Рішення
від 29.04.2021 по справі 200/3174/21-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 квітня 2021 р. Справа№200/3174/21-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов`янськ, вул. Добровольського, 1

Донецький окружний адміністративний суд у складі судді Куденкова К.О., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративний позов Міністерства юстиції України до Товариства з обмеженою відповідальністю Кіноконцертний центр Комсомолець про припинення діяльності юридичної особи,-

УСТАНОВИВ:

У березні 2021 року Міністерство юстиції України (далі - позивач) звернулося до Донецького окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю Кіноконцертний центр Комсомолець (далі - відповідач, ТОВ ККЦ Комсомолець ), в якому просить припинити діяльність юридичної особи ТОВ ККЦ Комсомолець .

Обґрунтовуючи позов Міністерство юстиції України посилається на те, що відповідачем не вжито заходів, спрямованих на виконання вимог Закону України від 9 квітня 2015 року № 317-VІІІ Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки , які могли б бути враховані комісією на момент прийняття правового висновку, а об`єктивні обставини (причини) неможливості і виконання ним вимог Закону України від 9 квітня 2015 року № 317-VІІІ Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки відсутні. Також посилається на те, що відповідно до правового висновку комісії від 03.03.2021 № 1 (зі змінами, внесеними правовим висновком комісії від 15.03.2021 № 11), затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 09.03.2021 № 900/5, найменування об`єкта правової експертизи Товариства з обмеженої відповідальністю Кіноконцертний центр Комсомолець містить символіку комуністичного тоталітарного режиму, що свідчить про порушення відповідачем вимог Закону України від 9 квітня 2015 року № 317-VІІІ Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки .

Ухвалою суду від 29.03.2021 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження в адміністративній справі.

Відповідач відзив на позовну заяву не надав.

При цьому, ухвала суду від 29.03.2021 була направлена на адресу відповідача (яка зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань), але поштове відправлення повернуто з довідкою Укрпошти ф.20 у зв`язку з відсутністю адресата за адресою, про що свідчить відповідний поштовий конверт.

Суд, перевіривши матеріали справи та оцінивши повідомлені сторонами обставини, дійшов наступних висновків.

Товариство з обмеженою відповідальністю Кіноконцертний центр Комсомолець (ідентифікаційний код 30661095) зареєстроване як юридична особа з 13.01.2000, місцезнаходження: 87525, Донецька область, м. Маріуполь, проспект Нахімова, буд. 172, про що зазначено у витязі з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань № 26995656 від 29.04.2021.

Наказом Міністерства юстиції України від 09.06.2015 № 167/7 утворено Комісію з питань дотримання Закону України Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки (далі - Комісія).

Міністерством юстиції України складено лист № 127/19.3.2/33-21 від 18.01.2021, яким просить позивача відповідно до вимог Закону України Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки протягом 10 днів з дня отримання вказаного листа надати пояснення щодо не приведення свого найменування у відповідність з вимогами Закону для подальшого розгляду на засіданні Комісії.

Указаний лист був направлений на адресу ТОВ ККЦ Комсомолець (яка зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань), але поштове відправлення повернуто з довідкою Укрпошти ф.20 у зв`язку з відсутністю адресата за адресою, про що свідчить відповідний поштовий конверт да список згрупованих поштових відправлень від 19.01.2021.

19 лютого 2021 року складено службову записку № 1006-19.3.2-21 із пропозицією провести в рамках роботи Комісії правову експертизу щодо, зокрема, невідповідності найменування юридичної особи Товариства з обмеженою відповідальністю Кіноконцертний центр Комсомолець

3 березня 2021 року Комісією складено правовий висновок про невідповідність найменування відповідача Закону України Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки , у зв`язку з невідповідністю ч. 2 ст. 3 цього Закону, оскільки в ньому використану назву комсомолець . Комісія дійшла висновку, що назва об`єкта правової експертизи містить символіку комуністичного тоталітарного режиму в розумінні вказаного Закону.

Відповідно до витягу з протоколу № 1 від 03.03.2021 Комісії ухвалено рішення підтримати правовий висновок про невідповідність ТОВ ККЦ Комсомолець Закону.

У вказаних документах від 03.03.2021 допущена технічна помилка, а саме помилково зазначено КОМСС в назві відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю Кіноконцертний центр КОМСС Комсомолець .

9 березня 2021 року Міністерством юстиції України прийнято наказ № 900/5, яким затверджено правовий висновок Комісії від 03.03.2021 № 1 про невідповідність найменування відповідача Закону України Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки і визнано, що найменування відповідача не відповідає ч. 2 ст. 3 Закону України Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки .

15 березня 2021 року, у зв`язку з допущенням технічної помилки в назві юридичної особи, висновком № 11 Комісією викладено в новій редакції правовий висновок від 03.03.2021 про невідповідність найменування відповідача Закону України Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки , у зв`язку з невідповідністю ч. 2 ст. 3 цього Закону, оскільки в ньому використану назву комсомолець . Комісія дійшла висновку, що назва об`єкта правової експертизи містить символіку комуністичного тоталітарного режиму в розумінні вказаного Закону.

Відповідно до витягу з протоколу № 2 від 15.03.2021 Комісії ухвалено рішення підтримати правовий висновок про невідповідність ТОВ ККЦ Комсомолець Закону, з урахуванням виправленої технічної помилки в назві юридичної особи.

Відповідно до ч. 5 ст. 16 Закону України від 15 травня 2003 року № 755-IV Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань у найменуванні юридичних осіб забороняється використовувати, зокрема, символіку комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів, заборона використання яких встановлена Законом України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки".

Частинами 1-3 ст. 3 Закону України від 9 квітня 2015 року № 317-VIII Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки (далі - Закон № 317-VIII) установлено, що пропаганда комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та їхньої символіки визнається наругою над пам`яттю мільйонів жертв комуністичного тоталітарного режиму, націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму та заборонена законом.

Пропаганда комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та їхньої символіки юридичною особою, політичною партією, іншим об`єднанням громадян, друкованим засобом масової інформації та/або використання у назві символіки комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів є підставою для відмови в реєстрації та/або припинення діяльності юридичної особи, політичної партії, іншого об`єднання громадян, підставою для відмови в реєстрації та/або припинення випуску друкованого засобу масової інформації.

У разі невиконання юридичними особами, політичними партіями, іншими об`єднаннями громадян, друкованими засобами масової інформації вимог цього Закону їх діяльність/випуск підлягає припиненню в судовому порядку за позовом центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань державної реєстрації юридичних осіб, реєстрації (легалізації) об`єднань громадян, громадських спілок, інших громадських формувань, або іншого уповноваженого органу державної влади.

Рішення про невідповідність діяльності, найменування та/або символіки юридичної особи, політичної партії, іншого об`єднання громадян вимогам цього Закону приймає центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань державної реєстрації юридичних осіб, реєстрації (легалізації) об`єднань громадян, громадських спілок, інших громадських формувань, у визначеному Кабінетом Міністрів України порядку.

Згідно з ч. 3 ст. 7 Закону № 317-VIII юридичні особи, політичні партії, інші об`єднання громадян, зареєстровані на день набрання чинності цим Законом, у разі порушення його вимог зобов`язані протягом одного місяця з дня набрання чинності цим Законом привести свої установчі документи, найменування та/або символіку у відповідність із вимогами цього Закону. При цьому такі юридичні особи звільняються від сплати адміністративного збору під час державної реєстрації змін до установчих документів, пов`язаних з приведенням їх у відповідність із цим Законом.

Рішенням Конституційного Суду України від 16 липня 2019 року № 9-р/2019 (у справі за конституційним поданням 46 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки") визнано таким, що відповідає Конституції України (є конституційним), Закон України „Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки" від 9 квітня 2015 року № 317-VIII зі змінами.

Пунктом 1, пп. 83-13 п. 4 Положення про Міністерство юстиції України, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 2 липня 2014 року № 228, установлено, що Мін`юст є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну правову політику, державну політику з питань банкрутства, у сфері нотаріату, організації примусового виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб) (далі - виконання рішень), державної реєстрації актів цивільного стану, державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, державної реєстрації обтяжень рухомого майна, державної реєстрації юридичних осіб, громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців, реєстрації статуту територіальної громади м. Києва, реєстрації статутів Національної академії наук та національних галузевих академій наук, державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств як суб`єктів інформаційної діяльності, у сфері виконання кримінальних покарань та пробації, у сфері правової освіти населення; забезпечує формування державної політики у сфері архівної справи і діловодства та створення і функціонування державної системи страхового фонду документації.

Мін`юст відповідно до покладених на нього завдань: приймає рішення щодо невідповідності діяльності, найменування та / або символіки юридичної особи, політичної партії, її обласної, міської, районної організації або іншого структурного утворення, передбаченого статутом політичної партії, іншого об`єднання громадян вимогам Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки".

З огляду на викладене, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення позовних вимог Міністерства юстиції України про припинення діяльності юридичної особи Товариства з обмеженою відповідальністю Кіноконцертний центр Комсомолець на підставі ч. 3 ст. 3 Закону № 317-VIII у зв`язку з не приведенням свого найменування у відповідність із вимогами цього Закону.

Керуючись статтями 2, 5-10, 19, 72-77, 90, 132, 139, 143, 241-246, 250, 255, 263, 295, 371, підпунктом 15.5 пункту 15 розділу VII Перехідні положення Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ВИРІШИВ:

Адміністративний позов Міністерства юстиції України (ідентифікаційний код 00015622; 01001, м. Київ, вул. Архітектора Городецького, буд. 13) до Товариства з обмеженою відповідальністю Кіноконцертний центр Комсомолець (ідентифікаційний код: 30661095; 87525, Донецька область, м. Маріуполь, проспект Нахімова, буд. 172) про припинення діяльності юридичної особи - задовольнити повністю.

Припинити діяльність юридичної особи Товариства з обмеженою відповідальністю Кіноконцертний центр Комсомолець (ідентифікаційний код: 30661095).

Повне рішення суду складено 29 квітня 2021 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку до Першого апеляційного адміністративного суду через Донецький окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя К.О. Куденков

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення29.04.2021
Оприлюднено05.05.2021
Номер документу96646339
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —200/3174/21-а

Рішення від 29.04.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Куденков К.О.

Ухвала від 29.03.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Куденков К.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні