Ухвала
від 08.04.2021 по справі 127/8864/21
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/8864/21

Провадження №1-кс/127/3934/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 квітня 2021 року м. Вінниця

Слідчий суддя Вінницького міського суду Вінницької області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчоговідділу розслідуванняОТЗ Слідчогоуправління Головногоуправління Національноїполіції уВінницькій області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий ОСОБА_3 звернувся до суду із вказаним клопотанням, яке погоджене з прокурором ОСОБА_4 .

Клопотання мотивоване тим, що слідчим управліннямГУНП уВінницькій областіпроводиться досудоверозслідування укримінальному провадженні№ 42020020000000272від 04.09.2020за ч.3 ст. 191 КК України.

Згідно матеріалів досудового розслідування встановлено, що посадові особи ДП «Вінницького лісового господарства» за попередньою змовою налагодили схему по розкраданню лісопродукції з деревини особливо цінних порід задля власного збагачення. По розподіленим обов`язкам використовують наступну злочинну схему. Під прикриттям керівництва ЛГ реалізовують з підробленими документами, або ж за їх відсутності, лісопродукцію на деревообробне підприємство - завод ТОВ «Цунамі» Волинської області через їхнього представника ОСОБА_5 , жителя Волинської обл., який здійснює офіційну та тіньову закупівлі лісопродукції у Вінницькій області, та в свою чергу для прикриття цієї злочинної схеми залучив наступні суб`єкти господарської діяльності: ФОП ОСОБА_6 , ФОП ОСОБА_7 , ФОП ОСОБА_8 , через яких здійснюється реалізація необлікованої та незаконно порубаної лісопродукції з лісомасивів належних лісництвам ЛГ. Дані ФОПи отримують лісопродукцію, в тому числі частину закуповують в лісництвах офіційно, але з заниженням показників класів якості та груп діаметрів, тобто згідно ТТН-ліс лісопродукція має клас «D», а фактично «С», «В» та «А», а частину отримують у результаті незаконних порубок взагалі без будь-яких документів про походження, та зберігають на території пилорам або в місцях накопичення. В подальшому, для маскування незаконно отриманого вантажу, з метою уникнення проходження постів контролю, тентованими фурами переміщають колоди особливо цінної деревини породи дуб та ясен на завод ТОВ «Цунамі». Для цього ФОПи ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , та інші пов`язані з ними згідно договорів про спільну діяльність, для переміщення незаконно заготовленої лісопродукції виписують внутрішні Товарно-транспортні накладні, які не відповідають затвердженим зразкам, та вносять в них фіктивні відомості показників кількості та вартості, без відображення специфікацій поколодного обліку деревини. Таким чином через вказаних ФОПів, ОСОБА_5 та інші головні учасники схеми, отримують можливість легалізувати незаконно заготовлену деревину шляхом фальсифікації документів про походження вантажу.

Після того як деревина доставлена на деревообробний завод, головний бухгалтер ТОВ «ЦУНАМІ», за лісопродукцію яка надійшла від ФОПів, перераховує кошти на рахунок цих же ФОПів, які в подальшому конвертують їх у готівку та розподіляють між учасниками схеми, в тому числі службовими особами ДП «Вінницьке ЛГ».

Згідно матеріалів виконання доручення слідчого, які надійшли з УСР у Вінницькій області, встановлено, що за місцем здійснення діяльності ФОП ОСОБА_6 та ФОП ОСОБА_7 , за адресою: АДРЕСА_1 , розташована пилорама та деревообробний цех, на території яких наявне накопичення необлікованої та здобутої злочинним шляхом лісопродукції. Частина такої лісопродукціЇ придбана ФОП ОСОБА_7 та ФОП ОСОБА_8 , за домовленістю з посадовими особами з числа лісництв Вінницького лісгоспу за заниженими цінами, та з фактично кращими показними класу якості ніж це зазначено в документах на придбання (ТТН-Ліс), що в свою чергу впливає на кінцеву вартість. А інша частина утворена з числа незаконно зрубаної лісопродукції, що здійснюється за домовленістю ОСОБА_6 та посадових осіб Лісництв ДП Вінницького ЛГ. Також за місцем здійснення діяльності пилорами (деревообробного цеху) ОСОБА_6 та інші ФОПи, з якими він уклав договір про спільну діяльність: ФОПи ОСОБА_7 , ОСОБА_9 , ОСОБА_8 , ОСОБА_10 та ОСОБА_11 , зберігають фіктивні документи по відпуску лісопродукції та їх заготовки, чорнові записи (блокноти, записники), в яких веде облік накопиченої за рахунок незаконно придбаної та незаконно порубаної лісопродукції, та подальшу її реалізацію СГД, в тому числі на деревообробний завод ТОВ «Цунамі». Крім того на пилорамі ОСОБА_6 та інші пов`язані ФОПи зберігають мобільні телефони (смартфони) та СІМ-карти до них, за допомогою яких здійснюють спілкування, та в яких наявні прикладні програми що містять інформацію про незаконну заготівлю та подальшу реалізацію лісопродукції. Облік вищевказаної продукції також міститься в комп`ютерній техніці, яка наявна в приміщеннях пилорами (деревообробного цеху).

Відповідно доінформаційної довідки№ 241915459від 27.01.2021 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, за адресою: АДРЕСА_1 , наявні відомості про:

- Об`єкт нерухомого майна: майновий комплекс, об`єкт нежитлової нерухомості загальною площею 153664,4 кв.м, що перебуває в приватній власності ТОВ «Украфлора-Вінниця».

Крім того в даних реєстрах наявна інформація про: Об`єкт нерухомого майна тип майна: земельна ділянка, Кадастровий номер: 0520681800:01:002:0020, Площа (га): 54,2988 га, для іншого сільськогосподарського призначення, інше речове право: право оренди земельної ділянки строк дії 49 років, орендар: ТОВ «Украфлора-Вінниця».

Таким чином є підстави вважати, що за місцем знаходження пилорами (деревообробного цеха), де здійснюють діяльність ФОПи ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_9 , ОСОБА_8 , ОСОБА_10 та ОСОБА_11 , за адресою: АДРЕСА_1 , на даний час може знаходитись необлікована та здобута злочинним шляхом лісопродукція, комп`ютерна техніка, в т.ч. персональні електронно-обчислювальних пристрої, USB флеш-накопичувачі та інші матеріальні носії інформації, мобільні термінали зв`язку (мобільні телефони), СІМ-карти операторів мобільного зв`язку, які використовувались для вчинення злочину, документи (в т.ч. чорнові записи), бланки, печатки, фіктивні документи та їх «заготовки», а також інші речі та предмети, які самостійно або в сукупності з іншими доказами мають важливе значення для повного, об`єктивного та неупередженого провадження досудового розслідування, а інформація, яка у них міститься необхідна для розкриття кримінального правопорушення і виявлення винних у його вчиненні осіб, має суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, а отримання їх у інший спосіб, окрім як вилучення в ході проведення обшуку неможливе у зв`язку із реальним ризиком знищення цих предметів та документів.

За вищенаведеного обґрунтування, з метою здобуття фактичних даних, які дадуть можливість встановити наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню, виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання та вилучення названих речей та предметів, виникла необхідність звернутися до Вінницького міського суду із клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку за місцем знаходження пилорами (деревообробного цеха), де здійснює діяльність ФОП ОСОБА_6 , за адресою: АДРЕСА_1 , оскільки в даному випадку обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а отримання їх у інший спосіб, окрім як вилучення в ході проведення обшуку неможливе у зв`язку із реальним ризиком знищення цих предметів та документів, керуючись ст. 110, ч. 3 ст. 208, ст. 234 КПК України, слідчий звернувся з даним клопотанням.

В судовому засіданні слідчий підтримав клопотання в повному обсязі на підставі викладених обставин.

Дослідивши клопотання, додані письмові докази та матеріали кримінального провадження, заслухавши думку слідчого, слідчий суддя находить, що клопотання є обгрунтованим та підлягає до задоволення з наступних підстав.

Частиною 1 ст. 234 КПК України передбачено, що обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб..

Враховуючи те, що з матеріалів кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що в об`єктах нерухомості та на земельній ділянці на якій вони знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 , в частині де здійснюється діяльність пилорами (деревообробного цеху) ФОПом ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та іншими, можуть знаходитися речі та документи, що свідчать про обставини вчинення кримінального правопорушення та мають значення для встановлення істини у даному кримінальному провадженні, а також можуть бути доказом під час судового розгляду, клопотання підлягає до задоволення.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 107, 234, 235 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Надати слідчим СУ ГУНП у Вінницькій області, які входять в групу слідчих у даному кримінальному провадженні № 42020020000000272 від 04.09.2020 дозвіл на проведення обшуку в об`єктах нерухомості та на земельній ділянці на якій вони знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 , в частині де здійснюється діяльність пилорами (деревообробного цеху) ФОПом ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та іншими що перебувають з ним у співпраці, з метою відшукання та вилучення наступних речей та предметів: необлікованої та здобутої злочинним шляхом лісопродукції, бирки обліку лісопродукції (нові та б/в), документи та їх заготовки, товарно-транспортні накладні, відомості, розрахункові квитанції та ін., печатки, штампи, банківські картки, чорнові записи з обліком лісопродукції та ін., комп`ютерна техніка (ноутбуки, комунікатори, планшети та ін.), на якій здійснювався облік руху лісопродукції, USB флеш-накопичувачі та інші матеріальні носії інформації, мобільні термінали зв`язку (смартфони, мобільні телефони), СІМ-карти операторів мобільного зв`язку та їх компоненти, які використовувались для вчинення злочину, грошових коштів здобутих злочинним шляхом, або законність походження яких не підтверджується, а також інші предмети та речі, які самостійно або в сукупності з іншими доказами можуть мати суттєве значення для з`ясування обставин злочину.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення08.04.2021
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу96910361
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —127/8864/21

Ухвала від 08.04.2021

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Клапоущак С. Ю.

Ухвала від 08.04.2021

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Клапоущак С. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні