Ухвала
від 06.05.2021 по справі 703/1029/18
СМІЛЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 703/1029/18

6/703/40/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 травня 2021 року Смілянський міськрайонний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді Опалинської О.П.

при секретарі Холодняк Л.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Сміла цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про розстрочення виконання рішення суду у справі за позовом Приватного акціонерного товариства Акціонерна страхова компанія ІНГО Україна до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди,-

встановив:

Заявник ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою, в якій просить розстрочити виконання постанови Черкаського апеляційного суду від 24 лютого 2021 року у справі № 703/1029/18 за позовом Приватного акціонерного товариства Акціонерна страхова компанія ІНГО Україна до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди терміном на один рік.

В обґрунтування заяви заявник вказує, що рішенням Смілянського міськрайонного суду Черкаської області від 13 листопада 2020 року з нього на користь Приватного акціонерного товариства Акціонерна страхова компанія ІНГО Україна було стягнуто відшкодування шкоди в розмірі 49707 гривень 75 копійок.

18 грудня 2020 року ним була подана апеляцій скарга на рішення Смілянського міськрайонного суду Черкаської області від 13 листопада 2020 року. 24 лютого 2021 року Черкаським апеляційним судом винесена постанова, якою рішення Смілянського міськрайонного суду Черкаської області від 13 листопада 2020 року скасовано та стягнуто з ОСОБА_1 на користь Приватного акціонерного товариства Акціонерна страхова компанія ІНГО Україна відшкодування шкоди в розмірі 49707 гривень 75 копійок.

В подальшому заявником була подана касаційна скарга. 22 квітня 2021 року Касаційним цивільним судом ОСОБА_1 було відмовлено у відкритті касаційного провадження. Отже, постанова Черкаського апеляційного суду від 24 лютого 2021 року набрала законної сили.

Враховуючи те, що заявник являється пенсіонером і отримує невелику пенсію, є інвалідом ІІ групи і учасником бойових дій, потребує постійного лікування та грошових накопичень і заощаджень на депозитних рахунках в банках не має, він просить суд задовольнити його заяву.

Заявник у судове засідання не з`явився, однак надіслав до суду заяву в якій просить справу розглядати без його участі та задовольнити з наведених у ній підстав.

Інші учасники справи у судове засідання не з`явилися, про час розгляду справи повідомлені належним чином, про причину неявки суду не повідомили, з заявами та клопотання не зверталися.

Згідно з ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, розглянувши заяву про розстрочку виконання рішення суду вважає її такою, що підлягає до задоволення, виходячи із наступного.

Статтею 76 ЦПК України визначено, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору (ч. 1 ст. 95 ЦПК України).

Відповідно до вимог ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

За правилами ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, щ о ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Відповідно до ч.5 ст.124 Конституції України судове рішення підлягає обов`язковому виконання на всій території України.

Разом з цим відповідно до ч. 1 ст. 435 ЦПК України за заявою сторони суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, а за заявою стягувача чи виконавця (у випадках, встановлених законом), - встановити чи змінити спосіб або порядок його виконання.

В розумінні чинного цивільного процесуального закону під відстрочкою виконання рішення розуміється перенесення строку його виконання на новий строк, визначений судом.

Підставою для встановлення або зміни способу або порядку виконання, відстрочення або розстрочення виконання судового рішення є обставини, що істотно ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим.

Вирішуючи питання про відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення, суд також враховує:

1) ступінь вини відповідача у виникненні спору;

2) щодо фізичної особи тяжке захворювання її самої або членів її сімї, її матеріальний стан;

3) стихійне лихо, інші надзвичайні події тощо.

Розстрочка та відстрочення виконання судового рішення не може перевищувати одного року з дня ухвалення такого рішення, ухвали, постанови (ч.ч. 3-5 ст. 435 ЦПК України).

Пленум Верховного Суду України в абз.2 п.37 постанови № 2 від 12 червня 2009 року Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції вказав, що заяви сторін або державного виконавця про вчинення судом дій щодо відстрочки або розстрочки виконання судового рішення при його виконанні за наявності для цього підстав розглядаються в порядку, встановленому статтею 373 ЦПК, за результатами вирішення яких постановляється ухвала.

Відповідно до ст. 33 Закону України Про виконавче провадження № 1404-VIII від 02 червня 2016 року за наявності обставин, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим (хвороба сторони виконавчого провадження, відрядження сторони виконавчого провадження, стихійне лихо тощо), сторони мають право звернутися до суду, який видав виконавчий документ, із заявою про відстрочку або розстрочку виконання рішення.

Так, рішенням Смілянського міськрайонного суду Черкаської області від 13 листопада 2020 року позовні вимоги Приватного акціонерного товариства Акціонерна страхова компанія ІНГО Україна задоволено та стягнуто із ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 на користь Приватного акціонерного товариства Акціонерна страхова компанія ІНГО Україна , юридична адреса: м. Київ, вул. Бульварно-Кудрявська, 33, р/р НОМЕР_2 в ПАТ ОТП Банк , МФО 300528, код ЄДРПОУ 16285602 в рахунок відшкодування шкоди 47945 (сорок сім тисяч дев`ятсот сорок п`ять) гривень 75 (сімдесят п`ять) копійок та судовий збір в розмірі 1762 (одна тисяча сімсот шістдесят дві) гривні, а всього 49707 (сорок дев`ять тисяч сімсот сім) гривень 75 (сімдесят п`ять) копійок.

Постановою Черкаського апеляційного суду від 24 лютого 2021 року рішення Смілянського міськрайонного суду Черкаської області від 13 листопада 2020 року скасовано та стягнуто з ОСОБА_1 на користь Приватного акціонерного товариства Акціонерна страхова компанія ІНГО Україна відшкодування шкоди в розмірі 49707 гривень 75 копійок.

Обгрунтовуючи наявність підстав для розстрочення виконання рішення суду заявник послався на незадовільний стан здоров`я, а також на те, що він є пенсіонером, інвалідом ІІ групи та учасником бойових дій.

Із довідки до акту огляду МСЕК серія 12 ААБ від 24 липня 2020 року вбачається, що ОСОБА_1 є інвалідом ІІ групи безтерміново (а.с. 80).

Відповідно до витягу з протоколу засідання !! Регіональної військово-лікарської комісії по встановленню причинного зв`язку захворювань, поранень, контузій, травм, каліцтва № 744 від 23 жовтня 2020 вбачається, що захворювання ОСОБА_1 пов`язане з виконанням обов`язків військової служби при перебуванні в країнах, де велися бойові дії (а.с.81).

ОСОБА_1 є учасником бойових дій, що підтверджується посвідченням серії НОМЕР_3 від 25 травня 2015 року (а.с. 79).

На підтвердження вказаних в заяві обставин, ОСОБА_1 надано суду наступні документи: копію довідки з АТ КБ ПриватБанк , копію довідки з АТ Ощадбанк та копію довідки про доходи № 6447 0140 7996 9414 видану ПФУ (а.с. 76-78).

Відповідно до ст. 48 Конституції України, кожен має право на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім`ї, що включає достатнє харчування, одяг, житло.

Отже, наведені у сукупності обставини істотно ускладнюють виконання рішення суду і дають підстави для його відстрочення, оскільки боржник є пенсіонером, інвалідом ІІ групи, учасником бойових дій, має незадовільний стан здоров`я, потребує лікування, також суд зважує на те, що дана обставина унеможливлює його працевлаштуванню, а розмір отриманої ним пенсії є його єдиним джерелом, який має забезпечити йому належний рівень життєдіяльності та врахувавши вимоги ст. 435 ЦПК України, суд дійшов висновку про наявність підстав для розстрочення виконання рішення суду терміном на один рік.

На підставі наведеного та керуючись ст. 124 Конституції України, ст. 33 Закону України Про виконавче провадження № 1404-VIII від 02 червня 2016 року, постановою Пленуму ВСУ № 2 від 12 червня 2009 року Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції , ст. 435 ЦПК України, -

ухвалив:

Заяву ОСОБА_1 про розстрочення виконання рішення суду у справі за позовом Приватного акціонерного товариства Акціонерна страхова компанія ІНГО Україна до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди, задовольнити.

Розстрочити виконання постанови апеляційного суду Черкаської області від 24 лютого 2021 року у справі № 703/1029/18 про стягнення з ОСОБА_1 на користь Приватного акціонерного товариства Акціонерна страхова компанія ІНГО Україна відшкодування шкоди в розмірі 49707 (сорок дев`ять тисяч сімсот сім) гривень 75 (сімдесят п`ять) копійок на один рік, щомісячно протягом року рівними частинами з дня постановлення ухвали.

Ухвалу направити для виконання до Смілянського міського відділу державної виконавчої служби Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ).

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Черкаського апеляційного суду протягом 15 днів з дня її проголошення, а особам, які не були присутніми під час проголошення ухвали - з моменту отримання.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку на її оскарження, а в разі оскарження після розгляду справи апеляційним судом, якщо її не буде скасовано.

До початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи через Смілянський міськрайонний суд Черкаської області.

Головуючий: О.П.Опалинська

Дата ухвалення рішення06.05.2021
Оприлюднено07.05.2021

Судовий реєстр по справі —703/1029/18

Ухвала від 06.05.2021

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Опалинська О. П.

Ухвала від 22.04.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Крат Василь Іванович

Постанова від 24.02.2021

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Ухвала від 08.02.2021

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Ухвала від 08.02.2021

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Ухвала від 16.01.2021

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Ухвала від 30.12.2020

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Рішення від 13.11.2020

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Опалинська О. П.

Ухвала від 04.06.2020

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Опалинська О. П.

Ухвала від 21.01.2020

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Опалинська О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні