Рішення
від 05.05.2021 по справі 365/160/21
ЗГУРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 365/160/21

Номер провадження: 2-о/365/13/21

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

05 травня 2021 року смт. Згурівка

Згурівський районний суд Київської області в складі :

головуючого - судді ХИЖНОГО Р.В.

за участю

секретаря судового засідання НОСОВОЇ О.О.

представника заявника ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі № 1 в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_2 , заінтересована особа Згурівська селищна рада Київської області, про встановлення факту родинних відносин,-

В С Т А Н О В И В:

Заявник ОСОБА_2 звернувся до Згурівського районного суду Київської області із вищезазначеною заявою посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його тітка ОСОБА_3 , яка до дня смерті проживала в с. Красне Згурівського району Київської області. Після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина за законом, до складу якої входить право на земельну частку (пай), яка перебувала у колективній власності КСП Красненське розміром 4,7 в умовних кадастрових гектарах без визначення цієї частки в натурі (на місцевості) згідно сертифікату серії НОМЕР_2, виданого Згурівською районною державною адміністрацією 22.12.1997 року та зареєстрованого в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № 50 від 22.12.1997 року. Спадщину після смерті ОСОБА_3 прийняв своїми фактичними діями, шляхом вступу в управління спадковим майном, її рідний брат ОСОБА_4 , проте своїх спадкових прав не оформив. Дядько заявника ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 . За життя 14 липня 2008 року ОСОБА_4 склав заповіт, посвідчений секретарем Красненської сільської ради та зареєстрований в реєстрі за № 76. Заявник є єдиним спадкоємцем померлого за заповітом. До складу спадщини померлого входить також право на земельну частку (пай) згідно сертифікату серії НОМЕР_2, що було успадковане ним після смерті ОСОБА_3 . Заявник пропустив шестимісячний строк для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_4 . Рішенням Згурівського районного суду Київської області від 04.12.2020 року у справі № 365/440/20, заявнику визначено додатковий строк у три місяці для подання заяви про прийняття спадщини померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 . Заявнику було відмовлено нотаріусом у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на земельну частку (пай), у зв`язку із відсутністю доказів родинних відносин між померлими ОСОБА_4 та ОСОБА_3 . Свідоцтво про народження, а так само і актовий запис про народження ОСОБА_4 не збереглись. Через відсутність доказів родинних відносин між ОСОБА_4 та ОСОБА_3 , заявник не має можливості отримати свідоцтво про право на спадщину на право на земельну частку (пай), а тому просить суд встановити факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Красне Згурівського району Київської області та ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Красне Згурівського району Київської області були рідними братом та сестрою, тобто що ОСОБА_4 був рідним братом ОСОБА_3 , а вона була для нього рідною сестрою.

В судовому засіданні представник заявника ОСОБА_5 заяву про встановлення факту родинних відносин підтримав повністю, посилаючись на обставини, викладені у вказаній заяві.

В судове засідання представник заінтересованої особи Згурівської селищної ради не з`явився. Про день, час і місце розгляду справи заінтересована особа була повідомлена належним чином, представник направив до суду заяву, в якій просив проводити розгляд справи у його відсутність, проти задоволення заяви про встановлення факту родинних відносин не заперечував.

Суд визнав можливим розглянути справу без участі представника заінтересованої особи, оскільки його неявка не перешкоджає розгляду.

Обставини, викладені у заяві про встановлення факту родинних відносин підтверджуються показами свідків, які були допитані в судовому засіданні.

Свідок ОСОБА_6 показав, що з народження проживає в с. Красне. Померлих ОСОБА_4 та ОСОБА_3 знав дуже добре, оскільки вони з одного з ним села та проживали по сусідству. ОСОБА_4 та ОСОБА_3 були рідними братом та сестрою, їх батьками були ОСОБА_7 та ОСОБА_8 . Заяник ОСОБА_2 є племінником ОСОБА_4 .

Свідок ОСОБА_9 підтвердив викладені у заяві ОСОБА_2 обставини та факти, та надав покази, аналогічні свідку ОСОБА_6 .

Дослідженими в ході судового розгляду письмовими доказами встановлено, що ОСОБА_3 народилась ІНФОРМАЦІЯ_3 , та її батьками є ОСОБА_7 та ОСОБА_8 (копія свідоцтва про народження - а.с.14).

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 (копія свідоцтва про смерть - а.с.8).

Після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина за законом, до складу якої входить право на земельну частку (пай), яка перебувала у колективній власності КСП Красненське розміром 4,7 в умовних кадастрових гектарах без визначення цієї частки в натурі (на місцевості) згідно сертифікату серії НОМЕР_2, виданого Згурівською районною державною адміністрацією 22.12.1997 року та зареєстрованого в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № 50 від 22.12.1997 року (копія сертифікату - а.с.9).

Спадщину після смерті ОСОБА_3 прийняв її брат ОСОБА_4 (копія довідки Красненської сільської ради - а.с.12).

ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 (копія свідоцтва про смерть - а.с.10).

Заявник ОСОБА_2 є єдиним спадкоємцем померлого за заповітом, що посвідчений секретарем Красненської сільської ради та зареєстрований в реєстрі за № 76. Інші спадкоємці не встановлені (копія заповіту - а.с.15, копія довідки Красненської сільської ради - а.с.16).

До складу спадщини померлого входить земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 5,1141 га, кадастровий номер 3221983000:03:007:0009, згідно державного акту серії ЯГ № 156334. Також до складу спадщини входить право на земельну частку (пай) згідно сертифікату серії НОМЕР_2, що було успадковане ним після смерті ОСОБА_3 (копія державного акту - а.с.11, копія сертифікату - а.с.9).

Заявник пропустив шестимісячний строк для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_4 . Рішенням Згурівського районного суду Київської області від 04.12.2020 року у справі № 365/440/20, заявнику визначено додатковий строк у три місяці для подання заяви про прийняття спадщини померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 (копія рішення суду - а.с.17-18).

Згурівською районною державною нотаріальною конторою за заявою ОСОБА_2 заведено спадкову справу № 62/2021 до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 (копія витягу про реєстрацію в Спадковому реєстрі - а.с.19, копія спадкової справи - а.с.34-50).

Заявнику було відмовлено державним нотаріусом Згурівської районної державної нотаріальної контори у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на земельну частку (пай), у зв`язку із відсутністю доказів родинних відносин між померлими ОСОБА_4 та ОСОБА_3 ( копія нотаріальної відмови - а.с.20).

Актовий запис про народження ОСОБА_4 відсутній (копія повідомлення Згурівського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) - а.с.13).

Через відсутність актового запису про народження ОСОБА_4 довести, що він та ОСОБА_3 були рідними братом та сестрою, можливо лише в судовому порядку.

Відповідно до ст. 293 ЦПК України в порядку окремого провадження судом розглядаються справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Відповідно до п. 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення № 5 від 31.03.1995 року в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення.

Згідно п. 7 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення № 5 від 31.03.1995 року суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника.

Оцінюючи добуті в судовому засіданні докази, суд приходить до висновку, що заява підлягає до задоволення. Судом встановлено, що ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 були рідними братом та сестрою, тобто що ОСОБА_4 був рідним братом ОСОБА_3 , а вона була для нього рідною сестрою, що підтверджується показами свідків.

Встановлення даного факту має для заявника юридичне значення, оскільки від цього залежить його право на спадщину у вигляді права на земельну частку (пай), а тому суд вважає, що заяву слід задовольнити.

На підставі ч. 7 ст. 294 ЦПК України судові витрати заявнику не відшкодовуються.

Керуючись ст.ст.293,315,319 ЦПК України,-

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_2 , заінтересована особа Згурівська селищна рада Київської області, про встановлення факту родинних відносин- задовольнити повністю.

Встановити, що ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Красне Згурівського району Київської області та ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Красне Згурівського району Київської області були рідними братом та сестрою, тобто що ОСОБА_4 був рідним братом ОСОБА_3 , а вона була для нього рідною сестрою.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Київського апеляційного суду через Згурівський районний суд Київської області протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

На підставі п. 3 Розділу ХІІ Прикінцеві положення Цивільного процесуального кодексу України під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи поновлює строки апеляційного оскарження, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином.

Заявник: ОСОБА_2 , житель АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Заінтересована особа: Згурівська селищна рада Броварського району Київської області, місцезнаходження: вулиця Українська, будинок 10, смт. Згурівка Броварського району Київської області, код ЄДРПОУ 04360296.

Повний текст рішення суду складено 06 травня 2021 року.

ГОЛОВУЮЧИЙ Р.В. ХИЖНИЙ

СудЗгурівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення05.05.2021
Оприлюднено06.05.2021
Номер документу96721069
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —365/160/21

Рішення від 05.05.2021

Цивільне

Згурівський районний суд Київської області

Хижний Р. В.

Рішення від 05.05.2021

Цивільне

Згурівський районний суд Київської області

Хижний Р. В.

Ухвала від 07.04.2021

Цивільне

Згурівський районний суд Київської області

Хижний Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні