Постанова
від 20.05.2010 по справі 2а-3332/10/1270
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія №6.13

ПОСТАНОВА

Іменем України

20 травня 2010 року Справа № 2а-3332/10/1270

Луганський окружни й адміністративний суд у скл аді:

судді: Смішливої Т.В.

при секретарі: Попові М.Г.,

за участю представників

прокурор-заявник: Степанова-Ясир Є.М.(посвідч ення №865 від 16.10.09),

представника позивача: Момот О.В.(довіреність від 20.01.2010 №304/01-45),

представника відповідача: не з' явився,

розглянув у відкритому суд овому засіданні адміністрат ивний позов прокурора Артемі вського району м.Луганська в інтересах держави в особі Уп равління Пенсійного фонду Ук раїни в Артемівському районі м.Луганська до товариства з о бмеженою відповідальністю « Виробниче підприємство «Луг а-ековторма» про стягнення з аборгованості по страховим в нескам на загальнообов' язк ове державне пенсійне страху вання, -

ВСТАНОВИВ:

28.04.2010 прокурор Артемівського району м.Луганська в інтерес ах держави в особі Управлінн я Пенсійного фонду України в Артемівському районі м.Луга нська звернувся до суду з адм іністративним позовом, в яко му зазначив, що товариство з о бмеженою відповідальністю « Виробниче підприємство «Луг а-ековторма» зареєстровано в управлінні Пенсійного фонду України в Артемівському рай оні м.Луганська як платник вн есків на загальнообов' язко ве державне пенсійне страхув ання.

Згідно ст.ст. 14, 15 Закону Украї ни «Про загальнообов' язков е пенсійне страхування» від 09.07.2003 року № 1058 підприємства, уст анови, організації незалежно від форми власності, виду дія льності та господарювання є страхувальниками та платник ами страхових внесків на заг альнообов' язкове державне пенсійне страхування та від повідно до п.6 ч.2 ст.17, п.6 ст.20 вказ аного Закону страхувальники зобов' язані нараховувати, обчислювати і сплачувати у в становлені строки та в повно му обсязі страхові внески до Пенсійного фонду України.

В порушення вказаних норм З акону відповідач не сплачує страхові внески на загальноо бов' язкове державне пенсій не страхування, у зв' язку з ч им у нього утворилась заборг ованість по страховим внеска м на загальну суму 2235,88 грн.

Відповідач у добровільном у порядку суму заборгованост і не перерахував. У зв' язку з чим позивач просив стягнути суму заборгованості з відпо відача.

У судовому засіданні предс тавник позивача та прокурор, позовні вимоги підтримали, п росили стягнути заборговані сть по страховим внескам на з агальнообов' язкове держав не пенсійне страхування у су мі 2235,88 грн.

Представник відповідача у судове засідання не з' явив ся, про дату та час слухання сп рави повідомлявся належним ч ином.(а.с.19).

Заслухавши пояснення пред ставника позивача та прокуро ра, дослідивши матеріали спр ави, суд вважає, що позов підля гає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлені такі фак ти і відповідні їм правовідн осини.

З матеріалів справи вбачає ться, що відповідач - товарист во з обмеженою відповідальні стю «Виробниче підприємство «Луга-ековторма» зареєстров ано в управлінні Пенсійного фонду України в Артемівськом у районі м.Луганська та є плат ником збору на пенсійне держ авне страхування.(а.с.6,7).

За змістом ст.14 Закону Украї ни «Про загальнообов' язков е державне пенсійне страхува ння» від 09.07.2003 р. №1058 відповідач є страхувальником та відповід но до ст.15 вказаного Закону пл атником страхових внесків.

Згідно з п. 6 ст.20 Закону страх увальники зобов'язані сплачу вати страхові внески, нарахо вані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ні ж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду . Для вищезазначених страхув альників - календарний місяц ь.

Відповідно до ч.1 ст.106 Закону України «Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування» від 09.07.2003 р. №1058 у разі в иявлення своєчасно не сплаче них сум страхових внесків ст рахувальники зобов'язані сам остійно обчислити ці внески і сплатити їх з нарахуванням пені в порядку і розмірах, виз начених цією статтею.

Частиною 2 цієї статті перед бачено, що суми страхових вне сків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувал ьниками у строки, визначені с таттею 20 цього Закону, в тому ч ислі обчислені територіальн ими органами Пенсійного фонд у у випадках, передбачених ча стиною третьою статті 20 цього Закону, вважаються простроч еною заборгованістю із сплат и страхових внесків (далі - нед оїмка) і стягуються з нарахув анням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Згідно Розрахунків суми ст рахових внесків на загальноо бов' язкове державне пенсій не страхування, що підлягают ь сплаті за період листопад 200 9 року - січень 2010 року, заборг ованість по страховим внеска м складає 2235,88 грн. (а.с.4,8-13).

Позивачем згідно з ч.3 ст.106 За кону України «Про загальнооб ов' язкове державне пенсійн е страхування» від 09.07.2003 р. № 1058 н а адресу відповідача була на правлена вимога про сплату б оргу №Ю-56 від 03.02.2010 року, яку вчас но отримано відповідачем.(а.с .5).

Однак суму заборгованості відповідач не сплатив.

Відповідно до ч.12 ст.20 Закону «Про загальнообов' язкове д ержавне пенсійне страхуванн я» від 09.07.2003 р. №1058 страхові внеск и підлягають сплаті незалежн о від фінансового стану плат ника страхових внесків. У раз і наявності в платника страх ових внесків одночасно із зо бов' язаннями із сплати пода тків, інших обов' язкових пл атежів, передбачених законом , або зобов' язань перед інши ми кредиторами, зобов' язанн я із сплати страхових внескі в виконуються в першу чергу і мають пріоритет перед усіма іншими зобов' язаннями, крі м зобов' язань щодо виплати заробітної плати (доходу).

При таких обставинах позов ні вимоги позивача є обґрунт ованими та підлягають задово ленню.

Питання по судових витрата х не вирішується, оскільки по зивач звільнений від їх спла ти у встановленому порядку, а ст. 94 Кодексу адміністративно го судочинства України не пе редбачено їх стягнення у дан их випадках.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст.14,15,17,20,106 Закону Укр аїни «Про загальнообов' язк ове державне пенсійне страху вання» від 09.07.2003 р..№1058, Розділом 2 Порядка нарахування та сплат и страхових внесків на загал ьнообов' язкове державне пе нсійне страхування за деякі категорії застрахованих осі б, затвердженого Кабінетом М іністрів України від 25.08.2004 р. №1092 , ст. ст. 17, 18, 94, 158-163 Кодексу адмініс тративного судочинства Укра їни, суд

ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги прокурора А ртемівського району м.Луганс ька в інтересах держави в осо бі Управління Пенсійного фон ду України в Артемівському р айоні м.Луганська задовольни ти повністю.

Стягнути з товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Виробниче підприємство « Луга-ековторма» (ЄДРПОУ 31530537) на користь Управління Пенсійно го фонду України в Артемівсь кому районі м.Луганська борг по внесках на загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування в сумі 2235,88грн.(дві тис ячі двісті тридцять п' ять г рн. 88 коп.).

Постанова суду першо ї інстанції набирає законної сили після закінчення строк у подання заяви про апеляцій не оскарження, встановленого Кодексом адміністративного судочинства України, якщо та ку заяву не було подано. Якщо б уло подано заяву про апеляці йне оскарження, але апеляцій на скарга не була подана в стр ок, встановлений Кодексом ад міністративного судочинств а, постанова суду першої інст анції набирає законної сили після закінчення цього строк у.

Постанова суду може бути ос каржена до Донецького апеляц ійного адміністративного су ду. Заява про апеляційне оска рження постанови суду першої інстанції подається протяго м десяти днів з дня її проголо шення, а в разі складення пост анови у повному обсязі відпо відно до статті 160 цього Кодек су - з дня складення в повному обсязі. Якщо постанову прого лошено у відсутність особи, я ка бере участь у справі, то стр ок подання заяви про апеляці йне оскарження обчислюється з дня отримання нею копії пос танови.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом двадцяти д нів після подання заяви про а пеляційне оскарження. Апеляц ійна скарга може бути подана без попереднього подання за яви про апеляційне оскарженн я, якщо скарга подається у стр ок, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарж ення.

Суддя Смішлива Т.В.

Дата ухвалення рішення20.05.2010
Оприлюднено06.09.2010

Судовий реєстр по справі —2а-3332/10/1270

Постанова від 20.05.2010

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Смішлива Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні