Ухвала
від 26.04.2021 по справі 293/753/21
ЧЕРНЯХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 293/753/21

Провадження № 2/293/566/2021

УХВАЛА

26 квітня 2021 рокусмт Черняхів

Черняхівський районний суд Житомирської області Лось Л.В.

у складі головуючого судді Лось Л.В.

за участі секретаря судового засідання Ничипорук Н.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 (адреса: АДРЕСА_1 )

до Територіальної громади в особі Високівської сільської ради (адреса: вул. Чеська, 46, с. Високе, Черняхівський район, Житомирська область, 12341)

про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду із позовом до Територіальної громади в особі Високівської сільської ради, за змістом якого просить:

- визнати поважною причину пропуску ОСОБА_1 , строку для прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Осики Черняхівського району Житомирської області;

- визначити ОСОБА_1 додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Осики Черняхівського району Житомирської області.

Позовні вимоги мотивовані тим, що позивач є спадкоємцем за законом, однак ним було пропущено строк для прийняття спадщини, оскільки він вчасно не подав заяву про прийняття спадщини протягом шестимісячного строку з часу відкриття спадщини до нотаріальної контори з підстав того, що після смерті матері позивач довгий час перебував у важкому психологічному стані. Звернувшись, до державного нотаріуса, останньому було повідомлено щодо пропуску строку для прийняття спадщини та можливістю звернення до суду для вирішення даного питання.

Ухвалою від 31.03.2021 суд прийняв позовну заяву до розгляду та відкрив провадження у справі. Постановив здійснювати розгляд справи за правилами загального провадження. Підготовче засідання суд призначив на 26.04.2021.

Сторони у судове засідання не з"явились.

26.04.2021 до початкупідготовчого засідання на адресу суду від гр. ОСОБА_3 та ОСОБА_4 надійшли заяви аналогічного змісту, за якими останні вказують, що є також спадкоємцями після померлої ОСОБА_5 , яка була їх мамою. Водночас зазначають що із заявою до нотаріуса про вступ у спадщинку не звертались та разом з тим не заперечують щодо задоволення поданого позову їх братом ОСОБА_6 про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини (а.с. 27,28).

26.04.2021 від позивача на адресу суду надійшло клопотання у якому позивач просить замінити у справі відповідача, а саме залучити до участі у справі як відповідачів ОСОБА_7 та ОСОБА_3 як таких, що являються спадкомцями померлої ОСОБА_5 , яка являлась їх мамою.

Водночас позивач просив дане клопотання розглядати у його відсутність у підготочому засіданні (а.с 29). Відповідач повноважного представника у судове засідання не направив, 06.04.2021 на адресу суду від відповідача надійшла заява у якій відповідач просив розгляд справи здійснювати без участі його представника (а.с. 22)

За таких обставин згідно ч. 2 ст. 247 ЦПК України суд розглядає справу в судовому засіданні за відсутності осіб, які беруть участь у справі, без здійснення фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Дослідивши зміст поданого позивачем клопотання та заяв ОСОБА_3 та ОСОБА_4 суд дійшов наступного висновку.

Як передбачено чч. 1-4 ст. 51 ЦПК України, суд першої інстанції має право за клопотанням позивача до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання залучити до участі у ній співвідповідача.

Якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання за клопотанням позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі.

Після спливу строків, зазначених у частинах першій та другій цієї статті, суд може залучити до участі у справі співвідповідача або замінює первісного відповідача належним відповідачем виключно у разі, якщо позивач доведе, що не знав та не міг знати до подання позову у справі про підставу залучення такого співвідповідача чи заміну неналежного відповідача.

Про залучення співвідповідача чи заміну неналежного відповідача постановляється ухвала. За клопотанням нового відповідача або залученого співвідповідача розгляд справи починається спочатку.

Згідно з ч. 3 ст. 13 ЦПК України учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд. Таке право мають також особи, в інтересах яких заявлено вимоги, за винятком тих осіб, які не мають процесуальної дієздатності.

Предметом спору у даній справі є визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

Суд, вирішуючи подане позивачем клопотання виходить з того, що відповідачами у справах про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини є спадкоємці, які прийняли спадщину. При відсутності інших спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття, відповідачами є територіальні громади в особі відповідних органів місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

З огялду на викладені обставини, зважаючи що ОСОБА_3 та ОСОБА_4 є спадкоємцями за законом, суд дійшов висновку про залучення останніх у справу як співвідповідачів.

Відповідно до ч. 1 ст. 200 ЦПК України, у підготовчому засіданні суд постановляє ухвалу (ухвали) про процесуальні дії, що необхідно вчинити до закінчення підготовчого провадження та початку судового розгляду справи по суті.

Згідно вимог ч. 2 та ч. 6 ст. 198 ЦПК України, суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках:

1) визначенихчастиною другоюстатті 223 цього Кодексу;

2) залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача;

3) в інших випадках, коли питання, визначені частиною другоюстатті 197 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

У разі відкладення підготовчого засідання або оголошення перерви, підготовче засідання продовжується зі стадії, на якій засідання було відкладене або у ньому була оголошена перерва.

Зважаючи на подану заяву про залучення до участі у справі співвідповідачів, суд вважає, що з метою об`єктивного розгляду справи, до участі у справі слід залучити співвідповідачів ОСОБА_3 жительку АДРЕСА_2 та ОСОБА_8 жителя АДРЕСА_2 .

У зв`язку із заміною неналежного відповідача, залучення співвідповідача такі особи мають право подати клопотання про розгляд справи спочатку не пізніше двох днів з дня вручення відповідної ухвали. Якщо таке клопотання не буде подане у вказаний строк, суд продовжує розгляд справи (абз. 1 ч. 3 ст. 198 ЦПК України).

З огляду на викладене, суд дійшов висновку про залучення до участі у справі співвідповідачів та відклдення підготовчого засідання.

На підставі викладеного, керуючись ст. 13, 51,197,200,260,274 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Клопотання позивача задовольнити.

2. Залучити до участі у розгляді справи співвідповідачів:

- ОСОБА_3 жительку АДРЕСА_2 .

- ОСОБА_8 жителя АДРЕСА_2 .

3. Зобов"язати позивача направити на адресу співвідповідачів копію позовної заяви з доданими до неї документами. Докази направлення - надати суду.

4. Визначити співвідповідачам п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк відповідач має право надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову.

5. Відповідно до вимог ч. 4 ст. 178 ЦПК України одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів відповідач зобов`язаний надіслати іншим учасникам справи. У разі ненадання співвідповідачами відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 8 ст. 178 ЦПК України).

6. Роз`яснити співвідповідачам, що відповідно до ч. 1 ст. 193 ЦПК України у строк для подання відзиву вони мають право пред`явити зустрічний позов.

7. Встановити позивачу строк на подачу відповіді на відзив протягом п`яти днів з дня отримання відзиву, яка має бути подана у порядку та формі, визначених в ст. 179 ЦПК України.

8. Відкласти підготовче засідання. Наступне підготовче засідання провести 25 травня 2021 року об 10:00 год . Засідання відбудеться у приміщенні Черняхівського районного суду Житомирської області за адресою: 12301, смт Черняхів, вул. Слобідська, 1, зал судових засідань № 2.

9. Повідомити учасників справи про підготовче засідання.

10. Копію ухвали надіслати учасникам справи.

Інформацію щодо справи учасники справи можуть отримати на офіційному веб порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки: https://cr.zt.court.gov.ua/sud0624/

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя Л.В. Лось

СудЧерняхівський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення26.04.2021
Оприлюднено27.04.2021
Номер документу96523796
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —293/753/21

Рішення від 10.06.2021

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Лось Л. В.

Рішення від 10.06.2021

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Лось Л. В.

Ухвала від 25.05.2021

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Лось Л. В.

Ухвала від 26.04.2021

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Лось Л. В.

Ухвала від 31.03.2021

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Лось Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні