Ухвала
від 27.04.2021 по справі 757/22426/21-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/22426/21-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 квітня 2021 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора: ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання прокурора у кримінальному провадженні Генеральної інспекції Офісу Генерального прокурора ОСОБА_4 про проведення обшуку,

В С Т А Н О В И В :

27 квітня 2021 року в провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання прокурора у кримінальному провадженні Генеральної інспекції Офісу Генерального прокурора ОСОБА_4 про проведення обшуку приміщення за адресою: АДРЕСА_1 , яке відповідно до інформації з Реєстру прав власності на нерухоме майно належить обслуговуючому кооперативу «АСТРА» (ЄДРПОУ 38718420) та використовується ТОВ «ГАЛИЦЬКА ТОРГІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ «ЛЕМБЕРГ» (ЄДРПОУ 43261903).

В обґрунтування слідчий вказує на те, що у провадженні центрального апарату ДБР знаходяться матеріали кримінального провадження, внесеного 18.09.2020 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42020000000001819, за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 365, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 209 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи Офісу Генерального прокурора перевищують свої службові повноваження, що призводить до тяжких наслідків, а також здійснюють пособництво в умисному ухиленні від сплати податків ряду підприємств, що призводить до фактичного ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах.

Встановлено, що суб`єкти господарювання, які зареєстровані на території різних областей України, накопичили значні об`єми кредиту зі сплати податку на додану вартість, сформованого за рахунок операцій з купівлі сигарет та іншої тютюнової продукції.

На протязі 2020-2021 років низкою підприємств, які входять в протиправну схему, зареєстровані операції з придбання так званого «схемного кредиту» та накопичено більше 2 млрд грн ПДВ.

Так, встановлено, що до протиправної схеми серед числа інших підприємств входить ТОВ «ГАЛИЦЬКА ТОРГІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ «ЛЕМБЕРГ» (ЄДРПОУ 43261903), зареєстроване за адресою: Миколаївська область, місто Миколаїв, вул. Космонавтів, будинок 81/15.

Згідно Реєстру виданих ліцензій на право оптової торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами станом на 01.04.2021 відомостей про отримання ТОВ «ГАЛИЦЬКА ТОРГІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ «ЛЕМБЕРГ» (ЄДРПОУ 43261903) ліцензій не має, відповідно зазначені ліцензії не видавалась.

Разом з тим, встановлено, що місцями зберігання тютюнових виробів ТОВ «ГАЛИЦЬКА ТОРГІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ «ЛЕМБЕРГ» (ЄДРПОУ 43261903) є Львівська область Пустомитівський район с. Муроване вул. Січових Стрільців, 34; Львівська область Трускавецький район м. Трускавець вул. Мазепи, 29Д; Львівська область м. Львів вул. Волинська, 10; Львівська область м. Львів вул. Пластова, 2.

В судовому засіданні прокурор клопотання підтримав з викладених у ньому просив задовольнити.

У відповідності до положень ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукування знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Прокурор зазначив, з метою повного, об`єктивного, неупередженого досудового розслідування та збирання доказів у кримінальному провадженні, підтвердження або спростування інформації без проведення слідчої дії обшуку отримати докази необхідні для забезпечення завдання кримінального провадження не є можливим, оскільки існує вірогідність знищення слідів вчинення правопорушення, об`єктів, що зберегли на собі сліди злочину, здобуті злочинним шляхом матеріальні цінності, а також інші предмети, які самі по собі можуть бути доказом в кримінальному провадженні.

Слідчий суддя, заслухавши пояснення прокурора, дійшов висновку, що є достатні підстави вважати, що у вказаному володінні особи, можуть знаходитись відшукувані речі, предмети та документи, які мають значення для досудового розслідування, а також те, що відомості, які містяться у відшукуваних речах, предметах та документах, можуть бути доказами під час судового розгляду.

Разом з тим, клопотання в частині надання дозволу на вилучення грошових коштів, здобутих злочинним шляхом, банківських платіжних карток та інших речей та документів, що мають доказове значення в межах даного кримінального провадження, оскільки клопотання в цій частині є неконкретизованим, передчасним та у такому випадку слідчого буде наділено широкими повноваженнями на власний розсуд вирішувати походження виявленого майна, що може призвести до їх незаконного вилучення, що є порушенням ст. 6 Конвенції з прав людини (рішення Європейського суду з прав людини від 7 липня 2007 року у справі «Смирнов проти Росії», рішення ЄСПЛ від 15 липня 2003 року у справі «Ернст та інші проти Бельгії»).

Окрім цього, що стосується вилучення технічних засобів (у тому числі комп`ютерної техніки, носіїв інформації, засобів зв`язку), які використовувались при здійсненні незаконної діяльності, то в даній частині слідчим не доведено, що їх надання разом з інформацією, що на них міститься, є необхідною умовою проведення експертного дослідження, або якщо такі об`єкти отримані в результаті вчинення кримінального правопорушення чи є засобом або знаряддям його вчинення, а відтак підстави для вилучення вказаного майна відсутні, проте з метою забезпеченння виконання завдання кримінального провадження, слідчий суддя вбачає можливість надання представнику сторони обвинувачення зняття копії інформації з електронних носіїв інформації, на яких містяться відомості, які свідчать про вчинення кримінального правопорушення.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 108, 234, 235, 309 КПК України слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання прокурора у кримінальному провадженні Генеральної інспекції Офісу Генерального прокурора ОСОБА_4 про проведення обшуку задовольнити частково.

Надати слідчим слідчої групи, прокурорам групи прокурорів у даному кримінальному провадженні, за їх дорученням оперуповноваженим співробітникам дозвіл на проведення обшуку приміщення за адресою: АДРЕСА_1 , яке відповідно до інформації з Реєстру прав власності на нерухоме майно належить обслуговуючому кооперативу «АСТРА» (ЄДРПОУ 38718420) та використовується ТОВ «ГАЛИЦЬКА ТОРГІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ «ЛЕМБЕРГ» (ЄДРПОУ 43261903) з метою відшукання та вилучення:

- незаконно виготовлених, немаркованих, неналежним чином маркованих, незаконно ввезених на територію України або тютюнових виробів, які планується експортувати, тютюнових виробів з ознаками виготовлення з недоброякісної сировини (матеріалів), товаросупровідних та інших документів (митні декларації, товаротранспортні накладні), підроблених марок акцизного податку, знаків для товарів і послуг, фірмового найменування, кваліфікованого зазначення походження товару, що не належать ТОВ «ГАЛИЦЬКА ТОРГІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ «ЛЕМБЕРГ», документів та чорнових записів, що містять інформацію про виготовлення, придбання, зберігання та збут незаконного виготовлених тютюнових виробів, первинних бухгалтерських документів, документів про походження сировини (матеріалів) для виготовлення тютюнових виробів, купівлю-продаж тютюнових виробів (в т.ч. сировини) чи будь-якою інформацією про оптову чи роздрібну торгівлю тютюновими виробами без відповідної ліцензії, розрахункових документів щодо виготовлених та реалізованих підакцизних товарів, банківських платіжних карток, та з метою виявлення та зняття копії інформації з технічних засобів (у тому числі комп`ютерної техніки, носіїв інформації, засобів зв`язку), які використовувались при здійсненні незаконної діяльності.

В решті вимог клопотання відмовити.

Визначити строк дії ухвали тривалістю тридцять днів, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.04.2021
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу96700773
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —757/22426/21-к

Ухвала від 27.04.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Бусик О. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні