Рішення
від 05.05.2021 по справі 334/1032/21
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Дата документу 05.05.2021

Справа № 334/1032/21

Провадження № 2/334/1814/21

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 травня 2021 року Ленінський районний суд м. Запоріжжя у складі: головуючого судді Фетісова М.В., за участі секретаря судового засідання Боднар А.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду у спрощеному позовному провадженні цивільну справу за позовом Публічного акціонерного товариства Запоріжжяобленерго в особі Запорізьких міських електричних мереж до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за спожиту електричну енергію, -

встановив:

Представник позивача Лєлєкова В.В. звернулася до суду з позовною заявою до ОСОБА_1 , в якій просить стягнути з відповідача на користь позивача заборгованість за спожиту електричну енергію у сумі 2499,36 гривень.

Позов обґрунтовує тим, що 08.07.2010 між сторонами укладений Договір про користування електричною енергією № 94602644. Позивач свої обов`язки за договором виконує у повному обсязі, поставляючи електроенергію відповідачу, а відповідач свої обов`язки по оплаті поставленої електроенергії не виконав, у зв`язку з чим має заборгованість за період з 01.10.2018 по 01.01.2019 у сумі 2499,36 гривень.

Відповідач відзив на позов не надав.

Ухвалою від 19.02.2021 відкрите провадження у справі.

Представник позивача у судове засідання не з`явився, надав суду заяву про розгляд справи без його участі, на позові наполягає, не заперечує проти ухвалення заочного рішення.

Відповідач у судове засідання 07.04.2021 та 05.05.2021 не з`явився, про дату, час і місце розгляду справи повідомлений належним чином відповідно до ст.130 ЦПК України; клопотання про відкладення розгляду справи чи розгляд справи без його участі не надходило. Суд вирішує справу на підставі наявних у ній доказів та ухвалює заочне рішення, що відповідає положенням ст.280 ЦПК України.

Оскільки особи, які беруть участь у справі в судове засідання не з`явились, відповідно до вимог ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали справи, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності , дійшов наступних висновків.

08.07.2010 між сторонами укладений Договір про користування електричною енергією № 94602644, відповідно до умов якого відповідач є споживачем енергії за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до Детального стану розрахунків за спожиту електричну енергію по особовому рахунку № НОМЕР_1 , за період з 01.010.2018 по 01.01.2019 відповідач спожив електричну енергію у розмірі 1685 кВт/годин на загальну суму 2596,80 гривень. За вказаний період оплати за спожиту електричну енергію надійшло у сумі 97,44 гривень, а тому загальний розмір заборгованості, яка підлягає стягненню з відповідача на користь позивача становить 2499,36 гривень, що в судовому засіданні встановлено письмовими доказами та не було спростовано відповідачем.

Відповідно до ст.509 ЦК України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Згідно зі ст.526 ЦК України зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ч.1, 2 ст.56 Закону України від 13.04.2017 №2019-VIII Про ринок електричної енергії (далі - Закон №2019-VIII) постачання електричної енергії споживачам здійснюється електропостачальниками, які отримали відповідну ліцензію, за договором постачання електричної енергії споживачу. Договір постачання електричної енергії споживачу укладається між електропостачальником та споживачем та передбачає постачання всього обсягу фактичного споживання електричної енергії споживачем у певний період часу одним електропостачальником. Постачання електричної енергії споживачам здійснюється за вільними цінами.

Згідно з п.1 ч.3 ст.58 Закону №2019-VIII споживач зобов`язаний сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів.

Відповідно до п.1 Договору № 575960005 позивач зобов`язується надійно постачати електричну енергію на об`єкт відповідача у необхідних йому обсягах відповідно до потужності електроустановок споживача з гарантованим рівнем надійності, безпеки і якості, а відповідач зобов`язується оплачувати вартість одержаної електричної енергії за обумовленими тарифами (цінами) у терміни, передбачені Договором.

Відповідно до п.14 договору № 94602644 оплата за електричну енергію здійснюється споживачем на підставі розрахункових документів, які виставлені до оплати постачальником електричної енергії відповідно до фактичних показань приладу обліку.

Згідно зі ст.610, 611 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання). У разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема: припинення зобов`язання внаслідок односторонньої відмови від зобов`язання, якщо це встановлено договором або законом, або розірвання договору; зміна умов зобов`язання; сплата неустойки; відшкодування збитків та моральної шкоди.

Суд встановив, що позивач свої зобов`язання за договором виконав належним чином, поставивши відповідачу електроенергію, а відповідач свій обов`язок по оплаті послуги не виконав належним чином, що призвело до утворення заборгованості за спожиту електроенергію у сумі 2499,36 гривень за період з 01.10.2018 до 01.01.2019, а тому цю суму необхідно стягнути з відповідача на користь позивача.

Згідно з ч.1 ст.141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог, тобто з відповідача на користь позивача підлягає стягненню сплачений позивачем судовий збір в розмірі 2270 гривень.

На підставі викладеного, керуючись ст.12, 13, 81, 89, 141, 263-265, 268, 280-282 ЦПК України, суд,-

ухвалив:

Позов Публічного акціонерного товариства Запоріжжяобленерго в особі Запорізьких міських електричних мереж до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за спожиту електричну енергію - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Публічного акціонерного товариства Запоріжжяобленерго в особі Запорізьких міських електричних мереж заборгованість за спожиту електроенергію у сумі 2499 (дві тисячі чотириста дев`яносто дев`ять) гривень 36 копійок.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Публічного акціонерного товариства Запоріжжяобленерго в особі Запорізьких міських електричних мереж судовий збір у сумі 2270 (дві тисячі двісті сімдесят) гривень.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Запорізького апеляційного суду через Ленінський районний суд м. Запоріжжя. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду;

Реквізити сторін:

Позивач - Публічне акціонерне товариство Запоріжжяобленерго в особі Запорізьких міських електричних мереж, місцезнаходження: вул. Волгоградська, буд. 25 м. Запоріжжя, код ЄДРПОУ 00130926.

Відповідач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце проживання (останнє відоме): АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Суддя:

Дата ухвалення рішення05.05.2021
Оприлюднено11.05.2021
Номер документу96767257
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за спожиту електричну енергію

Судовий реєстр по справі —334/1032/21

Рішення від 05.05.2021

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Фетісов М. В.

Ухвала від 19.02.2021

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Фетісов М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні