Ухвала
від 21.04.2021 по справі 296/3811/21
КОРОЛЬОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа № 296/3811/21

1-кс/296/1448/21

УХВАЛА

Іменем України

21 квітня 2021 року м.Житомир

Слідчий суддя Корольовського районного суду міста Житомира ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

слідчого СУ ГУНП в Житомирській області ОСОБА_3

розглянувши у судовому засіданні клопотання начальника відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СУ ГУНП в Житомирській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Житомирської спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Центрального регіону ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку в приміщеннях, що розташовані за адресою: АДРЕСА_1 , у кримінальному провадженні №42020060360000039 від 01.04.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України,

В С Т А Н О В И В :

І. СУТЬ КЛОПОТАННЯ

1.1. 20.04.2021 слідчий за погодженням з прокурором звернувся до Корольовського районного суду міста Житомира з клопотанням про надання дозволу на обшук в приміщеннях, що розташовані за адресою: АДРЕСА_1 , за місцем здійснення господарської діяльності ТОВ «Юкрейн Холдінг Центр», код ЄДРПОУ 41537848, з метою відшукання і вилучення предметів та документів, які мають значення для розкриття даного кримінального правопорушення і можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні, а саме: оригінали договорів та додатків до них, щодо закупівлі наступних товарів: вкладишів сб.20-04-23-2Р1, сб.20-04-17-1Р1; котлів-обігрівача 765-06-сб313; заготовок котлів 765-06-сб313; гусеничних стрічок, які закупались з 01.01.2018 по теперішній час у ТОВ «Юкрейн Холдінг Центр»; оригінали документації про наявні господарські взаємовідносини між ТОВ «Юкрейн Холдінг Центр» з ТОВ «Механічний завод» за період часу з 01.01.2018 по теперішній час; дозвільні документи Міністерства оборони України, видані ТОВ «Юкрейн Холдінг Центр» на провадження діяльності, пов`язані з виробництвом товарів військового призначення; оригінали технічної документації на виробництво котлів-обігрівача 765-06-сб313, які видавались для ДП «Житомирський бронетанковий завод»; накази на призначення на посаду/виконання обов`язків/звільнення з посади, посадові інструкції осіб, які укладали договори поставки з ДП «Житомирський бронетанковий завод» на вказані групи товарів у період часу з 01.01.2018 по теперішній час з ТОВ «Юкрейн Холдінг Центр»; сертифікати якості на вказані групи товарів, які в подальшому поставлялись до ДП «Житомирський бронетанковий завод»; документів, які підтверджують походження вказаних груп товарів, які в подальшому поставлялись до ДП «Житомирський бронетанковий завод»; платіжні доручення, видаткові накладні, специфікації, рахунки-фактури та ін; електронні носії інформації (комп`ютерна техніка, мобільні телефони) з чорновою бухгалтерією, електронним листуванням між фігурантами кримінального провадження, у т.ч. у месенджерах, інформацією про банківські рахунки, які використовувалися у можливій протиправній діяльності, банківські картки; інші речі і документи, які можуть становити інтерес для досудового розслідування.

1.2. У клопотанні вказується, що ГУНП в Житомирській області проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні №42020060360000039 від 01.04.2020 за фактом того, що службові особи Державного підприємства «Житомирський бронетанковий завод» упродовж лютого-березня 2019 року, під час виконання договорів державного оборонного замовлення Міністерства оборони України, шляхом зловживання службовим становищем, запровадили механізм розтрати коштів Державного підприємства «Житомирський бронетанковий завод» під час закупівель товарно-матеріальних цінностей у ТОВ «Юкрейн Холдінг Центр» по завищеній вартості, що спричинило матеріальну шкоду, на суму понад 900 тис. грн.

1.3. Вказані обставини органом досудового розслідування попередньо кваліфіковані за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України.

1.4. Посилаючись на наявність оперативних даних про те, що до протиправної діяльності пов`язаної з заволодінням бюджетними коштами можуть бути причетні службові особи ТОВ «Юкрейн Холдінг Центр», які за місцем здійснення господарської діяльності за адресою: м. Житомир, вул. Лесі Українки, буд. 28/11, можуть зберігати оригінали договорів та додатків до них, щодо закупівлі наступних товарів; оригінали документації про наявні господарські взаємовідносини між ТОВ «Юкрейн Холдінг Центр» з ТОВ «Механічний завод»; накази на призначення на посаду/виконання обов`язків/звільнення з посади, посадові інструкції осіб, які укладали договори поставки з ДП «Житомирський бронетанковий завод» на вказані групи товарів з ТОВ «Юкрейн Холдінг Центр»; сертифікати якості на вказані групи товарів, які в подальшому поставлялись до ДП «Житомирський бронетанковий завод»; документів, які підтверджують походження вказаних груп товарів, які в подальшому поставлялись до ДП «Житомирський бронетанковий завод»; платіжні доручення, видаткові накладні, специфікації, рахунки-фактури та ін; електронні носії інформації (комп`ютерна техніка, мобільні телефони) з чорновою бухгалтерією, електронним листуванням між фігурантами кримінального провадження, у т.ч. у месенджерах, інформацією про банківські рахунки, які використовувалися у можливій протиправній діяльності, банківські картки, слідчий просив надати дозвіл на обшук вказаного приміщення, з метою виявлення відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання майна, яке було здобуте у результаті його вчинення.

ІІ. ПРОЦЕДУРА

2.1. Під час судового розгляду клопотання про надання дозволу на проведення обшуку здійснювалося повне фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів.

2.2. Слідчий у судовому засіданні клопотання про надання дозволу на проведення обшуку підтримав та просив його задовольнити.

ІІІ. КРИМІНАЛЬНО-ПРОЦЕСУАЛЬНЕ ЗАКОНОДАВСТВО (КПК України)

Стаття 2. Завдання кримінального провадження

1. Завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Стаття 234.Обшук

1. Обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення […].

[…]5. Слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:

1) було вчинено кримінальне правопорушення;

2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування;

3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду;

4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи;

5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, […] а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

ІV. ОЦІНКА СЛІДЧОГО СУДДІ

4.1. ГУНП в Житомирській області проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні №42020060360000039 від 01.04.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України.

4.2. Слідчим доведено наявність ознак вчинення злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України за фактом розтрати коштів службовими особами Державного підприємства «Житомирський бронетанковий завод» упродовж лютого-березня 2019 року під час закупівель товарно-матеріальних цінностей у ТОВ «Юкрейн Холдінг Центр» по завищеній вартості, що спричинило матеріальну шкоду, на суму понад 900 тис. грн, що стверджується висновком аналітичного дослідження ГУ ДПС у Житомирській області від 24.02.2020.

4.3. Також слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що ТОВ «Юкрейн Холдінг Центр», код ЄДРПОУ 41537848, здійснює свою господарську діяльність за адресою: м. Житомир, вул. Лесі Українки, 28/11, що стверджується матеріалами клопотання.

4.4. Слідчий суддя вважає обґрунтованими доводи слідчого про те, що відшукувані речі, а саме: оригінали договорів та додатків до них, щодо закупівлі наступних товарів; оригінали документації про наявні господарські взаємовідносини між ТОВ «Юкрейн Холдінг Центр» з ТОВ «Механічний завод»; накази на призначення на посаду/виконання обов`язків/звільнення з посади, посадові інструкції осіб, які укладали договори поставки з ДП «Житомирський бронетанковий завод» на вказані групи товарів з ТОВ «Юкрейн Холдінг Центр»; сертифікати якості на вказані групи товарів, які в подальшому поставлялись до ДП «Житомирський бронетанковий завод»; документів, які підтверджують походження вказаних груп товарів, які в подальшому поставлялись до ДП «Житомирський бронетанковий завод»; платіжні доручення, видаткові накладні, специфікації, рахунки-фактури та ін; електронні носії інформації з чорновою бухгалтерією, електронним листуванням між фігурантами кримінального провадження, у т.ч. у месенджерах, інформацією про банківські рахунки, які використовувалися у можливій протиправній діяльності, банківські картки, мають значення для досудового розслідування у кримінальному провадженні №42020060360000039 від 01.04.2020, а відомості, які містяться у відшукуваних речах, можуть бути доказами під час судового розгляду, та можуть знаходиться за місцем здійснення господарської діяльності ТОВ «Юкрейн Холдінг Центр», за адресою: м. Житомир, вул. Лесі Українки, 28/11, яке згідно інформаційної довідки №247515456 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно на праві власності належить різним особам, зокрема: ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та Територіальній громаді м. Житомира в особі Житомирської міської ради.

4.5. При цьому, слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що обшук у приміщенні ТОВ «Юкрейн Холдінг Центр» є найбільш ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування.

4.6. Разом з тим, слідчий суддя вважає, що посилання слідчого у клопотанні про необхідність відшукання невизначеного обсягу «інших речей і документів, які можуть становити інтерес для досудового розслідування» є абстрактним та не містить вказівок на родові ознаки таких речей, а тому клопотання в цій частині не підлягає задоволенню.

4.7. За таких обставин, клопотання слідчого підлягає частковому задоволенню.

Керуючись статтями 2, 234, 369-372 Кримінального процесуального кодексу України,

П О С Т А Н О В И В :

1. Клопотання начальника відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СУ ГУНП в Житомирській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Житомирської спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Центрального регіону ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку в приміщенні, що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , у кримінальному провадженні №42020060360000039 від 01.04.2020, задовольнити частково.

2. Надати дозвіл на обшук приміщення, що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , за місцем здійснення господарської діяльності ТОВ «Юкрейн Холдінг Центр», код ЄДРПОУ 41537848, з метою відшукання і вилучення предметів та документів, які мають значення для розкриття даного кримінального правопорушення, а саме: оригінали договорів та додатків до них, щодо закупівлі наступних товарів: вкладишів сб.20-04-23-2Р1, сб.20-04-17-1Р1; котлів-обігрівача 765-06-сб313; заготовок котлів 765-06-сб313; гусеничних стрічок, які закупались з 01.01.2018 по теперішній час у ТОВ «Юкрейн Холдінг Центр»; оригінали документації про наявні господарські взаємовідносини між ТОВ «Юкрейн Холдінг Центр» з ТОВ «Механічний завод» за період часу з 01.01.2018 по теперішній час; дозвільні документи Міністерства оборони України, видані ТОВ «Юкрейн Холдінг Центр» на провадження діяльності, пов`язані з виробництвом товарів військового призначення; оригінали технічної документації на виробництво котлів-обігрівача 765-06-сб313, які видавались для ДП «Житомирський бронетанковий завод»; накази на призначення на посаду/виконання обов`язків/звільнення з посади, посадові інструкції осіб, які укладали договори поставки з ДП «Житомирський бронетанковий завод» на вказані групи товарів у період часу з 01.01.2018 по теперішній час з ТОВ «Юкрейн Холдінг Центр»; сертифікати якості на вказані групи товарів, які в подальшому поставлялись до ДП «Житомирський бронетанковий завод»; документів, які підтверджують походження вказаних груп товарів, які в подальшому поставлялись до ДП «Житомирський бронетанковий завод»; платіжні доручення, видаткові накладні, специфікації, рахунки-фактури; електронні носії інформації (комп`ютерна техніка, мобільні телефони) з чорновою бухгалтерією, електронним листуванням між фігурантами кримінального провадження, у т.ч. у месенджерах, інформацією про банківські рахунки та банківські картки, які використовувалися у можливій протиправній діяльності.

3. У задоволенні решти клопотання, відмовити.

4. Встановити строк дії ухвали до 21.05.2021.

5. Дана ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Ухвала набирає законної сили з моменту оголошення та оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвалу можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКорольовський районний суд м. Житомира
Дата ухвалення рішення21.04.2021
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу96940114
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —296/3811/21

Ухвала від 21.04.2021

Кримінальне

Корольовський районний суд м. Житомира

Шалота К. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні