Постанова
від 20.05.2010 по справі 2а-1001/10/0370
ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

  ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 травня 2010 року

Справа № 2а-1001/10/0370

Волинський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого – судді Лозовського О.А.,

при секретарі Чміль І.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Луцьку адміністративну справу за позовом Луцької об»єднаної державної податкової інспекції до Приватного підприємства «ВАТ» про припинення підприємницької діяльності юридичної особи,

  ВСТАНОВИВ:

  Луцька об»єднана державна податкова інспекція звернулася з адміністративним позовом до Приватного підприємства «ВАТ» про припинення підприємницької діяльності юридичної особи.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що ПП «ВАТ» 21.09.1995 року зареєстроване виконавчим комітетом Луцької міської ради в якості суб»єкт господарської діяльності та 13.10.1995 року взяте на податковий облік Луцькою ОДПІ. Як платник податків відповідно до Закону України “Про систему оподаткування” зобов’язаний вести бухгалтерський облік та подавати до податкових органів у встановлені строки податкові декларації. Відповідач допускає порушення вимог закону, з моменту взяття на облік як платника податків у Луцькій ОДПІ не подає податкову звітність, що є підставою для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи. Податкова звітність не подається більше одного року. На момент звернення до суду у відповідача податковий борг відсутній. Згідно зі статтею 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців” неподання протягом року до органів державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону є підставою для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов’язано з банкрутством юридичної особи, а згідно із пунктом 17 статті 11 Закону України “Про державну податкову службу в Україні” податкові органи мають право звертатися у передбачених законом випадках до судових органів із позовною заявою про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності. Позивач просить припинити юридичну особу та зобов’язати державного реєстратора вчинити дії, передбачені Законом України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців”, які спрямовані на припинення  юридичної особи.

В судове засідання представник позивача не з’явився, подав до суду клопотання, в якому просить справу розглядати справу без участі представника позивача та вказує, що позовні вимоги підтримує з підстав, викладених у позовній заяві та просить його задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з’явився, хоча про час і місце розгляду справи був належним чином повідомлений. Про причини неявки суд не повідомив, заперечень на поданий позов не подав.

Суд постановив ухвалу про розгляд справи у відсутності сторін по наявних у справі письмових доказах.

Дослідивши подані суду письмові докази, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об’єктивному розгляді у судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що адміністративний позов слід задовольнити повністю.

Судом встановлено, що Приватне підприємство «ВАТ», код ЄДРПОУ 20147998 зареєстроване виконавчим комітетом Луцької міської ради в якості суб»єкт господарської діяльності 21.09.1995 року за місцезнаходженням: м.Луцьк, проспект Волі, 17/20, що підтверджується довідкою Головного управління статистики у Волинській області №34-07/03 від 22.02.2010 року та перебуває на обліку як платник податків в Луцькій об»єднаній державній податковій інспекції з 3.101995 року за №б/н, що підтверджується Довідкою про взяття на облік платника податків №150 від 18.02.2010 року.

Згідно довідки Луцької ОДПІ №18 від 10.02.2010 року про подання останньої звітності відповідач з моменту реєстрації податкової звітності не подає, тобто фінансова звітність про здійснення господарської діяльності не подається більше одного року.

Станом на 16.02.2010 року у відповідача заборгованості зі сплати податків, зборів (обов»язкових платежів) до державного і місцевого бюджетів по картках особових рахунків немає, що стверджується довідкою №78 від 16.02.2010 року.

Згідно пункту 2 частини першої статті 9 Закону України “Про систему оподаткування” платники податків і зборів (обов’язкових платежів) зобов’язані подавати до державних податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов’язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов’язкових платежів).

Відповідно до пункту 16.4 статті 16 Закону України “Про оподаткування прибутку підприємств”  платники податку у строки, визначені законом, подають до податкового органу податкову декларацію про прибуток за звітний період.

Згідно частини 2 статті 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців” неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону є підставою для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов’язано з банкрутством юридичної особи.

Разом з тим, статтею 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців” передбачено обов’язок державного реєстратора за місцезнаходженням юридичної особи внести запис до Єдиного державного реєстру про судове рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов’язано з банкрутством юридичної особи, та вчинити ряд дій, спрямованих на припинення юридичної особи.

Таким чином, оскільки відповідач не подавав більше як протягом одного року до Луцької об»єднаної державної податкової інспекції податкових декларацій, тому суд приходить до висновку, що адміністративний позов підлягає до задоволення шляхом прийняття постанови про припинення юридичної особи Приватного підприємства «ВАТ» та зобов’язання державного реєстратора вчинити дії, передбачені статтею 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців”, які спрямовані на припинення юридичної особи.

Керуючись статтями 11, 17, 158, частиною 3 статті 160, статтями 162, 163, 186 Кодексу адміністративного судочинства України, на підставі пункту 2 статті 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців”,  суд

  ПОСТАНОВИВ:

  Адміністративний позов задовольнити повністю.

Припинити юридичну особу Приватного підприємства «ВАТ» (43000, Волинська область, місто Луцьк, проспект Волі, 17/20, код ЄДРПОУ 20147998).

Зобов’язати державного реєстратора вчинити дії, передбачені статтею 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців”, які спрямовані на припинення юридичної особи Приватного підприємства «ВАТ» (43000, Волинська область, місто Луцьк, проспект Волі, 17/20, код ЄДРПОУ 20147998).

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, встановленого ст. 186 КАС України, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, встановлений ст. 186 КАС України, постанова набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку повністю або частково шляхом подання заяви про апеляційне оскарження та апеляційної скарги до Львівського апеляційного адміністративного суду через Волинський окружний адміністративний суд. Заява про апеляційне оскарження постанови подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Апеляційна скарга на постанову подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Львівського апеляційного адміністративного суду.

Постанова виготовлена в повному обсязі 25 травня 2010 року.

 Суддя                                                                                             О.А.Лозовський

СудВолинський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення20.05.2010
Оприлюднено09.07.2010
Номер документу9660538
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1001/10/0370

Постанова від 20.05.2010

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Лозовський Олександр Анатолійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні