Рішення
від 20.05.2021 по справі 408/3333/18-ц
БІЛОВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №408/3333/18-ц

Провадження № 2/408/61/21

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 травня 2021 року смт. Біловодськ

Біловодськийрайонний суд Луганськоїобласті,в складі:

головуючого-судді: Булгакової Г.В.

при секретарі: Ришковій Г.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Біловодськ Луганської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , в інтересах якого діють адвокати Усова Катерина Вікторівна та ОСОБА_2 , до Нижньотеплівської сільської військово-цивільної адміністрації Щастинського району Луганської області, про визнання права на земельну частку (пай), суд , -

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 , в інтересах якого діють адвокати Усова К.В. та ОСОБА_2 , звернувся до Біловодського районного суду Луганської області з уточненим позовом до Нижньотеплівської сільської військово-цивільної адміністрації Щастинського району Луганської області, про визнання права на земельну частку (пай), посилаючись на наступне.

На підставі рішення 6 сесії 22 скликання Станично-Луганської районної ради народних депутатів від 28 вересня 1995 року Станично-Луганської сільською радою Станично-Луганського району Луганської області колективному сільськогосподарському підприємству Червоний прапор (далі - КСП) було безоплатно передано земельну ділянку в розмірі 5307,7 га для ведення колективного сільськогосподарського виробництва.

30 жовтня 1995 року КСП Червоний прапор було видано державний акт на право колективної власності на землю. На час видачі державного акту на право колективної власності на землю КСП Червоний прапор позивач був членом даного КСП, тому був включений до списків членів вказаного КСП, які мали право на земельну частку (пай). Однак сертифікат на право на земельну частку (пай) не отримав, внаслідок того, що у 2000 році КСП Червоний прапор було реорганізовано в СТОВ Прапор та в подальшому ліквідовано, як банкрут.

Оскільки він позбавлений можливості отримати сертифікат на право власності на земельну частку в позасудовому порядку, так як КСП Червоний прапор ліквідовано, та, посилаючись на Указ Президента України Про порядок паювання земель, переданих в колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям від 8 серпня 1995 року № 720/95, позивач просить задовольнити його вимоги та визнати за ним право на земельну частку (пай) в колишньому КСП Червоний прапор у розмірі 8,73 умовних кадастрових гектарів, з них: рілля 7,07 умовних кадастрових гектарів, сіножаті - 0,002 умовних кадастрових гектарів, пасовища - 1,64 умовних кадастрових гектарів для ведення товарного сільськогосподарського виробництва за рахунок земель сільсьгосподарського призначення без визначення земельної частки (паю) в натурі.

Позивач та його представники в судове засідання не прибули, надавши до суду клопотання про розгляд справи за їх відсутності, позовні вимоги підтримують та просять задовольнити.

Відповідач в судове засідання свого представника не направив, надавши заяву про розгляд справи за його відсутності. Позовні вимоги повністю визнає.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що з 30 січня 1993 року по 25 грудня 1995 року позивач працював та був членом КСП Червоний прапор (с. Верхньобогданівка Станично-Луганського району Луганської області), що підтверджується архівною довідкою від 14 грудня 2017 року №920, виданою Комунальною установою Об`єднаний трудовий архів Станично-Луганського району та копією трудової книжки позивача серії НОМЕР_1 від 01 березня 1983 року, виданою КСП Червоний прапор .

30 жовтня 1995 року КСП Червоний прапор підставі рішення 6 сесії 22 скликання Станично-Луганської районної ради народних депутатів від 28 вересня 1995 року Станично-Луганської сільською радою Станично-Луганського району Луганської області було видано державний акт на право колективної власності на землю серії ЛГ №316000007, зареєстрований в книзі записів державних актів на право колективної власності за № 7, з копії якого слідує, що вказаному КСП передано в колективну власність 5307,7 гектарів на території с.Верхньобогданівка Станично-Луганського району Луганської області.

На час видачі державного акту на право колективної власності на землю КСП Червоний прапор позивач був членом даного КСП, та був включений до списків його членів, які мали право на земельну частку (пай), що вбачається з доданої до державного акту копії списку осіб, включених до розподілу земельного фонду, в якому позивач значиться за № 117.

Листом від 29 січня 2018 року № 29-12-0.3-652/2-18 Головне управління Держгеокадастру у Луганській області повідомило, що за інформацією відділу у Станично-Луганському районі відповідно до списків, що додаються до Державного акту на право колективної власності на землю серії ЛГ №316000007, зареєстрованого в книзі записів державних актів на право колективної власності за № 7, позивач ОСОБА_1 зареєстрований у списку № 1 працюючих членів КСП Червоний прапор за номером 117.

Зі змісту вказаного листа також вбачається, що середній розмір земельної частки (паю) КСП Червоний прапор становить 8,73 умовних кадастрових гектарів, з них: рілля 7,07 умовних кадастрових гектарів, сіножаті - 0,002 умовних кадастрових гектарів, пасовища - 1,64 умовних кадастрових гектарів.

З копії витягу історичної довідки від 11 січня 2018 року, наданої Комунальною установою Об`єднаний трудовий архів Станично-Луганського району слідує, що КСП Червоний прапор у 2000 році реорганізовано в СТОВ Прапор на підставі протоколу від 09 лютого 2000 року № 3, яке ліквідовано на підставі постанови Господарського суду Луганській області від 25 вересня 2006 року № 12/306.

Відповідно до ст. 22 Земельного кодексу України в редакції від 13 березня 1992 року, який діяв на час розпаювання земель колективної власності, право власності на землю або право користування наданою земельною ділянкою виникало після встановлення землевпорядними організаціями меж земельної ділянки в натурі на місцевості та одержання документа, що посвідчує це право.

Указом Президента України Про порядок паювання земель, переданих в колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям від 8 серпня 1995 року № 720/95 визначено коло осіб, які мають право на земельний пай, а саме: право на земельну частку (пай) мають члени коллективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства, кооперативу, товариства відповідно до списку, щодо дається до Державного акту на право колективної власності на землю .

Відповідно до ч. 1 ст. 1 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) право на земельну частку мають колишні члени колективних сільськогосподарських підприємств, сільськогосподарських кооперативів, сільськогосподарських акціонерних товариств, у тому числі створених на базі радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств, а також пенсіонери з їх числа, які отримали сертифікати на право на земельну частку (пай) у встановленому законодавством порядку.

Згідно роз`яснень викладених в п. 24 постанови Пленуму Верховного Суду України від 16 квітня 2004 року № 7 Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ , член коллективного сільськогосподарського підприємства (далі - КСП), включений до списку, щодо дається до державного акта на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку (пай) з дня видачі цього акта, і в разі його смерті успадкування права на земельний пай здійснюється за нормами ЦК, у тому числі й у випадку, коли з різних причин ця особа не отримала сертифікат на право на земельну частку (пай). Не внесення до зазначеного вище списку особи, яка була членом КСП на час передачі у колективну власність землі, не може позбавити її права на земельну частку.

При неможливості надати такій особі земельну частку (пай) з колективної власності через відсутність необхідної для цього землі остання відповідно до пункту 7 Указу Президента України від 8 серпня 1995 р. № 720/95 Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям має бути надана із земель запасу, створеного місцевою радою під час передачі землі у колективну власність.

Позови громадян, пов`язані з паюванням земель (зокрема, про визнання права на земельну частку (пай), її розмір, незаконність відмови у видачі сертифіката, виділення паю в натурі), можуть бути предметом розгляду судів. Відповідачами в таких справах є КСП, сільськогосподарські кооперативи, районна державна адміністрація, яка затверджувала розмір паю, вирішувала питання про видачу сертифіката, а також виконавчий орган чи орган місцевого самоврядування, що має вирішувати питання про виділення земельної частки (паю) в натурі, тощо.

Відповідно до п.27 ч.1 ст.4 Закону України Про військово-цивільні адміністрації від 03.02.2015 № 141-VIIІ - військово-цивільні адміністрації населених пунктів на відповідній території здійснюють повноваження із: вирішення відповідно до закону питань регулювання земельних відносин (крім вирішення питань відчуження з комунальної власності земельних ділянок та надання таких земельних ділянок в оренду на строк понад п`ять років).

Тому, як по вказаній цивільній справі предметом позову є право на земельну частку (пай) із колишнього КСП Червоний прапор , які за даними державного земельного кадастру враховуються за землями Великочернігівської сільської ради Станично-Луганського району, яка з 11.03.2021 року склала повноваження та увійшла до складу Нижньотеплівської сільської військово-цивільної адміністрації Щастинського району Луганської області, яка, відповідно, є розпорядником цих земель, то вказана сільська військово-цивільна адміністрація є належним відповідачем по вказаній справі.

Оскільки ОСОБА_1 на час одержання КСП Червоний прапор Державного акта на право колективної власності на землю станом на 30 жовтня 1995 року був членом даного КСП, то він має право на земельний пай і були законні підстави на видачу на його ім`я сертифіката на право на земельну частку (пай) при розпаюванні землі.

Загальновідомим є факт, що колишні члени КСП вже отримали сертифікати на право на земельну частку (пай) та в подальшому державні акти на земельну частку (пай).

Відповідно до ч.3 ст.1 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) право особи на земельну частку (пай) може бути встановлено в судовому порядку.

Рішення суду про визнання права на земельну частку (пай) відповідно до ч. 1 ст. 2 вищевказаного Закону є документом, що посвідчує право на земельну частку (пай).

Згідно ч. 2 ст. 5 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) сільські, селищні, міські ради приймають рішення щодо виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) у межах населених пунктів, а районні державні адміністрації - за межами населених пунктів.

Захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється шляхом визнання прав (п. а ч. 3 ст. 152 Земельного Кодексу України).

Оскільки, право позивача на земельну частку (пай) в землях колективної власності колишнього КСП Червоний прапор було порушено, суд виходячи з принципу земельного законодавства щодо забезпечення рівності права власності на землю громадян, що визначено п. б) ч. 1 ст. 5 Земельного Кодекссу України, вважає за необхідне задовольнити вимоги позивача шляхом визнання за ним права на земельну частку (пай) в землях колективної власності колишнього КСП Червоний прапор (с. Верхньобогданівка Станично-Луганського району Луганської області), що буде підставою для виділення йому в натурі (на місцевості) земельної ділянки, як власнику земельної частки (паю).

З урахуванням вищевикладеного та керуючись ст. ст. 4, 5, 10, 11, 263, 264, 265 ЦПК України, ст.ст. 5, 152 ч. 3 п. а) Земельного Кодексу України, ст.ст. 2, 5 Указу Президента України Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям від 08.08.1995 року, ст.ст. 22, 23 Земельного кодексу України в редакції від 13 березня 1992 року, ст.ст. 1, 2, 3, 5 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) , ст.ст 1218, 1276 ЦК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_2 , адреса реєстрації: АДРЕСА_1 ) до Нижньотеплівської сільської військово-цивільної адміністрації Щастинського району Луганської області (код ЄДРПОУ 04337386, адреса реєстрації: 93632, Луганська область, Щастинський, с.Нижньотепле, вул. Центральна, б. 1), про визнання права на земельну частку (пай) - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право на земельну частку (пай) із земель колективної власності колишнього КСП Червоний прапор (с.Верхньобогданівка Станично-Луганського району Луганської області) в розмірі 8,73 умовних кадастрових гектарів, з них: рілля 7,07 умовних кадастрових гектарів, сіножаті - 0,002 умовних кадастрових гектарів, пасовища - 1,64 умовних кадастрових гектарів для ведення товарного сільськогосподарського виробництва за рахунок вільних земель запасу сільсьгосподарського призначення на території Нижньотеплівської сільської військово-цивільної адміністрації Щастинського району Луганської області, без визначення земельної частки в натурі.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Луганського апеляційного суду безпосередньо або через Біловодський районний суд Луганської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя Г. В. Булгакова

СудБіловодський районний суд Луганської області
Дата ухвалення рішення20.05.2021
Оприлюднено21.05.2021
Номер документу97041608
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —408/3333/18-ц

Рішення від 20.05.2021

Цивільне

Біловодський районний суд Луганської області

Булгакова Г. В.

Ухвала від 07.04.2021

Цивільне

Біловодський районний суд Луганської області

Булгакова Г. В.

Ухвала від 05.03.2021

Цивільне

Біловодський районний суд Луганської області

Булгакова Г. В.

Ухвала від 04.12.2019

Цивільне

Біловодський районний суд Луганської області

Кускова Т. В.

Ухвала від 09.08.2018

Цивільне

Біловодський районний суд Луганської області

Кускова Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні