Постанова
від 26.04.2010 по справі 2-а-4180/10/1070
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМ ІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 квітня 2010 року спра ва № 2-а-4180/10/1070

Київський окружний адмі ністративний суд у складі: го ловуючого судді - Балаклиць кого А.І., при секретарі - Мос товому О.В., розглянувши у відк ритому судовому засіданні в м. Києві адміністративну спр аву

за позовом Відділення виконавчої дир екції Фонду соціального стра хування від нещасних випадкі в на виробництві у Богуславс ькому районі Київської облас ті до Товариства з обмеженою від повідальністю «Агропромінв ест» про про стягнення заборговано сті по страховим внескам

в с т а н о в и в :

Відділення виконавчої ди рекції Фонду соціального стр ахування від нещасних випадк ів на виробництві у Богуслав ському районі Київської обла сті (далі - Позивач) звернуло сь до суду з адміністративни м позовом, в якому просить стя гнути з Товариства з обмежен ою відповідальністю «Агропр омінвест» (далі - Відповіда ч) суму заборгованості зі спл ати страхових внесків в розм ірі 177,51 грн.

В обґрунтування позовних в имог позивач зазначив, що від повідач в порушення вимог ст . 45 Закону України «Про загаль нообов' язкове державне соц іальне страхування від нещас ного випадку на виробництві та професійного захворюванн я, які спричинили втрату прац ездатності» від 23 вересня 1999 ро ку № 1105-XIV (далі - Закон № 1105-ХІV) не регулярно сплачував страхов і внески до Фонду, у зв' язку з чим за ним утворилась заборг ованість в сумі 177,51 грн.

В судовому засіданні предс тавник позивача підтримав по зовні вимоги та просив суд по зов задовольнити.

Відповідач в судове засіда ння не з' явився, про дату, час та місце розгляду справи пов ідомлений належним чином, ві дзиву на позов не надав, явку с воїх представників в судове засідання не забезпечив, суд ом визнано за можливе розгля нути справу у відсутності ві дповідача на підставі наявни х у справі доказів.

Суд, заслухавши пояснення п редставника позивача, дослід ивши матеріали справи, всебі чно і повно з' ясувавши всі ф актичні обставини, об' єктив но оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгл яду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов висновку, що позовні вимоги є обґрунто ваними та підлягають задовол енню з наступних підстав.

Судом встановлено, що Товар иство з обмеженою відповідал ьністю «Агропромінвест» зар еєстроване у Відділенні вико навчої дирекції Фонду соціал ьного страхування від нещасн их випадків на виробництві т а професійних захворювань Ук раїни у Богуславському район і Київської області як платн ик страхових внесків на зага льнообов' язкове державне с оціальне страхування від нещ асного випадку на виробництв і та професійного захворюван ня, які спричинили втрату пра цездатності 11 вересня 2003 року, про що видано страхове свідо цтво № 1003000280.

Відповідно до ст. 10 Закону № 1105-ХІV відповідач є платником страхових внесків до Фонду с оціального страхування від н ещасних випадків на виробниц тві та професійних захворюва нь України .

Відповідно до ст. 45 Закону № 1105-ХІV, роботодавець як страхув альник зобов' язаний: своєча сно та повністю нараховувати і сплачувати в установленом у порядку страхові внески до Фонду соціального страхуван ня від нещасних випадків. Тов ариство з обмеженою відповід альністю «Агропромінвест» з обов' язано щомісячно сплач увати позивачу страхові внес ки в розмірі 1,16 % від фонду заро бітної плати.

Як пояснив представник поз ивача, на час розгляду адміні стративної справи в суді за В ідповідачем рахується забор гованість по сплаті страхови х внесків до Фонду в сумі 177,51 гр н. за І півріччя 2008 року.

Заборгованість Відповідач а підтверджується наявною в матеріалах справи копією роз рахункової відомості про нар ахування і перерахування стр ахових внесків та витрачання коштів Фонду соціального ст рахування від нещасних випад ків за І півріччя 2008 року, яка п ідписана керівником підприє мства.

До цього часу заборгованіс ть Відповідачем в добровільн ому порядку не погашена.

Відповідно до ст. 45 Закону Ук раїни «Про загальнообовязко ве державне пенсійне страхув ання від нещасних випадків н а виробництві та професійног о захворювання, які спричини ли втрату працездастності», роботодавець як страхувальн ик зобов' язаний своєчасно т а повністю нараховувати і сп лачувати в установленому пор ядку страхові внески до Фонд у соціального страхування ві д нещасних випадків.

Фінансування Фонду, відпов ідно до ст. 46 Закону здійснюєт ься за рахунок внесків робот одавців.

Відповідно до ст. 52 Закону Ст рахувальник несе відповідал ьність за шкоду, заподіяну за страхованому або Фонду соціа льного страхування від нещас них випадків внаслідок невик онання своїх обов' язків із страхування від нещасного ви падку, відповідно до закону.

За прострочення сплати стр ахового внеску до Фонду соці ального страхування від неща сних випадків із страхувальн ика стягується пеня згідно і з законом.

За несвоєчасне та неповне н арахування і сплату страхови х внесків, приховування (зани ження) суми заробітної плати (доходу), на яку нараховуються страхові внески, неподання, н есвоєчасне подання, подання не за встановленою формою зв ітності щодо страхових внеск ів, несвоєчасне інформування Фонду соціального страхуван ня від нещасних випадків про чисельність працівників, рі чний фактичний обсяг реалізо ваної продукції (робіт, послу г), суму заробітної плати на пі дприємстві, нещасні випадки на виробництві та професійні захворювання, що сталися на п ідприємстві, про зміни техно логії робіт або виду діяльно сті підприємства, ухилення в ід подання заяви про взяття н а облік або несвоєчасне пода ння заяви про взяття на облік у Фонді соціального страхув ання від нещасних випадків, з а вчинення дій, що перешкоджа ють уповноваженим особам орг анів Фонду соціального страх ування від нещасних випадків у здійсненні перевірок, стра хувальник притягується до ві дповідальності згідно із зак оном.

Згідно з ст. 55 Закону спори що до суми страхових внесків, а т акож щодо розміру шкоди та пр ав на її відшкодування, накла дення штрафів та з інших пита нь вирішуються в судовому по рядку.

Органи Фонду соціального с трахування від нещасних випа дків мають право: застосовув ати фінансові санкції, перед бачені Законом; порушувати в установленому законом поряд ку питання про притягнення д о відповідальності осіб, вин них у порушенні законодавств а про загальнообов' язкове д ержавне соціальне страхуван ня від нещасних випадків.

Відповідно до пункту 36 Інст рукції про порядок надходжен ня, обліку та витрачання кошт ів Фонду соціального страхув ання України затвердженої По становою Фонду соціального с трахування України - недоїмк а по платежах, не сплачена в ус тановлений строк

особами, які наймають окре мих громадян за договорами, с тягується за рішенням суду.

Отже, враховуючи викладен е, та з огляду на те, що відпові дачем не надано суду доказів , які б спростовували доводи п озивача, позовні вимоги про с тягнення з відповідача забор гованості зі сплати страхови х внесків в сумі 177,51 грн. є обґру нтованими та підлягають задо воленню.

Оскільки, спір вирішено на к ористь суб' єкта владних пов новажень, звільненого від сп лати судового збору, а також з а відсутності витрат позивач а - суб' єкта владних повно важень, пов' язаних із залуч енням свідків та проведенням судових експертиз, судові ви трати стягненню з відповідач а не підлягають.

На підставі викладеного, ке руючись статтею 124 Конституці ї України, статтями 10, 45, 46 Закону України «Про загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування від нещасного випа дку на виробництві та профес ійного захворювання, які спр ичинили втрату працездатнос ті», статтями 69, 70, 71, 112, 122, 136, 158-163, 167, 257 Ко дексу адміністративного суд очинства України, суд, -

п о с т а н о в и в:

Адміністративний позов В ідділення виконавчої дирекц ії Фонду соціального страхув ання від нещасних випадків н а виробництві у Богуславсько му районі Київської області - задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Агропромінвест» (09700, Київськ а область, м. Богуслав, вул. Мик олаївська, 30, код ЄДРПОУ 32496639) на к ористь Відділення виконавчо ї дирекції Фонду соціального страхування від нещасних ви падків на виробництві у Богу славському районі Київської області (код ЄДРПОУ 25885732) заборг ованість зі сплати страхових внесків в сумі 177 (сто сімде сят сім) гривень 51 коп .

Постанова набирає зак онної сили після закінчення строків подання заяви про ап еляційне оскарження та апеля ційної скарги, якщо вони не бу ли подані у встановлені стро ки. У разі подання апеляційно ї скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеля ційного розгляду справи.

Постанова може бут и оскаржена в апеляційному п орядку до Київського апеляці йного адміністративного суд у через Київський окружний а дміністративний суд шляхом п одачі в 10-ти денний строк з дня її проголошення заяви про ап еляційне оскарження і поданн я після цього протягом 20 днів апеляційної скарги, з подаче ю її копій відповідно до кіль кості осіб, які беруть участь у справі.

Суддя: / підпис/

З оригіналом згідно

Суддя А.І. Балакли цький

Повний текст постанови складено та підписано 29 квітн я 2010 року.

СудКиївський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення26.04.2010
Оприлюднено12.07.2010
Номер документу9674031
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-4180/10/1070

Постанова від 26.04.2010

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Балаклицький А.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні