Рішення
від 17.05.2021 по справі 211/2207/21
ДОВГИНЦІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 211/2207/21

Провадження № 2-о/211/44/21

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 травня 2021 року Довгинцівський районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області, у складі:

головуючого судді: Папариги В.А.,

при секретарі: Чернушкіній Г.В.,

у відсутність сторін,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Кривого Рогу в порядку окремого провадження заяву Виконавчого комітету Довгинцівської районної в місті ради, заінтересована особа ОСОБА_1 про встановлення опіки, -

ВСТАНОВИВ:

Заявник Виконавчий комітет Довгинцівської районної в місті ради звернулись до суду з заявою про встановлення опіки. В обґрунтування заявлених вимог зазначають, що рішенням Довгинцівського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області від 12.02.2007 року опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 призначено - ОСОБА_3 . ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 померла. Виконком Довгинцівської районної в місті ради 23.03.2020 року надав згоду на призначення опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Оскільки майбутній опікун, ОСОБА_1 , за місцем проживання характеризується позитивно, за станом здоров`я опікуном може бути, просили заяву задовольнити.

Ухвалою суду від 16 квітня 2021 року провадження у справі відкрито.

У судове засідання сторони не з`явилися.

Представник Виконавчого комітету Довгинцівської районної в місті ради до суду надала заяву про розгляд справи у її відсутність, на заявлених вимогах наполягає.

Заінтересована особа ОСОБА_1 надав заяву про розгляд справи у його відсутність, вважає, що заява підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі, якщо відповідно до положень Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального засобу не здійснюється. У зв`язку з чим, на підставі ст. 247 ЦПК України, суд вважає за можливе розглянути справу без фіксування судового процесу.

Суд, дослідивши письмові докази по справі, прийшов до висновку, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до принципу диспозитивності цивільного судочинства (ст. 13 ЦПК України) суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Відповідно до ч.1 ст. 41 ЦК України, над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

Як визначено в ст. 55 ЦК України, опіка та піклування встановлюється з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Згідно із ст. 58 ЦК України, опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавленні батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

Згідно з ч.1 ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до ст. 62 ЦК України, опіка встановлюється за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника.

В статті 63 ЦК України закріплено, що опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю; фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою; опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Фізичній особі може бути призначено одного або кількох опікунів чи піклувальників.

В силу ч. 1 ст. 300 ЦПК України, суд ухвалюючи рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй опікуна.

З матеріалів справи вбачається, що рішенням Довгинцівського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області від 12 лютого 2007 року ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , призначено опікуном над ОСОБА_2 , 1963 року народження ( а.с. 5 - копія рішення).

ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_3 померла ( а.с. 7 - копія свідоцтва про смерть).

ОСОБА_2 , 1963 року народження є особою з інвалідністю ІІ групи з дитинства та перебуває на повному державному утриманні в комунальному закладі Криничанський психоневрологічний інтернат ДОР ( а.с. 8,9).

З подання виконкому Довгинцівської районної в місті ради, як органу опіки та піклування від 23 березня 2020 року, вбачається, про можливість призначення ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , опікуном над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який за станом здоров`я може бути опікуном (а.с. 11).

Таким чином, виходячи з наведеного, дослідивши усі надані суду докази у їх сукупності, перевіривши відповідність вимогам діючого законодавства України, суд вважає за необхідне встановити опіку над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та призначити ОСОБА_1 опікуном.

На підставі вище викладеного, керуючись ст.ст. 76-81, 263-265, 293, 294, 315, 319 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву Виконавчого комітету Довгинцівської районної в місті ради, заінтересована особа ОСОБА_1 про встановлення опіки - задовольнити.

Встановити опіку над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , його опікуном.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Дніпровського апеляційного суду через Довгинцівський районний суд м. Кривого Рогу протягом 30 днів з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення складено 17.05.2021 р.

Суддя: В. А. Папарига

СудДовгинцівський районний суд м.Кривого Рогу
Дата ухвалення рішення17.05.2021
Оприлюднено18.05.2021
Номер документу96933763
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —211/2207/21

Ухвала від 05.08.2024

Цивільне

Інгулецький районний суд м.Кривого Рогу

Нестеренко О. М.

Ухвала від 26.04.2024

Цивільне

Інгулецький районний суд м.Кривого Рогу

Мазуренко В. В.

Рішення від 17.05.2021

Цивільне

Довгинцівський районний суд м.Кривого Рогу

Папарига В. А.

Ухвала від 16.04.2021

Цивільне

Довгинцівський районний суд м.Кривого Рогу

Папарига В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні