Рішення
від 11.05.2021 по справі 753/7420/21
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/7420/21

провадження № 2/753/6054/21

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"11" травня 2021 р. суддя Дарницького районного суду м. Києва Комаревцева Л.В., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін, за наявними у справі матеріалами, цивільну справу за позовом Приватного акціонерного товариства Акціонерна компанія Київводоканал до ОСОБА_1 про стягнення боргу за житлово-комунальні послуги,

ВСТАНОВИВ:

У квітні 2021 року позивач звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги, в якому просить суд: стягнути з ОСОБА_1 на користь Приватного акціонерного товариства Акціонерна компанія Київводоканал заборгованість за спожиті житлово-комунальні послуги з водопостачання та водовідведення у розмірі 3684,72 грн.; стягнути з ОСОБА_1 на користь Приватного акціонерного товариства Акціонерна компанія Київводоканал 3% річних у розмірі 216,85 грн.; стягнути з ОСОБА_1 на користь Приватного акціонерного товариства Акціонерна компанія Київводоканал інфляційних втрат у розмірі 585,35 грн.; стягнути з ОСОБА_1 на користь Приватного акціонерного товариства Акціонерна компанія Київводоканал витрат по оплаті судового збору у розмірі 2270,00 грн.

Позов обґрунтований. 05.08.2014 в газеті Хрещатик № 110(4510) було опубліковано повідомлення про публічний договір (оферту) про надання Публічним акціонерним товариством Акціонерна компанія Київводоканал, в подальшому перейменованим у ПрАТ АК Київводоканал (далі - ПрАТ АК Київводоканал або Позивач), як виконавцем житлово-комунальних послуг на підставі ст. 19 Закону України Про житлово-комунальні послуги послуг з централізованого постачання холодної води, послуг з водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем) та опубліковано договір про надання послуг з централізованого постачання холодної води та водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем) (далі - Договір-1).

Повідомленням визначено, що фізична особа (власник/квартиронаймач житлового приміщення у багатоквартирному будинку), що користується послугами з централізованого постачання холодної води та водовідведення холодної та гарячої води, вважається такою, що ознайомлена, погоджується та приєднується до умов Договору-1.

Повідомленням визначено, що у разі відмови споживачів від отримання послуг з централізованого водопостачання та водовідведення холодної та гарячої води, така відмова має бути оформлена письмово та направлена до ПрАТ АК Київводоканал для оформлення припинення надання цих послуг.

Відповідно до п. 1.1 Договору-1 ПрАТ АК Київводоканал зобов`язується надавати Боржнику відповідної якості послуги з централізованого постачання холодної води та послуг з водовідведення холодної та гарячої води (з використанням внутрішньобудинкових систем), а Боржник зобов`язується своєчасно оплачувати надані послуги за встановленими тарифами у строки і на умовах, що передбачені договором.

Відповідно до п. 3.1 Договору-1 розрахунковим періодом є календарний місяць. За цим договором застосовується щомісячна система оплати послуг. Платежі вносяться споживачем не пізніше 20 числа місяця, що настає за розрахунковим.

22.03.2015 між позивачем та відповідачем укладено договір про надання послуг централізованого постачання холодної та водовідведення за адресою: АДРЕСА_1

Позивач свої зобов`язання за договором виконав. Разом з тим, у період з 01.06.2016 по 28.02.2021 Відповідач отримував послуги з водопостачання та водовідведення за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до умов Договору, ПрАТ АК Київводоканал зобов`язується своєчасно надавати боржнику відповідної якості послуги з централізованого постачання холодної води та послуг з водовідведення холодної та гарячої води (з використанням внутрішньобудинкових систем), а боржник зобов`язується своєчасно оплачувати надані послуги за встановленими тарифами у строки і на умовах, що передбачені договором.

Розрахунковим періодом є календарний місяць. За цим договором застосовується щомісячна система оплати послуг. Платежі вносяться споживачем не пізніше 20 числа місяця, що настає за розрахунковим.

Пунктом 5 ч. 3 ст. 20 Закону України Про житлово-комунальні послуги та ч. 1 ст. 68 Житлового кодексу Української РСР, що кореспондуються з п.п. 1 п. 30 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України № 630 від 21.07.2006 (далі - Правила № 630) встановлено обов`язок споживача оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Натомість, в порушення умов Договору, а також вимог, що передбачені наведеними вище нормативними актами, Відповідач зобов`язання щодо повної та своєчасної оплати спожитих в період з 01.06.2016 по 28.02.2021 послуг з водопостачання та водовідведення не виконав належним чином, внаслідок чого у останнього виникла заборгованість у розмірі 3684,72 грн, яка підтверджується довідкою та розрахунком заборгованості.

Так, в зв`язку з простроченням щодо оплати спожитих житлово-комунальних послуг, боржник зобов`язаний сплатити на користь ПрАТ АК Київводоканал 3% річних у розмірі 216,85 та інфляційні втрати у розмірі 585,35 грн.

Зважаючи на обставини, викладені в позові, позивач просить задовольнити позовні вимоги, з підстави, викладених в позовній заяві.

14.04.2021 ухвалою суду було призначено справу до розгляду в порядку спрощеного провадження без повідомлення та виклику сторін.

У відповідності до ч. 8 ст. 279 ЦПК України при розгляді справи у порядку спрощеного провадження суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи, а у випадку розгляду справи з повідомленням (викликом) учасників справи - також заслуховує їх усні пояснення та показання свідків. Судові дебати не проводяться. Положеннями ст. 174 ЦПК України закріплено, що при розгляді справи судом у порядку позовного провадження учасники справи викладають письмово свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення та міркування щодо предмета спору виключно у заявах по суті справи, визначених цим Кодексом. Заявами по суті справи є: позовна заява; відзив на позовну заяву (відзив); відповідь на відзив; заперечення; пояснення третьої особи щодо позову або відзиву. Подання заяв по суті справи є правом учасників справи.

У відповідності до ст.ст.174, 178 ЦПК України відповідач не скористався своїм процесуальним правом та не направив суду відзив на позовну заяву, із викладенням заперечень проти позову.

Суд, дослідивши письмові докази, наявні у матеріалах справи, всебічно перевіривши обставини, на яких вони ґрунтуються у відповідності з нормами матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин, встановив наступні обставини та дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

26 квітня 2014 року набрав чинності Закон України Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення розрахунків за енергоносії від 10 квітня 2014 року № 1198, яким знесено зміни до Закону України Про житлово-комунальні послуги (у редакції, що діяла на момент спірних правовідносин), який доповнено новими частинами.

За пунктом 5 статті 19 Закону України Про житлово-комунальні послуги виконавцем послуг з централізованого постачання холодної води та послуг з водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем) для об`єктів усіх форм власності є суб`єкт господарювання, що провадить господарську діяльність з централізованого водопостачання та водовідведення.

Частиною сьомої статті 26 Закону України Про житлово-комунальні послуги визначено, що договір па надання послуг з централізованого опалення, послуг з централізованого постачання холодної води, послуг з водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем), що укладається виконавцем із споживачем - фізичною особою, яка не є суб`єктом господарювання, є договором приєднання.

05 серпня 2014 року у газеті Хрещатик № 110 (4510) було опубліковано повідомлення про публічний договір (оферту) про надання публічним акціонерним товариством Акціонерна компанія Київводоканал , що перейменоване на приватне акціонерне товариство Акціонерна компанія Київводоканан , як виконавцем житлово-комунальних послуг на підставі ст. 19 Закону України Про житлово-комунальні послуги послуг з централізованого постачання холодної води, послуг з водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем) та опубліковано договір про надання послуг з централізованого постачання холодної води та водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових мереж).

Повідомленням визначено, що фізична особа (власник/квартиронаймач житлового приміщення у багатоквартирному будинку), що користується послугами з централізованого постачання холодної води та водовідведення холодної та гарячої води, вважається такою, що ознайомлена, погоджується та приєднується до умов договору.

Також визначено, що у разі відмови споживачів від отримання послуг з централізованого водопостачання та водовідведення холодної та гарячої води, така відмова має бути оформлена письмово та направлена до ПрАТ АК Київводоканал для оформлення припинення надання цих послуг.

Разом з тим, після розміщення повідомлення та договору відповідач не надав жодних повідомлень про відмову від надання зазначених послуг та договору.

22.03.2015 між позивачем та відповідачем укладено договір про надання послуг централізованого постачання холодної та водовідведення за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно з розрахунком, наданим стороною позивача, зазначено, що заборгованість відповідача перед відповідачем за період з 01.06.2016 по 28.02.2021за послуги з водопостачання та водовідведення з врахуванням штрафних санкцій становить 4486,92 грн.

Пунктом 5 частини третьої ст. 20 Закону України Про житлово-комунальні послуги та частини першої ст. 68 Житлового кодексу Української РСР, що кореспондуються з п.п. 1 п. 30 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України № 630 від 21 липня 2006 року встановлено обов`язок споживача оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Таким чином відповідач, в порушення умов публічного договору (оферти) та договору від 01.11.2015 та договору від 22.03.2015 вимог, що передбачені наведеними вище нормативними актами, зобов`язання щодо повної та своєчасної оплати спожитих в період з 01.06.2016 по 28.02.2021 послуг з водопостачання та водовідведення не виконав належним чином, внаслідок чого у останнього виникла заборгованість.

Згідно з положеннями статей 526, 530, 611 Цивільного кодексу України зобов`язання мають виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства у встановлений строк (термін), а у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Згідно з частиною першою ст. 625 Цивільного кодексу України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання.

Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора обов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом (частина друга ст. 625 ЦК України).

Через це, у зв`язку з простроченням щодо оплати спожитих житлово-комунальних послуг, відповідач зобов`язана сплатити на користь ПрАТ АК Київводоканал , суму за несплату за користування послугами з водопостачання та водовідведення у розмірі 3684,72 грн., 3 % річних у розмірі 216,85 грн. та інфляційні втрати у розмірі 585,35 грн..

У відповідності до частини першої статті 81 ЦПК України, обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання. Обставини, які визнаються учасниками справи, зазначаються в заявах по суті справи, поясненнях учасників справи, їхніх представників.

Частиною четвертою статті 12 ЦПК України передбачено, що кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій.

Суд, оцінюючи належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок в їх сукупності за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженню наявних у справі доказів приходить до висновку, про обґрунтованість позову, а протилежного стороною відповідача суду не було доведено.

Згідно з частиною першою ст. 141 ЦПК України, судовий збір до ст. 141 ЦПК України, витрати понесені позивачем з оплати судового збору в розмірі 2270 грн. підлягають стягненню з відповідача.

На підставі встановлених судом обставин, що мають юридичне значення у справі, керуючисьст.ст. 3, 8, 21, 22, 24, 55, 61, 129, 129-1 Конституції України,ст.ст. 1-16, 22, 526, 530, 611, 625 Цивільного кодексу України,ст.ст. 1, 20 Закону України Про житлово-комунальні послуги ,ст.ст. 1-18, 76-81, 95, 141, 228, 229, 235, 241, 244, 245, 258, 259, 263-265, 268, 274-279, 352-354 Цивільного процесуального кодексу України,-

ВИРІШИВ:

Позов Приватного акціонерного товариства Акціонерна компанія Київводоканал до ОСОБА_1 про стягнення боргу за житлово-комунальні послуги - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Приватного акціонерного товариства Акціонерна компанія Київводоканал (01015, м. Київ, вул. Лейпцизька, 1-А, код ЄДРПОУ 03327664) заборгованість за спожиті житлово-комунальні послуги у розмірі 3684,72 грн., 3% річних у розмірі 216,85 грн., інфляційних втрат у розмірі 585,35 грн., витрати по оплаті судового збору у розмірі 2270,00 грн.

Рішення може бути оскаржено до Київського апеляційного суду через Дарницький районний суд м. Києва шляхом подання скарги протягом тридцяти днів з дня отримання копії.

Повний текст судового рішення складено 11.05.2021

Суддя Л.В. Комаревцева

Дата ухвалення рішення11.05.2021
Оприлюднено11.05.2021

Судовий реєстр по справі —753/7420/21

Рішення від 11.05.2021

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Комаревцева Л. В.

Ухвала від 14.04.2021

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Комаревцева Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні