Ухвала
від 11.05.2021 по справі 120/1337/21-а
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про витребування документів та інших матеріалів

м. Вінниця

11 травня 2021 р. Справа № 120/1337/21-а

Вінницький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Томчука А.В., розглянувши письмово в порядку спрощеного позовного провадження питання щодо необхідності витребовування документів у справі за позовом ОСОБА_1 до Головного управління ДПС у Вінницькій області про визнання протиправними податкових повідомлень-рішень

ВСТАНОВИВ:

В проваджені Вінницького окружного адміністративного суду знаходиться адміністративна справа за позовом ОСОБА_1 до Головного управління ДПС у Вінницькій області про визнання протиправними податкових повідомлень-рішень.

Ухвалою від 23.02.2021 відкрито провадження у даній справі та призначено її до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін. Даною ухвалою також встановлено відповідачу строк на подання відзиву на позовну заяву.

15.03.2021 на адресу суду надійшов відзив на позовну заяву ОСОБА_1 , в якому відповідач заперечує щодо заявлених вимог, спростовує статус позивача як сільськогосподарського товаровиробника та вказує, що в матеріалах позову відсутні докази в підтвердження використання належних позивачеві нежитлових будівель, які знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 (тип об`єкта - нежитлова будівля свинарник-маточник загальною площею 588,5 кв.м.) в сільськогосподарській діяльності останнього.

Дослідивши матеріали справи, з`ясувавши предмет та підстави заявленого позову, суд дійшов висновку про необхідність витребування у сторін по справі додаткових матеріалів, які є необхідними для належного розгляду та вирішення даної справи, з огляду на наступне.

Питання щодо витребовування доказів вирішується судом 11.05.2021, у зв`язку з тимчасовою непрацездатністю головуючого у даній справі у період з 09.03.2021 по 07.05.2021.

Статтею 9 КАС України, окрім інших принципів адміністративного судочинства, закріплено й принцип офіційного з`ясування всіх обставин у справі. Частиною 4 цієї статті передбачено, що суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Відповідно до частини першої статті 72 КАС України, доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Згідно частини четвертої статті 9 КАС України, суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справи, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Згідно із частиною 1 статті 73 КАС України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування.

Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення (частина 2 статті 73 КАС України).

Згідно частини третьої статті 80 КАС України, про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

В даному випадку, позивач зазначає, що він є сільськогосподарським товаровиробником та використовує наявні у нього на праві власності нежитлові будівлі, а саме свинарник (загальною площею 588,5 кв.м) та свинарник-маточник (загальною площею 1537,8 кв.м) за цільовим призначенням (для вирощування свиней та поросят для власних потреб, а також реалізації третім особам), а тому має пільгу щодо сплати податку на нерухоме майно.

При цьому, в матеріалах справи відсутні докази, підтверджуючі відповідні посилання позивача, якими обґрунтовано його позовні вимоги.

Крім того, в матеріалах справи відсутні докази, з яких можливо встановити, що позивач є особою, яка займається виробництвом сільськогосподарської продукції, переробкою власновиробленої сільськогосподарської продукції та її реалізацією.

З метою встановлення усіх обставин, що мають значення для прийняття законного та обґрунтованого рішення у справі, суд вважає за необхідне витребувати у ОСОБА_1 додаткові докази, якими можливо підтвердити: факт використання належних позивачеві на праві приватної власності нежитлових будівель, а саме свинарника ( АДРЕСА_1 , загальною площею 588,5 кв.м) та свинарника-маточника ( АДРЕСА_1 , загальною площею 1537,8 кв.м) за цільовим призначенням; приналежність позивача до осіб, які займаються виробництвом сільськогосподарської продукції, переробкою власновиробленої сільськогосподарської продукції та її реалізацією.

У разі відсутності таких документів, в цей же строк, необхідно до суду надати письмове підтвердження даного факту.

Крім того, разом з відзивом відповідачем надано довідку Краснопільської сільської ради Гайсинського району Вінницької області від 12.03.2021 №3, згідно відомостей якої нежитловим приміщенням, яке розташоване за адресою АДРЕСА_1 , користується ТОВ "Ситий двір".

З огляду на викладене, суд дійшов висновку щодо доцільності витребовування у ТОВ "Ситий двір" (код ЄДРПОУ 39604291, 23732, Вінницька обл., Гайсинський р-н, село Михайлівка, Першотравнева, будинок 151) письмових пояснень та доказів щодо підстав використання нежитлового приміщення, належного ОСОБА_1 , яке розташоване за адресою АДРЕСА_1 .

Крім того, в контексті даних спірних правовідносин суд враховує, що Наказом Державної Служби статистики України № 56 від 11.04.2016 затверджено Інструкцію з ведення погосподарського обліку в сільських, селищних та міських радах, яка зареєстрована в Міністерстві юстиції України 06.05.2016 №689/28819 (далі - Інструкція).

Пунктом 1 розділу І Інструкції визначено, що погосподарський облік, як вид первинного обліку, передбачений для накопичення і систематизації відомостей, які збирають сільські, селищні, міські ради територіальних громад (об`єднаних територіальних громад) (далі - місцеві ради) по кожному з розташованих на їхній території сільських населених пунктів і які є необхідними для проведення державних статистичних спостережень.

Згідно пунктів 3-5 розділу І Інструкції, у рамках погосподарського обліку місцеві ради ведуть облік особистих селянських господарств у порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері статистики.

У цій Інструкції терміни та поняття використовуються в таких значеннях:

домоволодіння - житловий будинок з господарськими спорудами та будівлями, які розташовані на одній земельній ділянці;

домогосподарство (домашнє господарство) - сукупність осіб, які спільно проживають в одному житловому приміщенні або його частині, забезпечують себе всім необхідним для життя, ведуть спільне господарство, повністю або частково об`єднують свої кошти та витрачають їх. Ці особи можуть перебувати в родинних стосунках або стосунках свояцтва, не перебувати в будь-яких із цих стосунків або бути і в тих, і в інших стосунках. Домогосподарство може складатися з однієї особи;

землеволодіння - земельна ділянка, що перебуває у власності (користуванні) особи;

об`єкт погосподарського обліку - одиниця, щодо якої здійснюється накопичення та систематизація відомостей (домогосподарство, домоволодіння, землеволодіння);

особа, що відповідає за об`єкт погосподарського обліку, - повнолітня особа, яка має безпосереднє відношення до об`єкта погосподарського обліку і спроможна надати необхідну достовірну інформацію щодо нього, - член домогосподарства, власник або користувач домоволодіння, землеволодіння;

перезакладення документів погосподарського обліку - заведення нових книг погосподарського обліку після закінчення строку їх дії.

Погосподарський облік у місцевих радах ведуть по кожному населеному пункту окремо за такими формами первинної облікової документації:

форма N 1 "Облікова картка об`єкта погосподарського обліку" (далі - форма N 1) - передбачена для ведення погосподарського обліку в місцевих радах, на території яких розташовані сільські населені пункти;

форма N 3 "Список осіб, яким надані земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства із земель міських поселень" (далі - форма N 3) - передбачена для обліку в міських, а також селищних радах у частині міських поселень.

Отже, органами місцевого самоврядування ведеться облік особистих селянських господарств, які здійснюють сільськогосподарське виробництво товарів, а тому, суд вважає за необхідне витребувати відповідні облікові картки погосподарського обліку у Краснопільської сільської ради Гайсинського району Вінницької області щодо реєстрації ОСОБА_1 , як особи яка здійснює сільськогосподарську діяльність як самозайнята особа, сільськогосподарський товаровиробник тощо.

Також, суд вважає за необхідне роз`яснити позивачу, ТОВ "Ситий двір", Краснопільській сільській раді, що частиною 7 статті 80 КАС України визначено, що особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом (ч. 8 ст. 80 КАС України).

Керуючись статтями 72, 80, 149, 248, 256 КАС України КАС України,

УХВАЛИВ:

Витребувати у ОСОБА_1 додаткові докази, якими можливо підтвердити:

- факт використання належних позивачеві на праві приватної власності нежитлових будівель, а саме свинарника (загальною площею 588,5 кв.м) та свинарника-маточника (загальною площею 1537,8 кв.м) за цільовим призначенням;

- приналежність позивача до осіб, які займаються виробництвом сільськогосподарської продукції, переробкою власновиробленої сільськогосподарської продукції та її реалізацією.

Витребувати у ТОВ "Ситий двір" (код ЄДРПОУ 39604291, 23732, Вінницька обл., Гайсинський р-н, село Михайлівка, Першотравнева, будинок 151) письмові пояснення та докази щодо підстав використання нежитлового приміщення (свинарника-маточника), належного ОСОБА_1 , яке розташоване за адресою АДРЕСА_1 .

Витребувати у Краснопільської сільської ради Гайсинського району Вінницької області інформацію щодо реєстрації ОСОБА_1 , як особи яка здійснює сільськогосподарську діяльність як самозайнята особа та копію облікової картки об`єкта погосподарського обліку заведену щодо ОСОБА_1 .

Витребувані докази надати до суду протягом п`яти днів з дня отримання даної ухвали суду (можливе направлення електронною поштою чи то факсом).

Копію ухвали направити позивачу, ТОВ "Ситий двір", Краснопільській сільській раді Гайсинського району Вінницької області для виконання, відповідачу для відома.

Ухвала суду першої інстанції оскарженню не підлягає та набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 256 КАС України.

Суддя Томчук Андрій Валерійович

СудВінницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення11.05.2021
Оприлюднено13.05.2021
Номер документу96822759
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —120/1337/21-а

Постанова від 23.11.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Пасічник С.С.

Ухвала від 22.11.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Пасічник С.С.

Ухвала від 02.11.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Пасічник С.С.

Ухвала від 18.04.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Пасічник С.С.

Ухвала від 26.01.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Пасічник С.С.

Ухвала від 06.12.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Пасічник С.С.

Постанова від 04.10.2021

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Шидловський В.Б.

Ухвала від 01.09.2021

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Шидловський В.Б.

Ухвала від 03.08.2021

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Шидловський В.Б.

Ухвала від 20.07.2021

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Шидловський В.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні