Ухвала
від 08.04.2021 по справі 127/8876/21
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/8876/21

Провадження №1-кс/127/3937/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 квітня 2021 року м. Вінниця

Слідчий суддя Вінницького міського суду Вінницької області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчоговідділу розслідуванняОТЗ Слідчогоуправління Головногоуправління Національноїполіції уВінницькій області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий ОСОБА_3 звернувся до суду із вказаним клопотанням, яке погоджене з прокурором ОСОБА_4 .

Клопотання мотивоване тим, що слідчим управліннямГУНП уВінницькій областіпроводиться досудоверозслідування укримінальному провадженні№ 42020020000000272від 04.09.2020за ч.3 ст. 191 КК України.

Згідно матеріалів досудового розслідування встановлено, що посадові особи Басаличівського лісництва ДП «Гайсинське лісове господарство» Вінницького ОУЛМГ за попередньою змовою налагодили схему по розкраданню лісопродукції з деревини особливо цінних порід задля власного збагачення. По розподіленим обов`язкам використовують наступну злочинну схему. Під прикриттям керівника ДП реалізовують з підробленими документами, або ж за їх відсутності, лісопродукцію на деревообробне підприємство - завод ТОВ «Цунамі» Волинської області через їхнього представника ОСОБА_5 , жителя Волинської обл., який здійснює офіційну та тіньову закупівлі лісопродукції у Вінницькій області, та в свою чергу для прикриття цієї злочинної схеми залучив Фізичну особу-підприємця ОСОБА_6 та інших, через яких здійснюється реалізація необлікованої та незаконно порубаної лісопродукції з лісомасивів належних ЛГ. ФОП ОСОБА_6 отримує лісопродукцію, в тому числі частину закуповує в лісництві офіційно, але з заниженням показників класів якості та груп діаметрів, тобто згідно ТТН-ліс лісопродукція має клас «С» та «D», а фактично «А» та «В», а частину отримує у результаті незаконних порубок взагалі без будь-яких документів про походження, та акумулює її на території пилорами або в місцях накопичення. В подальшому ОСОБА_6 , для маскування незаконно отриманої лісопродукції, з метою уникнення проходження постів контролю, організовує її переміщення тентованими фурами на завод ТОВ «Цунамі». Для приховування незаконного походження лісопродукції ФОП ОСОБА_6 виписує внутрішні Товарно-транспортні накладні, які не відповідають затвердженим зразкам, та вносить в них фіктивні відомості показників кількості та вартості, без відображення специфікацій поколодного обліку деревини. Таким чином через ФОП ОСОБА_6 , ОСОБА_5 та інші головні учасники схеми, шляхом фальсифікації документів про походження вантажу, отримують можливість легалізувати незаконно заготовлену деревину.

Після того як деревина доставлена на деревообробний завод, бухгалтер ТОВ «ЦУНАМІ», за лісопродукцію яка надійшла від ФОП ОСОБА_6 , перераховує кошти на рахунок підконтрольних ОСОБА_5 ФОПів, які в подальшому конвертують їх у готівку та повертають ОСОБА_5 за виключенням своїх відсотків, а він розподіляє її між учасниками схеми, в тому числі службовими особами ДП «Гайсинське ЛГ» та безпосередньо ФОП ОСОБА_6 .

Згідно матеріалів виконання доручення слідчого, які надійшли з УСР у Вінницькій області встановлено, що Фізична особа-підприємець ОСОБА_6 здійснює господарську діяльність пов`язану з заготівлею та реалізацією лісопродукції, деревини особливо цінних порід, на промисловій території, яка перебуває в його користуванні та розташована за адресою: АДРЕСА_1 , де наявне накопичення необлікованої та здобутої злочинним шляхом лісопродукції. Частина такої лісопродукціЇ придбана ФОП ОСОБА_6 за домовленістю з посадовими особами з числа ДП «Гайсинського ЛГ» за заниженими цінами, та з фактично кращими показниками класу якості ніж це зазначено в документах на придбання (ТТН-Ліс). Інша частина утворена з числа незаконно зрубаної лісопродукції, що здійснюється також за домовленістю ОСОБА_6 та посадових осіб Лісництв ДП «Гайсинського ЛГ». Встановлено, що ОСОБА_6 веде облік руху (придбання та реалізації) вищевказаної лісопродукції, та відповідно накопичення документів пов`язаних з такою діяльністю.

Відповідно до інформаційної довідки від 09.03.2021 № 247418772 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, за адресою: АДРЕСА_1 , наявні відомості про:

- Об`єкт нерухомого майна: земельна ділянка площею 0,1433 (га), право власності: Право оренди земельної ділянки, орендар ПАТ «ВІННИЦЯОБЛПАЛИВО» (ЄДРПОУ 01880670);

- Об`єкт нерухомого майна: комплекс будівель та споруд загальною площею 462,2 кв.м., власник ПАТ «ВІННИЦЯОБЛПАЛИВО» (ЄДРПОУ 01880670).

Таким чином є підстави вважати, що за місцем здійснення комерційної діяльності ФОП ОСОБА_6 на даний час може знаходитись необлікована та здобута злочинним шляхом лісопродукція, бирки обліку лісопродукції, бланки, печатки, фіктивні документи та їх «заготовки», а також інші речі та предмети, які самостійно або в сукупності з іншими доказами мають важливе значення для повного, об`єктивного та неупередженого провадження досудового розслідування, а інформація, яка у них міститься необхідна для розкриття кримінального правопорушення і виявлення винних у його вчиненні осіб, має суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, а отримання їх у інший спосіб, окрім як вилучення в ході проведення обшуку неможливе у зв`язку із реальним ризиком знищення цих предметів та документів.

За вищенаведеного обґрунтування, з метою здобуття фактичних даних, які дадуть можливість встановити наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню, виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання та вилучення названих речей та предметів, виникла необхідність звернутися до Вінницького міського суду із клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку за місцем здійснення діяльності ОСОБА_6 , за адресою: АДРЕСА_1 , оскільки в даному випадку обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а отримання їх у інший спосіб, окрім як вилучення в ході проведення обшуку неможливе у зв`язку із реальним ризиком знищення цих предметів та документів, керуючись ст. 110, ч. 3 ст. 208, ст. 234 КПК України, слідчий звернувся з даним клопотанням.

В судовому засіданні слідчий підтримав клопотання в повному обсязі на підставі викладених обставин.

Дослідивши клопотання, додані письмові докази та матеріали кримінального провадження, заслухавши думку слідчого, слідчий суддя находить, що клопотання є обгрунтованим та підлягає до задоволення з наступних підстав.

Частиною 1 ст. 234 КПК України передбачено, що обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб..

Враховуючи те, що з матеріалів кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що за місцем здійснення діяльності ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме на земельній ділянці, яка відноситься до промислової території та знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , можуть знаходитися речі та документи, що свідчать про обставини вчинення кримінального правопорушення та мають значення для встановлення істини у даному кримінальному провадженні, а також можуть бути доказом під час судового розгляду, клопотання підлягає до задоволення.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 107, 234, 235 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Надати слідчим СУ ГУНП у Вінницькій області, які входять в групу слідчих у даному кримінальному провадженні № 42020020000000272 від 04.09.2020 дозвіл на проведення обшуку за місцем здійснення діяльності ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме на земельній ділянці, яка відноситься до промислової території та знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , з метою відшукання та вилучення наступних речей та предметів: лісопродукції на яку відсутні документи про походження або вони не відповідають дійсності, бирки обліку лісопродукції, документи та їх заготовки, товарно-транспортні накладні, відомості, розрахункові квитанції та ін., чорнові записи з обліком лісопродукції та ін., а також інші предмети та речі, які самостійно або в сукупності з іншими доказами можуть мати суттєве значення для з`ясування обставин злочину.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення08.04.2021
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу96910359
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —127/8876/21

Ухвала від 08.04.2021

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Клапоущак С. Ю.

Ухвала від 08.04.2021

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Клапоущак С. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні