Ухвала
від 20.05.2021 по справі 947/12538/21
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ

Справа № 947/12538/21

Провадження № 1-кс/947/6624/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20.05.2021 року слідчий суддя Київського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні в місті Одесі клопотання слідчого СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , яке погоджене прокурором відділу Одеської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, в рамках кримінального провадження №42021160000000100 від 11.03.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Як вбачається з клопотання, у провадженні СУ ГУНП в Одеській області перебувають матеріали кримінального провадження № 42021160000000100 від 11.03.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Як вбачається з обставин викладених в клопотанні, під час досудового розслідування було встановлено, що громадяни України ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який користується мобільним номером телефону - НОМЕР_1 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який користується мобільним номером телефону - НОМЕР_2 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який користується мобільним номером телефону - НОМЕР_3 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , яка користується мобільним номером телефону - НОМЕР_4 , ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , який користується мобільним номером телефону - НОМЕР_5 , звернулись до ІНФОРМАЦІЯ_7 відповідно до ст. 118 Земельного кодексу України з клопотаннями для отримання дозволу на розробку документації із землеустрою щодо відведення у власність земельної ділянки сільськогосподарського призначення, що розташовані за межами населеного пункту поблизу с. Великий Дальник, Одеського району (колишній Біляївський), Одеської області.

Посадові особи ІНФОРМАЦІЯ_7 у встановленому законом порядку вказаним особам не надали відповіді на їх клопотання у місячний строк. Вказане слугувало підставою для їх звернення до землевпорядної організації з метою виготовлення документації із землеустрою без відповідного дозволу ІНФОРМАЦІЯ_7 . Таким чином начальником ІНФОРМАЦІЯ_7 ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , який користується мобільним номером телефон НОМЕР_6 , не вжито заходів щодо надання відповіді вищевказаним особам на їх клопотання щодо отримання дозволу на розробку документації із землеустрою, що призвело до вибуття з державної власності особливо-цінних земель сільськогосподарського призначення, чим державі нанесено збитки.

Враховуючи викладене, до скоєння вказаного кримінального правопорушення може бути причетний колишній голова комісії з реорганізації ДП « ІНФОРМАЦІЯ_9 » - ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , який був підписантом вказаних довідок (використовує мобільний номер телефону - НОМЕР_7 ) та головний спеціаліст ДП « ІНФОРМАЦІЯ_9 » ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_11 , яка здійснювала підготовку вказаних довідок та зазначена як виконавець (використовує мобільний номер телефону - НОМЕР_8 ).

Також встановлено, що організатором протиправної схеми по відчуженню земель ДП « ІНФОРМАЦІЯ_12 » може бути громадянин України ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_13 , який користується мобільним номером телефону - НОМЕР_9 .

З метою перевірки причетності вказаних громадян до вчинення кримінального правопорушення необхідно отримати інформацію про з`єднання SІМ-карт з номерами: НОМЕР_9 , НОМЕР_3 з іншими абонентами мобільного зв`язку за певний проміжок часу.

З метою досягнення дієвості кримінального провадження та вирішення визначених ст. 2 КПК України завдань по вказаному кримінальному провадженню необхідно застосувати захід забезпечення кримінального провадження, передбаченого ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей та документів, яким планується отримати: роздруківки на паперових та/або електронних носіях інформації щодо використання абонентських номерів НОМЕР_9 , НОМЕР_3 , за період з 00 годин 00 хвилин 01.12.2020 до кінця строку дії ухвали, із зазначенням інформації про: адреси розташування та номери базових станцій; типи з`єднань (вхідні, вихідні дзвінки, SMS, MMS, GPRS, переадресація); дату, час та тривалість з`єднання; ідентифікаційні ознаки кінцевого обладнання (абонента А) (абонентський, серійний, IMSI номери сім-карти, ІМЕІ); ідентифікаційні ознаки терміналу, з яким відбувався сеанс зв`язку (абонент Б), з`єднання нульової тривалості; за наявності контрактної угоди або відповідної реєстрації надати відомості про абонента та копії відповідних документів з можливість їх вилучення.

ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » - ліцензійний оператор телекомунікаційної мережі який надає послуги рухомого (мобільного) телефонного зв`язку з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв`язку на всій території України юридична адреса ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_14 »: АДРЕСА_1 .

Вказані речі і документи містять інформацію необхідну для вирішення завдань кримінального провадження, а саме: щодо обставин події кримінального правопорушення, у тому числі про час та місце його скоєння; щодо обставин та про осіб, які використовували та використовують мобільні термінали та абонентські номери операторів мобільного зв`язку до і після скоєння крадіжки.

Можливість використання відомостей як доказів, які містяться у вказаних документах, передбачена КПК України.

Обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів іншим способом довести не можливо з урахуванням обставин вчинення правопорушення, вчинення його в умовах відсутності очевидців, відсутності інших можливостей отримання відомостей, які в них містяться.

Вказані документи, до яких планується тимчасовий доступ необхідно вилучити з метою: використання інформації для проведення подальших слідчих (розшукових) дій для розкриття злочину; використання в якості процесуального джерела доказів фактів та обставин які встановлюються.

Прокурор та слідчий в судове засідання не з`явились. Від слідчого надійшла заява про розгляд клопотання без її участі.

Відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється..

Згідно вимог ч. 2 ст. 163 КПК України, за клопотанням сторони обвинувачення, слідчий суддя вважає за можливе розглянути клопотання про тимчасовий доступ до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю, без виклику осіб, у володінні яких знаходиться зазначені у клопотанні документи, в цілях запобігання їх зміні або знищенню.

Дослідивши клопотання та матеріали, якими обґрунтовуються доводи клопотання, слідчий суддя приходить до наступного переконання.

Згідно ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до п. 7 ч. 1 ст. 162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належить, зокрема: інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікації, про зв`язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Згідно ч. 2, 3 ст. 9 Закону України «Про телекомунікації», зняття інформації з телекомунікаційних мереж заборонене, крім випадків, передбачених законом. Оператори, провайдери телекомунікації зобов`язані вживати відповідно до законодавства технічних та організаційних заходів із захисту телекомунікаційних мереж, засобів телекомунікації, інформації з обмеженим доступом про організацію телекомунікаційних мереж та інформації, що передається цими мережами.

Вказані в клопотанні речі і документи перебувають у володінні ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_14 », яка розташована за адресою: АДРЕСА_2 , код ЄРДПОУ: НОМЕР_10 .

На підставі вищевикладеного, з метою досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування зазначеного кримінального правопорушення, отримання документів, які як самі по собі, так і в сукупності з іншими речами та документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, а саме: щодо обставин події кримінального правопорушення, у тому числі про час та місце його скоєння; щодо обставин та про осіб, які використовували та використовують мобільні термінали та абонентські номери операторів мобільного зв`язку до і після скоєння крадіжки, враховуючи можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, слідчий суддя приходить до переконання, що клопотання слідчого підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 159, 163-166 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , яке погоджене прокурором відділу Одеської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, в рамках кримінального провадження №42021160000000100 від 11.03.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України - задовольнити.

Надати слідчому ВРОТЗ СУ ГУНП в Одеській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_3 , слідчому ВРОТЗ СУ ГУНП в Одеській області капітану поліції ОСОБА_15 або за дорученням слідчого старшому оперуповноваженому на ОВО 2 відділу ГВ КЗЕ УСБУ в Одеській області ОСОБА_16 тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю та перебувають у оператора телекомунікаційної мережі ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_14 », яка розташована за адресою: АДРЕСА_2 , код ЄРДПОУ: НОМЕР_10 , з можливістю ознайомитись та вилучити документи, а саме: роздруківки на паперових та/або електронних носіях інформації щодо використання абонентських номерів НОМЕР_9 , НОМЕР_3 , за період з 00 годин 00 хвилин 01.12.2020 до кінця строку дії ухвали, із зазначенням інформації про: адреси розташування та номери базових станцій; типи з`єднань (вхідні, вихідні дзвінки, SMS, MMS, GPRS, переадресація); дату, час та тривалість з`єднання; ідентифікаційні ознаки кінцевого обладнання (абонента А) (абонентський, серійний, IMSI номери сім-карти, ІМЕІ); ідентифікаційні ознаки терміналу, з яким відбувався сеанс зв`язку (абонент Б), з`єднання нульової тривалості; за наявності контрактної угоди або відповідної реєстрації надати відомості про абонента та копії відповідних документів з можливість їх вилучення на електронний носій.

Строк дії ухвали встановити один місяць з дня її постановлення.

Попередити посадових осіб ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_14 », що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених документів.

Ухвала оскарженню не підлягає,набираєзаконної сили після їїпостановлення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКиївський районний суд м. Одеси
Дата ухвалення рішення20.05.2021
Оприлюднено27.05.2024
Номер документу97054110
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —947/12538/21

Ухвала від 08.06.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 27.05.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 20.05.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 20.05.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 29.04.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні