Ухвала
від 20.05.2021 по справі 359/8890/20
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №359/8890/20

Провадження №2/359/1171/2021

УХВАЛА

20 травня 2021 року Бориспільський міськрайонний суд Київської області у складі:

головуючого Борця Є.О.,

за участю секретарів судового засідання Гомоли О.А., Коробова О.П.,

здійснюючи в приміщенні суду у відкритому судовому засіданні підготовче провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про поділ домоволодіння та земельної ділянки,

встановив:

1. Суть процесуального питання, що розглядається судом.

1.1. ОСОБА_1 звернулась до суду з клопотанням про призначення судової будівельно-технічної та земельно-технічної експертизи з метою визначення варіантів поділу домоволодіння по АДРЕСА_1 та земельної ділянки площею 0,08 га з кадастровим номером 3210500000:07:010:0003 з цільовим призначенням для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, розташованої по АДРЕСА_1 . Проведення судової будівельно-технічної та земельно-технічної експертизи позивач просить доручити Київському науково-дослідному інституту судових експертиз.

1.2. Процесуальні правовідносини регулюються главою 5 Докази та доказування розділу І Загальні положення та главою 8 Зупинення і закриття провадження у справі. Залишення позову без розгляду розділу ІІІ Позовне провадження ЦПК України.

2. Норми процесуального права, якими керується суд при розгляді клопотання.

2.1. Відповідно до ч.1 ст.103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупністю таких умов:

1. для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

2. сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

2.2. Згідно зп.5 ч.1 ст.252, п.9 ч.1 ст.253 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи. В такому випадку провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

3. Мотиви, якими керується суд при розгляді клопотання.

3.1. Встановлено, що інформація про варіанти поділу домоволодіннята земельної ділянки має істотне значення для правильного вирішення спору. З`ясування цих обставин потребує спеціальних знань. В матеріалах цивільної справи відсутній висновок експерта з приводу вказаних питань.

3.2. З огляду на це суд вважає, що належить призначити судову будівельно-технічну та земельно-технічну експертизу, проведення якої слід доручити Київському науково-дослідному інституту судових експертиз.

3.3. Крім того, для проведення експертизи необхідно направити матеріали цивільної справи до експертної установи. Ця обставина об`єктивно унеможливлює продовження розгляду цивільної справи. Тому провадження у цивільній справі належить зупинити на час проведення експертизи.

Керуючись п.1 ч.1,ч.2 ст.258, ч.4, ч.5 ст.259, ст.260 ЦПК України, суд

ухвалив:

Клопотання ОСОБА_1 про призначення судової будівельно-технічної та земельно-технічної експертизи задовольнити.

Призначити судову будівельно-технічну та земельно-технічну експертизу, поставити перед експертом такі питання:

1. яка дійсна вартість домоволодіння по АДРЕСА_1 ?

2. чи можливо поділити домоволодіння з дотриманням розміру часток, які належать кожній стороні ( ОСОБА_1 - 3/4 частки, а ОСОБА_2 - 1/4 частка) ?

3. які існують варіанти поділу домоволодіння з дотриманням розміру вказаних часток ?

4. якщо неможливо поділити домоволодіння з дотриманням розміру часток, то вказати, які існують варіанти його поділу без збереження розміру часток (їх збільшення або зменшення) ? У такому разі в кожному варіанті необхідно вказати розмір компенсації, що належить сплатити співвласнику, якому буде виділена частина домоволодіння меншої вартості, ніж розмір належної йому частки.

5. які існують варіанти обладнання другого виходу з домоволодіння ? При цьому належить вказати вартість його облаштування ?

6. яка дійсна вартість земельної ділянки площею 0,08 га з кадастровим номером 3210500000:07:010:0003 з цільовим призначенням для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, розташованої по АДРЕСА_1 ?

7. чи можливо поділити земельну ділянку з дотриманням розміру часток, які належать кожній стороні ( ОСОБА_1 - 3/4 частки, а ОСОБА_2 - 1/4 частка) ?

8. які існують варіанти поділу земельної ділянки з дотриманням розміру вказаних часток ?

9. якщо неможливо поділити земельну ділянку з дотриманням розміру часток, то вказати, які існують варіанти її поділу без збереження розміру часток (їх збільшення або зменшення) ? У такому разі в кожному варіанті необхідно вказати розмір компенсації, що належить сплатити співвласнику, якому буде виділена частина земельної ділянки меншої вартості, ніж розмір належної йому частки.

Проведення судової будівельно-технічної та земельно-технічної експертизидоручити Київському науково-дослідному інституту судових експертиз.

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків.

Витрати на проведення судової будівельно-технічної та земельно-технічної експертизипокласти на ОСОБА_1 .

Зобов`язати ОСОБА_1 та ОСОБА_2 за першою вимогою експерта забезпечити доступ до домоволодіння та земельної ділянки.

Для проведення судової будівельно-технічної та земельно-технічної експертизиматеріали цивільної справи надіслати до Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (03057, м. Київ, вул. Смоленська, 6).

Провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про поділ домоволодіння та земельної ділянки зупинити на час проведення судової будівельно-технічної та земельно-технічної експертизи.

Ухвала суду може бути оскаржена до Київського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 15 днів з дня оголошення судового рішення.

Суддя

Бориспільського міськрайонного суду Є.О. Борець

СудБориспільський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення20.05.2021
Оприлюднено21.05.2021
Номер документу97055712
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —359/8890/20

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Борець Є. О.

Ухвала від 20.05.2021

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Борець Є. О.

Ухвала від 23.11.2020

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Борець Є. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні