Ухвала
від 27.04.2021 по справі 757/22544/21-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/22544/21-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 квітня 2021 року

Слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва: ОСОБА_1 ,

при секретарі: ОСОБА_2 ,

за участю:

слідчого: ОСОБА_3 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві провадження за клопотанням Старшого слідчого з ОВС шостого слідчого відділу РКП слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у м. Києві ОСОБА_4 про проведення обшуку під час здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42021100000000002 від 11.01.2021 року, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий з ОВС шостого слідчого відділу РКП слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у м. Києві ОСОБА_4 за погодженням з Процесуальним керівником прокурором Печерської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_5 звернувся до слідчого судді з клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку за місцезнаходженням Товариства з обмеженою відповідальністю «РІВАЙВЕЛ КЕПІТАЛ» (код ЄДРПОУ 33847438) за адресою: м. Київ, вул. Мечнікова, буд. 3, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначає, що Шостим слідчим відділом РКП слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у м. Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42021100000000002 від 11.01.2021 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Під час досудового розслідування встановлено, що службові особи ТОВ «Укрдонінвест» (код ЄДРПОУ 30775586), ТОВ «Шахтарськтранс» (код ЄДРПОУ 33467331), ПрАТ «Маршал 7» (код ЄДРПОУ 31812657) організували схему по ухиленню від сплати податків в особливо великих розмірах.

Встановлено, що ТОВ «Шахтарськтранс» (код ЄДРПОУ 33467331) придбавало цінні папери у ПрАТ «Маршал 7» (код ЄДРПОУ 31812657), ТОВ «ФАРНІ КОМПАНІ» (код ЄДРПОУ 42713343), ТОВ «БІЗТРЕЙД ЛТД» (код ЄДРПОУ 40998488) емітента ПрАТ «Маршал 7» (код 31812657), ТОВ «Компанія з управління активами «УБФ», Закритий недиверсифікований венчурний пайовий інвестиційний фонд «Фонд регіонального інвестування» (код ЄДРПОУ 37087024), ПАТ «ЗНВКІФ «УСПІХ» (код ЄДРПОУ 35043692), ПрАТ «Страхова компанія «ГУТА-Україна» (код ЄДРПОУ 22236186), ТОВ «Компанія з управління активами «ІНВЕСТКОНСУЛЬТАНТ», Пайовий венчурний інвестиційний фонд «Дисконт» недиверсифікованого виду закритого типу (код 35058583), ТОВ «КУА «ПРУДЕНТ» (пайовий венчурний недиверсифікований закритий інвестиційний фонд «Портфельні Інвестиції») (код 37318197), ПАТ «ЗНВКІФ «ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ» (код 33957055), які згідно матеріалів кримінального провадження вчиняє незаконні умисні дії з цінними паперами, що мають ознаки маніпулювання та фондовій біржі, встановлені відповідно до закону щодо державного регулювання ринку цінних паперів. Після цього, отримані цінні папери, вартість яких «штучно» завищена, використовуються організаторами злочинної діяльності для вчинення фінансових операцій з коштами, одержаними в наслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів (фіктивне підприємництво та маніпулювання на фондовому ринку), операцій спрямованих на приховування та маскування незаконного походження таких коштів. Дані маніпуляції призводять до необґрунтованого завищення цін на цінні папери та збільшення капіталізації підконтрольних емітентів з ознаками фіктивності, що дає змогу використовувати зазначені цінні папери як інструмент для суб`єктів реального сектору економіки в протиправних схемах по мінімізації податкового навантаження, ухилення від сплати податків та подальшої легалізації грошових коштів, одержаних злочинним шляхом.

З метою підтвердження порушень п. 134.1 ст. 134 , п. 135.1 ст. 135 Податкового кодексу України від 02.12.2010 N 2755-VI, а саме: заниження фінансового результату службовими особами ТОВ «Шахтарськтранс», за період 2018-2020 років, що призвело до не нарахування не сплати податку на прибуток за 2018-2020 рік в розмірі 14,135 млн. гривень, що призвело до ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, та припинення протиправної діяльності є необхідність в отриманні первинних бухгалтерських, фінансово-господарських, податкових документів ТОВ «Шахтарськтранс» зокрема: податкові та видаткові накладні, рахунки-фактури, платіжні доручення, акти виконаних робіт, акти взаємозвірки, реєстри виданих та отриманих податкових накладних, товарно-транспортні накладні, банківські виписки щодо фінансово-господарських взаємовідносин із зазначеними підприємствами, сертифікати якості (відповідності) на використовувані при взаємовідносинах ТМЦ, сертифікати про кваліфікацію осіб задіяних при виконанні робіт, надані контрагентом дозвільні документи на проведення господарської діяльності, журнал-ордер по рахунку № 361 (розрахунки з вітчизняними покупцями), журнал-ордер по рахунку № 281 (товари на складі), картки складського обліку, документи за результатами проведення інвентаризацій, посадові інструкції всіх працівників товариства, договори та первинні бухгалтерські документи про походження товарів та оригінали інших бухгалтерських документів по фінансово-господарським взаємовідносинам між товариствами за період 2018-2020 років, а також чорнові записи щодо незаконної діяльності, комп`ютерна техніка для управління рахунками та виготовлення первинних бухгалтерських документів, печатки вказаних підприємств та інших підприємств в тому числі нерезидентів, що мають ознаки фіктивності, грошові кошти отримані від протиправної діяльності, та інші предмети і документи, що стосуються незаконної діяльності для встановлення істини у справі.

Також встановлено, що до вчинення кримінального правопорушення причетні посадові особи ТОВ «РІВАЙВЕЛ КЕПІТАЛ» (код ЄДРПОУ 33847438), яке знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Мечнікова, буд. 3, де можуть знаходитись речі та документи, які мають значення для досудового розслідування.

Відтак, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також містять відомості, які будуть використані як докази у розслідуваному кримінальному провадженні та під час судового розгляду, виникла необхідність у проведенні обшуку за вищевказаною адресою.

Згідно ст. 27, ч. 4 ст. 107 КПК України, під розгляду клопотання здійснювалось фіксування судового процесу технічними засобами.

В судовому засіданні слідчий підтримав клопотання про проведення обшуку з викладених у ньому підстав та просив його задовольнити.

Вислухавши пояснення слідчого, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання підлягає частковому задоволенню, зважаючи на наступне.

Слідчим суддею встановлено, що Слідчим відділом розслідування кримінальних проваджень ТКГ СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР 11.01.2021 року за № 42021100000000002, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України.

Під час досудового розслідування встановлено, що до вчинення вищевказаного кримінального правопорушення причетні посадові особи ТОВ «РІВАЙВЕЛ КЕПІТАЛ» (код ЄДРПОУ 33847438), яке знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Мечнікова, буд. 3.

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна від 26.04.2021 року, об`єкти нерухомого майна за адресою: м. Київ, вул. Мечнікова, буд. 3 зареєстровані на праві приватної власності за ТОВ «Медінвест Ріелестейт».

Як визначено у ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 3 ст. 234 КПК України, у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням; 8) обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Аналізуючи викладене, та виходячи з обставин вчинення ймовірного злочину, так як вони викладені в клопотанні слідчого, правове обґрунтування заявленого клопотання, яке відповідає вимогам ст.ст. 233, 234 КПК України, слідчий суддя вважає, що наявні правові підстави для проведення обшуку за місцезнаходженням ТОВ «РІВАЙВЕЛ КЕПІТАЛ» (код ЄДРПОУ 33847438) за адресою: м. Київ, вул. Мечнікова, буд. 3, що на праві власності належить ТОВ «МЕДІНВЕСТ РІЕЛЕСТЕЙТ» (код ЄДРПОУ 36258174).

Відтак, клопотання слідчого про проведення обшуку є обґрунтованим та підлягає задоволенню в цій частині.

Разом з тим, клопотання слідчого в частині вилучення комп`ютерної техніки не підлягає задоволенню, оскільки метою проведення даного обшуку, в першу чергу, є виявлення та фіксація відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, і вказаної мети можливо досягти без вилучення вказаної техніки, а з вилученням носіїв інформації з такої техніки, відтак клопотання підлягає задоволенню в частині вилучення носіїв інформації з такої техніки.

Крім того, слідчий суддя не вбачає підстав для надання дозволу на відшукання та вилучення незаконно здобутих товарно-матеріальних цінностей, обладнання та грошових коштів, оскільки клопотання в цій частині є неконкретизованим, передчасним та у такому випадку слідчих, прокурорів буде наділено широкими повноваженнями на власний розсуд вирішувати, які предмети, речі та документи підлягають вилученню, що може призвести до вилучення, крім речей, які стосуються справи, деяких особистих речей, що є порушенням ст. 6 Конвенції з прав людини (рішення Європейського суду з прав людини від 7 липня 2007 року у справі «Смирнов проти Росії», рішення ЄСПЛ від 15 липня 2003 року у справі «Ернст та інші проти Бельгії»).

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 107, 223, 234, 235, 309, 532, 534 Кримінального процесуального кодексу України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання Старшого слідчого з ОВС шостого слідчого відділу РКП слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у м. Києві ОСОБА_4 про проведення обшуку під час здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42021100000000002 від 11.01.2021 року, задовольнити частково.

Надати Старшому слідчому з ОВС шостого слідчого відділу РКП слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у м. Києві ОСОБА_4 , слідчим групи слідчих та прокурорам групи прокурорів у кримінальному провадженні № 42021100000000002 від 11.01.2021 року дозвіл на проведення обшуку за місцезнаходженням Товариства з обмеженою відповідальністю «РІВАЙВЕЛ КЕПІТАЛ» (код ЄДРПОУ 33847438) за адресою: м. Київ, вул. Мечнікова, буд. 3, що на праві власності належить Товариства з обмеженою відповідальністю «МЕДІНВЕСТ РІЕЛЕСТЕЙТ» (код ЄДРПОУ 36258174), з метою відшукання та вилучення фінансово-господарських документів ТОВ «Укрдонінвест» (30775586), ТОВ «Шахтарськтранс» (код 33467331), ПрАТ «Маршал 7» (код 31812657), ТОВ «РІВАЙВЕЛ КЕПІТАЛ», ТОВ «Будконцепт» (код 35326536), ТОВ «ТК Віннер» (код 41499567), ТОВ «Елітпрофіт» (код 39995557), ТОВ «Корніс» (код 39891021), ТОВ «Контур-17» (код 41466712), ТОВ «Скайнет Десіжн» (код 41627464), ПАТ «Центренерго» (код 22927045) та інших юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців щодо придбання та реалізації товарів (робіт, послуг) за період 2018-2019 років; установчі документи, документи про придбання та реалізацію товарно-матеріальних цінностей або надання послуг, чорнову бухгалтерія, документи складського обліку, документи податкової звітності, бухгалтерської звітності, документи особових справ працівників підприємств, ідентифікуючі документи працівників підприємств, посадові інструкції працівників підприємств; документи про відкриття, використання та закриття банківських рахунків; документів про рух грошових коштів; електронних документів, в яких відображена фактична сума надходження грошових коштів; інформації з електронних носіїв інформації (серверів, системних блоків, моноблоків, ноутбуків, планшетів, жорстких дисків, флеш-накопичувачів, оптичних дисків), печаток, кліше та штампів суб`єктів господарської діяльності, задіяних в протиправній схемі.

В іншій частині клопотання відмовити.

Визначити строк дії ухвали до 27.05.2021 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Підготовлено в 2 примірниках

Прим. 1 справа № 757/22544/21-к

Прим. 2 Старший слідчий з ОВС шостого слідчого відділу РКП слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у м. Києві ОСОБА_4

27.04.2021 року.

Дата ухвалення рішення27.04.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу96777106
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку під час здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42021100000000002 від 11.01.2021 року

Судовий реєстр по справі —757/22544/21-к

Ухвала від 27.04.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Хайнацький Є. С.

Ухвала від 27.04.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Хайнацький Є. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні