Ухвала
від 17.05.2021 по справі 127/11949/21
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 127/11949/21

Провадження 1-кс/127/5345/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 травня 2021 року м. Вінниця

Слідчий суддя Вінницького міського суду Вінницької області ОСОБА_1 , розглянувши у закритому судовому засіданні в залі Вінницького міського суду Вінницької області клопотання старшого слідчого СУ Головного управління Національної поліції у Вінницькій області майора поліції ОСОБА_2 , про проведення огляду території земельної ділянки та розташованих на ній об`єктах, власником яких являється ТОВ «Гарантінвест», та перебували/перебуває в оренді (користуванні) ТОВ «Ілліненцький цукровий завод», та якими на даний час ймовірно користувачем є ТОВ «Іллінецька цукроварня», за адресою: Вінницька область, м. Іллінці, вул. Європейська (К. Маркса), 3, за відсутності фіксування судового розгляду технічними засобами, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий ОСОБА_2 звернувся до Вінницького міського суду Вінницької області з клопотанням, яке погоджене з прокурором, про проведення огляду.

Клопотання мотивовано тим, що слідчим здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12021020000000245 від 19.04.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України, у зв`язку із чим у органу досудового розслідування постала необхідність у отриманні дозволу на проведення обшуку.

Під час розгляду, з матеріалів клопотання встановлено, що до слідчого управління ГУНП у Вінницькій області надійшла заява від 19.04.2020 ОСОБА_3 , про те, що з 27.11.2020 до 14.04.2021 з території ТОВ «Іллінецький цукровий завод» (ЄДРПОУ 32456622), зареєстроване та фактично знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 (змінена назва з вул. Карла Макса, 3), розкрадаються товарно-матеріальні цінності, а саме: цукор, техніка, зерно, обладнання та інше.

Відповідно до показань ОСОБА_3 установлено, що в листопаді 2020 року він вирішив придбати частку статутного капіталу ТОВ «Іллінецький цукровий завод» ЄДРПОУ 32456622, що розташований за адресою: Вінницька область, м. Іллінці, вул К. Маркса, 3, так як були вигідні умови купівлі на той час. З даного приводу 23.11.2020 між ОСОБА_4 від його імені та ОСОБА_5 від імені ОСОБА_6 укладено акт прийому-передачі 36,24 відсотка статутного капіталу ТОВ «Іллінецький цукровий завод». Відразу після оформлення акту прийому-передачі він намагався пройти на територію заводу, однак його не пускала охорона. З цього часу він намагається законним шляхом прийняти та скористатись своєю часткою в статутному капіталі. Надалі, 29.01.2021 його виключено зі складу учасників ТОВ «Іллінецький цукровий завод» держаним реєстратором Чабанівської селищної ради Фастівського району Київської області ОСОБА_7 .

На підставі скарги ОСОБА_3 на дії реєстратора та висновку колегії МЮУ з розгляду скарг на рішення дії або бездіяльності державного реєстратора від 25.03.2021 було винесено наказ №1215/5 від 01.04.2021 яким скаргу задоволено у повному обсязі та скасовано в ЄДР юридичних осіб реєстраційну дію державного реєстратора ОСОБА_7 від 29.01.2021, тобто його відновлено як співвласника ТОВ «Іллінецький цукровий завод».

З початку 2021 року йому стало відомо, що з території ТОВ «Іллінецький цукровий завод» викрадається майно, а саме цукровий пісок та устаткування. Він особисто декілька разів бачив, як з території заводу виїжджають вантажівки з майном ТОВ «Іллінецький цукровий завод».

Відповідно до інформації з державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно від 30.04.2021 установлено, що земельна ділянка та майновий комплекс, будівлі та споруди, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 ) на праві власності належить Товариству з обмеженою відповідальністю «Гарантінвест» (ЄРДПОУ 31325434).

Відповідно до інформації з державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно від 30.04.2021, а також договору оренди землі від 01.11.2012 №9/11-1203 та додаткових угод договору оренди, у т.ч. від 01.06.2016 № 1/06-16, ТОВ «Гарантінвест» 01.11.2012 передало ТОВ «Іллінецький цукровий завод» в оренду земельну ділянку площею 25,0979 га, кадастровий номер 0521210100:05:002:0373, що знаходиться за адресою: Вінницька область, м. Іллінці, вул. Європейська, 3, крім того ТОВ «Гарантінвест» передано ТОВ «Іллінецький цукровий завод» в користування матеріальний та будівельний комплекс.

Згідно з договором про дострокове розірвання договору оренди землі від 27.11.2021, укладеного між «Гарантінвест» в особі директора ОСОБА_8 та ТОВ «Іллінецький цукровий завод» в особі заступника директора ОСОБА_9 , достроково припинено дію договору оренди № 1/06-16 від 01.06.2016, до 30.03.2021, розірвати договір оренди землі від 01.11.2012 та додаткові угоди, зі строком. Умовами договору передбачено, що Орендар зобов`язується до вказаної дати повернути Орендодавцю по акту приймання-передачі зазначену земельну ділянку. Після підписання акту, сторони не вважаються пов`язаними будь-якими зобов`язаннями та правами, а договір оренди землі 01.11.2012 та додаткові угоди розірвані.

Відповідно до виписки Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, з 05.04.2021 за адресою: Вінницька область, м. Іллінці, вул. Європейська, 3, знаходиться Товариство з обмеженою відповідальністю «Іллінецька цукроварня» (ЄРДПОУ 44277694).

Враховуючи викладене, у органу досудового розслідування наявні достатні дані, які вказують на те, що на території земельної ділянки та розташованій на ній об`єктах, власником яких являється ТОВ «Гарантінвест», та перебували/перебуває в оренді (користуванні) ТОВ «Іліненцький цукровий завод», та якими на даний час ймовірно користувачем ТОВ «Іллінецька цукроварня», за адресою: Вінницька область, м. Іллінці, вул. Європейська (К. Маркса), 3, знаходиться матеріальні об`єкти та документи, які мають безпосереднє відношення до діяльності ТОВ «Іліненцький цукровий завод». Необхідність у даних речах та документах зумовлена перевіркою відомостей заявника щодо фактів розкрадання майна, а також необхідністю подальшого проведенням експертиз, у тому числі почеркознавчої та товарознавчої.

З огляду на викладене, з метою всебічного, повного та неупередженого дослідження усіх обставин кримінального провадження, виникла необхідність у наданні дозволу на проведення огляду території земельної ділянки та розташованій на ній об`єктах, власником яких являється ТОВ «Гарантінвест», та перебували/перебуває в оренді (користуванні) ТОВ «Ілліненцький цукровий завод», та якими на даний час ймовірно користувачем ТОВ «Іллінецька цукроварня», за адресою: АДРЕСА_1 , з метою відшукання та вилучення предметів та інших матеріальних об`єктів, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як докази, керуючись ст. 110, 234, 237 КПК України, слідчий просив слідчого суддю клопотання задовольнити.

Слідчий в судове засідання не з`явився, завчасно подав заяву про розгляд клопотання у його відсутність.

Слідчий суддя дослідивши клопотання та додані до нього матеріали в їх сукупності, дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Враховуючи вищенаведене, судовий розгляд здійснювався за відсутності фіксації процесу технічними засобами.

Відповідно до ч. 1, 3 ст. 233 КПК України, ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установленихчастиною третьоюцієї статті.

Слідчий, дізнавач, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні кримінального правопорушення. У такому разі прокурор, слідчий, дізнавач за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення таких дій звернутися до слідчого судді із клопотанням про проведення обшуку. Слідчий суддя розглядає таке клопотання згідно з вимогамистатті 234цього Кодексу, перевіряючи, крім іншого, чи дійсно були наявні підстави для проникнення до житла чи іншого володіння особи без ухвали слідчого судді. Якщо прокурор відмовиться погодити клопотання слідчого, дізнавача про обшук або слідчий суддя відмовить у задоволенні клопотання про обшук, встановлені внаслідок такого обшуку докази є недопустимими, а отримана інформація підлягає знищенню в порядку, передбаченомустаттею 255цього Кодексу.

В судовому засіданні встановлено, що слідчий в рамках кримінального провадження отримано дозвіл слідчого судді на тимчасовий доступ до документів ТОВ «Ілліненцький цукровий завод», зокрема до документів, які слідчий має намір відшукати у разі задоволення клопотання про огляд. Також органом досудового розслідування було отримано дозвіл слідчого судді на огляд земельної ділянки та розташованих на ній об`єктах, власником яких являється ТОВ «Гарантінвест», та перебували/перебуває в оренді (користуванні) ТОВ «Ілліненцький цукровий завод», при цьому, вказана ухвала слідчого судді не була виконана.

З огляду на вищенаведене, враховуючи те, що в ході розгляду встановлено необґрунтованість та передчасність клопотання, тому слідчий суддя дійшов висновку, що у задоволенні клопотання старшого слідчого СУ Головного управління Національної поліції у Вінницькій області майора поліції ОСОБА_2 , про проведення огляду території земельної ділянки та розташованих на ній об`єктах, власником яких являється ТОВ «Гарантінвест», та перебували/перебуває в оренді (користуванні) ТОВ «Ілліненцький цукровий завод», та якими на даний час ймовірно користувачем є ТОВ «Іллінецька цукроварня», за адресою: Вінницька область, м. Іллінці, вул. Європейська (К. Маркса), 3 слід відмовити.

На підставі наведеного, керуючись ст. 233, 234, 235, 309, 395 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого СУ Головного управління Національної поліції у Вінницькій області майора поліції ОСОБА_2 , про проведення огляду території земельної ділянки та розташованих на ній об`єктах, власником яких являється ТОВ «Гарантінвест», та перебували/перебуває в оренді (користуванні) ТОВ «Ілліненцький цукровий завод», та якими на даний час ймовірно користувачем є ТОВ «Іллінецька цукроварня», за адресою: Вінницька область, м. Іллінці, вул. Європейська (К. Маркса), 3 залишити без задоволення.

Відповідно до ч. 6 ст. 234 КПК України у разі відмови у задоволенні клопотання про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи слідчий, прокурор не має права повторно звертатися до слідчого судді з клопотанням про дозвіл на обшук того самого житла чи іншого володіння особи, якщо у клопотанні не зазначені нові обставини, які не розглядалися слідчим суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення17.05.2021
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу96919523
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення огляду території земельної ділянки та розташованих на ній об`єктах, власником яких являється ТОВ «Гарантінвест», та перебували/перебуває в оренді (користуванні) ТОВ «Ілліненцький цукровий завод», та якими на даний час ймовірно користувачем є ТОВ «Іллінецька цукроварня», за адресою: Вінницька область, м. Іллінці, вул. Європейська (К. Маркса), 3, за відсутності фіксування судового розгляду технічними засобами

Судовий реєстр по справі —127/11949/21

Ухвала від 17.05.2021

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Ковбаса Ю. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні