Рішення
від 17.05.2021 по справі 393/170/21
НОВГОРОДКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 393/170/21

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 травня 2021 року смт Новгородка

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

у складі: головуючого судді Рачкелюка Ю.В.,

за участі секретаря судового засідання Шупрудько К.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт Новгородка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Новгородківської селищної ради Кіровоградської області про встановлення додаткового строку для прийняття спадщини,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернулася до суду з даним позовом, мотивуючи свої вимоги тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2 , який на момент смерті проживав в м. Олександрія Кіровоградської області. За життя ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_2 залишив заповіт, яким заповів їй земельну ділянку площею 8,37 га, кадастровий номер 3523482400:02:000:0146, яка знаходиться на території Новгородківської селищної ради (Куцівської сільської ради) Новгородківського району Кіровоградської області. На час складання заповіту жив на території Новгородківського району. За життя ОСОБА_2 змінив місце проживання та переїхав до іншого району, вона протягом 2017-2019 роках навчалася в США, тому втратила з ним зв`язок. В березні 2021 року вона дізналася про смерть ОСОБА_2 , але перевіривши через нотаріальну контору наявність заведених спадкових справ встановила, що спадкові справи після смерті ОСОБА_2 не заводилися. В силу Закону, вона пропустила строк звернення до нотаріальної контори для прийняття спадщини. Підставою пропуску строку для прийняття спадщини стало необізнаність про дату смерті ОСОБА_2 через його проживання за іншою адресою в іншому населеному пункті, а також через проходження нею навчання в іншій країні. Пропустивши встановлений законом строк для прийняття спадщини, з причин, які позивач вважає поважними, остання просить суд вирішити питання про визначення їй додаткового строку, терміном два місяці для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в місті Олександрія Кіровоградської області.

Позивач в судове засідання не з`явилася. У матеріалах справи наявна письмова заява, відповідно до якої позивач просить справу розглянути без її участі, у зв`язку з перебуванням її за межами області та через карантині обмеження. Позовні вимоги підтримує та наполягає на їх задоволенні.

Представник відповідача ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилася, до суду надійшла телефонограма в якій вона просить розглядати справу без її участі.

У відповідності до частини 2 статті 247 Цивільного процесуального кодексу України фіксування судового засідання технічними засобами не здійснювалось.

Між сторонами виник спір, який регулюється нормами ЦК України зокрема ст.ст.1270, 1272.

Суд вивчивши наявні докази по справі, прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню зі слідуючих підстав:

Відповідно до ч.1 ст.1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи.

В судовому засіданні встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2 , підтверджується копією повного витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про смерть (а.с.7-9).

За життя ОСОБА_2 залишив заповіт, за яким земельну ділянку площею 8,37 гектара кадастровий номер 3523482400:02:000:0146, яка розташована на території Куцівської сільської ради Новгородківського району Кіровоградської області заповів позивачу ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_4 (а.с.11).

Відповідно до інформаційної довідки зі Спадкового реєстру, спадкові справи після смерті ОСОБА_2 відсутні (а.с.10).

Тому, позивач відповідно до ст. 1235 ЦК України являється спадкоємцем за заповітом.

Відповідно до ст.1233 ЦК України, заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті.

Відповідно до ч.1 ст.1235 ЦК України, заповідач може призначити своїми спадкоємцями одну або кілька фізичних осіб, незалежно від наявності у нього з цими особами сімейних, родинних відносин, а також інших учасників цивільних відносин.

Відповідно до ч.1 та ч.2 ст.1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Відповідно до ч.1 ст.1221 ЦК України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Відповідно до ст.1270 ЦК України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ч.3 ст.1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до ст.63 Закону України Про нотаріат нотаріус або в сільських населених пунктах - посадова особа органу місцевого самоврядування, уповноважена на вчинення нотаріальних дій, отримавши від спадкоємців повідомлення про відкриття спадщини, зобов`язана повідомити про це тих спадкоємців, місце проживання або роботи яких відоме.

Нотаріус або посадова особа органу місцевого самоврядування, уповноважена на вчинення нотаріальних дій, також може зробити виклик спадкоємців шляхом публічного оголошення або повідомлення у пресі.

В судовому засіданні встановлено, що позивачем ОСОБА_1 пропущено строк для прийняття спадщини причиною якого стала необізнаність позивача про дату смерті спадкодавця ОСОБА_2 , через його проживання за іншою адресою, в іншому населеному пункті, а також через проходження позивачем навчання в іншій країні. Виходячи з наведеного, зазначені причини не повинні стати на перешкоді в реалізації законного права позивача, що й передбачено чинним законодавством.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що позивачу ОСОБА_1 необхідно визначити додатковий строк терміном два місяці для подання заяви про прийняття спадщини після смерті спадкодавця ОСОБА_2 .

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 1220, 1221, 1233, 1235, 1269, 1270, 1272 ЦК України, ст.ст.12, 13, 83, 89, 259, 263- 265, 272 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Цивільний позов ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 ) до Новгородківської селищної ради Кіровоградської області (юридична адреса: вул. Центральна, 13, смт Новгородка Кіровоградської області, код ЄДРПОУ 04367111) про встановлення додаткового строку для прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_4 додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в місті Олександрія Кіровоградської області в нотаріальну контору, терміном два місяці після вступу рішення в законну силу.

Копію рішення направити сторонам по справі.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Кропивницького апеляційного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 30 - денний строк з дня його проголошення.

Головуючий суддя Ю. РАЧКЕЛЮК

СудНовгородківський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення17.05.2021
Оприлюднено19.05.2021
Номер документу96986635
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —393/170/21

Рішення від 17.05.2021

Цивільне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Рачкелюк Ю. В.

Ухвала від 26.04.2021

Цивільне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Рачкелюк Ю. В.

Ухвала від 08.04.2021

Цивільне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Рачкелюк Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні