Ухвала
від 28.04.2021 по справі 584/160/21
ПУТИВЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 584/160/21

Провадження № 2/584/218/21

УХВАЛА

28.04.2021 Путивльський районний суд Сумської області

в особі: головуючого - судді Токарєва С.М.

за участю: секретаря судового засідання Зікрати Я.В.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду м. Путивль цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Профіт Капітал про визнання договору позики недійсним,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Путивльського районного суду Сумської області перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Профіт Капітал про визнання договору позики недійсним.

Сторони та їх представники в судове засідання не з`явилися.

Позивач звернувся до суду з письмовою заявою про розгляд справи без його участі за наявними у справі матеріалами.

Від представника ТОВ ФК Профіт Капітал 22 березня 2021 року надійшла заява, у якій він просив проводити розгляд справи без його участі, а також клопотав перед судом про залучення до участі у справі правонаступника відповідача - ТОВ 1 Безпечне агентство необхідних кредитів .

В обґрунтування заяви представник ТОВ ФК Профіт Капітал посилався на те, що останнє втратило право вимоги до боржника ОСОБА_1 за договором позики № 2882966 від 26.08.2019 на підставі договору факторингу № 10072020 від 10.07.2020 та акту про повернення права вимоги від 10.03.2021. Право вимоги за оскаржуваним договором позики перейшло до ТОВ 1 Безпечне агентство необхідних кредитів , а тому ТОВ ФК Профіт Капітал не є належною стороною у справі.

Розглянувши заяву, ознайомившись із матеріалами справи, суд вважає, що заява про заміну відповідача правонаступником підлягає задоволенню з наступних підстав.

У відповідності до ч. 1 ст. 55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Підставами виникнення цивільних прав і обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини (п. 1 ч. 2 ст. 11 ЦК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 512 ЦК України кредитор у зобов`язанні (крім випадків, передбачених ст. 515 ЦК України) може бути замінений іншою особою внаслідок, зокрема, передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги), а згідно зі ст. 514 цього Кодексу до нового кредитора переходять права первісного кредитора в зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з вимогами чинного законодавства заміна осіб в окремих зобов`язаннях через волевиявлення сторін (відступлення права вимоги) є різновидом правонаступництва та можливе на будь-якій стадії процесу.

За змістом п. 2 ч. 1 ст. 512 ЦК України кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок правонаступництва.

Враховуючи указані представником ТОВ ФК Профіт Капітал обставини, необхідно замінити відповідача ТОВ ФК Профіт Капітал на правонаступника - ТОВ 1 Безпечне агентство необхідних кредитів .

На підставі вище наведеного суд та керуючись ст. 55 ЦПК України,

ПОСТАНОВИВ:

1. Залучити до участі у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Профіт Капітал про визнання договору позики недійсним правонаступника Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Профіт Капітал - Товариство з обмеженою відповідальністю 1 Безпечне агентство необхідних кредитів (код ЄДРПОУ 39861924, м. Київ, пл. Арсенальна, буд. 1Б).

2. Встановити відповідачу строк п`ятнадцять днів з дня вручення йому копії цієї ухвали, протягом якого він має право подати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову. Одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду відповідач зобов`язаний надіслати іншим учасникам справи копію відзиву та доданих до нього документів. Роз`яснити відповідачу, що в разі ненадання ним відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами. Відповідно до ч. 1 ст. 193 ЦПК України у строк для подання відзиву відповідач має право пред`явити зустрічний позов до позивача.

3. Відкласти підготовче засідання до 09-00 години 26.05.2021.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили негайно після її підписання суддею.

Суддя С.М.Токарєв

Дата ухвалення рішення28.04.2021
Оприлюднено29.04.2021

Судовий реєстр по справі —584/160/21

Рішення від 13.09.2021

Цивільне

Путивльський районний суд Сумської області

Токарєв С. М.

Рішення від 13.09.2021

Цивільне

Путивльський районний суд Сумської області

Токарєв С. М.

Ухвала від 26.05.2021

Цивільне

Путивльський районний суд Сумської області

Токарєв С. М.

Ухвала від 28.04.2021

Цивільне

Путивльський районний суд Сумської області

Токарєв С. М.

Ухвала від 15.02.2021

Цивільне

Путивльський районний суд Сумської області

Токарєв С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні