Рішення
від 27.04.2021 по справі 128/3354/20
ВІННИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 128/3354/20

РІШЕННЯ

Іменем України

27 квітня 2021 року м. Вінниця

Вінницький районний суд Вінницької області

в складі :

головуючого - судді Бондаренко О.І.

секретаря судового засідання Нагірняк Т.А.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м. Вінниці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Якушинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області про встановлення факту родинних відносин зі спадкодавцем, факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, визнання права власності на земельну ділянку та визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовною заявою до Якушинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області про встановлення факту родинних відносин зі спадкодавцем, факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, визнання права власності на земельну ділянку та визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом, мотивуючи вимоги тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її двоюрідний дядько, ОСОБА_2 , який до дня смерті був зареєстрований по АДРЕСА_1 , але проживав у неї дома за адресою: АДРЕСА_1 .

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина, до складу якої входить право власності на земельну ділянку № НОМЕР_1 , кадастровий номер 0520683300:01:004:0058 площею 2,4860 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Якушинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області (на момент набуття права власності Майданської сільської ради Вінницького району Вінницької області), а також право на земельну частку (пай) розміром 3,19 в умовних кадастрових гектарах в землях, які перебували в колективній власності КСП Нива с. Майдан, Вінницького району Вінницької області, яке спадкодавець ОСОБА_2 в свою чергу успадкував після смерті його рідної сестри - ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Слобода Дашковецька, Вінницького району Вінницької області.

За життя ОСОБА_2 належним йому майном не розпорядився, заповіту не залишив; спадкоємців першої - четвертої черг спадкування за законом після його смерті не було.

Позивач є спадкоємицею п`ятої черги спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , крім неї інших спадкоємців немає.

Спадкова справа після смерті ОСОБА_2 не заводилась.

Позивач прийняла спадщину в силу ч. 3 ст.1268 ЦК України, так як на час її відкриття постійно проживала із спадкодавцем однією сім`єю та від спадщини не відмовилась.

З метою оформлення прийнятої спадщини позивач звернулася до Вінницької районної державної нотаріальної контори, однак в оформленні спадщини на земельну ділянку та земельну частку (пай) їй було відмовлено з тих підстав, що документально непідтверджений факт її проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини та факт родинних відносин з ним. Крім того, на сертифікаті на земельну частку (пай) відсутній відбиток гербової печатки, натомість проставлено відбиток печатки загального відділу, що унеможливлює оформлення спадщини нотаріусом.

За наведених обставин позивач звертається до суду з позовом, в якому просить ухвалити рішення, яким встановити факт, що вона на час відкриття спадщини після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Слобода Дашковецька, Вінницького району Вінницької області, постійно проживала разом із ним однією сім`єю по АДРЕСА_1 ; встановити факт, що померлий ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Слобода Дашковецька, Вінницького району Вінницької області ОСОБА_2 був її двоюрідним дядьком; визнати за нею право власності в порядку спадкування за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 на земельну ділянку площею 2, 4860 га кадастровий номер 0520683300:01:004:0058, що розташована на території Якушинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області; визнати за нею право в порядку спадкування за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 на земельну частку (пай) в КСП Нива с. Майдан, Вінницького району Вінницької області, площею 3.19 в умовних кадастрових гектарах, яку померлий ОСОБА_2 успадкував після смерті своєї сестри - ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Слобода Дашковецька, Вінницького району Вінницької області.

В підготовче судове засідання представник позивача ОСОБА_1 - адвокат Тріска В.І. не з`явився, надав суду заяву, в якій просить справу розглянути в його відсутність, позовні вимоги своєї довірительки підтримує та просить їх задоволити.

Представник відповідача Якушинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області в підготовче судове засідання не з`явився, попередньо надіславши суду заяву, в якій справу просить розглянути в його відсутність, при вирішенні спору покладається на думку суду.

Відзив на позовну заяву позивача відповідачем у встановлений судом строк не подавався, а тому відповідно до ч.3 ст. 200 ЦПК України суд ухвалює рішення в підготовчому судовому засіданні.

Відповідно до ст. 247 ч.2 ЦПК України суд вважає, що справу можливо розглянути без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Дослідивши та оцінивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення.

Судом встановлені такі факти і відповідні їм правовідносини.

ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Слобода - Дашковецька, Вінницького району Вінницької області помер ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 від 01.11.2005 року (а.с. 16).

Згідно довідки Якушинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області № 2000/08-04 від 02.06.2020 року (а.с.29), згідно погосподарських книг с. Майдан, Якушинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області, ОСОБА_1 є двоюрідною племінницею ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який до дня смерті - 01.11.2005 року був зареєстрований в АДРЕСА_1 .

Як вбачається з довідки Якушинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області № 2001/08-04 від 02.06.2020 року (а.с.30), ОСОБА_2 фактично, до дня своєї смерті проживав без реєстрації у своєї двоюрідної племінниці, ОСОБА_1 .

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина, до складу якої входить: право власності на земельну ділянку № НОМЕР_1 , кадастровий номер 0520683300:01:004:0058 площею 2,4860 га, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Якушинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області (на момент набуття права власності Майданської сільської ради Вінницького району Вінницької області), що належала померлому на підставі державного акту на право приватної власності на землю серії ВН № 186608 від 01.10.2004 року (а.с. 44) та право на земельну частку (пай) розміром 3,19 в умовних кадастрових гектарах в землях, які перебували в колективній власності КСП Нива с. Майдан, Вінницького району Вінницької області, що належала на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ВН № 0198291 від 19.11.1996 року (а.с. 47) ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Слобода Дашковецька, Вінницького району Вінницької області та яку померлий ОСОБА_2 фактично успадкував після її смерті, оскільки проживав та був зареєстрований з нею за однією адресою (а.с. 17, 28).

За життя ОСОБА_2 належним йому майном не розпорядився, заповіту не залишив, що підтверджується Витягом зі спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори) (а.с. 23).

Спадкоємців першої - четвертої черг спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 не було, позивач є спадкоємицею п`ятої черги спадкування за законом після його смерті, крім неї інших спадкоємців п`ятої черги спадкування за законом немає.

Спадкова справа після смерті ОСОБА_2 не заводилась, що стверджується Витягом зі спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) (а.с. 24).

Позивач прийняла спадщину в розумінні ч. 3 ст.1268 ЦК України, так як на час її відкриття постійно проживала із спадкодавцем однією сім`єю та від спадщини не відмовилась.

З метою оформлення прийнятої спадщини позивач звернулася до Вінницької районної державної нотаріальної контори, однак в оформленні спадщини на земельну ділянку та земельну частку (пай) їй було відмовлено, оскільки документально не підтверджені факт її проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини та факт родинних відносин з ним; крім того, на сертифікаті на земельну частку (пай) відсутній відбиток гербової печатки, натомість проставлено відбиток печатки загального відділу, що унеможливлює оформлення спадщини нотаріусом, що підтверджується постановою державного Вінницької районної державної нотаріальної контори Когутницького Є.В. від 22.12.2018 року № 2516/02-31 (а.с. 75).

Згідно паспорту громадянина України ОСОБА_1 (а.с. 14 - 15), її місце проживання на час відкриття спадщини зареєстровано по АДРЕСА_1 , тоді як останнім зареєстрованим місцем проживання спадкодавця була інша адреса, а саме: АДРЕСА_1 .

На момент смерті ОСОБА_2 він постійно проживав в сім`ї позивач по АДРЕСА_1 , так як через похилий вік - 73 роки не міг самостійно забезпечити свої потреби та потребував стороннього догляду останні роки життя, інших родичів, які могли б за ним доглядати - не було.

Згідно ч.3 ст.1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час її відкриття спадщини, вважається таким що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого ст. 1270 ЦК України, він не заявив про відмову від неї.

Згідно п. 23 роз`яснень Постанови №7 від 30.05.2008 року Пленуму Верховного Суду України Про судову практику у справах про спадкування , якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку з чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутися в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини необхідно позивачу для того, щоб реалізувати своє право на спадкування та одержати свідоцтво про право на спадщину за законом після смерті ОСОБА_2 .

Оскільки встановити зазначений факт іншим шляхом немає можливості, заявник вимушена звернутися до суду.

Крім того, іншою перешкодою в оформленні спадщини в нотаріальному порядку є та обставина, що у позивача відсутня частина документів на підтвердження факту родинних відносин між нею та спадкодавцем.

Відповідно до ч .1 ст.1265 ЦК України у п`яту чергу право на спадкування за законом мають інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення. Ступінь споріднення визначаються за числом народжень, що віддаляють родича від спадкодавця. Народження самого спадкодавця не входить до цього числа.

Згідно з роз`ясненнями Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, що наведені в інформаційному листі від 16.05.2013 № 24-753/0/4-13 Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування для кровного споріднення характерним є ступені споріднення, тобто кількість народжень, що пов'язують між собою двох осіб, які перебувають у родинних зв`язках. Так, до родичів четвертого ступеня споріднення відносяться діти рідних племінників та племінниць спадкодавця (двоюрідні онуки та онучки) і рідні брати та сестри його діда та баби (двоюрідна дід та баба). Родичами п`ятого ступеня споріднення є діти двоюрідних онуків та онучок сестер спадкодавця, діти його двоюрідних діда та баби, діти двоюрідних онуків та онучок спадкодавця. До родичів шостого ступеня споріднення належать діти двоюрідних правнуків і правнучок спадкодавця, діти його двоюрідних племінників і племінниць, діти двоюрідного дядька і тітки.

Позивач є родичкою п`ятого ступеню споріднення відносно спадкодавця ОСОБА_2 .

Так, згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 від 10.01.1966 року, матір`ю позивача записана ОСОБА_4 (а.с. 18к.

Згідно посвідки про народження матері позивача (а.с.19) її дошлюбне прізвище було ОСОБА_5 , а її батьком записаний ОСОБА_6 .

Рідною сестрою діда позивача - ОСОБА_6 була ОСОБА_7 - мати спадкодавця ОСОБА_2 .

Той факт, що ОСОБА_8 являється матір`ю спадкодавця ОСОБА_2 підтверджується свідоцтвом про його народження (а.с. 21).

Свідоцтва про народження ОСОБА_6 та ОСОБА_9 втрачені, актові записи про їх народження в архівах не збереглися.

Відповідно до п.1 ч. 1 ст.315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення фактів родинних відносин між фізичними особами.

Згідно з роз`ясненням Пленуму Верховного Суду України, викладеними у пункті 7 Постанови Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення від 31.03. 19 95 року № 5, суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, зокрема, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину.

Встановлення даного факту позивачу необхідно для одержання свідоцтва про право на спадщину на майно ОСОБА_2 .

Згідно ст. 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування (зі збереженням її цільового призначення) при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом.

До складу спадщини після смерті ОСОБА_2 входить земельна ділянка № НОМЕР_1 , площею 2,4860 га, з кадастровим номером - 0520683300:01:004:0058, для ведення товарного сільського господарського виробництва розташованої на території Якушинецької сільської ради (на момент набуття права власності - Майданської сільської ради Вінницького району Вінницької області).

Право власності ОСОБА_2 на вказану земельну ділянку підтверджується державним актом на право приватної власності на землю серії ВН № 186608 від 01.10.2004 року.

Право власності ОСОБА_2 на зазначену земельну ділянку з 01.10.2004 року зареєстровано в Державному земельному кадастрі України, що підтверджується витягом НВ - 002556832018 від 28.12.2018 року (а.с. 45 - 46).

Крім того, до складу спадщини, прийнятої позивачем після смерті ОСОБА_2 входить право на земельну частку (пай) розміром 3,19 в умовних кадастрових гектарах в землях, які перебували в колективній власності КСП Нива с. Майдан Вінницького району Вінницької області, яке ОСОБА_2 фактично успадкував після смерті його рідної сестри - ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 , в с. Слобода Дашковецька Вінницького району Вінницької області, яка до дня смерті проживала та була зареєстрована в АДРЕСА_1 .

За життя ОСОБА_3 належним їй майном не розпорядилася, заповіту не залишила, що підтверджується Витягом зі спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори) (а.с. 25).

Спадкоємців першої черги спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 не було, ОСОБА_2 був єдиним спадкоємцем другої черги спадкування за законом після неї.

Факт родинних відносин між ОСОБА_3 та ОСОБА_2 підтверджується свідоцтвом про народження ОСОБА_2 серії НОМЕР_4 від 21.02.1951 року та посвідкою про народження ОСОБА_3 № 419648 від 31.08.1937 року.

Спадкова справа після смерті ОСОБА_3 не заводилась, що стверджується Витягом зі спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) (а.с. 26).

ОСОБА_2 прийняв спадщину після смерті ОСОБА_3 в силу положень ч.3 ст.1268 ЦК України, так як на час її відкриття постійно проживав разом із спадкодавцем однією сім`єю та від спадщини не відмовився.

За життя ОСОБА_3 була членом КСП Нива та мала в с. Майдан Вінницького району Вінницької області право на земельну частку (пай) в землях, які перебували в колективній власності даного КСП (а.с. 33 - 43).

Відповідно до роз`яснень Верховного Суду України, викладених у п.11 Постанови від 30.05.2008 року №7 Про судову практику у справах про спадкування при вирішенні спору про спадкування права на земельну частку (пай), основним документом, що посвідчує таке право, є сертифікат про право на земельну частку (пай).

Згідно ст. 5 ЗК України (в ред. 1990 року), що діяла на час відкриття спадщини, земля могла належати громадянам на праві колективної власності.

Згідно Указу Президента України Про порядок паювання земель, переданих в колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям від 08.08.1995 року № 720/95 право на земельну частку (пай) мали усі члени КСП, внесені до списку, що додається до Державного акту на право колективної власності.

Відповідно до п.24 Постанови Пленуму ВСУ Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ від 16.04.2004 року № 7 із змінами, внесеними згідно з постановою Пленуму Верховного Суду України від 19.03.2010 року № 2, член колективного сільськогосподарського підприємства (КСП) включений до списку що додається до державного акту на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку (пай) з дня видачі цього акту, і в разі його смерті успадкування права земельний пай здійснюється за нормами ЦК.

Право спадкодавця ОСОБА_3 на земельну частку (пай) було оформлено сертифікатом серії ВИ № 0198291, виданого Вінницькою РДА на її ім`я 19.11.1996 року.

Крім того, право ОСОБА_3 на земельну частку (пай) підтверджується копією розпорядження Вінницької районної державної адміністрації N° 613 від 16.07.2004 року з додатком № 2 та довідки - виписки із списку громадян - членів КСП Нива с.Майдан, виданою виконкомом Якушинецької сільської ради від 05.12.2019 року № 287(а.с. 32 - 43).

Дані правовідносини також регулюються :

ст. 328 ЦК України, відповідно до якої право власності набувається на підставах, що не заборонені законом;

відповідно до ч.1 ст. ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті;

Згідно ч. 5 ст. 1268 ЦК України, незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

За наведених обставин, суд приходить до висновку, що право позивача на спадщину є доведеним, а тому позовні вимоги підлягають до задоволення.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.328, 392, 370, 1218, 1255, 1265, 1268, 1273 - 1275 ЦК України, ст. ст. 4, 10, 76, 82, 200, 247, 264, 265, 268, 273, 293 ЦПК України, -

в и р і ш и в :

Позов ОСОБА_1 - задоволити.

Встановити факт, що ОСОБА_1 на час відкриття спадщини після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Слобода Дашковецька, Вінницького району Вінницької області, постійно проживала разом із ним однією сім`єю по АДРЕСА_1 .

Встановити факт, що померлий ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Слобода Дашковецька, Вінницького району Вінницької області ОСОБА_2 був двоюрідним дядьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Визнати за ОСОБА_1 право власності в порядку спадкування за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 на земельну ділянку площею 2, 4860 га кадастровий номер 0520683300:01:004:0058, що розташована на території Якушинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області.

Визнати за ОСОБА_1 право в порядку спадкування за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 на земельну частку (пай) в КСП Нива с. Майдан, Вінницького району Вінницької області, площею 3,19 в умовних кадастрових гектарах, яку померлий ОСОБА_2 успадкував після смерті своєї сестри - ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Слобода Дашковецька, Вінницького району Вінницької області.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Вінницького апеляційного суду через Вінницький районний суд Вінницької області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя О.І. Бондаренко

СудВінницький районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення27.04.2021
Оприлюднено29.04.2021
Номер документу96554335
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —128/3354/20

Рішення від 27.04.2021

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Бондаренко О. І.

Ухвала від 09.12.2020

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Бондаренко О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні