Вирок
від 17.05.2021 по справі 747/221/21
ТАЛАЛАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ 

Справа № 747/221/21

Провадження № 1-кп/747/35/21

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17.05.2021 смт. Талалаївка

Талалаївський районний суд Чернігівської області в складі:

головуючої судді ОСОБА_1

секретаря ОСОБА_2

з участю прокурора ОСОБА_3

представника потерпілої юридичної особи КП «Помічник» ОСОБА_4

обвинувачених ОСОБА_5

ОСОБА_6

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Талалаївка кримінальне провадження № 12021270260000004 від 11 січня 2021 року по обвинуваченню

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Ромни Сумської області, місце проживання зареєстроване за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживає АДРЕСА_2 , освіта середня, військовозобов`язаного, працюючого затягувальником взуття у ТОВ «Алітоні», одруженого, має на утриманні малолітню дитину, раніше судимого вироком Талалаївського районного суду Чернігівської області від 25.03.2021 за ч. 3 ст.15, ч.2 ст. 185, 75,76 КК України до обмеження волі на строк 2 (два) роки, з іспитовим строком 1 рік

у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України, -

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця с. Слобідка Талалаївського району Чернігівської області, мешканця АДРЕСА_3 , військовозобов`язаного, працюючого охоронником у ФОП « ОСОБА_7 » за цивільним договором, освіта середня, раніше судимого вироком Талалаївського районного суду Чернігівської області від 25.03.2021 за ч. 3 ст.15, ч.2 ст. 185, 75,76 КК України до обмеження волі на строк 2 (два) роки, з іспитовим строком 1 рік

у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_5 , за попередньою змовою з ОСОБА_6 , переслідуючи умисел на таємне викрадення чужого майна, 04.01.2021 близько 21-ї години прибули до господарства по АДРЕСА_4 , яке належить ОСОБА_8 . Реалізуючи свій злочинний умисел спрямований на таємне викрадення чужого майна, керуючись корисливим мотивом, з метою власного збагачення за рахунок чужого майна, ОСОБА_5 та ОСОБА_6 упевнившись у тому, що за їх діями ніхто не спостерігає, перелізши через паркан проникли до вищевказаного подвір`я, де діючи умисно, з приміщення навісу викрали дві металеві труби, що використовувалися для опору даху навісу, та біля стіни навісу викрали одну металеву трубу, ринкова вартість яких за висновком експерта судово-товарознавчої експертизи № 1520 від 21.04.2021 складає 2278,77 гривень.

Після цього, ОСОБА_5 та ОСОБА_6 із викраденим майном з місця злочину зникли, розпорядившись ним на власний розсуд, чим заподіяли потерпілій ОСОБА_8 матеріальну шкоду на суму 2278,77 грн.

Крім того продовжуючи свої злочинні дії, 04.01.2021, у вечірній час, після вчинення крадіжки металевих труб з господарства ОСОБА_8 , ОСОБА_5 за попередньою змовою з ОСОБА_6 , діючи повторно, переслідуючи умисел на таємне викрадення чужого майна, прибули до приміщення недіючої пилорами по АДРЕСА_4 , яка перебуває на балансі КП «Помічник».

Реалізуючи свій злочинний умисел спрямований на таємне викрадення чужого майна, керуючись корисливим мотивом, з метою власного збагачення за рахунок чужого майна, ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , упевнившись у тому, що за їх діями ніхто не спостерігає, через незамкнені двері проникли до приміщення зазначеної недіючої пилорами, звідки викрали якір електродвигуна, що перебуває на балансі КП «Помічник», вартість якого за висновком експерта судово-товарознавчої експертизи № 1520 від 21.04.2021 складає 331,87 гривень.

Після цього ОСОБА_5 та ОСОБА_6 із викраденим майном з місця вчинення злочину зникли, розпорядившись ним на власний розсуд, чим заподіяли потерпілій юридичній особі КП «Помічник» матеріальну шкоду на суму 331,87 грн.

Потерпіла ОСОБА_8 у судове засідання не з`явилася, про дату, час та місце його проведення повідомлена належним чином. ОСОБА_8 надала до суду письмову заяву про розгляд кримінального провадження без її участі, в якій вказала, що матеріальні збитки їй відшкодовані повністю, претензій матеріального чи морального характеру до обвинувачених вона не має, при призначенні покарання покладається на думку суду.

У судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_5 вину у інкримінованому кримінальному правопорушенні визнав повністю, щиро розкаявся у вчиненому. Суду показав, що у вечірній час 4 січня 2021 року, разом із ОСОБА_6 , через паркан проникли у двір господарства у с. Поповичка, звідки викрали дві металеві труби, що стояли під навісом, та одну металеву трубу, що стояла біля стіни. Кому належить дане господарство їм не було відомо. Після чого, того ж дня, через відкриті двері, він та ОСОБА_6 зайшли до приміщення пилорами, що розташована у кінці вулиці в с. Поповичка, звідки викрали якір від електродвигуна. У подальшому викрадені металеві труби та якір здали на металобрухт гр.. Худолію у смт. Талалаївці та отримали кошти близько 600 грн. Матеріальні збитки завдані потерпілій ОСОБА_8 відшкодовані повністю.

Обвинувачений ОСОБА_6 у судовому засіданні вину у інкримінованому кримінальному правопорушенні визнав повністю, щиро розкаявся у вчиненому. Суду показав, що на пропозицію ОСОБА_5 , 04 січня 2021 року у вечірній час, разом прибули у с. Поповичку. Через паркан проникли у двір невідомого господарства, звідки викрали три металеві труби, що знаходилися на подвір`ї господарства, 2 труби підтримували навіс, інша стояла під стіною. Після чого, разом з ОСОБА_5 , у кінці вулиці в с. Поповичка побачили приміщення пилорами. Через відчинені двері він та ОСОБА_5 зайшли у дане приміщення, та забрали якір від електродвигуна, що стояв біля дверей. У подальшому він та ОСОБА_5 здали викрадені металеві труби та якір на металобрухт у смт. Талалаївці гр. Худолію. Матеріальні збитки завдані потерпілій ОСОБА_8 відшкодовані повністю.

Представник КП «Помічник» ОСОБА_4 пояснив, що пилорама у с. Поповичка знаходиться на балансі комунального підприємства «Помічник». Напередодні події він приходив до пилорами, двері були зачинені на замок, у середині приміщення електродвигун був у зібраному стані та знаходився на своєму місці. Вранці поліція приїхала з ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , та було з`ясовано, що вони викрали якір від електродвигуна з пилорами. Через декілька днів він написав заяву у поліцію, як директор КП «Помічник». Щодо призначення покарання обвинуваченим покладається на розсуд суду.

Враховуючи зізнавальні свідчення обвинувачених та з врахуванням думки учасників судового провадження, відповідно до вимог ч. 3 ст. 349 КПК України, суд вважає за недоцільне дослідження доказів щодо фактичних обставин справи, які ніким з учасників судового провадження не оспорюються. Суд встановив, що зміст цих обставин учасники судового провадження розуміють правильно, підтверджують добровільність їх позиції та усвідомлюють, що у такому випадку будуть позбавлені права оскаржити ці обставини в апеляційному порядку.

Враховуючи, що учасниками судового провадження не оспорюються фактичні обставини справи, доведеність вини обвинувачених та кваліфікація їх дій, суд вважає, що обвинувачення, пред`явлене ОСОБА_5 та ОСОБА_6 знайшло своє підтвердження у судовому засіданні у повному обсязі, а їх дії, які виразилися в умисному, з корисливих мотивів, таємному викраденні 04 січня 2021 року у с. Поповичка з господарства майна, вартістю 2278,77 гривень, що належить ОСОБА_8 та майна, вартістю 331,87 гривень, що належить КП «Помічник», правильно кваліфіковані органом досудового розслідування за ч. 3 ст. 185 КК України, як таємне викрадення чужого майна (крадіжка) вчинене повторно, за попередньою змовою групою осіб, поєднане з проникненням у інше приміщення чи сховище.

Обставинами, що пом`якшують покарання ОСОБА_5 , відповідно до ст. 66 КК України є щире каяття та активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення.

Обставин, що обтяжують покарання ОСОБА_5 , відповідно до ст.67 КК України не встановлено.

Обставинами, що пом`якшують покарання ОСОБА_6 , відповідно до ст. 66 КК України є щире каяття та активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення.

Обставин, що обтяжують покарання ОСОБА_6 , відповідно до ст. 67 КК України не встановлено.

Завдані кримінальним правопорушенням збитки ОСОБА_8 на загальну суму 2278,77 гривень, відшкодовано повністю.

З досудових доповідей, складених Талалаївським районним відділом філії ДУ "Центр пробації" в Чернігівській області відносно обвинувачених ОСОБА_5 та ОСОБА_6 вбачається, що ризик вчинення ними повторного кримінального правопорушення оцінюється як середній, ризик небезпеки для суспільства оцінюється як середній. Орган пробації вважає, що застосування покарання, не пов`язаного з позбавленням волі, може призвести до остаточного виправлення ОСОБА_9 та ОСОБА_10 . На думку органу пробації виконання покарання у громаді за умови здійснення нагляду, покладання обов`язків відповідно до ст. 76 КК, що необхідні для виправлення та запобігання вчинення повторних правопорушень, можливе.

Як вбачається з матеріалів кримінального провадження вироком Талалаївського районного суду Чернігівської області від 25.03.2021 ОСОБА_5 був засуджений за ч. 3 ст.15, ч.2 ст. 185 КК України до 2-х років обмеження волі, на підставі ст. 75 КК України звільнений від відбування покарання з іспитовим строком 1 рік. На підставі ст. 76 КК України на ОСОБА_5 покладено обов`язки: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти вказаний орган про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Також даним вироком суду ОСОБА_6 засуджено за ч. 3 ст.15, ч.2 ст. 185 КК України до 2-х років обмеження волі, на підставі ст. 75 КК України звільнено від відбування покарання з іспитовим строком 1 рік. На підставі ст. 76 КК України на ОСОБА_6 покладено обов`язки: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти вказаний орган про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Вирішуючи питання про вид та розмір покарання ОСОБА_5 суд враховує характер та ступінь суспільної небезпеки, тяжкість вчиненого кримінального правопорушення, яке відповідно до ст. 12 КК України є тяжким злочином, відомості про особу винного, який на обліку у лікарів нарколога та психіатра не перебуває, за місцем проживання та роботи характеризується позитивно, одружений, має на утриманні малолітню дитину, на час вчинення злочину не судимий, збитки завдані злочином потерпілій ОСОБА_8 відшкодував повністю.

Враховуючи викладене, суд вважає достатнім для виправлення ОСОБА_5 і попередження вчинення нових кримінальних правопорушень призначити йому покарання у виді позбавлення волі у межах санкції частини 3 статті 185 КК України більше її мінімальної, але менше середньої межі. Оскільки обвинувачений ОСОБА_5 вчинив кримінальне правопорушення до ухвалення вироку Талалаївського районного суду Чернігівської області від 25.03.2021, то при призначенні остаточної міри покарання слід керуватися положеннями ч. 4 ст. 70 КК України та за сукупністю кримінальних правопорушень остаточне покарання визначити у виді позбавлення волі застосовуючи принцип поглинення менш суворого покарання більш суворим.

Водночас суд вбачає підстави для звільнення ОСОБА_5 від відбування остаточного покарання з випробуванням та визначення йому іспитового строку в порядку та в межах, передбачених ст. 75 КК України, оскільки його виправлення можливе без ізоляції від суспільства. При цьому суд враховує активне сприяння обвинуваченим розкриттю кримінального правопорушення, щире каяття у вчиненні злочину, повне відшкодування збитків потерпілій ОСОБА_8 та відсутність у неї претензій матеріального та морального характеру до обвинуваченого, думку потерпілих, відсутність судимостей у обвинуваченого на час скоєння злочину, досудову доповідь органу пробації.

Таке застосування закону про кримінальну відповідальність щодо призначення покарання узгоджується із висновком, викладеним у постанові об`єднаної палати Касаційного кримінального суду Верховного Суду від 23 вересня 2019 року у справі №199/1496/17, згідно з яким кримінально-правові норми, передбачені статтями 70, 75 КК України, не передбачають окремого порядку призначення покарання за сукупністю злочинів в тих випадках, коли особа, щодо якої було застосоване звільнення від покарання з іспитовим строком, вчинила до ухвалення вироку в першій справі інший злочин, за який вона засуджується до покарання, від відбування якого вона також звільняється з іспитовим строком. Оскільки самостійне виконання таких вироків не засноване на вимогах закону про кримінальну відповідальність, призначаючи остаточне покарання згідно з вимогами ч. 4 ст.70 КК України, суд має право вмотивовано вирішити питання про звільнення особи від відбування остаточного покарання з випробуванням та визначити іспитовий строк в порядку та в межах, передбачених ст. 75 КК України.

Вирішуючи питання про вид та розмір покарання ОСОБА_6 суд враховує характер та ступінь суспільної небезпеки, тяжкість вчиненого кримінального правопорушення, яке відповідно до ст. 12 КК України є тяжким злочином, відомості про особу винного, який на обліку у лікарів нарколога та психіатра не перебуває, за місцем проживання характеризується задовільно, за місцем роботи характеризується позитивно, на час вчинення злочину не судимий, збитки завдані злочином потерпілій ОСОБА_8 відшкодував повністю.

Враховуючи викладене, суд вважає достатнім для виправлення ОСОБА_6 і попередження вчинення нових кримінальних правопорушень призначити йому покарання у виді позбавлення волі у межах санкції частини 3 статті 185 КК України більше її мінімальної, але менше середньої межі. Оскільки обвинувачений ОСОБА_6 вчинив кримінальне правопорушення до ухвалення вироку Талалаївського районного суду Чернігівської області від 25.03.2021, то при призначенні остаточної міри покарання слід керуватися положеннями ч. 4 ст. 70 КК України та за сукупністю кримінальних правопорушень остаточне покарання визначити у виді позбавлення волі застосовуючи принцип поглинення менш суворого покарання більш суворим.

Водночас суд вбачає підстави для звільнення ОСОБА_6 від відбування остаточного покарання з випробуванням та визначення йому іспитового строку в порядку та в межах, передбачених ст. 75 КК України, оскільки його виправлення можливе без ізоляції від суспільства. При цьому суд враховує активне сприяння обвинуваченим розкриттю кримінального правопорушення, щире каяття у вчиненні злочину, повне відшкодування збитків потерпілій ОСОБА_8 та відсутність у неї претензій матеріального та морального характеру до обвинуваченого, думку потерпілих, відсутність судимостей у обвинуваченого на час скоєння злочину, досудову доповідь органу пробації.

Запобіжний захід обвинуваченим до вступу вироку в законну силу не застосовувати.

Цивільний позов в кримінальному провадженні не заявлено.

Долю речових доказів вирішити відповідно до вимог ст. 100 КПК України. Судові витрати відсутні.

Керуючись ст.ст. 373, 374 КПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

ОСОБА_5 визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України та призначити покарання у виді позбавлення волі на строк 3 (три) роки 6 місяців.

На підставі ч. 4 ст. 70 КК України за сукупністю кримінальних правопорушень шляхом поглинення менш суворого покарання за вироком Талалаївського районного суду Чернігівської області від 25.03.2021 більш суворим покаранням за цим вироком, визначити ОСОБА_5 остаточне покарання у виді позбавлення волі на строк 3 (три) роки 6 (шість) місяців.

На підставі ст.75 КК України звільнити ОСОБА_5 від відбування призначеного покарання з іспитовим строком 2 (два) роки, якщо він протягом визначеного судом іспитового строку не вчинить нового кримінального правопорушення та виконає покладені на нього, відповідно до ч.1 ст. 76 КК України, обов`язки, а саме:

1) періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

2) повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи, навчання.

ОСОБА_6 визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України та призначити покарання у виді позбавлення волі на строк 3 (три) роки 6 місяців.

На підставі ч. 4 ст. 70 КК України за сукупністю кримінальних правопорушень шляхом поглинення менш суворого покарання за вироком Талалаївського районного суду Чернігівської області від 25.03.2021 більш суворим покаранням за цим вироком, визначити ОСОБА_6 остаточне покарання у виді позбавлення волі на строк 3 (три) роки 6 (шість) місяців.

На підставі ст.75 КК України звільнити ОСОБА_6 від відбування призначеного покарання з іспитовим строком 2 (два) роки, якщо він протягом визначеного судом іспитового строку не вчинить нового кримінального правопорушення та виконає покладені на нього, відповідно до ч.1 ст. 76 КК України, обов`язки, а саме:

1) періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

2) повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи, навчання.

Запобіжний захід ОСОБА_5 до вступу вироку в законну силу не застосовувати.

Запобіжний захід ОСОБА_6 до вступу вироку в законну силу не застосовувати.

Речовий доказ: якір електродвигуна, який знаходиться на зберіганні ОСОБА_11 повернути законному володільцю -комунальному підприємству «Помічник».

Вирок може бути оскаржений до Чернігівського апеляційного суду через Талалаївський районний суд протягом 30 (тридцяти) днів з дня його проголошення.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку суду. Копію вироку суду негайно після його проголошення вручити обвинуваченим та прокурору.

Суддя ОСОБА_1

СудТалалаївський районний суд Чернігівської області 
Дата ухвалення рішення17.05.2021
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу96944548
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Крадіжка

Судовий реєстр по справі —747/221/21

Ухвала від 01.06.2023

Кримінальне

Талалаївський районний суд Чернігівської області

Тіщенко Л. В.

Вирок від 17.05.2021

Кримінальне

Талалаївський районний суд Чернігівської області

Косенко Ю. Л.

Ухвала від 07.05.2021

Кримінальне

Талалаївський районний суд Чернігівської області

Косенко Ю. Л.

Ухвала від 28.04.2021

Кримінальне

Талалаївський районний суд Чернігівської області

Косенко Ю. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні