Ухвала
від 20.05.2021 по справі 759/1923/21
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

пр. № 1-кп/759/702/21

ун. № 759/1923/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 травня 2021 року м.Київ

Святошинський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді -ОСОБА_1 ,при секретарі -ОСОБА_2 ,

провівши підготовче судове засідання з розгляду клопотання прокурора відділу Київської міської прокуратури ОСОБА_3 про звільнення від кримінальної відповідальності у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32020100000000530 від 23.10.2020 відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Києва, громадянина України, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27, ч.2 ст.205-1 КК України, сторони кримінального провадження: прокурор ОСОБА_5 ,

підозрюваного ОСОБА_4 ,

встановив:

До Святошинського районного суду м.Києва надійшло клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР №32020100000000530 від 23.10.2020 відносно ОСОБА_4 підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27, ч.2 ст.205-1 КК України.

Клопотання обґрунтоване тим, що ОСОБА_6 , перебуваючи на початку липня 2017 року у денний час доби поблизу будинку №28 по бул. Лесі Українки у м. Києві, отримав пропозицію невстановленої особи за грошову винагороду внести у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи - ТОВ «Аріадна Еволюшн» (код ЄДРПОУ 41706483), завідомо неправдиві відомості та подати їх державному реєстратору.

Усвідомлюючи протиправний характер запропонованих йому дій, діючи у порушення вимог вищенаведених нормативних актів, ОСОБА_6 з корисливих мотивів погодився на таку пропозицію, вступивши, таким чином, у попередню змову із зазначеною особою і до початку кримінального проступку домовився про спільне його вчинення.

Реалізуючи спільний протиправний умисел, направлений на внесення у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей та подання їх державному реєстратору, ОСОБА_6 , перебуваючи біля будинку за вказаною адресою, діючи за попередньою змовою з вказаною особою, у той же день надав останній копії свого паспорту громадянина України серії НОМЕР_1 , виданого 04.08.2016 Дніпровським РВ ГУ ДМС України в м.Києві, та ідентифікаційного коду платника податків № НОМЕР_2 , необхідні для складання документів, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи - ТОВ «Аріадна Еволюшн».

З метою подальшої реалізації заздалегідь обумовленого з невстановленою особою спільного протиправного умислу ОСОБА_6 04.07.2017 зустрівся з нею біля того ж будинку АДРЕСА_2 та прослідував з нею до приміщення приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_7 за адресою: м. Київ, бул. Лесі Українки, 20/22, де у присутності нотаріуса ОСОБА_7 , яка не була обізнана про протиправні наміри ОСОБА_8 та невстановленої особи, підписав попередньо виготовлену невстановленою особою довіреність від 04.07.2017, яку приватний нотаріус ОСОБА_7 посвідчила та зареєструвала у журналі реєстрації нотаріальних дій за №5424.

Даною довіреністю зі строком дії 10 років ОСОБА_6 уповноважив трьох осіб, у тому числі ОСОБА_9 (паспорт серії НОМЕР_3 , виданий 15.01.2003 Бориспільським МРВ ГУ МВС України у Київській області), які не були обізнані про протиправні наміри ОСОБА_8 та невстановленої особи, окрім іншого, представляти його інтереси в усіх без винятку установах, підприємствах, організаціях незалежно від форми власності та підпорядкування з питань, пов`язаних з реєстрацією будь-яких юридичних осіб, в яких він виступає учасником, засновником, власником, членом, захистом його інтересів та розпорядження належними йому частками у статутному капіталі зазначених юридичних осіб та відповідними корпоративними правами.

Усвідомлюючи про відсутність навиків і досвіду для виконання обов`язків службової особи та засновника підприємства, а також підприємницької діяльності у цілому, не маючи наміру здійснювати таку діяльність від імені ТОВ «Аріадна Еволюшн», достовірно розуміючи, що надана йому на підпис довіреність надасть невстановленій особі можливість виготовити реєстраційні документи ТОВ «Аріадна Еволюшн», які міститимуть завідомо неправдиві відомості, та подати їх для державної реєстрації, ОСОБА_6 , продовжуючи реалізацію спільних з невстановленою особою протиправних намірів, перебуваючи 04.07.2017 у приміщенні приватного нотаріуса ОСОБА_7 за вказаною адресою, діючи з корисливих мотивів, засвідчив її своїм підписом, після чого передав невстановленій особі та отримав від неї раніше обумовлену грошову винагороду у розмірі 500 грн.

Надалі невстановлена особа, використовуючи отримані від ОСОБА_8 копії його паспорту та ідентифікаційного коду платника податків, у невстановленому місці у невстановлений час забезпечила виготовлення:

- протоколу загальних зборів учасників ТОВ «Аріадна Еволюшн» №1 від 02.11.2017, який містив завідомо неправдиві відомості про створення товариства ОСОБА_10 , затвердження його діяльності на підставі модельного статуту відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України №1182 від 16.11.2011, затвердження загальних зборів учасників ТОВ «Аріадна Еволюшн» його вищим органом, формування статутного капіталу у розмірі 2 000 грн. за рахунок внеску ОСОБА_8 як одноособового учасника товариства, місцезнаходження підприємства за адресою: АДРЕСА_3 , затвердження предмету діяльності у вигляді формування ринку товарів та послуг, що не заборонено чинним законодавством, з метою отримання прибутку, участі у зовнішньоекономічній діяльності та обрання діяльності за кодом КВЕД: «46.31 - оптова торгівля фруктами й овочами; 46.32 - оптова торгівля м`ясом і м`ясними продуктами неспеціалізована оптова торгівля», затвердження одноособового виконавчого органу в особі директора товариства ОСОБА_11 ;

- заяву від 03.11.2017 про державну реєстрацію створення юридичної особи ТОВ «Аріадна Еволюшн», яка містила завідомо неправдиві відомості про місцезнаходження товариства за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 17/52, обраний вид установчого документа - модельного статуту, формування статутного (складеного) капіталу за рахунок внеску ОСОБА_8 у розмірі 2 000 грн., органи управління юридичної особи, ОСОБА_8 як керівника ТОВ «Аріадна Еволюшн» та одноособового засновника.

У подальшому невстановлена особа на підставі отриманої від ОСОБА_8 вищезгаданої довіреності забезпечила підписання ОСОБА_9 , який не був обізнаний про їх протиправні наміри, від імені ОСОБА_8 протоколу загальних зборів учасників ТОВ «Аріадна Еволюшн» №1 від 02.11.2017 та заяви від 03.11.2017 про державну реєстрацію створення юридичної особи ТОВ «Аріадна Еволюшн».

Завершуючи реалізацію спільного з ОСОБА_10 протиправного умислу щодо внесення у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, а також умисного подання для проведення такої реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві відомості, невстановлена особа 03.11.2017 забезпечила подання протоколу загальних зборів учасників ТОВ «Аріадна Еволюшн» №1 від 02.11.2017 та заяви від 03.11.2017 про державну реєстрацію створення юридичної особи ТОВ «Аріадна Еволюшн» до відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб підприємців Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації за адресою: м. Київ, бульвар Тараса Шевченка, 26\4, для проведення відповідних реєстраційних дій.

Таким чином, ОСОБА_6 за попередньою змовою з невстановленою особою сприяв останній у здійсненні державної реєстрації суб`єкта підприємницької діяльності - юридичної особи - ТОВ «Аріадна Еволюшн», про що в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб- підприємців 03.11.2017 зроблено запис за № 10741020000070810.

Незважаючи на те, що ТОВ «Аріадна Еволюшн» зареєстроване у державних органах влади як суб`єкт підприємницької діяльності - юридична особа, ОСОБА_6 взяв участь у його створенні не з метою здійснення підприємницької діяльності, як передбачено статутом, а з метою отримання грошової винагороди за вказані незаконні дії.

Дії ОСОБА_4 кваліфіковані за ч.5 с.27, ч.2 ст.205-1 КК України (в ред. Закону від 10.10.2013), тобто як пособництво у внесенні в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, вчинене за попередньою змовою групою осіб

В підготовчому судовому засіданні прокурор клопотання підтримав.

На виконання вимог ч.3 ст.285 КПК України, підозрюваному ОСОБА_4 в підготовчому судовому засіданні судом роз`яснено суть підозри, підставу звільнення від кримінальної відповідальності і право заперечувати проти закриття кримінального провадження з цієї підстави. ОСОБА_4 суть підозри, а також підстави для звільнення від кримінальної відповідальності зрозумілі та він дав згоду на закриття кримінального провадження з цих підстав.

Згідно з п. 2 ч. 3 ст. 314 КПК України, у підготовчому судовому засіданні суд має право закрити провадження у кримінальній справі, зокрема у разі звільнення особи від кримінальної відповідальності. Частиною 1 ст. 285 КПК України, передбачено, що особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Стаття 49 КК України (в ред.. Закону від 08.04.2014) визначає строки звільнення особи від кримінальної відповідальності. При цьому особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минуло три роки - у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання у виді обмеження або позбавлення волі.

Відповідно до ч.2 ст.12 КК України (в ред. Закону від 15.11.2011) кримінальне правопорушення, передбачене ч.2 ст.205-1 КК України (в ред. Закону від 10.10.2013) відноситься до категорії злочинів невеликої тяжкості.

Заслухавши думку сторін кримінального провадження, вивчивши клопотання та долучені до нього додатки, приймаючи до уваги, що злочин був вчинений у липні 2017р., тобто з часу вчинення злочинів минуло більше трьох років, ОСОБА_4 дав згоду на звільнення від кримінальної відповідальності, суд приходить до висновку про можливість звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.205-1 КК України (в ред. Закону від 10.10.2013) у зв`язку з закінченням строків давності.

Керуючись п.1 ч.2 ст.284, ст.ст. 285, 286, 288, 314, 369 КПК України,ст.49КК України (в ред. Закону від 15.11.2011), суд,-

п о с т а н о в и в:

Звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27, ч.2 ст.205-1 КК України (в ред. Закону від 10.10.2013) на підставі ст.49КК України (в ред.. Закону від 08.04.2014)у зв`язку із закінченням строків давності.

Кримінальне провадження відносно ОСОБА_4 ч.5 ст.27, зач.2 ст.205-1 КК України - закрити.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через Святошинський районний суд м. Києва, протягом семи днів з дня її оголошення.

Суддя: ОСОБА_1

СудСвятошинський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення20.05.2021
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу97046204
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері господарської діяльності Підроблення документів, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи та фізичних осіб - підприємців

Судовий реєстр по справі —759/1923/21

Ухвала від 20.05.2021

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Оздоба М. О.

Ухвала від 29.01.2021

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Скорін А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні