Ухвала
від 18.05.2021 по справі 752/11963/21
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/11963/21

Провадження № 1-кс/752/4152/21

У Х В А Л А

18 травня 2021 року слідчий суддя Голосіївського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , клопотання старшого слідчого слідчого управління Головного управління Національної поліції у місті Києві капітана поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу Київської міської прокуратури ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні № 42020100000000471 від 19.10.2020 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст. 364 КК України,-

встановив:

до слідчого судді Голосіївського районного суду м. Києва надійшло клопотання старшого слідчого слідчого управління Головного управління Національної поліції у місті Києві капітан поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів.

Слідчий в судове засідання не з`явився, подав заяву в якій просив розглядати клопотання за його відсутності, підтримав вимоги клопотання, просив його задовольнити.

Також, у клопотанні просив дане клопотання розглядати без участі особи, у володінні якої знаходяться речі та документи, на підставі ч. 2ст. 163 КПК України.

У зв`язку з неприбуттям у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі та на підставі ч.4ст.107 КПК Українифіксування кримінального провадження в суді за допомогою технічних засобів не здійснюється.

Перевіривши клопотання та матеріали, якими воно обґрунтовується приходжу до наступних висновків.

Відповідно дост. 159 КПК Українивстановлено, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити з них їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно з ч. 1ст. 160 КПК України, слідчий має право звернутися до слідчого суді під час досудового розслідування із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів за погодженням з прокурором.

Слідчою групою слідчого управління Головного управління Національної поліції у місті Києві проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні за № 42020100000000471 від 19.10.2020 за фактом зловживання службовим особами ДП МО України « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ДП МО України « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та «1 Управління начальника робіт» своїм службовим становищем при управлінні державним майном, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Із матеріалів клопотання вбачається, що керівництвом ДП МО України « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ДП ІНФОРМАЦІЯ_3 « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та «1 Управління начальника робіт», у період 2019-2020 років укладено низку договорів зберігання товарно-матеріальних цінностей у будівлях складів з рядом встановлених комерційних структур.

Однак, дані комерційні структури на фондах складу товарно-матеріальні цінності не зберігають, а ведуть господарську діяльність (надають послуги з ремонту автотранспортних засобів тощо) та виготовляють різного роду продукцію (цех з виробництва металевих виробів тощо).

При цьому, керівництвом ДП МО України « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ДП ІНФОРМАЦІЯ_3 « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та « ІНФОРМАЦІЯ_4 » з отриманих від комерційних товариств коштів, не здійснено відрахування до державного бюджету за використання у комерційних цілях державного майна.

Відповідно до інформації отриманої від ІНФОРМАЦІЯ_5 встановлено, що Фондом та його регіональними представниками не укладалися договори оренди та не погоджувалися розрахунки орендної плати за договорами оренди державного майна, що перебувають на балансі ДП МО України « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ДП МО України « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та «1 Управління начальника робіт».

Таким чином, керівництво ДП МО України « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ДП ІНФОРМАЦІЯ_3 « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та «1 Управління начальника робіт», зловживаючи службовим становищем, під виглядом надання послуг зі зберігання фактично передало в оренду фонди (складські приміщення) ввірене їм, без відповідного дозволу ФДМ України, чим фактично завдали економічної шкоди державному бюджету України.

На даний час виникла необхідність у вилученні оригіналів документів, що перебувають у володінні « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), з метою встановлення всіх фактів розтрати та привласнення бюджетних коштів, осіб причетних до вчинення даного кримінального правопорушення та проведення відповідних криміналістичних та судових експертиз.

У зв`язкуз цим,з метоюзабезпечення швидкого,повного танеупередженого розслідуваннякримінального провадженнята встановленняобставин вчиненнякримінального правопорушення,зокрема дляотримання відомостейз документіву якихнаявні відомостіщодо причетностідо вчиненнякримінального правопорушенняслужбових осіб« ІНФОРМАЦІЯ_4 » (кодЄДРПОУ НОМЕР_1 )та іншихсуб`єктів господарськоїдіяльності,які можутьбути використаніяк доказу вказаномупровадженні,на данийчас виникланеобхідність увилученні оригіналівдокументів,а саме:договорів пронадання послугзберігання здодатками тадодатковими угодами,укладеними «1Управління начальникаробіт» (кодЄДРПОУ НОМЕР_1 )в 2019-2021роках;актів виконанихробіт,актів приймання-передачі,накладних,платіжних документів,листів,що стосуютьсявиконання вказанихдоговорів;договорів орендинерухомого майназ додаткамита додатковимиугодами,укладеними «1Управління начальникаробіт» (кодЄДРПОУ НОМЕР_1 )в 2019-2021роках;актів виконанихробіт,актів приймання-передачі,накладних,платіжних документів,листів,що стосуютьсявиконання вказанихдоговорів;документів,що стосуютьсявизначення ринковоївартості нерухомогомайна,яке передаєтьсяоренду таяке використовуєтьсядля наданняпослуг зберігання;листування з ІНФОРМАЦІЯ_6 йоготериторіальними підрозділами, ІНФОРМАЦІЯ_7 щодопогодження укладаннядоговорів орендинерухомого майната договорівнадання послугзберігання;документів щодотехнічного станунерухомого майна,що знаходятьсяза адресою: АДРЕСА_1 .наказівпро призначення,звільнення тапосадові інструкціїдиректора,головного бухгалтера« ІНФОРМАЦІЯ_4 » (кодЄДРПОУ НОМЕР_1 )за 2019-2021роки,які перебувають у володінні « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) юридична адреса: АДРЕСА_2 .

Зазначена інформація та документи самостійно і в сукупності з іншими фактичними даними мають значення для встановлення всіх обставин вищезазначеного кримінального правопорушення, а також можуть бути використані як доказ у кримінальному провадженні.

Враховуючи, що встановити зазначені вище обставини іншим шляхом не виявляється можливим, оскільки зазначені відомості містять комерційну таємницю, у сторони обвинувачення виникла необхідність здійснити тимчасовий доступ до вказаної інформації та документів.

Враховуючи те, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані відомості мають суттєве значення для встановлення важливих даних, а також те, що існує реальна загроза зміни або знищення необхідних документів та інформації, яка перебуває у володінні операторів стільникового (мобільного), необхідно отримати тимчасовий доступ та можливість вилучити документи без залучення представників операторів стільникового (мобільного)до судового розгляду по суті клопотання.

Слідчим в клопотаннідоведено, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, тому необхідно отриматитимчасовий доступ до інформації, яка перебуває у володінні «1 Управління начальника робіт».

Разом з тим, слідчим не обгрунтована та не доведена необхідність вилучення оригіналів документів, тому клопотання підлягає частковому задоволенню, а саме з можливістю вилучення завірених належним чином копій зазначених у клопотанні документів.

На підставі викладеного, слідчий суддя приходить до висновку про задоволення зазначеного клопотання.

Керуючись ст. ст.131,132,159-166 КПК України, -

постановив:

клопотання задовольнити частково.

Надати тимчасовий доступ до документів, старшому слідчому СУ ГУНП в м. Києві ОСОБА_3 та слідчим групи слідчих, або за його дорученням оперативному співробітнику, з можливістю вилучення належним чином завірених копій таких документів, а саме:

-договорів про надання послуг зберігання з додатками та додатковими угодами, укладеними «1 Управління начальника робіт» (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) в 2019-2021 роках;

-актів виконаних робіт, актів приймання-передачі, накладних, платіжних документів, листів, що стосуються виконання вказаних договорів;

-договорів оренди нерухомого майна з додатками та додатковими угодами, укладеними «1 Управління начальника робіт» (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) в 2019-2021 роках;

-актів виконаних робіт, актів приймання-передачі, накладних, платіжних документів, листів, що стосуються виконання вказаних договорів;

-документів, що стосуються визначення ринкової вартості нерухомого майна, яке передається оренду та яке використовується для надання послуг зберігання;

-листування з ІНФОРМАЦІЯ_8 щодо погодження укладання договорів оренди нерухомого майна та договорів надання послуг зберігання;

-документів щодо технічного стану нерухомого майна, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 .

-наказів про призначення, звільнення та посадові інструкції директора, головного бухгалтера « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) за 2019-2021 роки,

які перебувають у володінні « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), юридична адреса: АДРЕСА_2 .

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення. Вона є обов`язковою для осіб, які беруть участь у кримінальному провадженні, а також для всіх фізичних та юридичних осіб, органів державної влади та місцевого самоврядування, їх службових осіб, і підлягає виконанню на всій території України.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів, слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала залишається в силі протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подане під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудГолосіївський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення18.05.2021
Оприлюднено27.05.2024
Номер документу96974949
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —752/11963/21

Ухвала від 03.06.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Слободянюк А. В.

Ухвала від 03.06.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Слободянюк А. В.

Ухвала від 03.06.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Слободянюк А. В.

Ухвала від 18.05.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Слободянюк А. В.

Ухвала від 18.05.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Слободянюк А. В.

Ухвала від 18.05.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Слободянюк А. В.

Ухвала від 18.05.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Слободянюк А. В.

Ухвала від 18.05.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Слободянюк А. В.

Ухвала від 18.05.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Слободянюк А. В.

Ухвала від 18.05.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Слободянюк А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні