Рішення
від 28.04.2021 по справі 454/468/21
СОКАЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 454/468/21

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 квітня 2021 року Сокальський районний суд Львівської області у складі:

головуючого - судді Адамович М. Я. ,

за участю секретаря Калиш В.О.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м.Сокаль справу за позовом ОСОБА_1 до Сокальської міської ради Львівської області про визнання права на земельну частку (пай),

в с т а н о в и в:

Позивач звернувся в суд та просить визнати за ним право на земельну ділянку.

Свої вимоги мотивує наступним.

Він працював у колгоспі ім.Лопатіна в с.Скоморохи, правонаступником якого була Селянська спілка Селекціонер .

Рішенням Сокальської районної ради від 05.04.1995р. було затверджено проект роздержавлення та приватизації земель селянських спілок.

Середня частка паю члена колгоспу селянської спілки Селекціонер становила 2,24га.

Однак при розпаюванні колгоспу, йому не була виділена земельна ділянка, чим порушено його право як члену колгоспу.

Позивач в судове засідання не прибув та подав клопотання про розгляд справи у його відсутності, позов підтримав.

Представник відповідача в судове засідання також не з`явився, подав заяву, в якій просив проводити розгляд справи у його відсутності.

На підставі ч.2 ст.247 ЦПК України, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши докази по справі, суд дійшов до наступних висновків.

Згідно витягу з трудової книжки, 25.04.1988р. позивач ОСОБА_1 прийнятий на роботу в будівельну бригаду Колгоспу імені Лопатіна , який на підставі рішення зборів від 31.01.1992р. реорганізовано в Селянську спілку Селекціонер та 25.04.1995р. останній був звільнений з роботи.

Відповідно до довідки №207/02-32 від 29.01.2021р., при затвердженні проекту роздержавлення і приватизації земель СС Селекціонер Скоморохівської сільської ради Сокальського району Львівської області визначено умовну площу середньої земельної частки (паю) в розмірі 2,24га, в тому числі рілля - 2,10га. кормові угіддя - 0,14га.

При вирішенні спору про право на земельну частку (пай) основним документом, що посвідчує таке право, є сертифікат про право на земельну частку (пай). Якщо особа мала право на земельну частку (пай), але за життя не одержала сертифіката на право власності на земельну частку (пай) або помилково не був включений (безпідставно виключений) до списку, доданого до державного акта про колективну власність на землю відповідного сільськогосподарського підприємства, товариства тощо, при вирішенні спору про право на земельну частку (пай) суд застосовує положення чинного на час існування відповідних правовідносин Земельного кодексу України, Указу Президента України від 08 серпня 1995 року № 720/95 Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям .

Паювання земель радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств здійснюється після перетворення їх на колективні сільськогосподарські підприємства.

Право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства, кооперативу, товариства, відповідно до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю.

Отже, особа набуває права на земельну частку (пай) у разі, якщо на момент одержання колективним сільськогосподарським підприємством акта на право колективної власності на землю вона працювала в цьому підприємстві, була його членом та включена до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю.

Громадянин, якого помилково (безпідставно) не внесено до списку чи виключено з нього - додатку до державного акта на право колективної власності на землю, має до проведення розпаювання і видачі сертифікатів звернутися до загальних зборів членів КСП з питанням щодо внесення його до списку. Якщо землі вже розпайовані, то за згодою всіх власників сертифікатів має бути проведено перепаювання; у разі ж недосягнення згоди спір розглядається в судовому порядку.

У такому випадку особа має звернутися до суду з позовом про визнання її права на земельну частку (пай) в КСП.

Згідно постанови Пленуму ВСУ Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ від 16.04.2004р. №7, сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення земельної ділянки в натурі (на місцевості) та видачі державного акта про право власності на землю (пункт 17 розд. X "Перехідні положення" ЗК України.

Член колективного сільськогосподарського підприємства (далі - КСП), включений до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку (пай) з дня видачі цього акта, і в разі його смерті успадкування права на земельний пай здійснюється за нормами ЦК України, у тому числі й у випадку, коли з різних причин ця особа не отримала сертифікат на право на земельну частку (пай). Невнесення до зазначеного вище списку особи, яка була членом КСП на час передачі у колективну власність землі, не може позбавити її права на земельну частку.

При неможливості надати такій особі земельну частку (пай) з колективної власності через відсутність необхідної для цього землі остання відповідно до пункту 7 Указу Президента України від 8 серпня 1995 р. N 720/95 "Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям" має бути надана із земель запасу, створеного місцевою радою під час передачі землі у колективну власність.

За таких підстав, суд переконується, що позивачу належить право на земельну частку, оскільки він був членом селянської спілки Селекціонер , однак його помилково не включено до списку що додається до державного акта на право колективної власності на землю.

Керуючись ст.ст.12, 81, 263-265 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право на земельну частку (пай) площею 2,24га, без контурного визначення зовнішніх меж на місцевості, розташовану на території Сокальської об`єднаної територіальної громади Львівської області, як члена колгоспу ім. Лопатіна та який було реорганізовано колективне сільськогосподарське підприємство Селекціонер .

Рішення може бути оскаржено протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Львівського апеляційного суду.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, апеляційні скарги подаються учасниками справи через Сокальський районний суд Львівської області.

Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частину рішення воно може бути оскаржене протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Відомості, які зазначаються в рішенні суду відповідно до п.4) ч.5 ст.265 ЦПК України та не проголошуються, відповідно до ч.2 ст.268 ЦПК України.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , місце проживання: с.Перетоки, Червоноградський район, Львівська область.

Відповідач: Сокальська міська рада Львівської області, ЄДРПОУ:38011490, місцезнаходження: вул.Шептицького,44, м.Сокаль, Львівська область.

Головуючий: М. Я. Адамович

СудСокальський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення28.04.2021
Оприлюднено05.05.2021
Номер документу96689721
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —454/468/21

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Сокальський районний суд Львівської області

Адамович М. Я.

Рішення від 28.04.2021

Цивільне

Сокальський районний суд Львівської області

Адамович М. Я.

Ухвала від 18.02.2021

Цивільне

Сокальський районний суд Львівської області

Адамович М. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні