Ухвала
від 06.05.2021 по справі 522/7276/21
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа №522/7276/21

Провадження №1-кс/522/3877/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 травня 2021 року місто Одеса

Слідчий суддяПриморського районногосуду м.Одеси ОСОБА_1 ,за участюсекретаря судовогозасідання ОСОБА_2 ,розглянувши увідкритому судовомузасіданні скаргу адвоката ОСОБА_3 в інтересах Фермерського господарства «Левадне» на бездіяльність службових осіб Приморського відділу поліції ГУНП в Одеській області в порядку п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України, -

ВСТАНОВИВ:

Адвокат ОСОБА_3 в інтересах Фермерського господарства «Левадне» (код ЄДРПОУ 32721417) звернувся до слідчого судді зі скаргою в порядку п. 1 ч. 1 ст.303 КПК України на бездіяльність, в якій просить зобов`язати службових осіб Приморського відділу поліції ГУНП в Одеській області внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідні відомості за заявою від 15.04.2021 року, яка зареєстрована до Журналу єдиного обліку заяв і повідомлень про кримінальні та інші події за №15432 від 15 квітня 2021 року за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364, ч. 4 ст. 190 КК України та розпочати досудове розслідування.

В обґрунтування скарги Адвокат ОСОБА_3 посилаються на наступне.

Неодноразово звертався до Приморського відділу поліції ГУНП в Одеській області з усними запитами про надання інформації стосовно розгляду заяви про відкриття кримінального провадження, однак ніякої відповіді, а також витягу з ЄРДР про реєстрацію кримінального правопорушення ним не отримано.

Послався на вимоги ч. 1 ст. 214 КПК України, відповідно до положення, якої, слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.

За ч. 4 ст. 214 КПК України слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Зазначає, що в порушення наведених вище норм КПК України, службовими особами Приморського відділу поліції ГУНП в Одеській області не було внесено відповідних відомостей за його заявою від 15.04.2021 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Станом на день звернення зі скаргою жодних повідомлень щодо подальшої долі поданої ним заяви не отримував.

Вказану бездіяльність вважає протиправною, у зв`язку з чим, на підставі ст.303 КПК України просить зобов`язати посадових осіб внести відомості про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою про вчинення кримінального правопорушення.

В судове засідання ОСОБА_4 не з`явився. 15 березня 2021 року від адвоката ОСОБА_5 надійшло клопотання про розгляд скарги без їх участі. Також у клопотанні зазначив, що станом на 30 березня 2021 року будь-якої відповіді стосовно заяви від 08 березня 2021 року не отримували.

Слідчий в судове засідання не з`явився, повідомлений належним чином. Заперечень щодо обставин викладених у скарзі та клопотань суду не надано. Суду матеріалів щодо вищезазначеної заяви - не надано.

Відповідно до ч.3 ст.306 КПК України, розгляд скарг на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування здійснюється за обов`язкової участі особи, яка подала скаргу, чи її захисника, представника та слідчого чи прокурора, рішення, дії чи бездіяльність яких оскаржується. Відсутність слідчого чи прокурора не є перешкодою для розгляду скарги.

У відповідності до положень ст. 26 КПК України, сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та спосіб, передбачених цим Кодексом.

Зважаючи на ці положення закону та враховуючи принцип диспозитивності, суд визнав можливим прийняти рішення по суті скарги у відсутність осіб, які не з`явились, на підставі наданих доказів.

Вивчивши скаргу, дослідивши матеріали провадження, слідчий суддя за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин кримінального провадження, керуючись законом, оцінивши кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку для прийняття відповідного процесуального рішення, приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Вичерпний перелік рішень, дій чи бездіяльності слідчого, дізнавача або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, визначений частиною 1 ст. 303 КПК України. Зокрема, у відповідності до п.1 ч.1 ст. 303 КПК України, на досудовому провадженні можуть бути оскаржені бездіяльність слідчого, дізнавача, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР.

Слідчим суддею встановлено наступні фактичні обставини.

15 квітня 2021 року адвокат ОСОБА_3 звернувся із заявою до Приморського відділу поліції ГУНП в Одеській області, в якій просив зобов`язати службових осіб Приморського відділу поліції ГУНП в Одеській області внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідні відомості за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364, ч. 4 ст. 190 КК України та розпочати досудове розслідування.

На час звернення до суду зі скаргою відомості, викладені в заяві про вчинення кримінального правопорушення, не внесені до ЄРДР.

Такі дії посадових осіб працівників поліції не відповідають вимогам ч.1 ст.214 КПК України про те, що слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.

За змістом вказаної норми, обов`язок прийняти та зареєструвати заяву або повідомлення про кримінальні правопорушення покладено на слідчого, дізнавача, прокурора та інших службових осіб, що уповноважені на їх прийняття. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається, незалежно від того, чи відносяться розслідування фактів про повідомлені кримінальні правопорушення до територіальної юрисдикції або процесуальної компетенції органу, до якого надійшла заява чи повідомлення.

Також, частиною 2 статті 60 КПК України передбачено, що заявник має право отримати від органу, до якого він подав заяву, документ, що підтверджує її прийняття і реєстрацію; витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

У повідомленні про кримінальне правопорушення заявником зазначено короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінальних правопорушень та попередню кваліфікацію правопорушення.

Статтею 25 КПК України передбачено, що прокурор, слідчий зобов`язані в межах своєї компетенції розпочати досудове розслідування в кожному випадку безпосереднього виявлення ознак кримінального правопорушення (за виключенням випадків, коли кримінальне провадження може бути розпочате лише на підставі заяви потерпілого) або в разі надходження заяви (повідомлення) про вчинення кримінального правопорушення, а також вжити всіх передбачених законом заходів для встановлення події кримінального правопорушення та особи, яка його вчинила.

Вимоги ст.ст.25, 214 КПК України щодо внесення прокурором, слідчим до ЄРДР відомостей про вчинене кримінальне правопорушення є безальтернативними.

Пунктом 1 ч.1 ст.303 КПК України передбачено, що на досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора: бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

За таких обставин скарга на бездіяльність підлягає задоволенню з наведених підстав.

Керуючись ст.ст.214-216, 303-307, 318-380 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Скаргу адвоката ОСОБА_3 в інтересах Фермерського господарства «Левадне» на бездіяльність службових осіб Відділу поліції №2 ОРУП №1 ГУНП в Одеській області - задовольнити.

Зобов`язати уповноважених посадових осіб Відділу поліції №2 Одеського районного управління поліції №1 ГУНП в Одеській області, внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення кримінального правопорушення, що містяться в заяві адвоката ОСОБА_3 , який діє в інтересах Фермерського господарства «Левадне» (код ЄДРПОУ 32721417) від 15.04.2021 року, яка зареєстрована до Журналу єдиного обліку заяв і повідомлень про кримінальні та інші події за №15432 від 15 квітня 2021 року за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364, ч. 4 ст. 190 КК України, надати витяг з ЄРДР на підтвердження реєстрації вказаної заяви та повідомити заявника про початок досудового розслідування.

Ухвалу направити для виконання до Відділу поліції №2 ОРУП №1 ГУНП в Одеській області.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

06.05.21

Дата ухвалення рішення06.05.2021
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу96877288
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —522/7276/21

Ухвала від 06.05.2021

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Науменко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні