Рішення
від 11.05.2021 по справі 380/8600/20
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 травня 2021 року справа №380/8600/20

м.Львів

Львівський окружний адміністративний суд в складі:

головуючої судді Крутько О.В.,

за участю секретаря судового засідання Шведа Б.В.,

представника відповідача Петрицина О.П.,

розглянув у відкритому судовому засіданні в місті Львові адміністративну справу за позовом Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області до Публічного акціонерного товариства Дрогобицький машинобудівний завод про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В :

На розгляд Львівського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області, у якій позивач просить суд:

-стягнути з Публічного акціонерного товариства Дрогобицький машинобудівний завод (код ЄДРПОУ 00153362) 1063983,29 грн. з витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з січня 2018 по вересень 2020 року на користь Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області (код ЄДРПОУ 13814885).

В обґрунтування позову позивачем зазначено, що відповідач перебуває на обліку в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області як платник страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування. Відповідач має заборгованість за період січня 2018 по вересень 2020 року у розмірі 1063983,29 грн. Розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій були направлені на юридичну адресу відповідача, не оскаржувались, набули статусу узгоджених та підлягають обов`язковій сплаті. Оскільки, відповідачем вищезазначену заборгованість в добровільному порядку не сплачено, вона підлягає примусовому стягненню.

Ухвалою суду від 19.10.2020 року відкрито провадження в адміністративній справі № 380/8600/20 та призначено розгляд за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін. Відповідачу встановлено 10-денний строк з дня отримання даної ухвали для подачі до суду відзиву на позовну заяву.

Ухвалою від 23.10.2020 року виправлено описку, допущену у тексті ухвали про відкриття спрощеного позовного провадження в адміністративній справі від 19.10.2020, а саме замість: «Приватне акціонерне товариство «Дрогобицький машинобудівний завод» вважати правильним «Публічне акціонерне товариство «Дрогобицький машинобудівний завод» .

11.11.2020 року представником відповідача подано клопотання про розгляд справи в порядку загального позовного провадження з викликом сторін. Вищевказане клопотання обґрунтоване тим, що ціна позову - 1063983,29 грн., для відповідача має суттєве значення, оскільки на даний час підприємство перебуває у складному фінансовому стані, діяльність підприємства зупинна на два роки. Крім того, зазначає, що ПАТ Дрогобицький машинобудівний завод на даний час не володіє повною інформацію щодо списку осіб, вказаних у розрахунках, яким виплачуються пільгові пенсії. крім того, суми наведені в розрахунках по кожній особі потребують додаткового уточнення та обґрунтування. Відповідач заперечує нарахування витрат у сумі 500000,00 грн., однак для спростування у цій частині позовних вимог необхідно на його переконання провести звірку взаєморозрахунків або призначити судову бухгалтерсько-економічну експертизу для визначення суми витрат, які підлягають стягненню з ПАТ Дрогобицький машинобудівний завод . Зважаючи на вищевикладене, оскільки розгляд даної судової справи має велике значення для відповідача, а також не може бути простим, оскільки, на думку відповідача, не є однозначним та шаблонним , останній просить здійснювати розгляд даної справи в порядку загального позовного провадження.

Відповідач відзиву на позовну заяву, заперечень проти позову до суду не надав.

Ухвалою від 14.12.2020 року замінено засідання для розгляду справи по суті підготовчим засіданням. Підготовче засідання призначено на 28.01.2021 року.

28.01.2021 згідно протокольної ухвали закрито підготовче провадження, призначено справу до судового розгляду на 04.03.2021.

04.03.2021 відкладено судове засідання на 08.04.2021 року.

05.04.2021 року представником позивача подано до суду клопотання за вх.№ 22433 про долучення до матеріалів справи копії довідок про підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії за віком на пільгових умовах, копії протоколів про призначення пенсії за віком на пільгових умовах та довідки про суми виплачених пенсій за віком на пільгових умовах та довідки про суми виплачених пенсій за період з 01.01.2018 по 30.09.2020 по особах вказаних у розрахунках долучених до матеріалів позовної заяви (а.с.99-167).

08.04.2021 відкладено судове засідання на 11.05.2021 року.

11.05.2021 в судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав з мотивів, зазначених у позовній заяві, відповідач явку уповноваженого представника у судове засідання не забезпечив, належним чином був повідомлений про дату, час та місце судового засідання .

11.05.2021 оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши представників сторін, оцінивши докази, які мають значення для справи суд виходив з наступного.

Судом встановлено та матеріалами справи підтверджено, що Публічне акціонерне товариство Дрогобицький машинобудівний завод перебуває на обліку в Головному управлінні Пенсійного фонду України у Львівській області як платник внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування.

З матеріалів справи слідує, що за відповідачем рахується заборгованість по невідшкодованих до Пенсійного фонду фактичних витратах на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно з пунктів а , б-з статті 13 Закону України Про пенсійне забезпечення за період січня 2018 року по вересень 2020 року.

Головним управлінням Пенсійного фонду України у Львівській області складено: розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, що підлягають відшкодуванню, призначених особам, які були зайняті на інших роботах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах відповідно до п. «б» - «з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» та пунктів 2-8 частини 2 ст. 114 Закону України «Про загальнообов`язкове держане пенсійне страхування» за період з січня 2018 року по вересень 2020 року; розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, що підлягають відшкодуванню, призначених особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, за період з січня 2018 року по вересень 2020 року (а.с.4-8).

Відповідно наявних розрахунків сум відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій з січня 2018 року по вересень 2020 року, загальна сума заборгованості відповідача складає 1063983,29 грн.

Відповідач в добровільному порядку не здійснив відшкодування позивачу сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за віком на пільгових умовах по списку №1 та списку №2, у зв`язку з чим, у відповідача виникла заборгованість перед позивачем у розмірі 1063983,29 грн., що стало підставою для звернення до суду.

Надаючи правову оцінку відносинам, що виникли між сторонами, суд виходить з наступного.

Статтею 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" від 05.11.1991 №1788-ХІІ визначено категорії працівників, які мають право на пенсію за віком на пільгових умовах. Так, на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи:

- п."а" працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, - за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць;

- п."б"-"з", зокрема працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, - за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць тощо.

Відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування від 09.07.2003 №1058-ІV (далі - Закон №1058-ІV) пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, роботах з особливо шкідливими й важкими умовами праці за списком №1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійного забезпечення через такі фонди особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого .

У цьому випадку розміри пенсій визначаються відповідно до статті 27 та з урахуванням норм статті 28 цього Закону. При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Згідно з абзацом 4 підпункту 1 пункту 2 Прикінцевих положень Закону №1058-ІV підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, крім тих, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100 - відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону.

Відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду України на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування , в частині пенсій, призначених, зокрема, згідно пункту а , б-з статті 13 Закону України Про пенсійне забезпечення .

Порядок відшкодування підприємствами витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, встановлений Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року №21-1, якою затверджена Інструкція про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України (далі - Інструкція).

Ця Інструкція визначає процедуру стягнення заборгованості зі сплати внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування (далі - страхові внески), сплати збору на обов`язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій та інших платежів до бюджету Пенсійного фонду України, нарахування і сплати фінансових санкцій та пені, а також відшкодування підприємствами витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Відповідно до п. 6.1 Інструкції №21-1 для платників, зазначених у пп. 2.1.1 п. 2.1 розділу 2 цієї Інструкції (крім платників, віднесених до четвертої групи платників єдиного податку, що визначені у п. 4 п. 291.4 ст. 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України), відшкодуванню підлягають фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» до набрання чинності Законом України від 03 жовтня 2017 року № 2148-VІІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» та призначених відповідно до ч. 2 ст. 114 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» : особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, крім тих, які були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за Списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України; особам, які були зайняті на інших роботах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах відповідно до п.п. «б» -«з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» та п. 2-8 ч. 1 ст. 114 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» .

Розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається органами Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до ч. 2 "Прикінцевих положень" Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом місяця з новопризначених (перерахованих) пенсій (п. 6.4 Інструкції №21-1).

Відповідно до п. 6.5 Інструкції №21-1 розрахунки складаються на підставі відомостей відділів з призначення пенсій органів Пенсійного фонду України, які подаються згідно з додатком 8 та додатком 8а до 1 січня поточного року та протягом місяця з дня прийняття рішення про призначення нової пенсії.

За правилами п. 6.7 Інструкції №21-1 підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в розрахунку місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання тощо), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства у розрахунку, який направляється підприємству в місячний строк з дня прийняття рішення про зміну розміру пенсії або про припинення виплати пенсії.

Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 "Прикінцевих положень" Закону, сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

Згідно з п. 6.8 Інструкції, у разі призначення пенсій на пільгових умовах особам, які мають необхідний стаж роботи не за місцем призначення цієї пенсії, орган Пенсійного фонду за місцем призначення пенсії надсилає розрахунок згідно з додатками, зазначеними у пункті 6.4 цієї глави для зазначених підприємств, у двох примірниках через орган Пенсійного фонду за місцезнаходженням цього підприємства (крім підприємств, місцезнаходженням яких є вільна економічна зона "Крим"). Відшкодування сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, у таких випадках здійснюється підприємством на рахунки органу Пенсійного фонду за місцезнаходженням підприємства.

Таким чином, підставою для відшкодування підприємством органам Пенсійного фонду витрат на виплату та доставку пільгових пенсій є розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за відповідний період.

На виконання зазначених норм Інструкції №21-1 розрахунки щодо пільгових пенсійних виплат з січня 2018 року вересень 2020 року були направлені відповідачу за його адресою.

Доказів оскарження розрахунків позивача, а також виконання обов`язку щодо відшкодування позивачу фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій колишнім працівникам суду не надано. Твердження позивача про наявність заборгованості з відшкодування вказаних пенсій за січень 2018 року по вересень 2020 року на загальну суму 1063983,29 грн. не спростовано.

Згідно з висновком Верховного Суду у постанові від 20.12.2019 у справі №812/1922/17, що обов`язковий для врахування судами нижчих інстанцій, отримавши розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону №1058-IV в частині пенсій, призначених відповідно до статті 13 Закону України від 05 листопада 1991 року № 1788-XII "Про пенсійне забезпечення", не надавши на них до Пенсійного органу заперечень та не оскарживши розрахунки в суді, відповідач фактично узгодив їх.

Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону, сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

Таким чином, обов`язок з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування , в частині пенсій, призначених у порядку ст. 13 Закону України Про пенсійне забезпечення , покладений на підприємства.

Аналогічна правова позиція зазначена в постанові Верховного Суду від 30.01.2018 у справі №820/3678/15.

З огляду на викладене та враховуючи те, що на час розгляду судом адміністративної справи заборгованість по сплаті невідшкодованих фактичних витратах на виплату і доставку пенсій призначених відповідно до пунктів а , б-з статті 13 Закону України Про пенсійне забезпечення за період з січня 2018 року по вересень 2020 року в загальній сумі 1063983,29 грн. відповідачем не сплачена, суд доходить висновку про обґрунтованість звернення позивача з позовом щодо її стягнення.

Загальна сума заборгованості у розмірі 1063983,29 грн., яка підлягає стягненню з відповідача, підтверджується наявними в матеріалах справи розрахунками фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, що підлягають відшкодуванню, призначених особам, які були зайняті на роботах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах відповідно до пунктів а , б-з статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

У відповідності до частини 2 статті 73 Кодексу адміністративного судочинства України предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Згідно із частиною 1 статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Враховуючи наведені обставини, суд приходить до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими, підтвердженими відповідними доказами та такими, що підлягають задоволенню.

Вирішуючи питання про розподіл судових витрат, суд вказує на наступне.

Відповідно до частини 2 статті 139 Кодексу адміністративного судочинства України при задоволенні позову суб`єкта владних повноважень з відповідача стягуються виключно судові витрати суб`єкта владних повноважень, пов`язані із залученням свідків та проведенням експертиз.

Відтак, з огляду на те, що, позивачем не понесено витрат, пов`язаних із залученням свідків та проведенням експертиз, тому з урахуванням приписів частини 2 статті 139 Кодексу адміністративного судочинства України підстави для відшкодування судових витрат відсутні.

Керуючись ст.ст. 2, 13, 14, 77, 90, 139, 241-246, 250, 255 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

В И Р І Ш И В :

Позов Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області до Публічного акціонерного товариства Дрогобицький машинобудівний завод про стягнення заборгованості - задовольнити.

Стягнути з Публічного акціонерного товариства Дрогобицький машинобудівний завод 1063983,29 грн. з витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з січня 2018 по вересень 2020 року на користь Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області.

Судовий збір у справі з відповідача не стягується.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення через Львівський окружний адміністративний суд до Восьмого апеляційного адміністративного суду, з врахуванням гарантій встановлених пунктом 3 Розділу VI «Прикінцевих положень» Кодексу адміністративного судочинства України.

Повний текст рішення складено 13.05.2021.

Суддя Крутько О.В.

Дата ухвалення рішення11.05.2021
Оприлюднено17.05.2021
Номер документу96859165
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —380/8600/20

Рішення від 11.05.2021

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Крутько Олена Василівна

Ухвала від 14.12.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Крутько Олена Василівна

Ухвала від 23.10.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Крутько Олена Василівна

Ухвала від 19.10.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Крутько Олена Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні