Ухвала
від 17.05.2021 по справі 912/354/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

вул.В`ячеслава Чорновола, 29/32, м.Кропивницький, Україна, 25022,

тел/факс: 32-05-11/24-09-91 E-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

17 травня 2021 рокуСправа № 912/354/19

Господарський суд Кіровоградської області в складі судді Тимошевської В.В., розглянувши клопотання Головного управління ДПС у Кіровоградській області від 28.04.2021 про заміну сторони кредитора правонаступником

у справі № 912/354/19

про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Креатив Постач" (далі -ТОВ "Креатив Постач"), ідентифікаційний код 36978434, 25014, м. Кропивницький, просп. Промисловий, 14

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою від 11.04.2019 господарський суд відкрив провадження у справі №912/354/19 про банкрутство ТОВ "Креатив Постач". Ввів мораторій на задоволення вимог кредиторів боржника - ТОВ "Креатив Постач". Вжив заходи щодо забезпечення вимог кредиторів шляхом заборони боржнику та власнику майна (органу, уповноваженому управляти майном) боржника відчужувати основні засоби та предмети застави.

Постановою від 03.05.2019 господарський суд визнав ТОВ "Креатив Постач" банкрутом. Відкрив ліквідаційну процедуру щодо банкрута ТОВ "Креатив Постач". Призначив ліквідатором банкрута - ТОВ "Креатив Постач" арбітражного керуючого Демчук О.М. Постановив оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури ТОВ "Креатив Постач".

03.05.2019 (номер публікації: 59247, дата публікації на сайті ВГСУ: 03.05.2019 17:12) на веб-сайті Вищого господарського суду України офіційно оприлюднене повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури ТОВ "Креатив Постач". Граничним строком на заявлення грошових вимог кредиторів до боржника визначено: кредитори мають право заявити свої вимоги до боржника, який ліквідується, у місячний строк з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника, який ліквідується, банкрутом, на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет.

На даний час у справі триває ліквідаційна процедура.

05.05.2021 на адресу суду надійшло клопотання Головного управління ДПС у Кіровоградській області від 28.04.2021 про заміну сторони кредитора правонаступником в зв`язку з проведенням в органах податкової служби реорганізації, а саме замінити Головне управління ДПС у Кіровоградській області (ідентифікаційний код 43142606) на Головне управління ДПС у Кіровоградській області (ідентифікаційний код 43995486).

Розглянувши клопотання Головного управління Державної податкової служби України у Кіровоградській області, господарський суд враховує наступне.

21.10.2019 набрав чинності Кодекс України з процедур банкрутства, п. 2 Прикінцевих та перехідних положень якого передбачено, що з дня введення в дію цього Кодексу, визнано таким, що втратив чинність, зокрема, Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Пунктом 4 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства (далі - КУзПБ) - установлено, що з дня введення в дію цього Кодексу подальший розгляд справ про банкрутство здійснюється відповідно до положень цього Кодексу незалежно від дати відкриття провадження у справі про банкрутство, крім справ про банкрутство, які на день введення в дію цього Кодексу перебувають на стадії санації, провадження в яких продовжується відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Перехід до наступної судової процедури та подальше провадження у таких справах здійснюється відповідно до цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 КУзПБ провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України (далі - ГПК України), іншими законами України.

Судочинство в господарських судах здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України "Про міжнародне приватне право", Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України. (ч. 1 ст. 3 ГПК України)

Таким чином, розгляд заяви про заміну сторони правонаступником у справі про банкрутство здійснюється з урахуванням положень Кодексу України з процедур банкрутства.

Ухвалою господарського суду Кіровоградської області від 03.05.2019 визнано грошові вимоги ГУ ДФС у Кіровоградській області до боржника ТОВ "Креатив-Постач" на суму 16 448 612,16 грн та ухвалою від 18.10.2019 затверджено реєстр вимог кредиторів, одним з яких є ГУ ДФС у Кіровоградській області.

18.05.2020 ухвалою господарського суду Кіровоградської області залучено до участі у справі № 912/354/19 про банкрутство ТОВ "Креатив-Постач" ГУ ДПС у Кіровоградській області (і.к.43142606), як правонаступника ГУ ДФС у Кіровоградській області (і.к.39393501).

Постановою Кабінету Міністрів України від 30.09.2020 № 893 "Деякі питання територіальних органів Державної податкової служби" постановлено ліквідувати як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної податкової служби за переліком згідно з додатком.

Згідно з п. 2 вказаної постанови Кабінету Міністрів України, зокрема, права та обов`язки територіальних органів Державної податкової служби, що ліквідуються відповідно до пункту 1 цієї постанови, переходять Державній податковій службі та її територіальним органам у межах, визначених положеннями про Державну податкову службу та її територіальні органи.

Відповідно до додатку 1 до вищезазначеної постанови Кабінету Міністрів України до переліку територіальних органів Державної податкової служби, що ліквідуються, віднесено, зокрема, Головне управління ДПС у Кіровоградській області.

Пунктом 3 постанови Кабінету Міністрів України № 893 "Деякі питання територіальних органів Державної податкової служби" Державній податковій службі встановлено забезпечити утворення територіальних органів Державної податкової служби відповідно до статті 21-1 Закону України "Про центральні органи виконавчої влади".

Наказом Державної податкової служби України від 30.09.2020 № 529 "Про утворення територіальних органів Державної податкової служби" відповідно до статті 21-1 Закону України "Про центральні органи виконавчої влади" та Положення про Державну податкову службу України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.03.2019 № 227 (зі змінами), наказано утворити як відокремлені підрозділи Державної податкової служби територіальні органи за переліком згідно з додатком.

У додатку 1 до вищезазначеного наказу визначений перелік територіальних органів Державної податкової служби, що утворюються як відокремлені підрозділи Державної податкової служби, до якого, зокрема, входить Головне управління ДПС у Кіровоградській області.

Згідно з п. 1 Положення про Головне управління ДПС у Кіровоградській області, затвердженого наказом Державної податкової служби України від 12.11.2020 № 643, Головне управління ДПС у Кіровоградській області є територіальним органом, утвореним на правах відокремленого підрозділу Державної податкової служби України; ГУ ДПС забезпечує реалізацію повноважень ДПС на території Кіровоградської області; ГУ ДПС є правонаступником майна, прав та обов`язків обов`язків Головного управління ДПС у Кіровоградській області (ЄДРПОУ 43142606).

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань 30.09.2020 здійснено державну реєстрацію Головного управління ДПС у Кіровоградській області як відокремленого підрозділу ДПС України (код ЄДРПОУ 43995486).

Таким чином, зважаючи на особливості провадження у справах про банкрутство, має місце публічне правонаступництво (повне або часткове передання (набуття) адміністративної компетенції одного суб`єкта владних повноважень до іншого внаслідок повного чи часткового припинення його адміністративної компетенції), від Головного управління ДПС у Кіровоградській області (код ЄДРПОУ 43142606) до Головного управління ДПС у Кіровоградській області (код ЄДРПОУ 43995486).

Згідно ст. 43 Кодексу України з процедур банкрутства, у разі вибуття чи заміни кредитора у справі про банкрутство господарський суд за заявою правонаступника або іншого учасника (учасників) справи здійснює заміну такої сторони її правонаступником на будь-якій стадії провадження у справі.

Статтею 512 ЦК України передбачено підстави для заміни кредитора у зобов`язанні, серед яких і правонаступництво.

Згідно зі ст. 514 ЦК України до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

За ст. 52 ГПК України - у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу.

Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив.

Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

Отже, правонаступництво, як перехід процесуальних прав і обов`язків сторони у справі до іншої особи, відбувається у зв`язку з вибуттям особи зі складу спірного матеріального правовідношення, а тому для вирішення питань можливості правонаступництва необхідним є встановлення фактичних обставин заміни сторони матеріального правовідношення її правонаступником відповідно до норм матеріального права.

Враховуючи викладені обставини, господарський суд дійшов висновку про обґрунтованість клопотання Головного управління Державної податкової служби України у Кіровоградській області та наявність підстав для його задоволення.

Керуючись ст. 2, 43, п. 2, 4 Прикінцевих та перехідних Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 3, 12, 52, 234-235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Клопотання Головного управління ДПС у Кіровоградській області від 28.04.2021 про заміну сторони кредитора правонаступником задовольнити.

2. Залучити до участі у справі №912/354/19 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Креатив Постач" Головне управління ДПС у Кіровоградській області (ідентифікаційний код 43995486), як правонаступника - Головного управління ДПС у Кіровоградській області (ідентифікаційний код 43142606).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала може бути оскаржена до Центрального апеляційного господарського суду в порядку, встановленому Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, передбачених Кодексом України з процедур банкрутства.

Примірники ухвали направити банкруту, ліквідатору-арбітражному керуючому Демчук О.М. електронною поштою: ІНФОРМАЦІЯ_1; АТ "Укрексімбанк" (03150, м. Київ, вул. Антоновича, 127), ПрАТ "Креатив" (01032, м. Київ, вул. Жилянська, 75), ТОВ "Санойл-Фінанс" (01032, м. Київ, вул. Жилянська, 75); ГУ ДПС у Дніпропетровській області (49005, м. Дніпро, вул. Сімферопольська, 17-а), Головному управлінню ДПС у Миколаївській області (54001, м. Миколаїв, вул. Лягіна, 6) та ГУ ДПС у Кіровоградській області (25006, м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 55).

Суддя В.В.Тимошевська

Дата ухвалення рішення17.05.2021
Оприлюднено18.05.2021
Номер документу96926479
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Креатив Постач" (далі -ТОВ "Креатив Постач"), ідентифікаційний код 36978434, 25014, м. Кропивницький, просп. Промисловий, 14

Судовий реєстр по справі —912/354/19

Постанова від 06.12.2021

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Вечірко Ігор Олександрович

Ухвала від 15.11.2021

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Вечірко Ігор Олександрович

Ухвала від 20.10.2021

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Вечірко Ігор Олександрович

Ухвала від 24.09.2021

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Вечірко Ігор Олександрович

Ухвала від 20.08.2021

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 03.08.2021

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 03.08.2021

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 30.07.2021

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 23.07.2021

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 23.07.2021

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні