Ухвала
від 18.05.2021 по справі 210/1213/21
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

У Х В А Л А

іменем України

Справа № 210/1213/21

Провадження № 1-кс/210/1240/21

"18" травня 2021 р. Дзержинський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області у складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні в м. Кривому Розі клопотання прокурора Криворізької південної окружної прокуратури ОСОБА_3 , в рамках кримінального провадження №42021041710000011 від 05.02.2021, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 185 КК України, про проведення обшуку, -

В С Т А Н О В И В :

До суду надійшло клопотання прокурора Криворізької південної окружної прокуратури ОСОБА_3 про проведення обшуку.

В обґрунтування клопотання прокурор посилався на те, що протягом 2020 року група осіб пов`язаних з приватним підприємством за попередньою змовою здійснила таємне викрадення майна ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», внаслідок чого завдано збитків сума яких встановлюється.

Крім того, з заяви УСБУ у Дніпропетровській області щодо виявлених фактів вчинення кримінального правопорушення вбачається, що, рядом мешканців Дніпропетровської області організовано схеми розкрадання сировинних ресурсів (дизельного палива, брухту, алюмінієвої чушки), які постачаються на ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» (код ЄДРПОУ 24432974, м.Кривий Ріг), а також виробленої зазначеним промисловим підприємством продукції (металопрокату різного сортаменту). Розкрадання цінностей здійснюється в ході їх транспортування, із подальшою легалізацією шляхом виготовлення підроблених прибуткових документів.

Зокрема, під час вжиття заходів з встановлення приватного підприємства посадові особи, якого можуть бути причетні до вчинення вказаного кримінального правопорушення встановлено ПП «Оріон-М» (код ЄДРПОУ 34339633, Дніпропетровська обл., м.Кривий Ріг, Довгинцівський р-н, вул. Телевізійна, буд. 10, кім. 305а).

Було встановлено, що посадові особи ПП «Оріон-М» (код ЄДРПОУ 34339633) та ПП «Главмет» (код ЄДРПОУ 30498571) здійснюють реалізацію металопрокату (зокрема, арматури) на складських приміщень та промислового майданчику, які знаходяться на території земельних ділянок з кадастровими номерами № 1211000000:03:160:0018 та №1211000000:03:160:0163 в районі адреси м. Кривий Ріг, вул. Леоніда Бородіча, 5.

В ході проведення перевірочних заходів, було отримано дані, що вказана продукція маркована бірками про виготовлення на ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг».

При цьому, згідно з листом департаменту з безпеки ПАТ «АМКР» №15-03/478 від 24.09.2020, відомості вказані на зазначених бірках не відповідають дійсності, а самі вони виготовлені невстановленими посадовими особами підприємства, шляхом внесення неправдивих даних у офіційні документи та несанкціонованого втручання в роботу електронної бази даних. Згідно з листом ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» №15/03/109 від 05.04.2021 доступ до введення недостовірної інформації з обліку металопрокату облікової системи підприємства SAP, а саме інформації з вищевказаних бірок мають наступні працівники «ПАТ» АрселорМіттал Кривий Ріг»: ОСОБА_4 , та ОСОБА_5 .

В той же час встановлено, що у 2020 році ПАТ «АМКР» не мав фінансово-господарських операцій з ПП «Оріон-М», що у сукупності з вищевикладеним, вказує на наявність схеми розкрадання металопрокату виробництва вказаного об`єкту критичної інфраструктури, із подальшою легалізацією коштів отриманих злочинним шляхом через продаж нібито легально придбаної металопродукції.

Крім того, в ході досудового розслідування на виконання доручення прокуратури № 04/37-1818вих 21 від 18.02.2021, № 04/37-2471вих 21 від04.03.2021 наданого в порядку ст. 36 КПК України, від УСБУ у Дніпропетровській області було отримано інформацію за вих. № 55/6-2-3804 від 19.04.2021, згідно якою, встановлено, що для збуту продукції, викраденої з ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» використовується бухгалтерська документація підприємств ПП «Оріон-М» (код ЄДРПОУ 34339633, м. Кривий Ріг, вул. Телевізійна, буд. 10, кім. 305А) та ПП «Главмет» (код ЄДРПОУ 30498571, м. Кривий Ріг, вул. Дніпровське шосе, буд. 16-Б, кім. 103),та встановлено групу осіб причетних до вказаної злочинної діяльності, а саме керівник вищевказаних підприємств ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_1 , іпн НОМЕР_1 , уродженець м. Кривий Ріг, зареєстрований та фактично мешкає за адресою АДРЕСА_1 , бухгалтер вищевказаних підприємств ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , іпн НОМЕР_2 , уродженка м. Кривий Ріг, зареєстрована та фактично мешкає за адресою АДРЕСА_2 ,приймальник на складі вищевказаних підприємств ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , іпн НОМЕР_3 , уродженець м. Кривий Ріг, зареєстрований за адресою АДРЕСА_3 , (фактично мешкає АДРЕСА_4 , бригадир по сортуванню, прийманню, здачі, пакетуванню металу та готової продукції ПС СПЦ№ 1 ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_4 , іпн НОМЕР_4 , уродженка м. Кривий Ріг, фактично мешкає за адресою АДРЕСА_5 , зареєстрована за адресою АДРЕСА_6 , бригадир по сортуванню, прийманню, здачі, пакетуванню металу та готової продукції СПЦ№1ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 ,іпн НОМЕР_5 , уродженець м. Кривий Ріг, зареєстрований та фактично мешкає за адресою АДРЕСА_7 .

Дана інформація була надана органам прокуратури від УСБУ у Дніпропетровській області з метою ініціювання необхідності отримання ухвали суду із наданням дозволу на проведення обшуку у приміщеннях за адресою мешкання вказаних осіб для можливості доведення причетності до вчинення вказаного кримінального правопорушення в якості учасників незаконної злочинної діяльності.

Прокурор зазначає, що на теперішній час є підстави вважати, що вказана група осіб до складу якої входить ОСОБА_6 , продовжують здійснювати злочинну діяльність. Таким чином, в органу досудового розслідування є обґрунтована підозра вважати, що в діях групи вищевказаних осіб наявні ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 185 КК України, оскільки зібрана під час досудового слідства інформація та показання свідків свідчать про те, що останніми систематично здійснюється розкрадання продукції ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», та її подальша реалізація з використанням документації підприємств ПП «Оріон-М» та ПП «Главмет».

Відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та інших реєстрів № 249078553 від 19.03.2021, встановлено, що об`єкт нерухомого майна, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 ,на праві приватної власності належить ОСОБА_9 . Згідно з відповіді з ВАДР ДМС України у Дніпропетровської області ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований заадресою АДРЕСА_1 .

Враховуючи вищевикладене викрити злочинну схему та виявити речові докази, зокрема, комп`ютерну техніку, ноутбуки та інші носії інформації які використовувались для формування бухгалтерської документації, на яких може зберігатися інформація про кількість викраденої та в подальшому реалізованої продукції ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», документи з інформаційно-обліковими відомостями, бухгалтерську звітність ПП «Оріон-М» та ПП «Главмет», мобільних телефонів, та сім-карток за допомогою яких здійснювалось спілкування між співучасниками кримінального правопорушення, чорнових записів, документів стосовно кількості викраденої продукції, блокнотів із записами, які будуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення неможливо отримати будь-яким іншим шляхом окрім проведення слідчої дії передбаченої ст. 234 КПК України «Обшук» за місцем реєстрації та мешкання ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований та фактично мешкає за адресою АДРЕСА_1 .

Таким чином, проведення обшуку у вищевказаному володінні є необхідними для встановлення обставин кримінального правопорушення, причетних до його скоєння осіб.

В судовому засіданні прокурор клопотання підтримав та просив суд його задовольнити.

Слідчий суддя, вислухавши думку прокурора, дослідивши матеріали кримінального провадження, приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з урахуванням наступного.

Судом встановлено, що провадженні СВ відділення поліції № 2 Криворізького районного управління поліції ГУНП України в Дніпропетровській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42021041710000011 від 05.02.2021, розпочатого за ознаками кримінального правопорушення передбаченого, ч. 2 ст. 185 КК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до Конституції України кожному гарантується недоторканність житла. Не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Відповідно до ст. 8 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 року (Конвенція) кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Так, за змістом ст. ст. 234 - 236 КПК проведення обшуку в рамках кримінального провадження здійснюється на підставі ухвали слідчого судді. Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи виконується слідчим або прокурором. З метою одержання допомоги з питань, що потребують спеціальних знань, слідчий, прокурор для участі в обшуку мають право запросити спеціалістів, однак це не звільняє їх від обов`язку особистого виконання обшуку.

Відповідно до ч. 2 ст. 235 КПК України, ухвала про дозвіл на обшук повинна містити відомості про речі, документи або осіб, для виявлення яких проводиться обшук. Так, ЄСПЛ у своєму рішенні від 7 липня 2007 року у справі «Смирнов проти Росії» вказав, що невизначене формулювання обсягу обшуку дало органу влади на власний розсуд вирішувати, які матеріали підлягають вилученню, що призвело до вилучення, крім документів, які стосуються справи, деяких особистих речей. ЄСПЛ зазначив, що відсутність вказівки на конкретну мету обшуку є порушенням ст. 6 Конвенції.

Крім того, метою проведення вказаного обшуку є встановлення обставин кримінального правопорушення, що підтверджують злочину діяльність причетних до правопорушення осіб та причетність інших осіб, дії яких направленні на вчинення вказаного злочину а також забезпечення можливості виявлення фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання предметів кримінального правопорушення або речей та документів які становлять істотне значення для кримінального провадження.

Пунктом 45 рішення Європейського суду з прав людини «Бук проти Німеччини» від 28.04.2005 року, (Buck v. Germany), заява № 41604/98, ECHR 2005-IV) встановлено, що держави можуть за необхідності вдаватися до проведення обшуку з метою отримання доказів на підтвердження факту вчинення певних правопорушень. При цьому, суду необхідно оцінювати, чи підстави, наведені на обґрунтування проведення обшуку житла та виїмки з нього, є належними та достатніми і чи принцип пропорційності дотриманий (див.: зазначене рішення у справі «Функе проти Франції», пункти 55-57; рішення від 25 лютого 1993 р. «Крем`є проти Франції», № 11471/85, пункти 38-40 тощо).

Враховуючи викладене, а також ті обставини, що з наданих стороною кримінального провадження матеріалів вбачаються достатні підстави вважати, що відшукуванні речі та документи мають значення для досудового розслідування, відомості, які містяться у них можуть бути доказами під час судового розгляду, відшукуванні речі і документи знаходяться у зазначеному у клопотанні володінні особи, а також з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, слідчий суддя вважає клопотання прокурора таким, що підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 107, 234 - 236, 309, 372 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурора Криворізької південної окружної прокуратури ОСОБА_3 , в рамках кримінального провадження №42021041710000011 від 05.02.2021, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 185 КК України, про проведення обшуку задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку квартири розташованої за адресою: АДРЕСА_1 власником якої є ОСОБА_9 , з метою відшукання і вилучення речей та документів, що будуть доказами під час досудового розслідування, а саме: документів фінансово-господарської діяльності, договорів, додатків до них, товарно-транспортних накладних, видаткових, податкових накладних, рахунків, з інформаційно-обліковими відомостями, документів бухгалтерської звітності ПП «Оріон-М» (код ЄДРПОУ 34339633) та ПП «Главмет» (код ЄДРПОУ 30498571) щодо закупівлі та продажу металопродукції (арматури та інш.), мобільних телефонів з сім-картками, комп`ютерної техніки (комп`ютерних системних блоків, комп`ютерних моніторів, камер, ноутбуків, планшетів), носіїв інформації призначених для зберігання даних, чорнових записів, документів стосовно кількості викраденої продукції, блокнотів із записами, грошових коштів, які здобуті злочинним шляхом.

Право проведення обшуку надати прокурорам групи прокурорів у кримінальному провадженні №42021041710000011, слідчим слідчої групи у кримінальному провадженні №42021041710000011 за участю співробітників УСБУ в Дніпропетровській області.

Строк дії ухвали складає 30 (тридцять) днів з дня її постановлення.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає і заперечення проти неї може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудДзержинський районний суд м.Кривого Рогу
Дата ухвалення рішення18.05.2021
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу97055159
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —210/1213/21

Ухвала від 01.06.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 08.06.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 08.06.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 08.06.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 08.06.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 18.05.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 18.05.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 18.05.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 18.05.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 18.05.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні