Постанова
від 02.06.2010 по справі 2а-3742/10/1270
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія №6.13

ПОСТАНОВА

Іменем України

02 червня 2010 року Справа № 2а-3742/10/1270

Луганський окружни й адміністративний суд у скл аді:

судді: Ципко О.В.,

при секретарі: Лященко М.С.,

за участю представників ст орін:

від позивача: Бондаря К. М.(довіреність від 13.01.2010 року № 30 9/09-10),

від відповідача: не прибув,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за адміністрат ивним позовом управління Пен сійного фонду України в Ново псковському районі Луганськ ої області до комунального п ідприємства «Новопсковтепл о» про стягнення заборговано сті,-

ВСТАНОВИВ

14 травня 2010 року управління П енсійного фонду України в Но вопсковському районі Луганс ької області звернулося до с уду з позовом до комунальног о підприємства «Новопсковте пло», в якому зазначило, що ком унальне підприємство «Новоп сковтепло» не сплачує у вста новленому законом термін стр ахові внески на загальнообов ' язкове державне пенсійне с трахування до УПФУ в Новопск овському районі, у зв' язку з чим, утворилася заборговані сть по сплаті внесків в сумі 11157,89 грн. У зв' язку з вищенавед еним, позивач просить стягну ти з комунального підприємст ва «Новопсковтепло» заборго ваність по сплаті внесків у с умі 11157 грн. 89 коп.

Представник позивача в суд овому засіданні підтримав по зовні вимоги, суду надав анал огічні позовній заяві поясне ння. Також, представник позив ача у судовому засіданні над ав заяву від відповідача, в я кій КП «Новопсковтепло» визн ало заборгованість по страхо вим внескам на загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування.

Представник позивача в суд ове засідання не прибув, про ч ас, місце та дату слухання спр ави був повідомлений належни м чином, надав до суду заяву пр о розгляд справи без його уча сті.

Дослідивши матеріали спра ви, суд вважає, що позов підляг ає задоволенню з таких підст ав.

Частиною 1 ст.2 Кодексу адмін істративного судовчинства в становлено, що завданням адм іністративного судочинства є захист прав, свобод та інтер есів фізичних осіб, прав та ін тересів юридичних осіб у сфе рі публічно-правових відноси н від порушень з боку органів державної влади, органів міс цевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, і нших суб' єктів при здійснен ні ними владних управлінськи х функцій на основі законода вства, в тому числі на виконан ня делегованих повноважень.

Справи за участю управлінь Пенсійного фонду України є а дміністративними, оскільки в ідповідають вимогам пункту 1 частини першої статті 3 КАС ст осовно визначення адміністр ативної справи.

Пункт 4 частини першої статт і 17 КАС України визначає, що до компетенції адміністративн их судів відносяться спори з а зверненнями суб'єкта владн их повноважень у випадах, вст ановлених законом.

Окрім того, такі справи не п ідпадають під перелік публіч но-правових справ, визначени х частиною другою статті 17 КАС , на які не поширюється компет енція адміністративних суді в.

Статтею 19 Конституції Украї ни встановлено, що правовий п орядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яки х ніхто не може бути примушен ий робити те, що не передбачен о законодавством.

Органи державної влади та о ргани місцевого самоврядува ння, їх посадові особи зобов' язані діяти лише на підставі , в межах повноважень та у спос іб, що передбачені Конституц ією та законами України.

Спеціальним законом, який в изначає принципи, засади і ме ханізми функціонування сист еми загальнообов' язкового державного пенсійного страх ування, призначення, перерах унку і виплати пенсій, наданн я соціальних послуг з коштів Пенсійного фонду, що формуют ься за рахунок страхових вне сків роботодавців, бюджетних та інших джерел, передбачени х цим Законом, а також регулює порядок формування Накопичу вального пенсійного фонду та фінансування за рахунок йог о коштів видатків на оплату д оговорів страхування довічн их пенсій або одноразових ви плат застрахованим особам, ч ленам їхніх сімей та іншим ос обам є Закон України «Про заг альнообов' язкове державне пенсійне страхування».

Відповідно до ч.1 ст. 14 Закону України «Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування» страхувальниками відповідно до цього Закону є підприємства, установи і орг анізації, створені відповідн о до законодавства України, н езалежно від форми власності , виду діяльності та господар ювання, об' єднання громадян , профспілки, політичні парті ї (у тому числі філії, представ ництва, відділення та інші ві докремлені підрозділи зазна чених підприємств, установ, о рганізацій, об' єднань грома дян, профспілок, політичних п артій, які мають окремий бала нс і самостійно ведуть розра хунки із застрахованими особ ами), фізичні особи - суб' єк ти підприємницької діяльнос ті та інші особи (включаючи юр идичних та фізичних осіб - с уб' єктів підприємницької д іяльності, які обрали особли вий спосіб оподаткування (фі ксований податок, єдиний под аток, фіксований сільськогос подарський податок, придбали спеціальний торговий патент ), які використовують працю фі зичних осіб на умовах трудов ого договору (контракту) або н а інших умовах, передбачених законодавством, або за догов орами цивільно-правового хар актеру.

Частиною 3 ст.15 Закону Україн и «Про загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня» встановлено, що страхува льники набувають статусу пла тників страхових внесків до Пенсійного фонду з дня взятт я їх на облік територіальним органом Пенсійного фонду.

В судовому засіданні встан овлено, що комунальне підпри ємство «Новопсковтепло» за реєстроване в управлінні Пен сійного фонду України в Ново псковському районі Луганськ ої області як платник страхо вих внесків від 25.06.2007 року № 12.27.02-050 7.

Згідно з ч. 6 ст. 20 Закону страх увальники зобов'язані сплачу вати страхові внески, нарахо вані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ні ж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду . Для вищезазначених страхув альників - календарний місяц ь.

Частиною 2 ст.106 передба чено, що суми страхових внеск ів своєчасно не нараховані т а/або не сплачені страхуваль никами у строки, визначені ст аттею 20 цього Закону, в тому чи слі обчислені територіальни ми органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених час тиною третьою статті 20 цього З акону, вважаються прострочен ою заборгованістю із сплати страхових внесків і стягують ся з нарахуванням пені та зас тосуванням фінансових санкц ій.

В порушення вищевказ аних норм Закону комунальне підприємство «Новопсковтеп ло» не сплачує страхові внес ки на загальнообов' язкове д ержавне пенсійне страхуванн я, у зв' язку з чим утворилась заборгованість по внескам з а період з грудня 2009 року по бер езень 2010 рік в сумі 11157 грн. 89 коп.

Розрахунком суми страхови х внесків на загальнообов' я зкове державне пенсійне стра хування підтверджується, що комунальне підприємство «Но вопсковтепло» має заборгова ність в розмірі 11157,89 грн. (арк. сп рави 5).

Відповідно до ч.12 ст.20 Закону «Про загальнообов' язкове д ержавне пенсійне страхуванн я» від 09.07.2003 р. №1058 страхові внеск и підлягають сплаті незалежн о від фінансового стану плат ника страхових внесків. У раз і наявності в платника страх ових внесків одночасно із зо бов' язаннями із сплати пода тків, інших обов' язкових пл атежів, передбачених законом , або зобов' язань перед інши ми кредиторами, зобов' язанн я із сплати страхових внескі в виконуються в першу чергу і мають пріоритет перед усіма іншими зобов' язаннями, крі м зобов' язань щодо виплати заробітної плати (доходу).

У зв' язку з тим, що страхов і внески у встановлений Зако ном термін не сплачені, позив ачем на адресу відповідача з гідно вимог п.3 ст.106 Закону були надіслані вимоги про сплату боргу № Ю-1146 від 04.02.2010 року на суму 2523,91 грн., №Ю-1150 від 05.03.2010 року на сум у 2164,95 грн., №Ю-1154 від 02.04.2010 року на су му 3286,34 грн., № Ю-1159 від 06.05.2010 року на с уму 3182,69 грн. На теперішній час в ідповідач суму заборгованос ті не сплатив.

Відповідно до ч.5 ст. 106 Закону України «Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування» за рахунок сум, що н адходять від страхувальника або від державної виконавчо ї служби в рахунок сплати нед оїмки, погашаються суми недо їмки, пені та фінансових санк цій у порядку календарної че рговості їх виникнення. А том у вказані кошти зараховані в рахунок погашення заборгова ності відповідача за поперед ні періоди.

Суд приходить до висновку, щ о позовні вимоги управління Пенсійного фонду України в Н овопсковському районі Луган ської області до комунальног о підприємства «Новопсковте пло» про стягнення заборгова ності по обов' язковим плате жам в сумі в розмірі 11157 грн. 89 ко п. підлягають задоволенню в п овному обсязі, оскільки кому нальне підприємство «Новопс ковтепло» вимогу не оскаржил о, в добровільному порядку су му заборгованості до УПФУ не перерахувало.

Питання по судових витрата х не вирішується, оскільки по зивач звільнений від їх спла ти у встановленому порядку, а ст. 94 Кодексу адміністративно го судочинства України не пе редбачено їх стягнення у дан их випадках.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст.14,15,17,20,106 Закону Укр аїни «Про загальнообов' язк ове державне пенсійне страху вання» від 09.07.2003 р.№1058, Розділом 2 П орядку нарахування та сплати страхових внесків на загаль нообов' язкове державне пен сійне страхування за деякі к атегорії застрахованих осіб , затвердженого Кабінетом Мі ністрів України від 25.08.2004 р. №1092 , с т. ст. 17, 18, 94, 136, 158-163 Кодексу адмініст ративного судочинства Украї ни, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги упр авління Пенсійного фонду Укр аїни в Новопсковському район і Луганської області до кому нального підприємства «Ново псковтепло» про стягнення за боргованості по сплаті страх ових внесків на загальнообов ' язкове державне пенсійне с трахування - задовольнити по вністю.

Стягнути з комунального пі дприємства «Новопсковтепло » ЄДРПОУ 34869997 (92303, Луганська обла сть, Новопсковський район, см т.Новопсков, вул.Айдарська, бу д.13, р/р 2600017739 в ЛОД ВАТ «Райф фазен Банк Аваль» МФО 304007) на користь управління Пенсійно го фонду України в Новопсков ському районі Луганської обл асті, ЄДРПОУ 21792583 (92303, Луганська о бласть, Новопсковський район , смт. Новопсков, вул. Айдарськ а, буд.13, р/р 25605301749, р/р 25604313749, р/р 25605312749 в Л ОУ ВАТ «Державний Ощадний ба нк України», МФО 364036) заборгова ність по сплаті страхових вн есків на загальнообов' язко ве державне пенсійне страхув ання в сумі 11157 грн. 89 коп. (один адцять тисяч сто п' ятдесят сім тисяч грн. 89 коп.).

Постанова суду може бути оскаржена до Донецьког о апеляційного адміністрати вного суду. Заява про апеляці йне оскарження постанови суд у першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення, а в разі складе ння постанови у повному обся зі відповідно до статті 160 цьо го Кодексу - з дня складення в повному обсязі. Якщо постано ву було проголошено у відсут ності особи, яка бере участь у справі, то строк подання заяв и про апеляційне оскарження обчислюється з дня отримання нею копії постанови. Апеляці йна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційн е оскарження. Апеляційна ска рга може бути подана без попе реднього подання заяви про а пеляційне оскарження, якщо с карга подається у строк, вста новлений для подання заяви п ро апеляційне оскарження.

Постанова суду першої і нстанції набирає законної си ли після закінчення строку п одання заяви про апеляційне оскарження, встановленого Ко дексом адміністративного су дочинства України, якщо таку заяву не було подано. Якщо бул о подано заяву про апеляційн е оскарження, але апеляційна скарга не була подана в строк , встановлений цим Кодексом, п останова суду першої інстанц ії набирає законної сили піс ля закінчення цього строку.

Постанову складено в по вному обсязі та підписано 02.06.20 10 року.

Суддя Ципко О.В.

Дата ухвалення рішення02.06.2010
Оприлюднено03.09.2010
Номер документу9677330
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3742/10/1270

Постанова від 02.06.2010

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Ципко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні