Ухвала
від 20.04.2021 по справі 554/377/21
ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 554/377/21 Номер провадження 11-сс/814/300/21Головуючий у 1-й інстанції ОСОБА_1 Доповідач ап. інст. ОСОБА_2

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 квітня 2021 року м. Полтава

Колегія суддівсудової палатиз розглядукримінальних справ Полтавського апеляційного суду в складі:

головуючого судді ОСОБА_2 ,

суддів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

із секретарем ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали провадження за апеляційною скаргою представника Департаменту житлово-комунального господарства Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області ОСОБА_6 на ухвалу слідчого судді Октябрського районного суду м.Полтава від 23 лютого 2021 року, -

В С Т А Н О В И Л А :

Цією ухвалою задоволено клопотання слідчого СУ ГУНП в Полтавській області та накладено арешт на документи, вилучені під час проведення обшуку від 17.02.2021 року в приміщенні Департаменту житлово-комунального господарства Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області, що розташоване за адресою: Полтавська область, м.Кременчук, площа Перемоги, 2.

Як вбачається зі змісту клопотання, слідчим відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СУ ГУНП в Полтавській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за №42020170000000085 від 21.04.2020 року за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.191 КК України.

В клопотанні слідчого зазначено, що посадові особи ТОВ „Фірма Будівельний двір за відома та за погодженням представників Департаменту житлово-комунального господарства виконавчого комітету Кременчуцької міської ради, КВР „Кременчуцьке міське управління капітального будівництва, комунального некомерційного медичного підприємства „Лікарня інтенсивного лікування Кременчуцька, шляхом відображення недостовірних відомостей в актах приймання виконаних робіт КБ-2в щодо обсягу виконаних робіт в якості їх виконання, здійснюють привласнення бюджетних коштів під час проведення ремонтних та будівельних робіт.

Так, для проведення ремонтних робіт між ТОВ „Фірма Будівельний двір та Департаментом житлово-комунального господарства виконавчого комітету Кременчуцької міської ради укладено 3 договори про надання послуг; між ТОВ „Фірма Будівельний двір та КВР „Кременчуцьке міське управління капітального будівництва укладено 4 договори про надання послуг; між ТОВ „Фірма Будівельний двір та НКМП „Лікарня інтенсивного лікування Кременчуцька було укладено 7 договорів про надання послуг. Шляхом аналізу встановлено, що для проведення закупівель послуг із ремонту та будівництва посадовими особами розпорядників бюджетних коштів ,ціна договору заздалегідь штучно розбивалась на менші суми з метою обходу системи публічних закупівель „Прозоро з можливістю укладення прямих договорів без проведення процедури відкритих торгів.

Перераховані бюджетні кошти в подальшому переводяться в готівку та перерозподіляються між службовими особами розпорядників коштів та службовими особами ТОВ „Фірма Будівельний двір. При цьому, службовими особами ТОВ „Фірма Будівельний двір в актах виконаних робіт форми КБ-2в та довідках форми КБ-3 також відображаються недостовірні відомості щодо походження та вартості закуплених матеріалів та послуг, що залучаються при виконанні робіт та послуг. Зокрема, відображається походження будматеріалів від суб`єктів господарювання, які не здійснювали придбання таких матеріалів та не є його виробниками, тобто від підприємств, які містять ознаки фіктивності. Відображення таких недостовірних відомостей здійснюється за попереднього та подальшого погодження з боку посадових осіб Кременчуцької міської ради. Також службовими особами розпорядників бюджетних коштів за попередньою домовленістю із службовими особами ТОВ „Фірма Будівельний двір здійснюється відображення недостовірних відомостей щодо якості та повноти виконаних робіт.

17.02.2021 проведено обшук приміщення Департаменту житлово-комунального господарства Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області, що розташоване за адресою: Полтавська область, м.Кременчук, площа Перемоги, 2, під час якого було виявлено та вилучено документи, що стосуються господарських відносин із ТОВ „Фірма Будівельний двір, КВР „Кременчуцьке міське управління капітального будівництва та НКМП „Лікарня інтенсивного лікування Кременчуцька щодо надання послуг із ремонту та будівництва.

Задовольняючи клопотання слідчого, слідчий суддя, посилаючись на положення ст.170 КПК України, вказав на наявність підстав вважати, що зазначене майно може мати відношення до вчинення кримінального правопорушення, а тому вважав за необхідне вжити заходи задля збереження речових доказів.

В апеляційній скарзі представник просить ухвалу слідчого судді скасувати у зв`язку із невідповідністю висновків суду фактичним обставинам провадження, та постановити нову, якою в задоволенні клопотання слідчого відмовити, а вилучене під час обшуку майно повернути законному володільцю.

Мотивуючи апеляційну скаргу, зазначив, що вказане майно відношення до кримінального провадження не має, не є знаряддям вчинення злочину, а тому не відповідає критеріям, визначеним ст.98 КПК України. Крім того, в межах даного кримінального провадження жодній особі не повідомлено про підозру.

Крім того, обшук проведено не уповноваженим слідчим, оскільки в ухвалі слідчого судді від 21.01.2021 року надано дозвіл на проведення обшуку іншому слідчому. При цьому, оперативний супровід під час обшуку було забезпечено працівниками УСБУ в Полтавській області.

Прокурор та представник ОСОБА_7 в інтересах Департаменту житлово-комунального господарства Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області,будучи належним чином повідомлені про місце, дату та час розгляду в судове засідання не з`явились. Просили розгляд провадження провести за їхньої відсутності.

Заслухавши доповідь судді апеляційного суду, перевіривши матеріали провадження та обговоривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів прийшла до такого висновку.

Розглядаючи клопотання про накладення арешту на майно, слідчий суддя у відповідності до положень ст.ст. 170, 173 КПК України з`ясував усі обставини, які передбачають підстави для арешту майна або відмови у задоволенні клопотання про арешт майна, та дійшов обґрунтованого висновку про необхідність задоволення клопотання слідчого.

Як вбачається із матеріалів провадження, виявлені під час обшуку документи визнано речовими доказами. З огляду на протокол обшуку від 17.02.2021 року, витяг з ЄРДР, є достатні підстави вважати, що виявлене майно може мати відношення до кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України, та може бути використане як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

При цьому,вилучення документів є необхідним для проведення експертиз, а тому висновок про неможливість його повернення Департаменту житлово-комунального господарства Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області є правильним, оскільки такий захід на даний момент не забезпечить дієвості цього кримінального провадження.

Щодо доводів представника про неможливість накладення арешту на майно осіб, яким не повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, то такі доводи є безпідставними, оскільки відповідно до ч.3 ст.170 КПК України арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у ст.98 КПК України.

Таким чином, з метою запобігання можливого приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення та відчуження майна необхідно накласти арешт на вилучене під час проведення обшуку майно. Отже, висновок слідчого судді про необхідність задоволення клопотання слідчого є правильним.

Не заслуговують на увагу і доводи апелянтів щодо відсутності процесуальних повноважень у слідчого ОСОБА_8 , яка брала участь під час проведення обшуку.

Відповідно до наявної в матеріалах провадження копії витягу з ЄРДР, досудове розслідування у кримінальному провадженні №42020170000000085 здійснюється групою слідчих, до складу якої включено як слідчого ОСОБА_9 , який звертався із клопотанням про проведення обшуку, так і слідчого ОСОБА_8 , яка брала безпосередню участь під час проведення процесуальних дій під час обшуку.

Обмежень стосовно повноважень слідчого щодо проведення обшуку, який особисто із відповідним клопотанням попередньо до слідчого судді не звертався, положеннями ст.173 КПК України не визначено.

Крім того, оперативний супровід під час обшуку було забезпечено оперуповноваженими УСБУ в Полтавській області, які були залучені до вказаної слідчої дії дорученням слідчого СУ ГУНП в Полтавській області від 16.02.2021 року, у відповідності до положень ст.41 КПК України.

З огляду на викладене, твердження апелянтів про безпідставність накладення арешту на майно є необґрунтованими, а ухвала слідчого судді є законною і підстави для її скасування відсутні.

Керуючись ст.ст. 404, 407, 422 КПК України, колегія суддів, -

У Х В А Л И Л А:

Апеляційну скаргу представника Департаменту житлово-комунального господарства Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області ОСОБА_6 залишити без задоволення, а ухвалу слідчого судді Октябрського районного суду м.Полтава від 23 лютого 2021 року без змін.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту проголошення і оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

СУДДІ:

ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення20.04.2021
Оприлюднено27.01.2023

Судовий реєстр по справі —554/377/21

Ухвала від 25.10.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 25.10.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 11.10.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Блажко І. О.

Ухвала від 21.09.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 11.06.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 11.06.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 01.06.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 26.04.2021

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Нізельковська Л. В.

Ухвала від 20.04.2021

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Нізельковська Л. В.

Ухвала від 20.04.2021

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Нізельковська Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні