Ухвала
від 29.04.2010 по справі 22-1187 2010
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

                                       

                Апеляційний суд  Кіровоградської  області

Справа № 22-1187-2010 р.                                        Головуючий у 1-й інстанції –Брегей Р.І.

Категорія –57                                                                                          Доповідач – Кіселик С.А.

    У   Х   В  А  Л  А

        І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

29 квітня 2010 року                                         Колегія суддів судової палати у цивільних справах Апеляційного суду Кіровоградської області в складі :

Головуючого судді –  Кіселика С.А.

Суддів – Франко В.А., Суржика М.М.  

            при секретарі – Липі А.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кіровограді цивільну справу за апеляційною скаргою Управління Пенсійного фонду України в Компаніївському районі Кіровоградської області на постанову Компаніївського районного суду Кіровоградської області від 09 лютого 2010 року у справі за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Управління Пенсійного фонду України в Компаніївському районі Кіровоградської області про визнання бездіяльності неправомірною і зобов’язання вчинити певні  дії -,

   В С Т А Н О В И Л А :

ОСОБА_1 звернулася до Управління Пенсійного фонду України в Компаніївському  районі про визнання неправомірною бездіяльності щодо не проведення виплат  відповідно до положень ст.6  ЗУ «Про соціальний захист дітей війни» у період з 01 січня 2008 року по 31 грудня 2009 року та зобов’язання суб’єкта владних повноважень  нарахувати та виплатити їх.

Постановою Компаніївського районного суду  Кіровоградської області від 09 лютого 2010 року, з застосуванням вимог ст. ст. 99, 100 КАС України ,  позов задоволено частково.     Суд визнав протиправними дії Управління Пенсійного фонду України в Компаніївському районі  в період з 20 січня по 31 грудня 2009 року щодо нарахування коштів  ОСОБА_1  як особі що набула статусу дитини війни відповідно до п. 8 Постанови Кабінету Міністрів України № 530 «Про деякі питання соціального захисту окремих категорій  громадян» від 28 травня 2008 року. Зобов’язав Управління Пенсійного фонду України в Компаніївському районі нарахувати та виплатити ОСОБА_1 кошти, виплата яких передбачена  ст. 6 ЗУ «Про соціальний захист дітей війни» з 20 січня по 31 грудня 2009 року з відрахуванням фактично отриманих коштів за цей же період. В задоволенні інших позовних вимог судом було відмовлено.      

В апеляційний  скарзі  Управління Пенсійного фонду України в Компаніївському районі Кіровоградської області ставиться питання про скасування рішення суду першої інстанції в зв’язку з порушенням норм матеріального та процесуального права.

 Перевіривши законність та обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів апеляційної  скарги  та позовних вимог заявлених в суді першої інстанції, відповідно до ст. 303 ЦПК України, колегія суддів апеляційного суду дійшла висновку, що апеляційна скарга підлягає  відхиленню,  а рішення суду першої інстанції  залишенню без  змін  з наступних підстав.              

            Задовольняючи  позовні вимоги частково суд першої інстанції встановив, що позивач є особою, на яку поширюється дія  абзацу 1 статті 1 Закону України «Про соціальний захист дітей війни» № 2195-ІУ від 18.11.2004 року та має статус «Дитини війни», що підтверджується відміткою в пенсійному посвідченні.        

      Згідно ст. 6 Закону України № 2195-ІУ дітям війни пенсії або щомісячне грошове утримання  чи державна соціальна допомога , що виплачується замість пенсії,  підвищується на 30%  мінімальної пенсії за віком.                                     З врахуванням встановлених обставин справи  та з посиланням на статтю 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни» № 2195-ІУ від 18.11.2004 року, рішення Конституційного Суду України від 22 травня 2008 року № 10-рп, суд першої інстанції дійшов висновку,  щодо наявності підстав для часткового задоволення  позовних вимог.             Колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції стосовно наявності підстав для часткового задоволення позову, а апеляційну скаргу вважає необґрунтованою виходячи з наступного.                                             Доводи апеляційної скарги щодо відмови в позові з підстав  відсутності бюджетних асигнувань на виплату соціальної надбавки дітям війни не можуть бути прийняті до уваги, оскільки  реалізація особою права, що пов’язане з отриманням  бюджетних  коштів яке базується  на спеціальних та чинних, на час виникнення спірних правовідносин нормативно-правових актах національного законодавства, не може  бути поставлена у залежність від бюджетних асигнувань.

      Право на отримання державної соціальної допомоги позивач має, а визначення джерел, з яких будуть здійснюватися такі виплати віднесено до компетенції органів законодавчої та виконавчої влади. Відсутність такого визначення не є перешкодою для захисту порушеного права позивача.

    Виходячи з вищенаведеного, колегія суддів дійшла висновку, що суд першої інстанції ухвалив рішення з додержанням норм матеріального та процесуального права, його висновки відповідають фактичним обставинам справи, доводи  викладені в апеляційній скарзі не спростовують висновків суду першої  інстанції,  а  тому підстави для його скасування відсутні.

Керуючись  ст. 303,  п.1 ч.1 ст. 307, ст. 308,  ст.ст. 313-315,  319 ЦПК України , колегія суддів ,-

                                      У Х В А Л И Л А :

            Апеляційну скаргу  управління Пенсійного фонду України в Компаніївському районі Кіровоградської області –  відхилити.                                     Постанову Компаніївського районного суду  Кіровоградської області від  09 лютого    2010 року – залишити без змін.

            Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення і може бути оскаржена у касаційному порядку безпосередньо до Верховного Суду України протягом двох місяців з дня набрання нею законної сили.

Головуючий:

Судді:

СудАпеляційний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення29.04.2010
Оприлюднено11.06.2010
Номер документу9693787
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —22-1187 2010

Ухвала від 29.04.2010

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Кіселик Станіслав Анатолійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні