Ухвала
від 05.05.2021 по справі 760/11178/21
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 760/11178/21

Провадження № 1-кс/760/3889/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 травня 2021 року м. Київ

Слідчий суддя Солом`янського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого з ОВС відділу розслідування кримінальних проваджень Слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Київській області ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування в кримінальному провадженні № 42020006000000035 від 06.05.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 204 КК України,

В С Т А Н О В И В:

До Солом`янського районного суду надійшло клопотання старшого слідчого з ОВС відділу розслідування кримінальних проваджень Слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Київській області ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування в кримінальному провадженні № 42020006000000035 від 06.05.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.204 КК України, в якому слідчий просив продовжити строк досудового розслідування кримінального провадження до 6 місяців, тобто до 06 жовтня 2021 року.

Подане клопотання обґрунтовується тим, що у провадженні відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Київській області перебувають матеріали кримінального провадження, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42020060000000035 (виділене з матеріалів кримінального провадження № 32018060000000002) від 06.05.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 204 КК України

Досудовим розслідуванням вищевказаного кримінального провадження встановлено, що невстановлені особи, у період березня 2018 року, зберігали за адресою: АДРЕСА_1 , незаконно виготовленні алкогольні напої з метою збуту.

В ході досудового розслідування кримінального провадження працівниками податкової міліції проведено обшуки в складських приміщеннях за адресою: АДРЕСА_1 , за результатами проведення якого виявлено та вилучено 603 (шістсот три) «Бегін-бокси» з надписом «Пшенична», із спиртовмісною рідиною ємністю 10 літрів кожен.

У подальшому, 22.03.2018 слідчим було винесено постанову про проведення експертизи матеріалів, речовин і виробів, виконання якої доручено експертам Київського НДІСЕ, до якого направлено експериментальні зразки вилучених рідин в упакованому та опечатаному виді.

За результатами проведення судової криміналістичної експертизи спиртовмісних сумішей, експерти Київського науково-дослідного інституту судових експертиз склали висновок № 6879/18-34/11516/18-34 від 08.06.2018, відповідно до якого надані на дослідження рідини є водним розчином етилового спирту з вмістом останнього 31,95% об`ємних, які не відповідають вимогам ДСТУ 4256:2003 «Горілки і горілки особливі. Технічні умови» за вмістом етилового спирту (міцність).

Невідповідність досліджених рідин вимогам ДСТУ 4256:2003 «Горілки і горілки особливі. Технічні умови» вказує на те, що надані на дослідження рідини виготовлялися з порушенням промислових умов виготовлення горілчаних виробів.

Досудовим розслідуванням встановлено, що власником складських приміщень за адресою: АДРЕСА_1 , в яких було проведено вище вказаний обшук являється ПП «Час-Інвест-Україна» (код ЄДРПОУ 14341986).

Крім того, у ході досудового розслідування, в якості свідка було допитано службових осіб ПП «Час-Інвест-Україна», а саме директора ОСОБА_4 , та начальника охорони ОСОБА_5 , які повідомили, що не мають відношення до зберігання алкогольної продукції за адресою розташування складських приміщень в яких було проведено вказаний обшук.

За час здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42020060000000035 від 06.05.2020, з метою забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування, проведено наступні слідчі (розшукові) дії та заходи забезпечення кримінального провадження, а саме:

- допитано в якості свідка директора ПП «Час-Інвес-Україна», ОСОБА_4 , який повідомив, що ніякого відношення до зберігання алкогольної продукції за адресою розташування складських приміщень в яких було проведено обшук не має;

- допитано в якості свідка начальника охорони ПП «Час-Інвес-Україна», ОСОБА_5 , який повідомив, що ніякого відношення до зберігання алкогольної продукції за адресою розташування складських приміщень в яких було проведено обшук не має;

- проведено огляд, яким встановлено місце зберігання речових доказів вилучених в ході обшуку;

- скеровано лист про необхідність в проведенні інвентаризації речових доказів до представників ТОВ «Біо Утиль», яким передано на зберігання вилучені речові докази;

- скеровано повторно лист до представників ТОВ «Біо Утиль» щодо надання інформації;

- проведено інвентаризацію речових доказів.

На даний час в рамках кримінального провадження не вдалось за можливе встановити та допитати в якості свідків всіх осіб які причетних до вчинення кримінального правопорушення в зв`язку з чим слідчим в порядку ст. 40 КПК України оперативним працівникам ОРД ГУ ДФС у Київські області надано доручення щодо встановлення повного кола осіб, які можуть бути причетні до скоєння кримінального правопорушення (на даний час відповідь не отримано).

Також необхідно повторно допитати в якості свідка директора ПП «Час-Інвест-Україна» ОСОБА_4 , щодо походження алкогольних напоїв які були вилучені під час проведення обшуку за адресою: Київська область, Києво-Святошинський р-н., м. Вишневе, вул. В. Чорновола 19.

Крім того, необхідно повторно допитати в якості свідка начальника охорони ПП «Час-Інвес-Україна» ОСОБА_5 , щодо походження алкогольних напоїв, які були вилучені під час проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 .

Результати вищевказаних розшукових дій дадуть змогу встановити осіб, причетних до вчинення кримінального правопорушення, надати їх діям правової кваліфікації та повідомити їм про підозру, що має значення для подальшого судового розгляду, оскільки їх проведення під час досудового розслідування дозволить всебічно, повно та неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдовують підозрюваних, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

Клопотання про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №42020060000000035 від 06.05.2020 порушується вперше. Строк досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні закінчується 06.05.2021

Зважаючи на всі наявні докази, які зберігаються в матеріалах кримінального провадження, та те, що на даний час не встановлені всі обставини кримінального правопорушення, а також враховуючи особливу складність даного провадження, з метою повного, всебічного і неупередженого дослідження всіх обставин, органу досудового розслідування необхідно продовжити строк досудового розслідування кримінального провадження до 6 місяців, тобто до 06 жовтня 2021 року.

Старший слідчий з ОВС відділу розслідування кримінальних проваджень Слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Київській області ОСОБА_3 подав до суду заяву, в якій доводи та вимоги, викладені в клопотанні підтримав, просив розглядати клопотання у його відсутності.

Відповідно до вимог ст. 295-1 КПК України слідчий суддя ухвалив проводити судовий розгляд клопотання у відсутності слідчого та прокурора.

Згідно ч.4 ст.107 КПК України фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів кримінального провадження, не здійснювалось, у зв`язку з неприбуттям у судове засідання осіб, які беруть участь у судовому провадженні.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя вважає, що клопотання слідчого підлягає частковому задоволенню.

Так, відповідно до ч.1 ст.219 КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Відповідно дост.12 КК Україникримінальне правопорушення,передбачене ч.1ст.204КК України,є нетяжким злочином,за якийпередбачено покаранняу виді штрафу від п`яти тисяч до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією та знищенням незаконно виготовлених товарів.

Згідно п.1 ч.2 ст.219 КПК України строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить: дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину.

Відповідно до ч.1 ст.294 КПК України якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в частині другій статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Відповідно до ч.4 ст.219 КПК України строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченомупараграфом 4глави 24 цього Кодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати:

1) одного місяця з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку у випадках, передбачених пунктами 1 і 2 частини третьої цієї статті;

2) шести місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні нетяжкого злочину;

3) дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Слідчим суддею встановлено, що 06 травня 2020 року за №42020060000000035 до Єдиного реєстру досудових розслідувань було внесено відомості про кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст.204 КК України.

Разом з тим, як вбачається з матеріалів клопотання, закінчити досудове розслідування до 06 травня 2021року не вбачається можливим, оскільки з метою повного та всебічного розслідування даного кримінального провадження необхідно виконати ряд слідчих (розшукових) дій, зокрема: встановити та допитати в якості свідків всіх осіб які причетних до вчинення кримінального правопорушення, повторно допитати в якості свідка директора ПП «Час-Інвест-Україна» ОСОБА_4 , щодо походження алкогольних напоїв які були вилучені під час проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , повторно допитати в якості свідка начальника охорони ПП «Час-Інвес-Україна» ОСОБА_5 , щодо походження алкогольних напоїв, які були вилучені під час проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 .

Завершення проведення вказаних процесуальних дій потребує додаткового часу, а їх результати мають вирішальне значення для судового розгляду в процесі доказування.

Відповідно доч.1 та ч.2 ст.28 КПК Українипід час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки. Розумними вважаються строки, що є об`єктивно необхідними для виконання процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень. Розумні строки не можуть перевищувати передбачені цим Кодексом строки виконання окремих процесуальних дій або прийняття окремих процесуальних рішень.

Проведення досудового розслідування у розумні строки забезпечує прокурор, слідчий суддя (в частині строків розгляду питань, віднесених до його компетенції), а судового провадження - суд.

У контексті кримінального провадження, Конституційний Суд України, у своєму рішенні від 30 січня 2003 року відзначив, що поняття розумний строк досудового слідства є оціночним, тобто таким, що визначається у кожному конкретному випадку з огляду на сукупність усіх обставин вчинення і розслідування злочину. Визначення розумного строку досудового слідства залежить від багатьох факторів, включаючи обсяг і складність справи, кількість слідчих дій, число потерпілих та свідків, необхідність проведення експертиз та отримання висновків тощо, але за будь-яких обставин строк досудового слідства не повинен перевищувати меж необхідності. Досудове слідство повинно бути закінчене у кожній справі без порушення права на справедливий судовий розгляд і права на ефективний засіб захисту, що передбачено статтями6,13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Слідчий суддя, враховуючи вищевказані обставини, які унеможливлюють закінчення досудового розслідування до 06 травня 2021 року, складність кримінального провадження, яка обумовлена строками проведення слідчих та процесуальних дій в даному кримінальному провадженні, вважає необхідним продовжити строк досудового розслідування в даному кримінальному провадженні на один місяць, тобто до 06 червня 2021 року, який, на думку слідчого судді, є об`єктивно необхідним та достатнім для виконання процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень в даному кримінальному провадженні та буде відповідати завданням кримінального провадження.

Керуючись ст. 28, 219, 294,295-1, 309, 376 КПК України, слідчий суддя

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання старшого слідчого з ОВС відділу розслідування кримінальних проваджень Слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Київській області ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування в кримінальному провадженні № 42020060000000035 від 06.05.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.204 КК України задовольнити частково.

Продовжити строк досудового розслідування в кримінальному провадженні № 42020060000000035 від 06.05.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.204 КК України на 1 (один) місяць, тобто до 06 червня 2021 року включно.

В задоволенні іншої частини клопотання відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення05.05.2021
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу96773795
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про інші клопотання

Судовий реєстр по справі —760/11178/21

Ухвала від 05.05.2021

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Аксьонова Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні