Ухвала
від 15.04.2021 по справі 127/8907/21
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/8907/21

Провадження №1-кс/127/3959/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 квітня 2021 року м. Вінниця

Слідчий суддяВінницького міськогосуду Вінницькоїобласті ОСОБА_1 ,за участюсекретаря судовогозасідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого СУГУ Національноїполіції уВінницькій області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку,-

ВСТАНОВИВ:

Слідчий ОСОБА_3 звернувся з вказаним клопотанням, яке погоджено з прокурором ОСОБА_4 , мотивуючи його тим, що 07.04.2021 року до слідчого судді звернувся слідчий СУ ГУ Національної поліції у Вінницькій області капітан поліції ОСОБА_3 із клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , яка перебуває у власності ОСОБА_5 .

Клопотання мотивоване тим, що Слідчим управлінням ГУ Національної поліції у Вінницькій області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 62019240000000995 від10.12.2019,за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 366 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ОК ЖБК «Грінс-1» (код ЄДРПОУ 42084072), ОК ЖБК «Грінс-2» (код ЄДРПОУ 42241556), ОК ЖБК «Голден Хаус» (код ЄДРПОУ 42089898) та ЖБК «Будінвест» (код ЄДРПОУ 38783107), з метою реалізації громадянам житлових квартир, можливо систематично вносили до проектної та дозвільної документації, а також правовстановлюючих документів на землю тощо, недостовірні дані, здійснювали підробку документів при залученні коштів фізичних осіб-інвесторів та реалізації останнім квартир та комерційних приміщень в житлових комплексах від імені житлово-будівельних кооперативів, із подальшим їх виведенням у тіньовий сектор економіки через фіктивних суб`єктів господарювання, в результаті чого завдають значних збитків місцевому бюджету.

Зокрема, ОК ЖБК «Голден Хаус» (м. Вінниця, вул. Пирогова, 53, кв. 7, керівник ОСОБА_6 ) виступає замовником будівництва багатоквартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими громадськими приміщеннями за адресою: АДРЕСА_2 . За вказаною адресою зберігаються документальні матеріали щодо фінансово-господарської діяльності кооперативу, чорнові записи, ПЕОМ, флеш носії інформації на яких містяться докази по кримінальному провадженню, готівкові кошти від реалізації квартир за готівку.

ОК ЖБК«Грінс-1»(м.Вінниця,вул.Пушкіна,4,офіс 4,керівник ОСОБА_7 ,до 08.05.2020адреса реєстраціїбула АДРЕСА_1 )виступає замовникомбудівництва багатоквартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими громадськими приміщеннями в АДРЕСА_3 . Реалізація квартир у вказаному будинку здійснюється через ОК ЖБК «Грінс-2» (м. Вінниця, вул.Пирогова, 53, кв. 7, керівник ОСОБА_8 ).

Враховуючи, що адреси реєстрації ОК ЖБК «Голден Хаус», ОК ЖБК «Грінс-1» та ОК ЖБК «Грінс-2» є фактично однаковими, вказане свідчить про їх афілійованість одній особі.

ЖБК «БУДІНВЕСТ» (код ЄДРПОУ 38783107) виступав замовником будівництва багатоквартирних житлових будинків з вбудовано - прибудованими громадськими приміщеннями в АДРЕСА_4 . Генеральним підрядником на вказаному будівництві виступало ТОВ«АВМ Девелопмент» (м. Вінниця, вул. Келецька, 1 2 поверх, квартири 7,8,), в офісному приміщенні якого здійснювалась фактична реалізація об`єктів нерухомості

За місцем фактичного знаходження ТОВ «АВМ Девелопмент» м. Вінниця, вул. Келецька, 1 2 поверх, квартири 7,8, (Акт інспекційного відвідування Управління Держпраці у Вінницькій області №ВН 13361/198/ПД/АВ від 13.10.2020 підтверджує фактичне місцезнаходження вказаного підприємства).

Крім цього, за наявними оперативними даними, колишній директор Департаменту архітектурно-будівельного контролю Вінницької міської ради (код ЄДРПОУ 41042555) ОСОБА_9 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець м. Вінниця, мешканець АДРЕСА_5 ) шляхом надання відповідних вказівок підлеглим, незаконно сприяв вищевказаним особам у видачі їм дозвільних документів на будівництво, формальному проведенню перевірок, невжиттю заходів реагування на скарги юридичних або фізичних осіб тощо.

З метою документування протиправної діяльності на виконання доручення слідчого було надіслано відповідні офіційні запити, однак, станом на сьогодні не надійшло жодної відповіді.

Також, в грудні 2020 року представникам ОК ЖБК «Грінс-1», ОК ЖБК «Голден Хаус» та ЖБК «Будінвест» на виконання доручення слідчого було вручено ухвали на тимчасовий доступ до документів які мають відношення до справи, однак станом на сьогодні жодного документу та відповіді не надано. За наявною інформацією, фігуранти провадження усвідомленні у відкритті відносно них кримінального провадження, у зв`язку із чим найближчим часом намагатимуться знищити можливі докази протиправної діяльності.

На даний час є достатні підстави вважати, що за адресою : АДРЕСА_6 , зберігаються оригінали документальних матеріалів (договори, листи, клопотання, проект землеустрою, правовстановлюючі документи на землю, вихідні дані на проектування, містобудівні умови і обмеження, містобудівне обґрунтування, проектна документація (пояснювальна записка, кошторис), дозволи/декларації на виконання будівельних робіт, сертифікати/декларації про готовність об`єкта до експлуатації, акти виконаних робіт (форма №КБ-2), а також фінансово-господарська документація, чорнові записи ПЕОМ, флеш носії інформації, договори реалізації квартир, акти виконаних робіт, готівкові кошти від реалізації квартир, інші докази по кримінальному провадженню, що стосуються діяльності вищевказаних підприємств та ЖБК, матеріали щодо фінансово-господарської діяльності кооперативів, чорнові записи, персональні електроно- обчислювальні машини, флеш носії інформації на яких містяться докази по кримінальному провадженню, готівкові кошти від реалізації квартир за готівку.

Для досягнення повноти та всебічності розслідування, виникла необхідність у проведенні обшуку: за адресою: АДРЕСА_6 з метою фіксації обставин кримінального правопорушення.

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, кв. АДРЕСА_7 , перебуває у власності ОСОБА_10 .

Приймаючи до уваги вищевикладене, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, керуючись ст. 234 КПК України, слідчий просить надати дозвіл на проведення обшуку.

В судове засідання ініціатор клопотання не з"явився, був повідомлений належним чином про розгляд клопотання.

Дослідивши клопотання та матеріали кримінального провадження вважаю, що клопотання не обгрунтоване та не підлягає до задоволення з наступних підстав.

Частиною 1 ст. 234 КПК України передбачено, що обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення.

Відповідно до п.4 ч.3 ст.234 КПК передбачено, що клопотання про обшук має містити підстави для обшуку;

Крім цього, п. 4 ч. 5 ст. 234 КПК України передбачено, що слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе, що відшукуванні речі, документи, які мають відношення до кримінального провадження, мають суттєве значення для кримінального провадження та можуть перебувати за вказаною у клопотанні адресою.

В порушення вимог ст. 234 КПК України ініціатор клопотання не обґрунтував підстави для обшуку а адресою : АДРЕСА_6 .

Також у відповідності до ч. 4 ст.234 КПК України клопотання про обшук розглядається у суді в день його надходження за участю слідчого або прокурора.

З огляду на вищенаведене, а також враховуючи те, що слідчий суддя був позбавлений заслухати думку ініціатора клопотання, дійшов висновку, що у задоволенні клопотання слідчого СУ ГУ Національної поліції у Вінницькій області ОСОБА_3 , про проведення обшуку а адресою: АДРЕСА_6 слід відмовити.

На підставі викладеного, керуючись ст. 107, 233, 234, 309, 395 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

В задоволенні клопотання слідчого СУГУ Національноїполіції уВінницькій області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку а адресою: АДРЕСА_6 відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення15.04.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу96659814
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —127/8907/21

Ухвала від 15.04.2021

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Клапоущак С. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні