Постанова
від 24.03.2010 по справі 2-а-3821/10/1070
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

                        

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

                                           

ПОСТАНОВА

        І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

24 березня  2010 року                                                       справа № 2-а- 3821 /10/1070

Київський окружний адміністративний суд у складі: головуючого судді – Балаклицького А.І., при секретарі – Мостовому О.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві адміністративну справу

за позовом

Державної податкової інспекції у Бородянському районі Київської області

до

Товариства з обмеженою відповідальністю «Проінбуд»

про

припинення юридичної особи,

в с т а н о в и в:

Державна податкова інспекція у Бородянському районі Київської області                 (далі - Позивач) звернулася до суду з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Проінбуд»   (далі - Відповідач) про припинення юридичної особи, мотивуючи свої вимоги тим, що зазначеною юридичною особою порушено вимоги ст. 9 Закону України «Про систему оподаткування».

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що Відповідач більше одного року не подає податкову звітність до ДПІ у Бородянському районі , а саме – з 18 липня 2008 року. Заборгованості перед бюджетом у Відповідача станом на 19 січня 2010  року немає.

В судовому засіданні представник позивача підтримав позовні вимоги та просив їх задовольнити. Пояснив, що відповідач господарської діяльності не проводить, податкову звітність не подає, на запрошення ДПІ не реагує.

Представник відповідача у судове засідання не з’явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, відзиву на позов не надав, явку своїх представників в судове засідання не забезпечив, судом визнано за можливе розглянути справу у відсутності відповідача на підставі наявних у справі доказів.

Судом встановлено, що Відповідач зареєстрований Бородянською районною державною адміністрацією Київської області 09 липня 2007 року , що підтверджується Витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців .

    Відповідач взятий на облік ДПІ у Бородянському районі як платник податків, зборів та інших обов’язкових платежів 11 липня 2007 року за № 2456 , що підтверджується довідкою від 11.07.2007 року № 315 .

    Суд, дослідивши матеріали справи, заслухавши думку представника позивача вважає позов таким, що підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Відповідно до статті 9 Закону України „Про систему оподаткування” від 25.06.1991 року № 1251-ХІІ платники податків і зборів (обов'язкових платежів) зобов'язані: вести бухгалтерський облік, складати звітність про фінансово-господарську діяльність і забезпечувати її зберігання у терміни, встановлені законами; подавати до  державних  податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларації,  бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів); сплачувати належні суми податків  і  зборів у встановлені законами терміни.

Згідно з ч. 8 ст. 19 ГК України усі суб`єкти господарювання зобов`язані здійснювати первинний (оперативний) та бухгалтерській облік результатів своєї роботи, складати статистичну інформацію, а також надавати відповідно до вимог закону фінансову звітність та статистичну інформацію щодо своєї господарської діяльності, інші дані, визначені законом.

Згідно Інструкції «Про порядок обліку платників податків» затвердженої Наказом ДПА України від 19.02.1998 року № 80 платник податків – це юридична чи фізична особа, на яку згідно з Законами України покладено обов’язок сплачувати податки і збори (обов’язкові платежі). Відповідно до вимог зазначеної Інструкції при взятті особи на облік платника податків відділом ДПІ, у якому зареєстрована юридична особа відкривається облікова справа платника податків, яка формується із звітних документів, які подаються у період його діяльності.

Пунктом 8.6 Інструкції передбачено, що якщо платник податків не має заборгованості перед бюджетом, та у разі неподання протягом одного року в органи державної податкової служби податкових декларацій, документів податкової звітності, то керівник органу державної податкової служби приймає рішення у вигляді розпорядження відносно платника податків - про звернення до суду або господарського суду із заявою (позовною заявою) про скасування державної реєстрації платника податків, постановлення судового рішення про припинення юридичної особи чи підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця.

Пунктом 4.1.4  ст. 4 ЗУ «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» передбачене подання суб’єктами господарювання податкових декларацій  за базовий податковий (звітний) період.

    Відповідно до п. 3 ст. 10 ЗУ «Про державну податкову службу» ДПІ у Бородянському районі уповноважена здійснювати контроль за своєчасністю подання платниками податків бухгалтерських звітів і балансів, податкових декларацій, розрахунків та інших документів, пов`язаних з обчисленням податків, інших платежів, а також перевіряють достовірність цих документів щодо правильності визначення об`єктів оподаткування і обчислення податків, інших платежів.

    Як передбачено ст. 46 ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців», однією з підстав для постановлення судового рішення про припинення юридичної особи є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

    Таким чином, оскільки судом встановлено, що відповідач не подає більше року  органам державної податкової служби податкові декларації з податку на прибуток та інші документи фінансової звітності відповідно до закону, суд приходить до висновку про необхідність припинення цієї юридичної особи.

 Згідно ч. 1 ст. 38 ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців», суд, який постановив рішення про припинення юридичної особи, що не пов’язано з банкрутством юридичної особи, у день набрання таким рішенням законної сили направляє його копію державному реєстратору за місцезнаходженням юридичної особи для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення. Дата надходження відповідного судового рішення вноситься державним реєстратором до журналу обліку реєстраційних дій.

Оскільки спір вирішено на користь суб’єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) згідно ч. 4 ст. 94 КАС України стягненню з відповідача не підлягають.

На підставі викладеного, керуючись ч. 8 ст. 19 ГК України, п. 1 ст. 9 п. 3 ст. 10 ЗУ «Про державну податкову службу», ст. 38 ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців», ст. ст. 40,  69, 70, 71, 94, 158-163, 167  КАС України, суд, -

п о с т а н о в и в :

Адміністративний позов Держаної податкової інспекції у Бородянському районі Київської області – задовольнити .

Припинити юридичну особу Товариства з обмеженою відповідальністю «Проінбуд» (адреса: 07800, Київська область, Бородянський район, смт. Бородянка, провулок Жовтневий, 9, код ЄДРПОУ 35144829).

Копію постанови у день набрання нею законної сили направити державному реєстратору за місцем знаходження юридичної особи для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення.

Постанова набирає законної сили після закінчення строків подання заяви про апеляційне оскарження та апеляційної скарги, якщо вони не були подані у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Київського апеляційного адміністративного суду через Київський окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-ти денний строк з дня її проголошення заяви про апеляційне оскарження і подання після цього протягом 20 днів апеляційної скарги, з подачею її копій відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.  

С уддя: /підпис/

З оригіналом згідно

Суддя                                                                                        А.І.Балаклицький

Повний текст постанови складено та підписано 26 березня  2010 року.

СудКиївський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення24.03.2010
Оприлюднено12.07.2010
Номер документу9674015
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-3821/10/1070

Постанова від 24.03.2010

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Балаклицький А.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні