Ухвала
від 23.04.2021 по справі 638/6009/21
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 638/6009/21

Провадження № 1-кс/638/964/21

УХВАЛА

Іменем України

23 квітня 2021 року м. Харків

Дзержинський районний суд м. Харкова в складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретарясудового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у судовому засіданні у залі суду м. Харків клопотання слідчого Харківського районного управління поліції ГУНП в Харківській області №3 ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Шевченківської окружної прокуратури міста Харкова ОСОБА_4 , про проведення огляду у кримінальному провадженню № 12021226240000298 від 23 березня 2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 356 КК України,

в с т а н о в и в:

23 квітня 2021 року слідчий ХРУП №3 ГУНП в Харківській області №3 ОСОБА_3 , звернулась до слідчого судді з клопотанням, погодженим з прокурором Шевченківської окружної прокуратури міста Харкова ОСОБА_4 , в якому просить надати дозвіл на проведення огляду з залученням спеціаліста Головного управління Держгеокадастру у Харківській області та спеціаліста - геодезиста, несформованої земельної ділянки, розташованої за адресою: м. Харків, вул. Данилевського, 40, АДРЕСА_1 , яка межує з земельними ділянками: 1) № 6310136300:04:018:0044, площею 0,549 га, розташована за адресою: м. Харків, вул. Клочківська, 98-а, власником є Харківська міська рада Харківської області, користувач на праві оренди земельної ділянки: ТОВ «Овіс-сервіс»; 2) № 6310136300:04:018:0055, площею 0,72 га, розташованої за адресою: м. Харків, вул. Клочківська, ріг узвозу Пасіонарії, власником є Харківська міська рада Харківської області, користувач: дочірнє підприємство «Трейд Лайн ЛТД»; 3) № 6310136300:04:018:0060, площею 0,0979 га, розташована за адресою: м. Харків, вул. Данилевського, користувач: Обслуговуючий кооператив «Гаражно-будівельний кооператив «Садова гірка», з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, а саме з метою визначення меж земельної ділянки в натурі та визначення розміру завданої шкоди. Виконання ухвали доручити старшому дізнавачу сектору дізнання Харківського РУП №3 ГУНП в Харківській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_3 , старшому дізнавачу сектору дізнання Харківського РУГІ №3 ГУНП в Харківській області капітану поліції ОСОБА_5 та прокурору Шевченківської окружної прокуратури м. Харкова Харківської області ОСОБА_4 .

Своє клопотання обґрунтовує тим, що у провадженні відділу дізнання Шевченківського ВП ГУ НП в Харківській області знаходяться матеріали кримінального провадження, відомості про яке внесені до ЄРДС за 12021226240000298 від 23 березня 2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 356 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 25 березня 2021 року до Харківського районного управління поліції №3 ГУНП в Харківській області надійшло повідомлення з відділу захисту інтересів суспільства і держави ГУНП в Харківській області щодо самоправних дій невідомих осіб на вул. Данилевського в м. Харків.

Відповідно до рапорту старшого оперуповноваженого в ОВС ГУНП в Харківській області ОСОБА_6 встановлено, що ним, під час проведення заходів, направлених на захист інтересів суспільства і держави, протидії правопорушенням у сфері довкілля, роботи об`єктів інфраструктури та життєзабезпечення, під час проведення пошукових заходів, моніторингу відкритих даних з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єктів нерухомого майна, а також отриманої офіційної інформації з Управління контролю за використанням та охороною земель головного управління Держгеокадастру у Харківській області, встановлений факт самоправних дій на земельній ділянці (землі житлової та громадської забудови), розмірами близько 1 га, ОСББ «Садова гірка», ЄДРПОУ 37364809, за адресою: м. Харків, вул. Данилевського, 40,42, що грубо порушує норми діючого законодавства.

Крім того, встановлено, що за зазначеною адресою знаходяться два багатоповерхові житлові будинки ОСББ «Садова гірка», земельна ділянка огороджена залізним парканом, на території розташовані приміщення для охорони.

Відповідно до довідки, наданої Головним управління Держгеокадастру у Харківській області, встановлено, що Управлінням проводились заходи державного контролю за використанням та охороною земель земельної ділянки, орієнтовною площею 1,46 га, розташованої по вул. Данилевського в м. Харків, на якій знаходяться два багатоповерхових будинки ОСББ «Садова гірка», зареєстрованих за адресою: м. Харків, вул. Данилевського, 40, 42. Загальна площа самозайнятої ділянки становить близько 0, 94 га та використовується без відповідних документів щодо права власності, користування чи оренди посадовими особами ОСББ «Садова гірка», що порушує норми дії ст. 123,124,125 Земельного кодексу України. Власники, підстави володіння, користування та використання даної земельної ділянки не встановлені.

Розмір шкоди, визначеної відповідно до Методики визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 25 липня 2007 року № 963, орієнтовно складає 731025 грн.

Станом на сьогоднішній день земельна ділянка, розташована за адресою: м. Харків, вул. Данилевського, 40, АДРЕСА_1 , де розташовано ОСББ «Садова гірка», є несформованою земельною ділянкою, не має кадастрового номеру, та, в свою чергу, належить територіальній громаді міста Харкова та громадянам, що забороняє встановлення будь-яких перешкод, парканів та обмежень користування зазначеною ділянкою для громадян, що мешкають за межами ОСББ «Садова гірка». Зазначена земельна ділянка за адресою АДРЕСА_2 межує з наступними земельними ділянками:

- 6310136300:04:018:0044, площею 0,549 га, розташована за адресою: м. Харків, вул. Клочківська, 98-а, власником є Харківська міська рада Харківської області, користувач на праві оренди земельної ділянки: ТОВ «Овіс-сервіс»;

- 6310136300:04:018:0055, площею 0,72 га, розташована за адресою: м. Харків, вул. Клочківська, ріг узвозу Пасіонарії, власником є Харківська міська рада Харківської області, користувач: дочірнє підприємство «Трейд Лайн ЛТД»;

- 6310136300:04:018:0060, площею 0,0979 га, разташована за адресою: м. Харків, вул. Данилевського, користувач: Обслуговуючий кооператив «Гаражно-будівельний кооператив «Садова гірка».

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єктів нерухомого майна, за адресою: м. Харків, вул. Данилевського, 40, 42, відомості відсутні.

Для розрахунку заподіяної шкоди, спричиненою протиправними діями невстановлених осіб, потрібно встановити точну площу зайнятих земельних ділянок, оскільки зазначена величина є одним з основних показників формули розрахунку заподіяної шкоди.

На підставі викладеного у органу досудового розслідування виникла необхідність у проведенні огляду з залученням спеціаліста Головного управління Держгеокадастру у Харківській області та спеціаліста - геодезиста, за адресою: м. Харків, вул. Данилевського, 40, 42, з метою визначення меж земельної ділянки в натурі та визначення розміру завданої шкоди. Отримані відомості матимуть важливе доказове значення для встановлення істини у вказаному кримінальному провадженні.

В судове засідання прокурор та дізнавач не з`явилися, надали заяви про розгляд клопотання за їх відсутністю, клопотання підтримали та просили задовольнити з підстав, зазначених у клопотанні.

Суд,дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, якими слідчий обґрунтовує доводи клопотання, дійшов висновку про часткове задоволення клопотання з наступних підстав.

Судом встановлено, що досудовим слідством розпочато досудове розслідування, внесеного до ЄРДР за № 12021226240000298 від 23 березня 2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 356 КК України.

Відповідно до рапорту старшого оперуповноваженого в ОВС ГУНП в Харківській області ОСОБА_6 , встановлено, що ним, під час проведення заходів, направлених на захист інтересів суспільства і держави, протидії правопорушенням у сфері довкілля, роботи об`єктів інфраструктури та життєзабезпечення, під час проведення пошукових заходів, моніторингу відкритих даних з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єктів нерухомого майна, а також отриманої офіційної інформації з Управління контролю за використанням та охороною земель головного управління Держгеокадастру у Харківській області, встановлений факт самоправних дій на земельній ділянці (землі житлової та громадської забудови), розмірами близько 1 га, ОСББ «Садова гірка» ЄДРПОУ: 37364809, за адресою: м. Харків, вул. Данилевського, 40,42. На земельній ділянці знаходяться два багатоповерхові житлові будинки ОСББ «Садова гірка», земельна ділянка огороджена залізним парканом, на території розташовані приміщення для охорони.

Відповідно до довідки Головного управління Держгеокадастру у Харківській області від 17 березня 2021 року, Управлінням з контролю за використанням та охороною земель проводились заходи державного контролю за використанням та охороною земель земельної ділянки, орієнтовною площею 1,46 га, розташованої по вул. Данилевського в м. Харків, на якій знаходяться два багатоповерхових будинки ОСББ «Садова гірка», зареєстрованих за адресою: м. Харків, вул. Данилевського, 40, 42. Загальна площа самозайнятої ділянки становить близько 0, 94 га. та використовується без відповідних документів щодо права власності, користування чи оренди посадовими особами ОСББ «Садова гірка», що порушує норми дії ст. 123,124,125 Земельного кодексу України.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єктів нерухомого майна, за адресою: м. Харків, вул. Данилевського, 40, АДРЕСА_1 , відомості відсутні.

Таким чином земельна ділянка, розташована за адресою: м. Харків, вул. Данилевського, 40, АДРЕСА_1 , де розташовано ОСББ «Садова гірка» є несформованою, не має кадастрового номеру, та, в свою чергу, належить територіальній громаді міста Харкова та громадянам, що забороняє встановлення будь-яких перешкод, парканів та обмежень користування зазначеною ділянкою.

Згідно з інформацією Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку, зазначена ділянка межує з наступними земельними ділянками:

- 6310136300:04:018:0044, площею 0,549 га, розташована за адресою: м. Харків ,вул. Клочківська, 98-а, власником є Харківська міська рада Харківської області, користувач на праві оренди земельної ділянки: ТОВ «Овіс-сервіс»;

- 6310136300:04:018:0055, площею 0,72 га, розташована за адресою: м. Харків, вул. Клочківська, ріг узвозу Пасіонарії, власником є Харківська міська рада Харківської області, користувач: дочірнє підприємство «Трейд Лайн ЛТД»;

- 6310136300:04:018:0060, площею 0,0979 га, разташована за адресою: м. Харків, вул. Данилевського, користувач: Обслуговуючий кооператив «Гаражно-будівельний кооператив «Садова гірка».

Для розрахунку заподіяної шкоди, спричиненою протиправними діями невстановлених осіб, потрібно встановити точну площу зайнятих земельних ділянок, оскільки зазначена величина є одним з основних показників формули розрахунку заподіяної шкоди.

Беручи до уваги сукупність наданих прокурором доказів, суд вважає доведеними зазначені в клопотанні обставини.

Надані докази свідчать про обґрунтованість вчинення кримінального правопорушення-злочину, передбаченого ст. 356 КК України, що підтверджується матеріалами доданими до клопотання.

Частинами 1, 2 ст. 237 КПК України визначено, що з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів.

Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Так, відповідно до ст. 13 КПК України не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим судовим рішенням, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Згідно з ч. ч. 1, 2 ст. 223 КПК України слідчі (розшукові) дії є діями, спрямованими на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні.

Підставами для проведення слідчої (розшукової) дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

Відповідно до ч. 3 ст. 234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості, перелік яких визначений п. 1-7 ч. 3 ст. 234 КПК України, при цьому до клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Суд зазначає, що питання щодо проведення огляду із залученням відповідних спеціалістів відповідно до приписів ч. 3 ст. 237 КПК України вирішується слідчим, прокурором та не потребує дозволу слідчого судді.

З урахуванням вищевикладене, суд вважає, що клопотання прокурора підлягає частковому задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст. 13, 107, 234, 234 КПК України, слідчий суддя

у х в а л и в:

Клопотання слідчого Харківського районного управління поліції ГУНП в Харківській області №3 ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Шевченківської окружної прокуратури міста Харкова ОСОБА_4 , про проведення огляду у кримінальному провадженню № 12021226240000298 від 23 березня 2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 356 КК України, задовольнити частково.

Надати дозвіл на проведення огляду з залученням спеціаліста Головного управління Держгеокадастру у Харківській області та спеціаліста - геодезиста, несформованої земельної ділянки, розташованої за адресою: м. Харків, вул. Данилевського, 40, АДРЕСА_1 , яка межує з земельними ділянками: 1) № 6310136300:04:018:0044, площею 0,549 га, розташована за адресою: м. Харків, вул. Клочківська 98-а, власником є Харківська міська рада Харківської області, користувач на праві оренди земельної ділянки: ТОВ «Овіс-сервіс»; 2) № 6310136300:04:018:0055, площею 0,72 га, розташованої за адресою: м. Харків, вул. Клочківська, ріг узвозу Пасіонарії, власником є Харківська міська рада Харківської області, користувач: дочірнє підприємство «Трейд Лайн ЛТД»; 3) № 6310136300:04:018:0060, площею 0,0979 га, розташована за адресою: м. Харків, вул. Данилевського, користувач: Обслуговуючий кооператив «Гаражно-будівельний кооператив «Садова гірка», з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, а саме з метою визначення меж земельної ділянки в натурі та визначення розміру завданої шкоди.

Виконання ухвали доручити старшому дізнавачу сектору дізнання Харківського РУП №3 ГУНП в Харківській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_3 , старшому дізнавачу сектору дізнання Харківського РУГІ №3 ГУНП в Харківській області капітану поліції ОСОБА_5 та прокурору Шевченківської окружної прокуратури м. Харкова Харківської області ОСОБА_4 .

Строк дії ухвали до 23 травня 2021 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудДзержинський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення23.04.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу96511900
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про огляд житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —638/6009/21

Ухвала від 29.04.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Латка І. П.

Ухвала від 23.04.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Латка І. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні