхових внесків сво єчасно не нараховані та/або н е сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, в тому числі обч ислені територіальними орга нами Пенсійного фонду у випа дках, передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону , вважаються простроченою за боргованістю із сплати страх ових внесків і стягуються з н арахуванням пені та застосув анням фінансових санкцій.

Територіальні органи Пенс ійного фонду за формою і у стр оки, визначені правлінням Пе нсійного фонду, надсилають с трахувальникам, які мають не доїмку, вимогу про її сплату.

Заборгованість Відповідач а, яка несплачена згідно вимо ги № Ю 3574/2998 від 02.01.2009 року станом на час розгляду спору складає 5 244,36 грн.

Станом на день розгляду спо ру заборгованість, визначена вказаною вимогою від 02.01.2009 року Відповідачем не сплачена і н е оскаржена.

Частиною 3 статті 106 Закону "П ро загальнообов'язкове держа вне пенсійне страхування" вс тановлено, що у разі якщо стра хувальник, який одержав вимо гу територіального органу Пе нсійного фонду про сплату не доїмки і протягом десяти роб очих днів після її отримання не сплатив зазначену у вимоз і суму недоїмки разом з засто сованою до нього фінансовою санкцією, включеної до вимог и, або не узгодив вимогу з відп овідним органом Пенсійного ф онду, або не оскаржив вимогу в судовому порядку, а також у ра зі якщо страхувальник узгоди в вимогу, але не сплатив узгод жену суму недоїмки протягом десяти робочих днів після от римання узгодженої вимоги, в ідповідний орган Пенсійного фонду звертається в установ леному законом порядку і под ає вимогу про сплату недоїмк и до відповідного підрозділу державної виконавчої служби . У зазначених випадках орган Пенсійного фонду також має п раво звернутися до суду з поз овом про стягнення недоїмки.

Відповідно до ст. 67 Конститу ції України кожен зобов'язан ий сплачувати податки і збор и в порядку і розмірах, встано влених законом.

Беручи до уваги те, що сума с трахових внесків до Пенсійно го фонду України у розмірі 5 244, 36 грн. Відповідач у встановлен і законодавством строки не с платив; наявність у нього вка заної заборгованості підтве рджується, власними розрахун ками, картками особового рах унку страхувальника, вимогою про сплату боргу № Ю 3574/2998 від 02.01.2 009 року, доказів погашення Від повідачем зазначеної заборг ованості станом на день розг ляду цього спору не надано, су д приходить до висновку про о бґрунтованість позовних вим ог та вважає їх такими, що підл ягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС Укр аїни кожна сторона повинна д овести ті обставини, на яких ґ рунтуються її вимоги та запе речення, крім випадків, встан овлених статтею 72 цього Кодек су.

Згідно з ч.4 ст. 94 Кодексу адмі ністративного судочинства У країни у справах, в яких Позив ачем є суб' єкт владних повн оважень, а Відповідачем - фі зична чи юридична особа, судо ві витрати, здійснені Позива чем з Відповідача не стягуют ься.

Враховуючи наведене та кер уючись ст. 124 Конституції Укра їни, ст. ст. 69-71, 94, 160-165, 167, 254 Кодексу ад міністративного судочинств а України, Окружний адмініст ративний суд міста Києва, -

постановив:

Позов Управління Пенсійно го фонду України в Шевченків ському районі м. Києва задово лити.

Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю «І нтелвіт»(04050, вул. Глибочицька, 33-37, м. Київ, Україна, ідентифіка ційний код 34820092) на користь Упра вління Пенсійного фонду Укра їни в Шевченківському районі м. Києва заборгованість по сп латі внесків на загальнообов ' язкове державне пенсійне с трахування в сумі 5 244 (п' ять ти сяч двісті сорок чотири грн.) 3 8 коп.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання заяви про апеляці йне оскарження, встановленог о Кодексом адміністративног о судочинства України, якщо т аку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляц ійне оскарження, але апеляці йна скарга не була подана у в становлений строк постанова набирає законної сили після закінчення цього строку.

Постанова може бути оскарж ена до суду апеляційної інст анції протягом десяти днів з а правилами, встановленими с т.ст. 185-187 КАС України шляхом под ання через суд першої інстан ції заяви про апеляційне оск арження з наступним поданням протягом двадцяти днів апел яційної скарги. Апеляційна с карга може бути подана без по переднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, вст ановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Суддя Шейк о Т.І.

Повний текст постанови скл адено та підписано 07.05.2010 року.

Дата ухвалення рішення29.04.2010
Оприлюднено21.07.2010
Номер документу9650559
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3990/10/2670

Ухвала від 17.03.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шейко Т.І.

Постанова від 29.04.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шейко Т.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні