Рішення
від 29.04.2021 по справі 128/798/21
ВІННИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 128/798/21

РІШЕННЯ

Іменем України

29.04.2021 м. Вінниця

Вінницький районний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Васильєвої Т.Ю.,

секретар Кострюкова Л.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в порядку загального позовного провадження в залі суду м. Вінниці цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Якушинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області (Пултівецького старостинського округу) про визнання права власності в порядку спадкування за заповітом,

УСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з вищевказаним позовом, обґрунтовуючи свої вимоги тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його батько ОСОБА_2 в с. Махнівка Вінницького району Вінницької області. Після його смерті відкрилася спадщина, до складу якої входить земельна ділянка площею 0, 7623 гектарів у межах згідно з планом, місце розташування: Вінницька область, Жмеринський (на даний час Вінницький район), с. Красне (на даний час АДРЕСА_1 ; цільове призначення: для ведення особистого підсобного господарства та для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд, що належала померлому ОСОБА_2 згідно державного акту на право приватної власності на землю серія IV-BH № 006047, виданого 12.03.1999 на підставі рішення 6 сесії Пултівецької сільської ради народних депутатів від 04.04.1996 та свідоцтва про право на спадщину від 20.01.1999, реєстровий № 6. Позивач зазначає, що за життя його батько ОСОБА_2 виготовив технічну документацію з землеустрою на дану земельну ділянку, яка фактично складається з трьох земельних ділянок з різним цільовим призначенням, отримав відповідні Витяги з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, земельним ділянкам було присвоєно кадастрові номери. Також ОСОБА_2 за життя зареєстрував своє право власності на три вказаних земельні ділянки кадастровий номер: 0520685500:03:001:0085, кадастровий номер: 0520685500:02:002:0045 та кадастровий номер: 0520685500:03:001:0086 в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Однак позивач зазначає, що усі витяги щодо реєстрації права власності на ці три земельні ділянки та державний акт на право приватної власності містять помилки, а тому нотаріус не має можливості видати йому свідоцтво про право на спадщину за заповітом на усі три земельні ділянки. У зв`язку зі смертю батька ОСОБА_2 позивач не має можливості внести зміни у правовстановлюючі документи батька.

Позивач вказує, що він є спадкоємцем першої черги за законом після смерті батька ОСОБА_2 . Також позивач зазначає, що його батько за життя склав заповіт, яким все своє майно заповів йому. Вказує, що він спадщину після смерті батька прийняв, так як подав у встановлений законом строк заяву про прийняття спадщини до нотаріальної контори, та на частину спадкового майна вже отримав свідоцтво про право на спадщину за заповітом, а саме на житловий будинок, що розташований за тією ж адресою, що і земельні ділянки. Позивач зазначає, що інші спадкоємці першої черги за законом та спадкоємці, які мають право на обов`язкову частку у спадщині після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , відсутні. Щоб вирішити спір в досудовому порядку позивач звертався до Вінницької районної державної нотаріальної контори, однак постановою державного нотаріуса Вінницької районної державної нотаріальної контори йому було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом.

За вказаних обставин позивач просить суд ухвалити рішення, яким визнати за ним право власності в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , на вищевказані три земельних ділянки в с. Махнівка (с. Красне) Вінницького району Вінницької області.

Ухвалою Вінницького районного суду Вінницької області від 29.03.2021 позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження, розгляд справи вирішено здійснювати за правилами загального позовного провадження, при відкритті провадження за клопотанням позивача витребувано докази по справі, а саме витребувано з Вінницької районної державної нотаріальної конторикопію спадкової справи № 479/2019 після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 72).

В підготовче судове засідання учасники справи не з`явились, однак попередньо подали до суду письмові заяви про розгляд справи без їхньої участі.

Представник позивача, адвокат Галіцина В.В. подала суду заяву, в якій просить проводити розгляд справи у відсутність позивача та її представника, позов підтримує в повному обсязі та просить його задовольнити.

Представник відповідача Якушинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області Заверуха З.Д. подав суду письмову заяву, згідно якої відповідач позов визнає, згоден на ухвалення рішення в підготовчому засіданні, розгляд справи просить проводити у відсутність представника сільської ради.

Частиною 3 ст. 211 ЦПК України визначено, що учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

За вказаних обставин суд вважає можливим провести судове засідання за відсутності учасників справи та без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Дослідивши матеріали справи та оцінивши докази в їх сукупності, суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч. ч. 3, 4 ст. 200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем. Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 цього Кодексу.

Згідно ч. 4 ст. 206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Так, судом встановлено наступні фактичні обставини справи.

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 в с. Махнівка Вінницького району Вінницької області, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого виконавчим комітетом Пултівецької сільської ради Вінницького району Вінницької області 06.09.2019 (а.с. 7).

За життя ОСОБА_2 склав заповіт, яким на випадок своєї смерті зробив заповітне розпорядження, а саме: усе своє майно, де б воно не було і з чого б не складалось, у тому числі все те, що буде йому належати на день смерті і на що він за законом матиме право, заповів своєму синові ОСОБА_1 , що підтверджується копією відповідного заповіту (а.с. 8).

Позивач ОСОБА_1 є рідним сином ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією свідоцтва про народження ОСОБА_1 , виданого 10.01.1970, згідно якого батьком значиться ОСОБА_2 , матір`ю значиться ОСОБА_3 (а.с. 9).

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина на належне йому майно, до складу якого увійшов житловий будинок з прибудовою, господарськими будівлями та спорудами під номером АДРЕСА_1 , який належав померлому ОСОБА_2 на підставі Свідоцтва про право на спадщину за заповітом, виданого завідуючою Жмеринської районної державної нотаріальної контори Вінницької області 12.01.1999, про що свідчить копія відповідного Свідоцтва про право на спадщину за заповітом та копія технічного паспорта на будинок садибного типу з господарськими будівлями та спорудами (а.с. 15, 18 - 22).

З копії Свідоцтва про право на спадщину за заповітом, виданого 27.01.2021, вбачається, що позивач ОСОБА_1 є спадкоємцем за заповітом після смерті ОСОБА_2 та спадщину прийняв та оформив спадкові права на житловий будинок з прибудовою, господарськими будівлями та спорудами під номером АДРЕСА_1 (а.с. 13).

27.01.2021 відомості щодо видачі ОСОБА_1 . Свідоцтва про право на спадщину за заповітом зареєстровано в Спадковому реєстрі, про що свідчить копія Витягу про реєстрацію в Спадковому реєстрі від 27.01.2021 (а.с. 17).

Згідно з копією витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 27.01.2021, позивач ОСОБА_1 зареєстрував своє право власності на спадковий житловий будинок з прибудовою, господарськими будівлями та спорудами під номером АДРЕСА_1 (а.с. 14).

Згідно з копією Свідоцтва про право на спадщину за заповітом, посвідченого завідуючою Жмеринської районної державної нотаріальної контори Вінницької області 12.01.1999, зареєстрованого в реєстрі за № 6, ОСОБА_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , також належала земельна ділянка площею 0, 7623 га, розташована на території АДРЕСА_2 , передана для ведення особистого підсобного господарства, яку він успадкував після смерті матері ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с. 16).

Вказана земельна ділянка площею 0, 7623 га, розташована на території АДРЕСА_2 , належала ОСОБА_4 згідно Державного акту на право приватної власності на землю, виданого на підставі рішення 6 сесії від 04.04.1996 Пултівецької сільської Ради народних депутатів (а.с. 24).

Згідно копії державного акту на право приватної власності на землю IV - ВН №006047 від 12.03.1999, виданого громадянину ОСОБА_2 на підставі рішення 6 сесії від 04.04.1996 Пултівецької сільської Ради народних депутатів від 20.01.1999 та Свідоцтва про право на спадщину реєстровий номер 6, передано у приватну власність земельну ділянку площею 0, 7623 га, розташована на території АДРЕСА_2 для ведення особистого підсобного господарства, обслуговування житлового будинку. Згідно плану зовнішніх меж земельної ділянки, передано дві земельних ділянки площею 0, 4566 га та 0, 3057 га (а.с. 23).

Відповідно до копії Витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 20.11.2017, в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно зареєстровано право приватної власності ОСОБА_2 на земельну ділянку кадастровий номер: 0520685500:03:001:0086, площею 0, 25 га, цільове призначення: для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), розташована за адресою: АДРЕСА_2 , підставою виникнення права власності зазначено довідку Пултівецької сільської ради Вінницького району Вінницької області від 17.11.2017 та державний акт на право постійного користування землею, серія та номер: IV № 006047, виданий 12.03.1999 Пултівецькою сільською радою Вінницького району Вінницької області (а.с. 25).

Відповідно до копії Витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 20.11.2017, в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно також зареєстровано право приватної власності ОСОБА_2 на земельну ділянку кадастровий номер: 0520685500:02:002:0045, площею 0, 3057 га, цільове призначення: для ведення особистого селянського господарства, розташована за адресою: Вінницька область, Вінницький район, с. Махнівка (с. Красне), підставою виникнення права власності зазначено довідку Пултівецької сільської ради Вінницького району Вінницької області від 17.11.2017 та державний акт на право приватної власності на землю, серія та номер: IV № 006047, виданий 12.03.1999 Пултівецькою сільською радою Вінницького району Вінницької області (а.с. 26).

Відповідно до копії Витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 20.11.2017, в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно також зареєстровано право приватної власності ОСОБА_2 на земельну ділянку кадастровий номер: 0520685500:03:001:0085, площею 0, 2066 га, цільове призначення: для ведення особистого селянського господарства, розташована за адресою: АДРЕСА_2 , підставою виникнення права власності зазначено довідку Пултівецької сільської ради Вінницького району Вінницької області від 17.11.2017 та державний акт на право приватної власності на землю, серія та номер: IV-ВН № 006047, виданий 12.03.1999 Пултівецькою сільською радою Вінницького району Вінницької області (а.с.27).

Згідно з копіями Витягів з Державного земельного кадастру про земельну ділянку від 09.02.2021, від 15.01.2021, від 01.02.2021, земельні ділянки кадастровий номер: 0520685500:03:001:0086, кадастровий номер: 0520685500:03:001:0085 та кадастровий номер: 0520685500:02:002:0045 зареєстровані в Державному земельному кадастрі 25.10.2017 на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) від 17.10.2017 (а.с. 28 - 35).

Згідно Витягів із технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки, нормативна грошова оцінка земельної ділянки кадастровий номер: 0520685500:02:002:0045 становить 3 300, 95 грн., нормативна грошова оцінка земельної ділянки кадастровий номер 0520685500:03:001:0085 становить 3 081, 55 грн., нормативна грошова оцінка земельної ділянки кадастровий номер 0520685500:03:001:0086 становить 74 626, 12 грн. (а.с. 36 - 38).

Відповідно до витягу із рішення №12 2 сесії 7 скликання Пултівецької сільської ради Вінницького району Вінницької області від 20.11.2015 Про перейменування вулиць в селах Пултівці, Красне та Лисянка Пултівецької сільської ради , вулицю Леніна в селі Красне перейменовано на вулицю Центральна (а.с. 40).

Відповідно до витягу із рішення № 73 виконавчого комітету від 21.11.2016 Про зміну назви села на території Пултівецької сільської ради Вінницького району Вінницької області , назву села Красне Вінницького району Вінницької області змінено на село Махнівка (а.с. 39).

З витягу з рішення 6 сесії 22 скликання Пултівецької сільської ради Жмеринського району Вінницької області від 04.04.1996 Про передачу земельних ділянок у власність , вбачається, що 04.04.1996 ОСОБА_4 передано у приватну власність безкоштовно земельні ділянки для ведення особистого підсобного господарства, будівництва і обслуговування жилого будинку і господарських будівель площею 0, 75 га (а.с. 41).

Згідно з довідками Якушинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області 01.02.2021 за № 80, № 81, за ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 та за будинковолодінням АДРЕСА_1 , згідно погосподарських книг с. Махнівка, рахується земельна ділянка площею 0, 7623 га, в тому числі: 0, 2500 га - для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд; 0, 2066 га - для ведення особистого селянського господарства та 0, 3057 га - для ведення особистого селянського господарства (а.с. 42, 43).

Відповідно до довідки, виданої Якушинецькою сільською радою Вінницького району Вінницької області 01.02.2021 за № 79, ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , на день смерті був зареєстрований та проживав за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 44).

З постанови державного нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 27.01.2021 №92/02-31 вбачається, що позивачу ОСОБА_1 було відмовлено у видачі свідоцтв про право на спадщину за заповітом на земельні ділянки кадастровий номер: 0520685500:03:001:0085, кадастровий номер: 0520685500:02:002:0045 та кадастровий номер: 0520685500:03:001:0086, які належать ОСОБА_2 , померлому ІНФОРМАЦІЯ_1 , з тих підстав, що у наданих Витягах з Державного земельного кадастру про земельну ділянку зазначено відомості, що не відповідають записам у наданому державному акті на право приватної власності на землю серія IV - ВН №006047, та у даті видачі свідоцтва про право на спадщину міститься виправлення, а також на державному акті відсутнє прізвище особи, яка підписала державний акт при його видачі, та у наданих Витягах з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності в підрозділі Підстава виникнення права власності зазначені інші державні акти (а.с. 45 - 46).

Згідно виписок з погосподарських книг АДРЕСА_2 , станом на день смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , за вказаною адресою проживали ОСОБА_2 та його дружина ОСОБА_5 (а.с. 47 - 64).

Згідно копії матеріалів спадкової справи № 479/2019 до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , заведеної Вінницькою районною державною нотаріальною конторою, вбачається, що з заявою про прийняття спадщини до нотаріальної контори звернувся син померлого, позивач по справі ОСОБА_1 та отримав свідоцтво про право на спадщину за заповітом на частину спадкового майна. Дружина померлого ОСОБА_3 надала до нотаріальної контори заяву про відмову від прийняття спадщини після смерті чоловіка ОСОБА_2 . Таким чином, позивач спадщину прийняв, інші спадкоємці, які прийняли спадщину після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , відсутні (а.с. 76 - 100).

Оцінивши докази в їх сукупності, суд керується наступними нормами.

Згідно зі ст. 1216, 1217 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Положеннями ст. 1218 ЦК України, встановлено, що до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч. 1 ст. 1223 ЦК України, право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Згідно ч. 1 ст. 1235 ЦК України, заповідач може призначити своїми спадкоємцями одну або кілька фізичних осіб, незалежно від наявності у нього з цими особами сімейних, родинних відносин, а також інших учасників цивільних відносин.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 1236 ЦК України, заповідач має право охопити заповітом права та обов`язки, які йому належать на момент складення заповіту, а також ті права та обов`язки, які можуть йому належати у майбутньому. Заповідач має право скласти заповіт щодо усієї спадщини або її частини.

Згідно з ч. 5 ст. 1268 ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно до п. 23 постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику у справах про спадкування від 30.05.2008 № 7, свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Тобто, визнання права в судовому порядку є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадщини у нотаріальному порядку.

Судом встановлено, що позивач є спадкоємцем за заповітом на три земельних ділянки в с. Махнівка (с. Красне) Вінницького району Вінницької області та звернувся з відповідною заявою до нотаріальної контори, однак через невідповідність інформації, що міститься в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно державному акту на право приватної власності на землю позивач не має можливості отримати свідоцтво про право на спадщину за заповітом після смерті батька в нотаріальній конторі та оформити своє право власності на вказані спадкові земельні ділянки, про що свідчить постанова про відмову у вчиненні нотаріальної дії №92/02-31 Вінницької районної державної нотаріальної контори від 27.01.2021 (а.с. 45 - 46).

За вказаних обставин, суд приходить до висновку, що у даному випадку існують підстави та необхідність для захисту прав позивача шляхом визнання за позивачем в порядку спадкування за заповітом після смерті батька ОСОБА_2 права власності на спадкові земельні ділянки, розташовані в с. Махнівка (с. Красне) Вінницького району Вінницької області, оскільки іншим шляхом захистити цивільне право позивача неможливо, а отже позовні вимоги підлягають до задоволення.

З врахуванням позиції позивача про відсутність клопотання щодо стягнення з відповідача судових витрат, судом не вирішується питання про їх розподіл.

Також суд вважає за необхідне роз`яснити учасникам справи положення ч.ч. 4, 5 ст. 268 ЦПК України, що у разі неявки всіх учасників справи в судове засідання, яким завершується розгляд справи, суд підписує рішення без його проголошення. Датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 1216-1218, 1223, 1235-1236, 1268 ЦК України, ст. ст. 19, 206, 211, 247, 259, 263, 265 , 268, 354 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити .

Визнати заОСОБА_1 в порядку спадкування за заповітом після смерті батька ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , право власності на:

- земельну ділянку площею 0, 2066 га, кадастровий номер: 0520685500:03:001:0085; цільове призначення: для ведення особистого селянського господарства, розташовану за адресою: АДРЕСА_2 ;

- земельну ділянку площею 0, 3057 га, кадастровий номер: 0520685500:02:002:0045, цільове призначення: для ведення особистого селянського господарства, розташовану за адресою: Вінницька область, Вінницький район, с. Махнівка (село Красне);

- земельну ділянку площею 0, 25 га, кадастровий номер: 0520685500:03:001:0086, цільове призначення: для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), адреса: АДРЕСА_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Вінницького апеляційного суду .

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Відповідно до п. 15.5 Перехідних положень ЦПК України, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Позивач: ОСОБА_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 .

Відповідач: Якушинецька сільська рада Вінницького району Вінницької області, місцезнаходження: вул. Новоселів, 1, с. Якушинці, Вінницького району Вінницької області, поштовий індекс: 23222, код ЄДРПОУ 04330021.

Повний текст рішення складено 29.04.2021.

Суддя:

СудВінницький районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення29.04.2021
Оприлюднено05.05.2021
Номер документу96685548
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —128/798/21

Рішення від 29.04.2021

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Васильєва Т. Ю.

Ухвала від 29.03.2021

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Васильєва Т. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні