Ухвала
від 07.04.2021 по справі 905/578/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901, UA628999980313141206083020002


УХВАЛА

ПРО ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

07.04.2021 Справа №905/578/21

Суддя господарського суду Донецької області Макарова Ю.В., розглянувши матеріали справи за позовом

за позовом Акціонерного товариства Українська залізниця , м.Київ, в особі регіональної філії Донецька залізниця Акціонерного товариства Українська залізниця , м.Лиман Донецької області,

до Приватного акціонерного товариства Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча , м.Маріуполь Донецької області,

про стягнення 43' 928,59грн,

ВСТАНОВИВ:

Акціонерне товариство Українська залізниця , м.Київ, в особі регіональної філії Донецька залізниця Акціонерного товариства Українська залізниця , м.Лиман Донецької області, звернулось до господарського суду Донецької області з позовом до Приватного акціонерного товариства Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча , м.Маріуполь Донецької області, про стягнення 43' 928,59грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на простоювання вагонів з вантажем на коліях станції Маріуполь-Сортувальний з вини вантажоодержувача (відповідача), що стало підставою для нарахування заявлених до стягнення додаткових зборів і плат.

Подані матеріали відносяться до юрисдикції та підсудності господарського суду і є достатніми для прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі. Підстав для її повернення або відмови у відкритті провадження у справі, встановлені Господарським процесуальним кодексом України (далі - ГПК України), відсутні.

Відповідно до пункту 4 частини другої статті 176 ГПК України про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, в якій, серед іншого, зазначається за якими правилами позовного провадження (загального чи спрощеного) буде розглядатись справа.

За приписами частини першої пункту 3 статті 12 ГПК України спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Відповідно до пункту 1 частини 5 статті 12 ГПК України для цілей цього Кодексу малозначними справами є справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до положень статті 247 ГПК України при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) ціну позову; 2) значення справи для сторін; 3) обраний позивачем спосіб захисту; 4) категорію та складність справи; 5) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; 6) кількість сторін та інших учасників справи; 7) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 8) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Розглянувши матеріали позовної заяви, беручи до уваги, що ціна позову не перевищує 100 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, враховуючи характер спірних відносин та предмет доказування, господарський суд вирішив розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження.

У позовній заяві заявлено клопотання про розгляд справи в порядку спрощеного провадження без повідомленням (виклику) сторін.

Статтею 252 ГПК України встановлено, що суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Суд з власної ініціативи не вбачає необхідності розгляду справи з повідомленням учасників справи та дійшов висновку про можливість розглянути справу без повідомлення учасників справи.

Керуючись ст.ст.12, 176, 234, 235, 247-252 ГПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі №905/578/21.

2. Здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи.

3. Встановити відповідачу строк до 30.04.2021 (враховуючи час пересилання засобами зв`язку) для подання через канцелярію суду відзиву на позов (із урахуванням вимог ст.165 ГПК України) разом з належним чином засвідченими доказами на підтвердження позиції зі спору. Докази надіслання/вручення іншій стороні надати суду.

У разі ненадання відзиву на позов у встановлений судом строк, справа згідно з ч.9 ст.165 ГПК України буде розглянута за наявними в ній матеріалами.

4. Встановити позивачу строк на подання до суду відповіді на відзив (у разі надходження) із урахуванням вимог ст.166 ГПК України - п`ять днів з дня отримання відзиву. Докази надіслання відповіді на відзив іншій стороні надати суду.

5. Роз`яснити учасникам справи, що відповідні заяви по суті справи повинні відповідати вимогам статей 161-165 ГПК України та мають бути подані у строк, визначений в ухвалі.

Письмові докази подаються до суду в оригіналі або в належним чином засвідченій копії (ст.91 ГПК України).

6. Звернути увагу сторін на те, що усі заяви, клопотання, пояснення, докази тощо, які подаються до суду, мають бути одночасно направлені іншим учасникам розгляду справи.

7. Роз`яснити учасникам справи, що справа буде розглянута у порядку спрощеного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

8. Повідомити сторін про можливість подання заперечень проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження: відповідачу - у строк до 30.04.2021, позивачу - не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву.

9. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання 07.04.2021 та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

10. Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://dn.arbitr.gov.ua.

Суддя Ю.В. Макарова

Дата ухвалення рішення07.04.2021
Оприлюднено29.04.2021

Судовий реєстр по справі —905/578/21

Судовий наказ від 06.07.2021

Господарське

Господарський суд Донецької області

Макарова Юлія Вадимівна

Рішення від 15.06.2021

Господарське

Господарський суд Донецької області

Макарова Юлія Вадимівна

Ухвала від 07.04.2021

Господарське

Господарський суд Донецької області

Макарова Юлія Вадимівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні