Ухвала
від 26.04.2021 по справі 331/2370/20
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

26.04.2021

Провадження № 1-кп/331/174/2021

Єдиний унікальний номер 331/2370/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 квітня 2021року Жовтневий районний суд міста Запоріжжя у складі: головуючого - судді ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в місті Запоріжжі кримінальне провадження №32020080000000026 від 15.06.2020 року з обвинувальним актом у відношенні обвинуваченого

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Михайлівка Запорізької області, громадянина України, з середньою освітою, одруженого, має на утриманні трьох неповнолітніх дітей ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , працює менеджером ТОВ «Київавіаторг», зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , фактично мешкає: АДРЕСА_2 , раніше не судимий в силу ст.89 КК України,

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст. 205-1 та ч.2 ст. 205-1 КК України,

за участю:

прокурора ОСОБА_7

захисника ОСОБА_8 ,

обвинуваченого ОСОБА_3

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Жовтневого районного суду м. Запоріжжя перебуває кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_3 у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.205-1 та ч.2 ст.205-1 КК України.

Згідно обвинувального акту11 січня 2016 року мешканець м. Запоріжжя ОСОБА_3 , діючи умисно, вніс в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичних осіб ТОВ «Мері Косметик» (ЄДРПОУ 40213595), ТОВ «Оптима Косметик» (ЄДРПОУ 40213569) завідомо неправдиві відомості, а також умисно подав для проведення такої реєстрації документи, які містять завідомо неправдиві відомості.

Відповідно достатті 1Закону України«Про підприємництво»№ 698-ХІІвід07.02.1991 підприємництво це безпосередня самостійна, систематична, на власний ризик діяльність по виробництву продукції, виконанню робіт, наданню послуг з метою отримання прибутку, яка здійснюється фізичними та юридичними особами, зареєстрованими як суб`єкти підприємницької діяльності у порядку, встановленому законодавством.

Статтею 50Закону України«Про господарськітовариства» №1576-ХІІвід19.09.1981 визначено поняття товариства з обмеженою відповідальністю яким вважається товариство, що має статутний капітал, розділений на частки, розмір яких визначається установчими документами.

Відповідно до частини 1 статті 2 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» №755-IV від 15.05.2003 (далі Закон) відносини, що виникають у сфері державної реєстрації, регулюються Конституцією України, цим Законом та нормативно- правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону.

Відповідно до пункту 4 частини 1 статті 1 Закону державна реєстрація юридичних осіб, громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців (далі - державна реєстрація) - офіційне визнання шляхом засвідчення державою факту створення або припинення юридичної особи, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, засвідчення факту наявності відповідного статусу громадського об`єднання, професійної спілки, її організації або об`єднання, політичної партії, організації роботодавців, об`єднань організацій роботодавців та їхньої символіки, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, зміни відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, про юридичну особу та фізичну особу - підприємця, а також проведення інших реєстраційних дій, передбачених цим Законом.

Пунктом 8 частини 1 статі 1 Закону у разі подання документів до державної реєстрації створення юридичної особи заявником може бути засновник (засновники) або уповноважена ними особа.

Відповідно до статті 14 Закону документи для державної реєстрації можуть подаватися у паперовій або електронній формі. У паперовій формі документи подаються особисто заявником або поштовим відправленням. У разі подання документів представником додатково подається примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) документа, що засвідчує його повноваження. Документи в паперовій формі приймаються за описом, примірник якого в день їх надходження видається заявнику з відміткою про дату їх отримання та кодом доступу в гой спосіб, відповідно до якого були подані документи.

Для державної реєстрації створення юридичної особи, згідно з частиною 1 статті 17 Закону, подаються такі документи (відповідно до пунктів):

5) заява про державну реєстрацію створення юридичної особи;

6) заява про обрання юридичною особою спрощеної системи оподаткування та/або реєстраційна заява про добровільну реєстрацію як платника податку на додану вартість, - за бажанням заявника;

7) документ, що підтверджує створення громадського формування, відповідність статуту юридичної особи;

8) установчий документ юридичної особи - у разі створення юридичної особи на підставі власного установчого документа.

Відповідно до частини 2 статті 15 Закону форми заяв про державну реєстрацію затверджується Міністерством юстиції України.

Згідно п.10 ч.2 ст. 9 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» в єдиному державному реєстрі містяться відомості про місцезнаходження юридичної особи.

Відповідно до ч.1 ст.25 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» державна реєстрація та інші реєстраційні дії проводяться на підставі документів, що подаються заявником для державної реєстрації;

Відповідно до ч.2 ст.25 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» порядок проведення державної реєстрації та інших реєстраційних дій на підставі документів, що подаються заявником для державної реєстрації, включає: заповнення форми заяви про державну реєстрацію - у разі подання документів особисто заявником.

Відповідно до п.4 ст.4 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» державна реєстрація базується на заявницькому принципі.

Наказом міністерства юстиції України №3268/5 від 18.11.2016 року затверджено форми заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, де в формі №1 зазначені графи із вказуванням місцезнаходження підприємства.

Відповідно до статті 10 Закону, якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою.

При цьому, якщо відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, є недостовірними і були внесені до нього, третя особа може посилатися на них у спорі як на достовірні. Третя особа не може посилатися на них у спорі у разі, якщо вона знала або могла знати про те, що такі відомості є недостовірними.

Відповідальність за відповідність установчих документів законодавству згідно з частиною 3 статті 35 Закону покладається на засновників (учасників) юридичної особи.

Відповідно до частини 4 статті 35 закону особи, винні у внесенні до установчих документів або інших документів, що подаються для державної реєстрації, завідомо неправдивих відомостей, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, несуть відповідальність, встановлену законом.

Поняття місцезнаходження юридичної особи визначено статтею 93 Цивільного кодексу України та встановлено, що місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку.

Так, ОСОБА_3 11 січня 2016 року, у денний час (більш точний час в ході досудового розслідування та судового розгляду, встановити не вдалося), усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, реалізовуючи свій злочинний умисел, направлений на внесення завідомо неправдивих відомостей в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, перебуваючи в офісному приміщенні за адресою: м. Запоріжжя, пр. Соборний, б. 92, виготовив та завірив власним підписом наступні документи:

- протокол №1 Установчих зборів засновників Товариства з обмеженою відповідальністю «Мері Косметик» від 11.01.2016 року відповідно до якого, створено ТОВ «Мері Косметик»; призначено ОСОБА_3 директором ТОВ «Мері Косметик»; затверджено статут ТОВ «Мері Косметик», та при цьому до п.4 протоколу вніс завідомо неправдиві відомості про місцезнаходження підприємства за адресою: м. Запоріжжя, вул. Північне шосе, буд. 20-е, офіс 45, достовірно знаючи, що за вказаною адресою підприємство не перебуває;

- статут («ЗАТВЕРДЖЕНО»Протоколом №1установчих зборівзасновниківТОВ «Мері Косметик» від 11 січня 2016 року), ТОВ «Мері Косметик», до п.1.3 якого вніс завідомо неправдиві відомості про місцезнаходження товариства за адресою: м. Запоріжжя, вул. Північне шосе, буд. 20-е, офіс 45 та ТОВ«Мері Косметик»достовірно знаючи, що за вказаною адресою підприємство не перебуває;

-реєстраційну картку на проведення державної реєстрації юридичної особи від 11.01.2016 року в яку вніс неправдиві відомості, про місцезнаходження товариства: м.Запоріжжя, вул. Північне шосе, буд. 20-е, офіс 45, достовірно знаючи, що за вказаною адресою підприємство не перебуває.

В цей же день, а саме 11.01.2016, ОСОБА_3 в денний час, перебуваючи в приміщенні Комунарської районної адміністрації м. Запоріжжя за адресою: м. Запоріжжя, вул. Чумаченко, 6.32, подав вищевказані документи, які містили завідомо неправдиві відомості, державному реєстратору Департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради - ОСОБА_9 .

На підставіпідписаних таподаних ОСОБА_3 установчих документівТОВ «МеріКосметик»,Департаментом реєстраційнихпослуг Запорізькоїміської ради,11.01.2016 року проведено державну реєстрацію ТОВ «Мері Косметик» в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, присвоєно ідентифікаційний код юридичної особи №40213595 та внесено відомості, згідно яких місцем знаходження Товариства є: м. Запоріжжя, вул. Північне шосе, буд. 20-е, оф.45, де воно фактично ніколи не знаходилось, господарську діяльність не здійснювало.

Таким чином, ОСОБА_3 , діючи умисно, в порушення Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» №755-IV від 15 травня 2003 року, виконав всі необхідні дії, направлені на внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи ТОВ «Мері Косметик» (ЄДРПОУ 40213595) завідомо неправдивих відомостей, а також на умисне подання для проведення такої реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві відомості.

Крім цього, ОСОБА_3 11 січня 2016 року, діючи повторно, у денний час (більш точний час в ході досудового розслідування та судового розгляду, встановити не вдалося), усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, реалізовуючи свій злочинний умисел, направлений на повторне внесення завідомо неправдивих відомостей в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, перебуваючи в офісному приміщенні за адресою: м. Запоріжжя, пр. Соборний, б. 92, виготовив та завірив власним підписом наступні документи:

-протокол №1 Установчих зборів засновників Товариства з обмеженою відповідальністю «Оптима Косметик» від 11.01.2016 року відповідно до якого, створено «Оптима Косметик»; призначено ОСОБА_3 директором «Оптима Косметик»; затверджено статут «Оптима Косметик», та при цьому до п.4 протоколу вніс завідомо неправдиві відомості про місцезнаходження підприємства за адресою: м. Запоріжжя, вул. Північне шосе, буд. 20-е, офіс 45, достовірно знаючи, що за вказаною адресою підприємство не перебуває;

-статут («ЗАТВЕРДЖЕНО» Протоколом №1 установчих зборів засновників ТОВ «Оптима Косметик» від 11 січня 2016 року), ТОВ «Оптима Косметик», до п.1.3 якого вніс завідомо неправдиві відомості про місцезнаходження товариства за адресою: м. Запоріжжя, вул. Північне шосе, буд. 20-е, офіс 45 та ТОВ «Оптима Косметик» достовірно знаючи, що за вказаною адресою підприємство не перебуває;

-реєстраційну картку на проведення державної реєстрації юридичної особи ТОВ «Оптима Косметик» від 11.01.2016, в яку вніс неправдиві відомості, про місцезнаходження товариства: м. Запоріжжя, вул. Північне шосе, буд. 20-е, офіс 45, достовірно знаючи, що за вказаною адресою підприємство не перебуває.

В цей же день, а саме 11.01.2016, ОСОБА_3 в денний час, перебуваючи в приміщенні Комунарської районної адміністрації м. Запоріжжя за адресою: м. Запоріжжя, вул. Чумаченко, б.32, діючи повторно, реалізовуючи свій злочинний умисел, подав вищевказані документи, які містили завідомо неправдиві відомості, державному реєстратору Департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради - ОСОБА_10 .

На підставі підписаних та поданих ОСОБА_3 установчих документів ТОВ «Оптима Косметик», Департаментом реєстраційних послуг Запорізької міської ради, проведено державну реєстрацію ТОВ «Оптима Косметик» в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, присвоєно ідентифікаційний код юридичної особи №40213569 та внесено відомості, згідно яких місцем знаходження Товариства є: м. Запоріжжя, вул. Північне шосе, буд. 20-е, оф.45, де воно фактично ніколи не знаходилось, господарську діяльність не здійснювало.

Таким чином, ОСОБА_3 , діючи умисно, в порушення Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» №755-IV від 15 травня 2003 року, повторно виконав всі необхідні дії, направлені на внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи ТОВ «Оптима Косметик» (ЄДРПОУ 40213569) завідомо неправдивих відомостей, а також на умисне подання для проведення такої реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві відомості.

Дії обвинуваченого ОСОБА_3 кваліфіковано за ч. 1 ст. 205-1 КК України, як внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи завідомо неправдивих відомостей, а також умисне подання для проведення такої реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві відомості.

А також дії обвинуваченого ОСОБА_3 кваліфіковано за ч. 2 ст. 205-1 КК України, як внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи завідомо неправдивих відомостей, а також умисне подання для проведення такої реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві відомості, вчинені повторно.

До суду надійшло клопотання захисника обвинуваченого адвоката ОСОБА_8 про закриття кримінального провадження у зв`язку з закінченням строків давності притягнення особи до кримінальної відповідальності, оскільки з моменту вчинення кримінального правопорушення пройшло більше п"яти років, а злочин відноситься до категорії нетяжких злочинів.

В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_3 клопотання підтримав, просив закрити кримінальне провадження, зазначивши, що свою провину визнає у повному обсязі щодо подання неправдивих відомостей під час реєстрації юридичних осіб, однак наполягав на звільненні його від кримінальної відповідальності через сплив строків давності.

Прокурор ОСОБА_7 в суді вказав, строк притягнення обвинуваченого до відповідальності дійсно сплив, тому перешкод для закриття провадження не вбачається.

Заслухавши думку прокурора, обвинуваченого та його захисника, суд дійшов висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно ч. 4 ст. 286 КПК України, якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

У відповідності до ч. 3 ст. 288 КПК України, суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 49 КК України особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минуло п`ять років - у разі вчинення нетяжкого злочину, крім випадку, передбаченого у пункті 2 цієї частини.

Судом роз`яснено обвинуваченому наслідки звільнення від кримінальної відповідальності на підставі ст. 49 КК України у зв`язку із закінченням строків давності.

Беручи до уваги, що кримінальні правопорушення, які вчинив ОСОБА_11 відповідно до ст. 12 КК України відносяться до нетяжких злочинів, з моменту їх вчинення минуло більш як п`ять років, строк давності не переривався та не зупинявся, за таких обставин суд доходить висновку про те, що обвинувачений ОСОБА_11 підлягає звільненню від кримінальної відповідальності на підставі ст. 49 КК України, а кримінальне провадження - закриттю у відповідності до п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України.

На підставівикладеного такеруючись ст.ст.284,285,286,288, 369-372, 392, 395 КПК України, суд

УХВАЛИВ:

Кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_3 у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.205-1 та ч.2 ст.205-1 КК України, закрити у зв`язку зі спливом строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Звільнити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,від кримінальної відповідальності за вчиненнякримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.205-1 та ч.2 ст.205-1 КК України, у зв`язку закінченням строку давності притягнення до відповідальності на підставі ст. 49 КК України.

Речові докази: копії реєстраційних справ ТОВ «Мері Косметик», ТОВ «Оптима Косметик», оригінали фінансово-господарських документів ТОВ "ВКФ "Елта", ТОВ "Лотос Трейд" по взаємовідносинах з ТОВ "Мері Косметик", ТОВ "Оптима Косметик", виолучених згідно протоколу обшуку від 22.03.2018 в офісних та виробничих приміщеннях ТОВ "ВКФ "Елта" за адресою: м. Запоріжжя, вул. Музична, 2, податкові накладні ТОВ "ВКФ "Елта". ТОВ "Лотос Трейд" по вдносинам із ТОВ "Мері Косметик", ТОВ "Оптима Косметик", розбруковані з бази даних ДПС України "Архів податкової звітності" - зберігати у матеріалах провадження суду.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скаргидо Запорізького апеляційного суду через Жовтневий районний суд м. Запоріжжя протягом семи днів з дня оголошення ухвали. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.04.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу96605949
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —331/2370/20

Ухвала від 26.04.2021

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Пивоварова Ю. О.

Ухвала від 30.06.2020

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Пивоварова Ю. О.

Ухвала від 25.06.2020

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Пивоварова Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні