Ухвала
від 18.05.2021 по справі 759/10129/21
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

пр. №1-кс/759/3560/21

ун. №759/10129/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 травня 2021 року

Слідчий суддя Святошинського районного суду м.Києва ОСОБА_1 , за участі секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у закритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого в ОВС Головного слідчого управління Національної поліції України майора поліції ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку в рамках кримінального провадження відомості про яке внесено до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань за №12021000000000485 від 05.04.2021р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України,-

ВСТАНОВИЛА:

18.05.2021 року до Святошинського районного суду м.Києва надійшло клопотання старшого слідчого в ОВС Головного слідчого управління Національної поліції України майора поліції ОСОБА_3 у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021000000000485 від 05.04.2021р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України про надання дозволу на проведення обшуку квартири за адресою: АДРЕСА_1 , відомості про право власності на яку в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та Київському міського бюро технічної інвентаризації відсутні, за місцем фактичного проживання ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання та вилучення документів та інформації, а саме:

- документів стосовно фінансово-господарських взаємовідносин між СТОВ «БАТЬКІВЩИНА» (код ЄДРПОУ 30875436) та Приватна агрофірма «НАУКОВА» (код ЄДРПОУ 30793783), зокрема договорів, угод, контрактів, актів виконаних робіт, податкових та видаткових накладних, платіжних документів та інших документів за період з 01.01.2020 до 20.04.2021;

- чорнових записів, блокнотів, інших документів, які містять відомості стосовно діяльності СТОВ «БАТЬКІВЩИНА» (код ЄДРПОУ 30875436) та Приватна агрофірма «НАУКОВА» (код ЄДРПОУ 30793783), ДП «ДГ ТАВРІЯ» (код ЄДРПОУ 00853323);

- комп`ютерної техніки, ноутбуків, планшетів, мобільних пристроїв, будь-яких накопичувачів пам`яті, які містять інформацію стосовно діяльності СТОВ «БАТЬКІВЩИНА» (код ЄДРПОУ 30875436), Приватна агрофірма «НАУКОВА» (код ЄДРПОУ 30793783) та якими користується ОСОБА_4 .

Клопотання обґрунтовується тим, що у провадженні Головного слідчого управління Національної поліції України перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021000000000485 від 05.04.2021р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що в період 2016-2020 років між СТОВ «Батьківщина» та ДП «Дослідне господарство «Таврія» Донецької державної сільськогосподарської дослідної станції Національної академії аграрних наук України (далі ДП «ДГ ТАВРІЯ») існували господарські взаємовідносини, зокрема укладалися договори обробітку землі СТОВ «Батьківщина» для державного підприємства. У подальшому товариство мало право першочергового придбання вирощеного урожаю.

Також установлено, що СТОВ «БАТЬКІВЩИНА» здійснювало надання послуг з обробки земель для ДП «ДГ ТАВРІЯ» на умовах погашення податкової заборгованості, а також заборгованості по заробітній платі на державному підприємстві.

До 2014 року директором та одним із засновників СТОВ «БАТЬКІВЩИНА» був ОСОБА_5 , у подальшому останній вийшов з учасників та звільнився з посади директора товариства. До числа власників статутного капіталу СТОВ «БАТЬКІВЩИНА» увійшли батько останнього ОСОБА_6 та його дружина ОСОБА_7 , у зв`язку з чим ОСОБА_5 був обізнаний про діяльність товариства, а також надавав усні консультації з приводу організаційної діяльності СТОВ «БАТЬКІВЩИНА».

Так, у лютому 2020 року президент НААН України ОСОБА_8 звернувся до ОСОБА_5 , та у ході розмови повідомив, що СТОВ «Батьківщина» повинно надати йому неправомірну вигоду, а саме кошти в розмірі 4 млн. грн. з метою подальшої можливості продовжувати надання послуг з обробітку землі для ДП «ДГ ТАВРІЯ», для чого надав телефон та контактну особу для здійснення перерахування коштів на банківський рахунок підконтрольного президенту НААН України приватного підприємства.

У подальшому ОСОБА_5 передав отриману інформацію директору СТОВ «БАТЬКІВЩИНА» ОСОБА_9 , після чого остання у телефонній розмові отримала реквізити від ОСОБА_10 для здійснення перерахування коштів з рахунку СТОВ «БАТЬКІВЩИНА» на рахунок Приватної агрофірми «НАУКОВА» (далі ПА «НАУКОВА»).

Так, на виконання вимог ОСОБА_10 та наданих нею реквізитів для оплати, керівником СТОВ «Батьківщина» ОСОБА_9 сформовано платіжне доручення та перераховано з рахунку СТОВ «Батьківщина» кошти в сумі 4 млн. грн. на рахунок ПА «НАУКОВА» для уникнення створених перешкод щодо наявних господарських відносин із ДП «ДГ ТАВРІЯ».

Так, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, встановлення осіб якими вчинено кримінальні правопорушення, а також вилучення документів, що підтверджують одержання неправомірної вигоди президентом НААН України ОСОБА_8 та працівниками ПА «НАУКОВА» ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , інформації щодо взаємовідносин між СТОВ «БАТЬКІВЩИНА» та ПА «НАУКОВА», документів та інформації щодо подальшого використання отриманої неправомірної вигоди, яка надійшла на рахунок ПА «НАУКОВА», інформації стосовно спілкування між учасниками вчинення кримінального правопорушення, зокрема комп`ютерної техніки та мобільних телефонів якими користуються ОСОБА_8 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_4 .

Установлені в ході обшуку відомості, а також вилучені речі та документи можуть мати значення для досудового розслідування та бути доказами під час судового розгляду.

Таким чином, на даний час, у ході здійснення досудового розслідування виникла необхідність проведення обшуку за місцем проживання ОСОБА_4 за адресою: АДРЕСА_1 .

Відомості щодо реєстрації права власності на нерухоме майно за адресою: АДРЕСА_1 в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно відсутні.

Відповідно до інформації отриманої з Київського міського бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об`єкти нерухомого майна право власності на об`єкти нерухомості, які розташовані за адресою: АДРЕСА_2 не реєструвались.

Таким чином, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення указаних кримінальних правопорушень, виникла необхідність у проведенні обшуку за адресою: АДРЕСА_2 .

Слідчий у судове засідання не з`явився, повідомлявся належним чином, про причини неявки суд не повідомив.

Розглянувши дане клопотання, долучені до нього матеріали, слідчий суддя дійшов висновку що у задоволенні зазначеного клопотання слід відмовити, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України,обшук проводитьсяз метоювиявлення тафіксації відомостейпро обставинивчинення кримінальногоправопорушення,відшукання знаряддякримінального правопорушенняабо майна,яке булоздобуте урезультаті йоговчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Згідно ч. 2 зазначеної статті, обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукуванні речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукуванні речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи. (п. 1, п. 2 ч. 5 ст. 234 КПК України).

Наведені в клопотанні про проведення обшуку обставини та додані до клопотання копії документів не доводять наявність достатніх підстав вважати, що відшукуванні речі і документи знаходяться у зазначеному в клопотанні місці, що в силу п. 4 ч. 5 ст. 234 КПК України, є підставою для відмови у задоволенні клопотання про проведення обшуку.

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна на квартиру за адресою: АДРЕСА_1 , право власності не зареєстровано. Коім того, слідчим не доведено, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 фактично мешкає за вищевказаною адресою.

Зважаючи на викладені обставини та наведені вимоги КПК України, здійснення обшуку, є необґрунтованим та таким, що не підлягає задоволенню.

На підставі вищевикладеного, керуючись вимогами ст.ст. 234, 235, 309, 369-372 КПК України, -

ПОСТАНОВИЛА:

Клопотання старшого слідчого в ОВС Головного слідчого управління Національної поліції України майора поліції ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку в рамках кримінального провадження відомості про яке внесено до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань за №12021000000000485 від 05.04.2021р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України залишити без задоволення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Заперечення на дану ухвалу може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудСвятошинський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення18.05.2021
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу97014401
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —759/10129/21

Ухвала від 18.05.2021

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Горбенко Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні