Рішення
від 28.04.2021 по справі 904/6820/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

м. Київ

28.04.2021Справа № 904/6820/20 Господарський суд міста Києва у складі судді Курдельчука І.Д., розглянув в порядку спрощеного позовного провадження

справу № 904/6820/20

за позовом Спільного українсько-естонського підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю Оптіма-Фарм, ЛТД (код 21642228; 01103, м. Київ, вул. Кіквідзе, 18-а)

до Товариства з обмеженою відповідальністю Сан Сі Фа (код 32010931; 03150, м. Київ, вул. Ділова, буд.5, літ. 10 А)

про стягнення заборгованості за договором поставки № 26275 від 27.11.2018 у загальному розмірі 161 245,04 грн.

без виклику представників учасників справи,

ОБСТАВИНИ СПРАВИ

Спільне українсько-естонське підприємство у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Оптіма-Фарм, ЛТД" (далі - позивач) звернулося до Господарського суду Дніпропетровської області з позовною заявою, в якій просить суд стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Сан Сі Фа" (далі - відповідач) заборгованість за договором поставки № 26275 від 27.11.2018 у загальному розмірі 161 245 грн. 04 коп.

Ціна позову складається з наступних сум:

- 134 370 грн. 87 коп. - основний борг;

- 26 874 грн. 17 коп. - проценти за користування чужими грошовими коштами.

Позовні вимоги обґрунтовані порушенням відповідачем (покупцем) зобов`язань за договором поставки № 26275 від 27.11.2018 в частині повного та своєчасного розрахунку за поставлений позивачем товар, внаслідок чого утворилась заборгованість в сумі 134 370 грн. 87 коп. За прострочення виконання зобов`язання на підставі пункту 10.4. договору позивач нарахував та просить суд стягнути з відповідача процентів за користування чужими грошовими коштами в сумі 29 874,17 грн.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 21.12.2020 справа №904/6820/20 постановлено направити матеріали позовної заяви за територіальною підсудністю до Господарського суду міста Києва.

02.02.2021 матеріали позовної заяви №904/6820/20 надійшли до Господарського суду міста Києва.

За результатами автоматизованого розподілу матеріали позовної заяви передано судді Курдельчуку І.Д.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 08.02.2021 позовну заяву залишено без руху та встановлено позивачу строк для усунення недоліків

17.02.2021 позивачем подано заяву про усунення недоліків позовної заяви.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 19.02.2021 прийнято позовну заяву до розгляду; відкрито провадження у справі № 904/6820/20; розгляд справи постановлено здійснювати в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами.

У встановлений судом строк відповідачем не подано до суду відзиву на позовну заяву позивача.

Ухвала суду про відкриття провадження у справі була надіслані Відповідачу на адресу, зазначену у позовній заяві та в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, що підтверджується відміткою канцелярії суду на звороті такої ухвали.

До матеріалів справи долучено конверт-повернення поштового відправлення №0105474502526, що надсилалось Відповідачу з причиною повернення (досилання): адресат відсутній за вказаною адресою .

Положення статті 242 Господарського процесуального кодексу України встановлюють, що учасникам справи, які не були присутні в судовому засіданні, або якщо судове рішення було ухвалено поза межами судового засідання чи без повідомлення (виклику) учасників справи, копія судового рішення надсилається протягом двох днів з дня його складення у повному обсязі в електронній формі у порядку, визначеному законом, - у випадку наявності в особи офіційної електронної адреси, або рекомендованим листом з повідомленням про вручення, якщо така адреса відсутня (частина п`ята).

В силу приписів частини 6 цієї статті днем вручення судового рішення є, зокрема, день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про вручення судового рішення (пункт 3); день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду (пункт 4); день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси (пункт 5).

За таких обставин, Господарський суд дійшов висновку про повідомлення належним чином Відповідача про розгляд справи.

Відповідно до частини другої статті 178 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Разом з тим, Відповідач у строк, встановлений Господарським процесуальним кодексом України, не подав суду відзив на позов, а відтак не скористався наданими йому процесуальними правами.

Розглянувши подані позивачем документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд міста Києва

ВСТАНОВИВ

27.11.2018 року між Спільного українсько-естонського підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю Оптіма-Фарм, ЛТД (далі- Позивач, Постачальник) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Сан Сі Фа" (далі-Відповідач, Покупець) був укладений договір поставки № 26275 (далі-Договір), за умовами якого:

- п. 1.1, Відповідно до умов цього Договору Постачальник зобов`язується поставити і передати у власність Покупцеві, а Покупець прийняти та оплатити певний Товар, асортимент, кількість та ціна якого, зазначені в видаткових накладних, які є його невід`ємною частиною;

- п. 1.2.1, Предметом поставки є наступний Товар: лікарські засоби та вироби медичного призначення, предмети та засоби особистої гігієни, косметичні засоби, функціональні харчові продукти, дієтичні добавки та інші товари, які мають право відповідно до законодавства придбавати та продавати аптечні заклади та їх структурні підрозділи;

- п.2.1, Поставка Товару здійснюється окремими партіями, кількість та асортимент Товару в яких, визначається Сторонами шляхом оформлення Замовлень відповідно до умов, викладених в розділі 3 ("Умови поставки Товару") цього Договору;

- п. 3.2, Асортимент, кількість, ціну Товару, умови оплати кожної партії Товару Покупець вказує в Замовленні на поставку відповідної партії Товару;

- п. 3.7, Датою поставки Товару є дата отримання відповідної партії Товару Покупцем. Місцем поставки є місце поставки Товару, вказане Покупцем у замовленні на поставку відповідної партії Товару;

- п. 3.8, Постачальник передає Покупцю один оригінальний примірник видаткової накладної на поставку Товару. Податкову накладну Постачальник надсилає Покупцю за допомогою засобів інформаційно - телекомунікаційних систем в електронній формі з дотриманням умови щодо її реєстрації у порядку, визначеному законодавством;

- п. 6.1, Оплата Покупцем Товару за цим Договором здійснюється шляхом попередньої оплати або з відстроченням платежу. При цьому порядок оплати Товару за цим Договором (попередня оплата чи оплата з відстроченням платежу) обирається Покупцем при поданні Замовлення на поставку;

- п. 6.2, При здійсненні Покупцем оплати Товару за цим Договором з відстроченням платежу строк, протягом якого Покупець зобов`язаний здійснити оплату за Товар на користь Постачальника, вказується Постачальником у видатковій накладній на Товар, який поставляється. При цьому перебіг такого строку починається від дати поставки Товару Покупцю, що вказана у видатковій накладній. Надання Постачальником Покупцю рахунку-фактури для оплати Товару з відстроченням платежу не є обов`язковим.

Договір підписано уповноваженими особами та скріплено печатками; у встановленому порядку не оспорений, не розірваний та не визнаний недійсним.

Таким чином, договір є дійсним, укладеним належним чином та є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до частин першої і другої статті 712 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) передбачено, що за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом, або не випливає з характеру відносин сторін.

Отже, за своєю правовою природою укладений сторонами Договір є договором поставки.

Згідно зі статтею 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

За приписами статті 525 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Статтею 629 ЦК України встановлено, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до статті 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

На виконання умов Договору Оптіма-Фарм, ЛТД поставило, а ТОВ Сан Сі Фа прийнято товар та здійснено оплату лише частково, що підтверджується видатковими накладними підписаними обома Сторонами, а саме:

- №21039897 від 15.10.2020, з умовою післяплати - 21 день, на суму 13 103,64 грн. залишок заборгованості за якою становить 10 684,16 грн.;

- №21040055 від 15.10.2020, з умовою післяплати - 21 день, на суму 853,81 залишок заборгованості за якою становить 853,81 грн.;

- №21040074 від 15.10.2020, з умовою післяплати - 21 день, на суму 6 034,96 залишок заборгованості за якою становить 6 034,96 грн.;

- №21040075 від 15.10.2020, з умовою післяплати - 21 день, на суму 288,53 залишок заборгованості за якою становить 288,53 грн.;

- №21045638 від 16.10.2020, з умовою післяплати - 21 день, на суму 1 824,06 залишок заборгованості за якою становить 1 824,06 грн.;

- №21045654 від 16.10.2020, з умовою післяплати - 21 день, на суму 3 023,97 залишок заборгованості за якою становить 3 023,97 грн.;

- №21046713 від 16.10.2020, з умовою післяплати - 21 день, на суму 2 300,62 залишок заборгованості за якою становить 2 300,62 грн.;

- №21046745 від 16.10.2020, з умовою післяплати - 21 день, на суму 6 367,60 залишок заборгованості за якою становить 6 367,60 грн.;

- №21046746 від 16.10.2020, з умовою післяплати - 21 день, на суму 166,81 залишок заборгованості за якою становить 166,81 грн.;

- №21047285 від 16.10.2020, з умовою післяплати - 21 день, на суму 787,77 залишок заборгованості за якою становить 787,77 грн.;

- №21047317 від 16.10.2020, з умовою післяплати - 21 день, на суму 4 573,89 залишок заборгованості за якою становить 4 573,89 грн.;

- №21047318 від 16.10.2020, з умовою післяплати - 21 день, на суму 741,72 залишок заборгованості за якою становить 741,72 грн.;

- №21050328 від 17.10.2020, з умовою післяплати - 21 день, на суму 1 383,27 залишок заборгованості за якою становить 1 383,27 грн.;

- №21050334 від 17.10.2020, з умовою післяплати - 21 день, на суму 15 166,64 залишок заборгованості за якою становить 15 166,64 грн.;

- №21050335 від 17.10.2020, з умовою післяплати - 21 день, на суму 122,41 залишок заборгованості за якою становить 122,41 грн.;

- №21053213 від 17.10.2020, з умовою післяплати - 21 день, на суму 1 504,44 залишок заборгованості за якою становить 1 504,44 грн.;

- №21053216 від 17.10.2020, з умовою післяплати - 21 день, на суму 2 257,83 залишок заборгованості за якою становить 2 257,83 грн.;

- №21053217 від 17.10.2020, з умовою післяплати - 21 день, на суму 184,08 залишок заборгованості за якою становить 184,08 грн.;

- №21052775 від 20.10.2020, з умовою післяплати - 21 день, на суму 637,42 залишок заборгованості за якою становить 637,42 грн.;

- №21052789 від 20.10.2020, з умовою післяплати - 21 день, на суму 4 291,22 залишок заборгованості за якою становить 4 291,22 грн.;

- №21052790 від 20.10.2020, з умовою післяплати - 21 день, на суму 118,74 залишок заборгованості за якою становить 118,74 грн.;

- №21056489 від 20.10.2020, з умовою післяплати - 21 день, на суму 88,66 залишок заборгованості за якою становить 88,66 грн.;

- №21056523 від 20.10.2020, з умовою післяплати - 21 день, на суму 2 452,79 залишок заборгованості за якою становить 2 452,79 грн.;

- №21058741 від 20.10.2020, з умовою післяплати - 21 день, на суму 471,94 залишок заборгованості за якою становить 471,94 грн.;

- №21058763 від 20.10.2020, з умовою післяплати - 21 день, на суму 10 629,07 залишок заборгованості за якою становить 10 629,07 грн.;

- №21058764 від 20.10.2020, з умовою післяплати - 21 день, на суму 1 083,29 залишок заборгованості за якою становить 1 083,29 грн.;

- №21059457 від 20.10.2020, з умовою післяплати - 21 день, на суму 2 244,80 залишок заборгованості за якою становить 2 244,80 грн.;

- №21059543 від 20.10.2020, з умовою післяплати - 21 день, на суму 12 740,88 залишок заборгованості за якою становить 12 740,88 грн.;

- №21059544 від 20.10.2020, з умовою післяплати - 21 день, на суму 121,24 залишок заборгованості за якою становить 121,24 грн.;

- №21063427 від 21.10.2020, з умовою післяплати - 21 день, на суму 1 293,61 залишок заборгованості за якою становить 1 293,61 грн.;

- №21063457 від 21.10.2020, з умовою післяплати - 21 день, на суму 2 388,84 залишок заборгованості за якою становить 2 388,84 грн.;

- №21063458 від 21.10.2020, з умовою післяплати - 21 день, на суму 234,72 залишок заборгованості за якою становить 234,72 грн.;

- №21065031 від 21.10.2020, з умовою післяплати - 21 день, на суму 2 617,70 залишок заборгованості за якою становить 2 617,70 грн.;

- №21065056 від 21.10.2020, з умовою післяплати - 21 день, на суму 9 001,20 залишок заборгованості за якою становить 9 001,20 грн.;

- №21065057 від 21.10.2020, з умовою післяплати - 21 день, на суму 677,7 залишок заборгованості за якою становить 677,7 грн.;

- №21065978 від 21.10.2020, з умовою післяплати - 21 день, на суму 954,63 залишок заборгованості за якою становить 954,63 грн.;

- №21066005 від 21.10.2020, з умовою післяплати - 21 день, на суму 5 959,88 залишок заборгованості за якою становить 5 959,88 грн.;

- №21066006 від 21.10.2020, з умовою післяплати - 21 день, на суму 599,29 залишок заборгованості за якою становить 599,29 грн.;

- №21068585 від 22.10.2020, з умовою післяплати - 21 день, на суму 481,66 залишок заборгованості за якою становить 481,66 грн.;

- №21068611 від 22.10.2020, з умовою післяплати - 21 день, на суму 13 240,22 залишок заборгованості за якою становить 13 240,22 грн.;

- №21071280 від 22.10.2020, з умовою післяплати - 21 день, на суму 478,3 залишок заборгованості за якою становить 478,3 грн.;

- №21071355 від 22.10.2020, з умовою післяплати - 21 день, на суму 3 194,36 залишок заборгованості за якою становить 3 194,36 грн.;

- №21071356 від 22.10.2020, з умовою післяплати - 21 день, на суму 102,14 залишок заборгованості за якою становить 102,14 грн.

Вказаний товар був прийнятий Позивачем в повному обсязі без зауважень, видаткові накладні підписані уповноваженим представником Відповідача.

Незважаючи на прийняття товару, Покупцем не виконано в повному обсязі обов`язку по оплаті за поставлений товар.

Таким чином, станом на час подання позову заборгованість Товариства з обмеженою відповідальністю Сан Сі Фа за Договором складає суму 134370,87 грн.

Обставини, які є предметом доказування у даній справі є такими: укладення Договору; поставка товару; неоплата товару відповідачем.

Докази, якими позивач підтверджує наявність обставин, які є предметом доказування: Договір; видаткові накладні.

Отже, поданими Позивачем доказами підтверджуються обставини, що є предметом доказування у даній справі, у свою чергу, Відповідачем не спростовано доводів Позивача.

Позовна вимога про стягнення з відповідача суми заборгованості в розмірі 134370,87 грн. є обґрунтованою, такою, що підтверджується наявними у матеріалах справи документами, а тому підлягає задоволенню.

Щодо вимог позивача про стягнення 26874,17 грн - 20 відсотків за користування чужими грошовими коштами, суд зазначає таке.

Згідно зі ст. 218 ГК України відповідальність за невиконання або неналежне виконання господарського зобов`язання несе учасник господарських відносин. Відсутність у боржника необхідних коштів не звільняє його від відповідальності за невиконання або неналежне виконання зобов`язання за договором.

Відповідно до ч. 2 ст. 193 ГК України порушення зобов`язань є підставою для застосування господарських санкцій.

У частині першій статті 546 ЦК України зазначено, що виконання зобов`язання може забезпечуватися, зокрема, неустойкою.

Неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання; штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов`язання; пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання (стаття 549 ЦК України).

Згідно ч. 1 ст. 216 ГК України учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором. 4.2 ст. 217 ГК України передбачає, що у сфері господарювання застосовуються такі види господарських санкцій: відшкодування збитків; штрафні санкції; оперативно-господарські санкції.

Відповідно до ч. 1 ст. 230 ГК України штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання.

Згідно ч. 3 ст. 692 ЦК України у разі прострочення оплати товару продавець має право вимагати оплати товару та сплати процентів за користування чужими грошовими коштами.

Відповідно до ч. 2 ст. 536 ЦК України розмір процентів за користування чужими грошовими коштами встановлюється договором, законом або іншим актом цивільного законодавства.

В даному випадку, згідно п. 10.4. Договору за умови прострочення Відповідачем строків оплати за Товар за цим Договором, він повинен сплатити Позивачу суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення та проценти за користування чужими грошовими коштами у розмірі двадцяти відсотків від простроченої суми оплати.

Так, перевіривши здійснені позивачем розрахунки 20% за користування чужими грошовими коштами, суд дійшов висновку, що вони правильні.

Отже, стягненню з відповідача підлягає також 26874,17 грн - 20 відсотків за користування чужими грошовими коштами.

Статтею 73 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Згідно із статтею 86 Господарського процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Отже, позовні вимоги є обґрунтованими, документально підтвердженими та такими, що підлягають задоволенню.

За приписами статті 129 Господарського процесуального кодексу України витрати зі сплати судового збору слід покласти на відповідача.

Керуючись статтями 13, 73, 74, 76, 77, 86, 129, 232, 233, 237, 238, 240, 247-252 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

ВИРІШИВ:

1. Позов Спільного українсько-естонського підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю Оптіма-Фарм, ЛТД до Товариства з обмеженою відповідальністю Сан Сі Фа про стягнення заборгованості за договором поставки № 26275 від 27.11.2018 у сумі 161 245,04 грн задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Сан Сі Фа (код 32010931; 03150, м. Київ, вул. Ділова, буд.5, літ. 10 А) на користь Спільного українсько-естонського підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю Оптіма-Фарм, ЛТД (код 21642228; 01103, м. Київ, вул. Кіквідзе, 18-а): 134 370, 87 грн. (сто тридцять чотири тисячі триста сімдесят) грн. основної заборгованості; 26 874,17 (двадцять шість тисяч вісімсот шістдесят чотири) грн. 20% за користування чужими грошовими коштами та 2452,06 (дві тисячі чотириста п`ятдесят дві) грн. судового збору.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Північного апеляційного господарського суду через Господарський суд міста Києва протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 28.04.2021

Суддя І.Д. Курдельчук

Дата ухвалення рішення28.04.2021
Оприлюднено29.04.2021

Судовий реєстр по справі —904/6820/20

Рішення від 28.04.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 19.02.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 08.02.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 21.12.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Фещенко Юлія Віталіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні